ΨηφιοποίησηΨηφιοποίηση Οι περισσότερες μεταβολές επηρεάζονται από τον Η/Υ. Τα συστήματα μετατρέπονται ώστε να μπορούν να συνδέονται με Υπολογιστές.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία
Advertisements

Υπολογιστές Πως λειτουργούν.
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
ΚΕΙΜΕΝΟ  Ο πρώτος τρόπος απεικόνισης πληροφορίας (και βασικός ως σήμερα).  Αδυναμία πρώτων υπολογιστών να χειριστούν άλλη μορφή πληροφορίας.  Πρόβλημα.
Βασικές Αρχές Ψηφιακής Τεχνολογίας
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ?? ΣΗΜΑ ΗΧΟΣ.
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ Η/Υ
Μονάδες Μέτρησης στους Η/Υ & Προσδιορισμός Αρχείων και Φακέλων
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: Ψηφιακός Κόσμος
Κείμενο – ASCII – Unicode - HTML Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο Λύκειο Ρόδου Δημήτρης Γεωργαλίδης.
Πολυμέσα – Δίκτυα (μαθ. επιλογής Γ’ Λυκείου)
Και Αρχικό: Γεωργακή Ιφιγένεια – Τροποποίηση: Τσούτσουρας Σπύρος Μέρος Β΄
Χαρακτηριστικά Εικόνας
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, χρήση Η/Υ και γραφικά περιβάλλοντα επικοινωνίας Ονομ/νυμο Επιμορφωτή Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή ΥΠΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ.
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
Το δυαδικό ψηφίο Τα δυαδικά ψηφία 0 και 1αντιστοιχούν στις δύο καταστάσεις που «αντιλαμβάνεται» ο υπολογιστής . Το δυαδικό ψηφίο , που ονομάζεται μπιτ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Βασικές Έννοιες Ψηφιοποίηση Συνεχών Σημάτων
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Εισαγωγή στις Νέες Τεχνολογίες και Εργαστηριακές Εφαρμογές, Το εσωτερικό ενός υ π ολογιστή Κεφάλαιο 3.
Δομικά στοιχεία πολυμέσων
Ο ήχος στη ψηφιακή εποχή.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ  Δεδομένα  Επεξεργασία  Πληροφορία  Πρόγραμμα  Υπολογιστής.
Μονάδες μέτρησης πληροφορίας και χώρου στους Η/Υ
Ανεξάρτητα από το θέμα που διαπραγματεύεται μια εφαρμογή πολυμέσων, συνήθως χρειάζεται λεκτική ανάπτυξη, ηχητική επένδυση και οπτική υποστήριξη. Τα κείμενα.
1 Οι πληροφορίες στο εσωτερικό του υπολογιστή Τι καταλαβαίνει ένας υπολογιστής;
Ο υπολογιστής ως ψηφιακή μηχανή
19/4/2015B' ΤΑΞΗ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 21 Αναπαράσταση ήχου εικόνας Μονάδες μέτρησης της μνήμης.
Β’ Γυμναςιου ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
12/01/2007 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης»1 Εισαγωγή στους Η/Υ Μάθημα 2: Αναπαράσταση και Αποθήκευση Ψηφιακής Πληροφορίας Διδάσκουσα:
ΗΜΥ 007 – Τεχνολογία Πληροφορίας Διάλεξη 8 Ηχητική Πληροφορία 19 Φεβρουαρίου, 2004 Χρυσάνθη Πρέζα, D.Sc. Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια TΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ.
Ψηφιακά Δεδομένα Χαρακτηριστικό του Η/Υ αλλά και άλλων ψηφιακών συσκευών, όπως το κινητό τηλέφωνο, είναι η επεξεργασία διακριτών στοιχείων πληροφορίας,
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ.
Ήχος Ως Δομικό στοιχείο των Πολυμέσων. Ήχος  Διευκολύνει την παρακολούθηση μιας εφαρμογής Ακουστικής απόλαυσης Εντυπωσιασμός μέσω των ηχητικών εφέ 
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Στυλιανή Πετρούδη ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ.
Ενότητα 2 η Σήματα και Συστήματα. Σήματα Γενικά η πληροφορία αποτυπώνεται και μεταφέρεται με την βοήθεια των σημάτων. Ως σήμα ορίζουμε την οποιαδήποτε.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα.
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
Πληροφορική Ενότητα 1 (Μέρος Β): Δυαδικό Σύστημα Αρίθμησης.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: Ψηφιακός Κόσμος
Ψηφιακός Κόσμος Ιωάννα Γαρδίκη
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: Ψηφιακός Κόσμος
Analog vs Digital Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ.
Τεχνική ανάλυση του οπτικοακουστικού μέσου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Κεφάλαιο 1 Ψηφιακός κόσμος Κωδικοποίηση.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: Ψηφιακός Κόσμος
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.
Ονοματεπώνυμο : Χρυσούλα Αγγελοπούλου Καθηγήτρια Πληροφορικής
Το δυαδικό ψηφίο
Το εσωτερικό του Υπολογιστή
Χειμερινό εξάμηνο 2017 Στέλιος Πετράκης
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
Βασικές έννοιες (Μάθημα 2) Τίτλος: Η Συσκευή
Πληροφορική Β’ Γυμνασίου Ψηφιακός κόσμος. «ψηφίο»: αρχαία ελληνικά σημαίνει πετραδάκι ή χαλίκι. ψηφιδωτό: Ένα ψηφιδωτό κατασκευάζεται από ψηφίδες, που.
Διαχειρίζεται, Επεξεργάζεται και Ανταλλάσσει
ΗΜΥ 210: Λογικός Σχεδιασμός
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
Βασικές έννοιες (Μάθημα 2) Τίτλος: Η Συσκευή
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: Ψηφιακός Κόσμος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΨηφιοποίησηΨηφιοποίηση Οι περισσότερες μεταβολές επηρεάζονται από τον Η/Υ. Τα συστήματα μετατρέπονται ώστε να μπορούν να συνδέονται με Υπολογιστές.

