Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ:ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!
Advertisements

ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΟ Μαγνητικο Πεδιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πού Βρίσκεται Το Ηλεκτρικό Φορτίο;
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΤΙΟ.
2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2.2.
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΤΙΟ.
Μέτρηση μάζας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Μέτρηση μήκους Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου &
Charles Coulomb ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ (1736 – 1806)
Το Φορτίο Τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Το ηλεκτρικό φορτίο έχει δύο μορφές. Το θετικό και το αρνητικό. Τα ηλεκτρόνια έχουν αρνητικό.
Καριοφύλλη Ράνια - Σαρρής Γιάννης
Πυκνωτές.
1.3 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία
Η ΦΥΣΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου.
1.1 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Τρόποι ηλέκτρισης ενός σώματος
1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (2ο μέρος)
15. ΠΥΚΝΩΤΕΣ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ 15.1.
Στατικός Ηλεκτρισμός Ι
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Διακοπή και βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό κύκλωμα
Παράλληλη σύνδεση αντιστατών
1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (1ο μέρος)
Πυκνωτές.
Τεστ Μαγνητοστατική-Ηλεκτροστατική
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ Ηλέκτριση με επαγωγή σημαίνει ηλέκτριση από απόσταση. Κατά την διαδικασία της ηλέκτρισης με επαγωγή ένα ηλεκτρισμένο υλικό σώμα ηλεκτρίζει.
Κεφάλαιο 22 Νόμος του Gauss
Ηλεκτρισμός ( ΣΤΑΤΙΚΟΣ )
2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 2.3.
Τεστ Ηλεκτροστατική. Να σχεδιάσεις βέλη στην εικόνα (α) για να δείξεις την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου στα σημεία Ρ, Σ και Τ. Αν το ηλεκτρικό.
ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 2.3. ΣΤΟΧΟΙ 1.Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. 2.Παραδείγματα όπου συναντούμε το στατικό ηλεκτρισμό. 3.Πώς να.
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
15. ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΕΙΔΗ ΠΥΚΝΩΤΩΝ 15.3.
Σύνδεση αντιστατών σε σειρά
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ Η. Γαβρίλης Συνεργάτης του ΕΚΦΕ.
Αλληλεπίδραση σωμάτων O 3ος νόμος του Newton
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
Πειραματικός Υπολογισμός της Άνωσης
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Πειραματικός έλεγχος των νόμων του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 7 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός 1 Τι κοινό υπάρχει στο τρίξιμο των μαλλιών σου όταν κτενίζεσαι, στο σοκ που αισθάνεσαι όταν.
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη,
Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης. Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
Κεφάλαιο 5 ον ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ Εργαστηριακή Άσκηση 11 Γ′ Γυμνασίου
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Νόμος αντίστασης συρμάτινου αγωγού
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.
Στατικός ηλεκτρισμός και ηλεκτρικό ρεύμα
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ.
Ηλεκτροστατικές Αλληλεπιδράσεις
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ε.Κ.Φ.Ε.
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
Πού Βρίσκεται Το Ηλεκτρικό Φορτίο;
Μέτρηση δύναμης (βάρους)
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
Επαναληπτικές ερωτήσεις Φυσικής
Οι τρίχες των μαλλιών είναι στην αρχή ηλεκτρικά ουδέτερες,
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ Ηλέκτριση με επαγωγή σημαίνει ηλέκτριση από απόσταση. Κατά την διαδικασία της ηλέκτρισης με επαγωγή ένα ηλεκτρισμένο υλικό σώμα ηλεκτρίζει.
Καταπληκτικό! Ήλεκτρον ή Κεχριμπάρι
Λογισμικό Εφαρμογών/Επεξεργασία Κειμένου
ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΤΡΙΒΗ Αν τρίψουμε δυο μη ηλεκτρισμένα υλικά σώματα, τότε ορισμένα ελεύθερα ηλεκτρόνια από το ένα σώμα θα μετακινηθούν στο άλλο. Για παράδειγμα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις Εργαστηριακή Άσκηση 1 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη, Κ. Καμπούρη, Κ. Παπαμιχάλη, Λ. Παπατσίμπα

