Λίπη - Λάδια Η τυπική διάκριση μεταξύ των Λιπών και Λαδιών είναι ότι σε θερμοκρασία δωματίου τα λίπη είναι στερεά, ενώ τα λάδια υγρά. Η διάκριση αυτή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Αυτοματοποιημένη ευρετηρίαση
Διαμόρφωση πεδίων Περιγραφικά πεδία Διαχειριστικά πεδία Δομικά πεδία.
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
Γενικά Ανιχνεύει μη αναμενόμενα (όχι του συστήματος ΑΒΟ) αλλοαντισώματα ή/και αυτοαντισώματα σε δείγμα ορού ασθενή. Ελέγχεται ο ορός σε 2-3 δείγματα.
Η αναγκαιότητα συνθετικής προσέγγισης 1/6
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Έλεγχος Ροής με την Εντολή Επανάληψης FOR 1/9
Καμπυλότητα Φακού P c
Δράση μάσκας Μείωση ερεθισμού και επαναφορά των διασταλμένων πόρων.
Οξέα και Εστέρες Ονοματολογία. Φυσικές Ιδιότητες. Πηγές προέλευσης.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη δύναμη ενός μυός 1/2
Ορισμός Μάλαξη είναι ένα σύστημα μηχανικών χειρισμών που εκτελούνται στην επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος (εδώ στο πρόσωπο), με τα χέρια ή με ειδικά μηχανήματα.
Αλκίνια Χαρακτηριστική ομάδα: τριπλός δεσμός.
Περιγραφή Είναι κύματα που εκπέμπονται σε πολύ μεγάλες συχνότητες.
Ακόρεστοι Υδρογονάνθρακες
Αλδεΰδες και Κετόνες Δομή και ιδιότητες.
Ορισμός Τα υψίσυχνα ρεύματα είναι υψηλής συχνότητας εναλλασσόμενα ρεύματα. Δεν διεγείρουν τα αισθητικά και κινητικά νεύρα και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Ακίνητη Προσθετική ΙI Ενότητα 7: Γέφυρα ολική χυτή με όψη (α’ μέρος) Αριστείδης Γαλιατσάτος DDs, Dr Dent. Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Οδοντικής.
Αιματολογία ΙΙΙ (Ε) Ενότητα 4: Χρώση Sudan Black B (SBB) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative.
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ) Ενότητα 5: Θεματική επεξεργασία απεικονιστικών τεκμηρίων Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.
Μέρη μηχανής φύλλου όφσετ
Υπηρεσίες Πληροφόρησης Ενότητα 7: Είδη υπηρεσιών πληροφόρησης – Εξυπηρέτηση (β’ μέρος) Δρ. Ευγενία Βασιλακάκη Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Εκτυπωτικά Υποστρώματα (Ε) Ενότητα 8: Μέτρηση της μεταβολής των διαστάσεων του χαρτιού μετά από βύθιση σε νερό Βασιλική Μπέλεση Επίκ. Καθηγήτρια Τμήμα.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 2: Διόρθωση αμετρωπιών με οφθαλμικούς φακούς Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Άλλες μορφές νευρώσεων
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Βιοχημεία Ενότητα 3: Αλκοόλες, Φενόλες, Αιθέρες, Θειόλες
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Ενότητα 5.2: Αιθέρες Χριστίνα Φούντζουλα Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τεχνολογία και ποιότητα Λιπών-Ελαίων (Θ) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Τεχνολογία και ποιότητα Λιπών-Ελαίων (Θ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Ιωάννης Τσάκνης, Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Λίπη - Λάδια Η τυπική διάκριση μεταξύ των Λιπών και Λαδιών είναι ότι σε θερμοκρασία δωματίου τα λίπη είναι στερεά, ενώ τα λάδια υγρά. Η διάκριση αυτή εξαρτάται από τη θερμοκρασία, σε υψηλές θερμοκρασίες, όλες οι βρώσιμες λιπαρές ύλες είναι υγρές, ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι στερεές. Ανάλογα με την προέλευση και τη χημική τους σύσταση τα λίπη – λάδια κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Φυτικά και ζωικά λίπη - λάδια Βρώσιμα και μη βρώσιμα: Ανάλογα με τη σύνθεση και την καθαρότητά τους. Ακατέργαστα: Εκτός από το παρθένο ελαιόλαδο και το χοιρινό λίπος, όλα τα άλλα για να γίνουν βρώσιμα πρέπει να υποστούν διάφορες επεξεργασίες. Τροποποιημένα: Αυτά που έχουν υποστεί μια φυσική ή χημική επεξεργασία (υδρογόνωση, μετεστεροποίηση ή κλασματικό διαχωρισμό) με αποτέλεσμα να προκύψει μια λιπαρή ύλη διαφορετική από την αρχική.