Οι αλλαγές στην Επικοινωνία

Ψηφιοποίηση Αναλογικό σήμα: Μια συνεχώς μεταβαλλόμενη τάση ηλεκτρισμού που χρησιμοποιείται για την αποστολή κάποιου σήματος Παραδείγματα: ρολόι με δείκτες, μαγνητόφωνο, video Ψηφιακό σήμα: Το σήμα που περιγράφεται με διακεκομμένες (διακριτές) μετρήσεις Παραδείγματα: Ψηφιακό ρολόι, CD player, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ηλεκτρονικός υπολογιστής

Αναλογικά συστήματαΨηφιακά συστήματα Ψηφιοποίηση: Η μετατροπή των συστημάτων από αναλογικά σε ψηφιακά Αιτία Ψηφιοποίηση Οι υπολογιστές κυριαρχούν στις επικοινωνίες Οι υπολογιστές είναι ψηφιακά συστήματα Τα δεδομένα πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή

Διαβαθμίσεις ποσοτήτων μέτρησης μνήμης ΚΒ 1 KiloByte = 2 10 bytes = 1024 bytes MΒ 1 MegaByte = 2 10 KB = 2 20 bytes GΒ 1 GigaByte = 2 10 MB = 2 30 bytes TΒ 1 TeraByte = 2 10 GB = 2 40 bytes PΒ 1 PetaByte = 2 10 TB = 2 50 bytes Γιατί οι μονάδες μέτρησης είναι πολλαπλάσια του 1024 και όχι του 1000 όπως είναι στην φυσική και στην καθημερινή μας ζωή

Αρχική κυματομορφή Δειγματοληψία Μετατροπή σε δυαδικά ψηφία Ψηφιοποίηση ήχου

Άσκηση Έστω ότι κάνουμε μονοφωνική ηχογράφηση ενός ήχου με ρυθμό δειγματοληψίας 8,192KHz (8192Hz δηλαδή 8192 δείγματα το δευτερόλεπτο). Το μέγεθος του δείγματος είναι 16 bits. Αν ο ήχος έχει διάρκεια 2 λεπτά να υπολογίσετε το μέγεθος του αρχείου ήχου (τύπου wav) που παράγεται σε Kbytes.

Κωδικοποίηση ASCII Ο ASCII (American Standard Code for Information Interchange, Αμερικανικός Πρότυπος Κώδικας για Ανταλλαγή Πληροφοριών) είναι ένα κωδικοποιημένο σύνολο χαρακτήρων του λατινικού αλφάβητου όπως αυτό χρησιμοποιείται σήμερα στην Αγγλική γλώσσα και σε άλλες δυτικοευρωπαικές γλώσσες. Χρησιμοποιείται κυρίως στους υπολογιστές και άλλες συσκευές τηλεπικοινωνίας για αναπαράσταση κειμένου, καθώς επίσης για έλεγχο συσκευών που δουλεύουν με κείμενο, όπως εκτυπωτές, οθόνες, πληκτρολόγια κτλ.

Κωδικοποίηση ASCII Αυτό σημαίνει ότι κάθε χαρακτήρας που υπάρχει πάνω στο πληκτρολόγιο, αντιπροσωπεύεται από μία μοναδική 7-bit ακολουθία (το 8 ο bit μένει αχρησιμοποίητο). Πχ ο χαρακτήρας «G» αντιστοιχεί στην ακολουθία « » ο χαρακτήρας «g» αντιστοιχεί στην ακολουθία « » ο χαρακτήρας «3» αντιστοιχεί στην ακολουθία « » Προσοχή !!! 1 ον : Τα κεφαλαία γράμματα έχουν διαφορετική αναπαράσταση από τα πεζά. 2 ον : Η ASCII αναπαράσταση των αριθμητικών χαρακτήρων δεν είναι η ίδια με την αναπαράσταση που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής όταν κάνει πράξεις Προσοχή !!! 1 ον : Τα κεφαλαία γράμματα έχουν διαφορετική αναπαράσταση από τα πεζά. 2 ον : Η ASCII αναπαράσταση των αριθμητικών χαρακτήρων δεν είναι η ίδια με την αναπαράσταση που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής όταν κάνει πράξεις

Κωδικοποίηση ASCII

Άσκηση Μία ψηφιακή εικόνα έχει ανάλυση 128 pixel/inch. Το μέγεθός της είναι 3x2 (πλάτος= 3 ίντσες, ύψος= 2 ίντσες). a) Πόσα εικονοστοιχεία απαρτίζουν την εικόνα; b) Αν το βάθος χρώματος είναι 24 bits (δηλαδή για την αναπαράσταση του χρώματος κάθε εικονοστοιχείου χρησιμοποιούνται 24 bits) να υπολογίσετε το μέγεθος της εικόνας σε Kbytes.