ΧΙΤΟΣΑΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
Advertisements

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
Ground Ivy (Γλήχωμα).
Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β συμπλέγματος βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών.
ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ.
ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ.
Eyebright (Ευφρασία).
Eucalyptus (Ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος)
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
GINSENG. Το ginseng είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax ginseng. Υπάρχουν οχτώ είδη του γένους Panax που καλλιεργούνται στα κεντρικά Ιμαλάια, Κίνα,
Ginger (Πιπερόριζα).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Elder (σαμπούκος).
ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ. Είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών, οι οποίες τους δίνουν το λαμπερό.
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
σ-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΟΚΤΑΚΟΣΑΝΟΛΗ.
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός)
ΣΕΛΗΝΙΟ.
ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ.
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
GINKGO BILOBA.
Gravel Root (Ευπατόριο)
ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ.
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ.
Alfαlfα (Μηδική).
ΑΣΒΕΣΤΙΟ (Ca).
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ.
Fragula (Φράγκουλα).
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
False Unicorn. Ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. Όσον αφορά την χημική σύσταση του φυτού οι πληροφορίες είναι περιορισμένες. Έχει αναφερθεί ότι περιέχει.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α.
Ν-ΑΚΕΤΥΛΚΥΣΤΕΪΝΗ. Η Ν-ακετυλκυστεϊνη (NAC) είναι ένα παράγωγο του αμινοξέος L-κυστεΐνη. Είναι πηγή σουλφυδρυλικών ομάδων και γι’αυτό μπορεί να διεγείρει.
Γ-ΟΡΥΖΑΝΟΛΗ.
Euphorbia (Ευφόρβια). Η euphorbia (Euphorbia hirta L.), γνωστή στην Ελλάδα ως ευφόρβια ή κοινώς γαλατσίδα, ανήκει στην οικογένεια των Εuphorbiaceae. Περιέχει.
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΙΩΔΙΟ.
Echinacea (Εχινάτσια). Είναι ένα ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής (Purple Coneflower). Ανήκει στην οικογένεια των Compositae. Υπάρχουν 3 είδη με φαρμακολογικό.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΚΗ ΔΙΣΜΟΥΤΑΣΗ Superoxide dismutase (SOD)
Gentian (Γεντιανή).
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ
Στυτική δυσλειτουργία Οστεοπόρωση Παχυσαρκία
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Σ ΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ Δ ΙΑΤΡΟΦΉΣ Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΠΑΝΓΑΜΙΚΟ ΟΞΥ. Εναλλακτική ονομασία του πανγαμικού οξέος είναι η βιταμίνη Β 15, αλλά δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως βιταμίνη. Περιέχει D-γλυκονοδιμεθυλο-αμικοακετικό.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Aλληλεπιδράσεις φαρμάκων-τροφών
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Συμπληρώματα διατροφής
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΙΤΟΣΑΝΗ

Χιτοσάνη είναι ίνα που εξάγεται από χιτίνη, ένα δομικό συστατικό των θαλάσσιων οστρακοειδών (καβούρια, αστακοί, γαρίδες κ.α.)

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Η χιτοσάνη είναι διαθέσιμη σε δισκία και κάψουλες. Η δόση δεν έχει καθοριστεί. Τα διαιτητικά συμπληρώματα παρέχουν 1500-3000 mg ανά καθημερινή δόση.   ΔΡΑΣΗ Η χιτοσάνη δεσμεύει τα λιπίδια εξαιτίας της ιονικής της φύσεως. Δεν απορροφάται από τον γαστεντερικό σωλήνα και όταν λαμβάνεται από του στόματος, έχει αναφερθεί ότι μπορεί να δεσμεύσει 8-10 φορές το βάρος της σε λίπος, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καύση των αποθηκευμένων λιπών και τελικά σε μείωση του ολικού σωματικού βάρους.

Προάγεται ως βοηθητικό για την απώλεια βάρους, αλλά περαιτέρω έρευνα σ’ αυτόν τον τομέα θεωρείται απαραίτητη

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Η χιτοσάνη πρέπει να αποφεύγεται σε πάσχοντες από σύνδρομα δυσαπορρόφησης του γαστρεντερικού. Προσοχή χρειάζεται σε όσους είναι αλλεργικοί στα όστρακα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί, αλλά η απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να επιδιώκεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Δεν έχουν διεξαχθεί μακροχρόνιες μελέτες που να αξιολογούν την ασφάλεια της χιτοσάνης. Η χιτοσάνη μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K). Η επίδραση αυτή έχει αποδειχθεί από μελέτες σε ζώα, 5 αλλά όχι σε ανθρώπους.2,3   ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Δεν έχουν αναφερθεί