Συνθετικά λίπη Παρασκευάζονται με χημικό τρόπο από διάφορες ύλες (π.χ. οξείδωση υδρογονανθράκων προς λιπαρά οξέα που εστεροποιούνται στη συνέχεια με γλυκερίνη). Τα λίπη αυτά δεν είναι βρώσιμα.

“Thymol3D”, από Itineranttrader διαθέσιμο ως κοινό κτήμα Αιθέρια έλαια Είναι πολύπλοκα μίγματα αλδεϋδών, κετονών, υδρογονανθράκων, αλκοολών, οξέων και εστέρων με μικρή αλυσίδα και χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία και φαρμακευτική. “Thymol3D”, από Itineranttrader διαθέσιμο ως κοινό κτήμα

Μεταλλικά λάδια Παραλαμβάνονται από την απόσταξη του πετρελαίου (παραφινέλαια, μηχανέλαια, λάδια για γρασάρισμα). “Mineral oil bottle, front”, από Flickr upload bot διαθέσιμο με άδεια CC BY-SA 2.0

Προέλευση των λιπαρών υλών 1/3 Βρίσκονται στα σπέρματα, τους καρπούς, τις ρίζες και τα φύλλα των φυτών. Στα περισσότερα δημητριακά οι λιπαρές ύλες βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στο φύτρο. Λιπαρές ύλες μπορούν να παραχθούν και από ορισμένα είδη βακτηρίων και μυκήτων.

Προέλευση των λιπαρών υλών 2/3 Τα φυτικά και ζωικά λίπη και λάδια είναι εστέρες της γλυκερίνης με λιπαρά οξέα. Ο σχηματισμός των λιπαρών υλών στο φυτό είναι περίπλοκος. Οι υδατάνθρακες που σχηματίζονται από ανθρακικό οξύ και νερό, μετατρέπονται σε λίπος. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα σχηματίζονται αρχικά από τους υδατάνθρακες, στη συνέχεια εστεροποιούνται από τη γλυκερίνη και στο τελευταίο στάδιο σχηματίζονται ακόρεστα λίπη με αφυδρογόνωση.

Προέλευση των λιπαρών υλών 3/3 Τα ζωικά λίπη βρίσκονται στον υποδόριο ιστό, τα κόκαλα και τα πόδια των ζώων. Το λίπος στο σώμα των ζώων μπορεί να προέρχεται από το λίπος που περιέχουν οι ζωοτροφές, από τους υδατάνθρακες και από τις πρωτεΐνες.

Σύσταση λιπών και λαδιών Τα λίπη – λάδια αποτελούνται κυρίως από γλυκερίδια (ακυλογλυκερόλες), δηλαδή εστέρες της γλυκερόλης με λιπαρά οξέα. CH2-O-CO-R l CH-OH CH2OH 1. α-Μονογλυκερίδιο CH2-O-CO-R1 CH-O-CO-R2 2. α,β-Διγλυκερίδιο CH2O-CO-R3 3. Μικτό Τριγλυκερίδιο

Λιπίδια 1/2 Τα λίπη – λάδια ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία οργανικών ενώσεων που υπάρχουν στη φύση, τα λιπίδια. Τα λιπίδια διαλύονται στους οργανικούς διαλύτες (αιθέρας, πετρελαϊκός αιθέρας, χλωροφόρμιο, τετραχλωράνθρακας, βενζόλιο, κ.α.) και είναι αδιάλυτα στο νερό.

Λιπίδια 2/2 Οι κυριότερες ομάδες λιπιδίων είναι: Γλυκερίδια: Γλυκερίνη + Λιπαρά οξέα Κηροί: Αλκοόλες μεγάλης αλυσίδας + Λιπαρά οξέα μεγάλης αλυσίδας Φωσφολιπίδια: Γλυκερίνη + Λιπαρά οξέα + Φωσφορικό οξύ + Αζωτούχες ενώσεις Σφιγγομυελίνες: Σφιγγοσίνη + Λιπαρό οξύ + Φωσφορικό οξύ + Χολίνη Κερεβροζίτες: Σφιγγοσίνη + Λιπαρό οξύ + Απλό σάκχαρο Γαγγλιοζίτες: Σφιγγοσίνη + Λιπαρό οξύ + Πολύπλοκος υδατάνθρακας Ενώσεις που ανήκουν στα λιπίδια, αλλά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ελεύθερα λιπαρά οξέα, καροτενοειδή, στεροειδή, λιποδιαλυτές βιταμίνες, άκυκλες και τριτερπενικές αλκοόλες).