Κομμάτι πλαστικής επιφάνειας (π.χ. σακούλα) Ηλεκτροστατικός κύλινδρος (ΗΛ. 025.0) Πλαστικές ταινίες (π.χ. από διαφάνεια) Ηλεκτροσκόπιο (ΗΛ.070.0) Ηλεκτρικό εκκρεμές (ΗΛ.045.0) Κομμάτι πλαστικής επιφάνειας (π.χ. σακούλα) ή μάλλινου υφάσματος Πλαστικός χάρακας

Φόρτιση με τριβή Πλησιάζουμε μια αφόρτιστη πλαστική ταινία στο ηλεκτρικό εκκρεμές … και δεν παρατηρούμε καμιά αλληλεπίδραση. Τρίβουμε την πλαστική ταινία ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου και την πλησιάζουμε στο ηλεκτρικό εκκρεμές … και παρατηρούμε ότι έλκονται.

Ομώνυμα φορτισμένα σώματα Πλησιάζουμε δύο αφόρτιστες πλαστικές ταινίες την μία στην άλλη … και δεν παρατηρούμε καμιά αλληλεπίδραση. Τρίβουμε τις πλαστικές ταινίες στις σελίδες ενός βιβλίου, τις πλησιάζουμε μεταξύ τους … και παρατηρούμε ότι απωθούνται.

Ηλέκτριση με επαφή Ακουμπάμε μια αφόρτιστη πλαστική ταινία στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου … και δεν παρατηρούμε καμιά αλληλεπίδραση. Φορτίζουμε με τριβή την ταινία, την ακουμπάμε πάλι στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου … και παρατηρούμε τα φύλλα του να ανοίγουν (απωθούνται).

Γείωση Φορτίζουμε το ένα άκρο πλαστικού χάρακα με τριβή, το ακουμπάμε στο ηλεκτροσκόπιο … και τα φύλλα του ανοίγουν. Εκφορτίζουμε το ηλεκτροσκόπιο ακουμπώντας το χέρι μας στο δίσκο του. και τα φύλλα του κλείνουν. ________________________ Συνέχεια στο επόμενο φύλλο

Μονωτής Συνέχεια από προηγούμενο φύλλο Ακουμπάμε το άλλο άκρο του χάρακα στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου … και παρατηρούμε ότι τα φύλλα του δεν αποκλίνουν, γιατί ο χάρακας είναι μονωτής και δεν γίνεται μετακίνηση φορτίων στο εσωτερικό του.

Αγωγός Τρίβουμε το ένα άκρο μεταλλικού κυλίνδρου με πλαστική επιφάνεια για να φορτιστεί, το ακουμπάμε στο ηλεκτροσκόπιο … και τα φύλλα του ανοίγουν. ________________________ Συνέχεια στο επόμενο φύλλο

Αγωγός Ακουμπάμε το χέρι μας στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου … Συνέχεια από προηγούμενο φύλλο Ακουμπάμε το χέρι μας στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου … και το εκφορτίζουμε. Ακουμπάμε το άλλο άκρο του μεταλλικού κυλίνδρου στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου … και παρατηρούμε ότι τα φύλλα του αποκλίνουν γιατί ο μεταλλικός κύλινδρος είναι αγωγός και γίνεται διάχυση φορτίων στο εσωτερικό του.

Φόρτιση με επαγωγή Τοποθετούμε πάνω στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου τον αφόρτιστο μεταλλικό κύλινδρο ... και τα φύλλα του δεν ανοίγουν. Πλησιάζουμε στον κύλινδρο την φορτισμένη άκρη ενός πλαστικού χάρακα … και παρατηρούμε τα φύλλα του ηλεκτροσκοπίου να αποκλίνουν, γιατί κύλινδρος και ηλεκτροσκόπιο φορτίστηκαν με επαγωγή. ________________________ Συνέχεια στο επόμενο φύλλο

Φόρτιση με επαγωγή Συνέχεια από προηγούμενο φύλλο Απομακρύνουμε πρώτα το κύλινδρο και μετά τον χάρακα … και παρατηρούμε τα φύλλα του ηλεκτροσκοπίου να μένουν ανοικτά. Αν φέρουμε σε επαφή τον κύλινδρο με τον δίσκο του ηλεκτροσκοπίου … θα παρατηρήσουμε ότι τα φύλλα του ηλεκτροσκοπίου κλείνουν, γιατί κύλινδρος και ηλεκτροσκόπιο φορτίστηκαν με ετερώνυμα φορτία.