ΘΕΙΑΜΙΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Μάγ(κ)ιες Μέλισσες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη είναι μία χημική ουσία, που αυξάνεται στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Οι Βιταμίνες.
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β συμπλέγματος βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ. Είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών, οι οποίες τους δίνουν το λαμπερό.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΣΕΛΗΝΙΟ.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
ΣΙΔΗΡΟΣ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α.
ΧΑΛΚΟΣ.
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Διατροφή & θηλασμός Νάσια Πασχαλέρη Διαιτολόγος-Γεροντολόγος(MSc)
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΙΑΜΙΝΗ

Η θειαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β. Είναι επίσης γνωστή και ως Β1 και ανευρίνη

Διαιτητικές πηγές της θειαμίνης Ποσότητα τροφής Θειαμίνη (mg) Δημητριακά 1 μπολ all-Bran(45g) 1 μπωλ Bran Flakes(45g) 1 μπωλ Corn Flakes(30g) 1 μπωλ Muesli(95g) 1 μπωλ χυλό(160g) 2 κομμάτια ψιλοκομμένο σιτάρι 1 μπωλ Shreddies(50g) 1 μπωλ Start(40g) 2 Weetabix   0.4 0.5 0.3 0.1 0.15 0.6 Ψητό μοσχάρι(85g) Ψητό Χοιρινό(85g) 1 χοιρινό παϊδάκι, στη σχάρα (135g) 2 φέτες χοιρομέρι 1 φέτα χοιρομέρι, στη σχάρα (120g) 1 μπούτι κοτόπουλου Συκώτι αρνιού, μαγειρεμένο(90g) Νεφρό αρνιού, μαγειρεμένο (75g) Ψητό ψάρι(150g) 0.12 0.55 0.7 1.1 0.2

Αμυλούχα τρόφιμα 2 φέτες, μαύρο, ψωμί 2 φέτες, λευκό, ψωμί 2 φέτες ολικής αλέσεως 1 πίττα λευκού ψωμιού Ζυμαρικά, μαύρα, βρασμένα (150g) Ζυμαρικά, λευκά, βρασμένα (150g) Ρύζι, μαύρο, βρασμένο (160gr) Ρύζι, λευκό, βρασμένο (160gr) Πατάτες βραστές(100g)   0.2 0.15 0.3 0.01 Λαχανικά Βρασμένος αρακάς(100g) 1 μικρό κουτί ψητά φασόλια(200g) Κόκκινα φασόλια(105g) Ρεβίθια βρασμένα (105 gr) Φακές (150gr) 0.1

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ½ pint (280 gr) γάλα πλήρες, ημίπαχο ή άπαχο ½ pint (280 gr) γάλα σόγιας Τυρί (50gr)   0.1 0.15 Φρούτα 1 μήλο, μπανάνα ή αχλάδι 1 πορτοκάλι 0.04 0.2 Μαγιά Μαγιά Brewers (10gr) 1.6 Κρέας και Ψάρια 3 φέτες μπέικον, στη σχάρα Ψητό μοσχάρι(85g) 0.3 0.07 Καρποί 10 καρύδια Βραζιλίας 30 φουντούκια 30 φιστίκια 1 κουταλάκι του γλυκού ηλιόσποροι

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Είναι διαθέσιμη σε δισκία και κάψουλες Απαντάται σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα και σε συμπληρώματα μαγιάς

ΔΡΑΣΗ Λειτουργεί ως συνένζυμο στην οξειδωτική αποκαρβοξυλίωση των α-κετοξέων (παραγωγή ενέργειας) και στην αντίδραση τρανσακετολάσης της οδού της φωσφορικής πεντόζης (μεταβολισμός των υδατανθράκων) Είναι σημαντική για την διαβίβαση νευρικών ερεθισμάτων

ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Μπορεί να ελαττωθεί με τη χρήση αλκοόλ Οι απαιτήσεις αυξάνονται ανάλογα με την πρόσληψη υδατανθράκων Είναι ασταθής για pH>7, ενώ η προσθήκη διττανθρακικού νατρίου σε πράσινα λαχανικά (για διατήρηση του πράσινου χρώματος τους) μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες μεγάλων ποσοτήτων Καταστρέφεται από την θερμότητα και από την επεξεργασία τροφίμων σε αλκαλικό pH, με υψηλές θερμοκρασίες και υπό την παρουσία οξυγόνου ή άλλων οξειδωτικών παραγόντων Οι ανταγωνιστές της στον καφέ, στο τσάι, στο ωμό ψάρι, στους ξηρούς καρπούς και σε μερικά λαχανικά μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή της κατά την παρασκευή φαγητών ή στο έντερο κατά την πέψη