Λιπαρά οξέα 1/2 Τα συνήθη λιπαρά οξέα μπορεί να είναι κορεσμένα, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα, περιέχουν άρτιο αριθμό ανθρακατόμων και έχουν ευθύγραμμη αλυσίδα. Σπάνια συναντώνται ακετυλενικά οξέα ή οξέα με περιττό αριθμό ανθρακατόμων, διακλάδωση ή και δακτύλιο στη μοριακή τους σύνταξη. Τα παρακάτω λιπαρά οξέα συναντώνται κυρίως στα βρώσιμα λίπη – λάδια.

Λιπαρά οξέα 2/2 Συντομογραφία Κοινό όνομα 4:0 Βουτυρικό 14:0 Μυριστικό 16:0 Παλμιτικό 16:1 Παλμιτελαϊκό 18:0 Στεατικό 18:1 Ελαϊκό 18:2 Λινελαϊκό 18:3 Λινολενικό 20:4 Αραχιδονικό

Κηροί Οι κηροί είναι εστέρες λιπαρών οξέων με αλκοόλες μεγάλου μ.β. Βρίσκονται στα ιχθυέλαια και σε διάφορα φυτικά λάδια όπως το πυρηνέλαιο, αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο. “Docosahexaenoic-acid-3D-balls”, από Benjah-bmm27 διαθέσιμο ως κοινό κτήμα

“Cholesterol3D”, από Silvercat διαθέσιμο με άδεια CC BY-SA 3.0 Στερόλες Οι στερόλες είναι παράγωγα του κυκλοπέντανο- περυδροφαινανθρενίου. Έχουν –ΟΗ στη θέση -3. Οι κυριότερες στερόλες των λιπών-λαδιών είναι: η χοληστερόλη, η εργοστερόλη, η μπρασικαστερόλη, η καμπεστερόλη, η στιγμαστερόλη, η β-σιτοστερόλη και η στιγμαστανόλη. “Cholesterol3D”, από Silvercat διαθέσιμο με άδεια CC BY-SA 3.0

“Cycloartenol”, από Edgar181 διαθέσιμο ως κοινό κτήμα Αλκοόλες Στις λιπαρές ύλες συναντώνται αλκοόλες μονοτερπενικές, διτερπενικές (όπως η φυτόλη) και τριτερπενικές (όπως η κυκλοαρτενόλη και η β-αμυρίνη). Επίσης, συναντώνται άκυκλες αλκοόλες κορεσμένες ή μονοακόρεστες με 8-30 άτομα C και τριτερπενοειδείς αλκοόλες. “Cycloartenol”, από Edgar181 διαθέσιμο ως κοινό κτήμα

Υδρογονάνθρακες Στις λιπαρές ύλες ανευρίσκονται τα καροτένια, χρωστικές που αποτελούν και την προβιταμίνη α. Επίσης, το σκουαλένιο (C30H50) που αποτελεί το 50% των ασαπωνοποίητων συστατικών του ελαιολάδου. “Squalene-from-xtal-3D-balls-A”, από Benjah-bmm27 διαθέσιμο ως κοινό κτήμα

Χρωστικές Οι κυριότερες χρωστικές των λιπαρών υλών είναι: Καροτένια, Χλωροφύλλες, Ξανθοφύλλες, Γκοσσυπόλη (βρίσκεται στο βαμβακέλαιο).

Τοκοφερόλες Στα φυτικά λάδια βρέθηκαν η –α, -β, -γ, -δ, -ε και –ζ τοκοφερόλες. Form Structure alpha-Tocopherol beta-Tocopherol gamma-Tocopherol delta-Tocopherol Tocopherol

Βιταμίνες Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K. “All-trans-Retinol”, από NEUROtiker διαθέσιμο ως κοινό κτήμα “Tocopherol, alpha-”, από Calvero διαθέσιμο ως κοινό κτήμα

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Ιωάννης Τσάκνης 2014. Ιωάννης Τσάκνης. «Τεχνολογία και ποιότητα Λιπών-Ελαιών (Θ). Ενότητα 1: Εισαγωγή». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.