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Απορρόφηση Γίνεται στη νήστιδα και στον ειλεό, τόσο με ενεργητική μεταφορά όσο και με παθητική διάχυση Κατανομή Μεταφέρεται μέσω της αλβουμίνης στο πλάσμα και αποθηκεύεται στην καρδιά, στο ήπαρ, στους μύες, στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Μικρές ποσότητες αποθηκεύονται, γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η συνεχής λήψη. Η θειαμίνη γρήγορα μετατρέπεται στην βιολογικά ενεργή μορφή της, την πυροφωσφορική θειαμίνη (TPP) Αποβολή Αποβάλλεται κυρίως στα ούρα. Ποσότητες μεγαλύτερες από τις απαιτούμενες απεκκρίνονται ως ελεύθερη θειαμίνη. Διαπερνάει τον πλακούντα και εκκρίνεται στο μητρικό γάλα.

ΕΛΛΕΙΨΗ Μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια «μπέρι-μπέρι» (ανορεξία, νευρικότητα και απώλεια βάρους, αργότερα, εμφανίζονται πονοκέφαλοι, αδυναμία, ταχυκαρδία και περιφερική νευροπάθεια) Σε βαριά ανεπάρκεια σημειώνονται επιπλοκές σε δύο βασικά οργανικά συστήματα: στο καρδιαγγειακό (υγρό μπέρι-μπέρι) και στο νευρικό (ξηρό μπέρι-μπέρι, εγκεφαλοπάθεια του Wernicke και ψύχωση του Korsakoff) Έλλειψη έχει παρατηρηθεί σε φορείς του ιού HIV, σε ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως, σε νοσηλευόμενους ηλικιωμένους ασθενείς καθώς και σε σοβαρά έκτακτα περιστατικά

ΧΡΗΣΕΙΣ Συμπληρώματα μπορεί να είναι ευεργετικά σε άτομα άνω των 65 χρονών, σε ανθρώπους που καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ περισσότερο από δύο μονάδες ημερησίως, καπνιστές και φορείς του ιού HIV Επειδή η έλλειψη μιας βιταμίνης Β συχνά συνοδεύεται με έλλειψη μιας άλλης βιταμίνης Β, είναι πλέον ενδεδειγμένη η λήψη ενός πολλαπλού συμπληρώματος βιταμινών B Η χρήση της ερευνάται την νόσο Alzheimer και τα στοματικά έλκη

ΧΡΗΣΕΙΣ Ανέκδοτες αναφορές υποδεικνύουν ότι διαθέτει εντομοαπωθητική δράση Έχει βρεθεί ότι υψηλές δόσεις (25mg ημερησίως) είναι ευεργετικές κατά της διαβητικής νευροπάθειας, του ιού HIV και της δυσλειτουργίας της στύσης (μόνο σε όσους έχουν χαμηλά επίπεδα θειαμίνης) Στις μελέτες συνήθως χορηγούνται παράλληλα με θειαμίνη και άλλες βιταμίνες Β, οπότε είναι δύσκολο να αποδοθούν αυτά τα οφέλη μόνο στην θειαμίνη

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Δεν φαίνεται να έχει τοξικές παρενέργειες εκτός από γαστρικό ερεθισμό κατά τη λήψη μεγάλων δόσεων από το στόμα Μεγάλες παρεντερικές δόσεις είναι καλά ανεκτές, όμως έχουν υπάρξει περιπτώσεις αναφυλακτικής αντίδρασης (βήχας, δύσπνοια, δυσκαταποσία, ερυθρότητα δέρματος και εξάνθημα, οίδημα προσώπου, χειλιών και των βλεφαρίδων)

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Φάρμακα Αλκοόλ: η υπερβολική κατανάλωση προάγει ανεπάρκεια θειαμίνης. Φουροσεμίδη: μπορεί να αυξήσει την απώλεια θειαμίνης μέσω των ούρων Θρεπτικά συστατικά Άφθονες ποσότητες βιταμινών Β απαιτούνται για την τέλεια λειτουργία. Η έλλειψη σε μεγάλο βαθμό μιας από τις βιταμίνες Β μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες του μεταβολισμού

Συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις για τη θειαμίνη EU RDA=1.4mg Ηλικία UK USA RDA2 WHO RNI2 ΕU PRI2 LNRI1 EAR1 RNI1 0-6 μηνών 7-12 μηνών 1-3 ετών 4-6 ετών 4-8 ετών 7-10 ετών 9-13 ετών 0.2 0.23 - 0.3 0.4 0.5 0.7 0.6 0.9 0.8 Άνδρες 11-14 ετών 15-50 ετών 14-70+ ετών 1.2 1.0 1.1 Γυναίκες 14-18 ετών 15-50+ ετών 19-50+ ετών Εγκυμοσύνη Θηλασμός +0.13 +0.2 1.4 1.5 +1.2