Φαρμακοποιός Προϊσταμένη του Τμήματος Λοιπών Προϊόντων ΕΟΦ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ισχυρισμοί διατροφής
Advertisements

Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας Παρόν και μέλλον Βασίλης Μαθιουδάκης
Διατροφικές Συστάσεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη Πλιάκας Τριαντάφυλλος Μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Διατροφής
Διατροφή και υγεία.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ &. ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου –Σειρά Παρουσίασης-
Ημερήσια πρόσληψη Ca και βιταμίνης D σε Θήλυ διαβητικό και μη πληθυσμό Αποστόλου Α, Μπομπού Π, Καραλάκη Φ, Καραγιάννη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής ΑΤΕΙΘ-
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Η Άσκηση ως Θεραπευτική Αγωγή σε Ασθενείς με Καρδιοπάθεια
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
Νόσος του Wilson Γενετική και θεραπεία
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΥ Ζ.- ΜΟΝΟΒΑΣΙΛΗΣ Θ. ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΣΚΑΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Σοκολάτα και υγεία Εργασίας της ομάδας Βαρελίδου Κατερίνα
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών. Μερικοί ισχυρίζονται ότι.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Σ ΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ Δ ΙΑΤΡΟΦΉΣ Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 10: Τρόφιμα ειδικής διατροφής – Συμπληρώματα – Λειτουργικά τρόφιμα Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
Σακελλάρη Γεωργία - Ιωάννα.  Βασικό πρωτεϊνικό συστατικό σε δημητριακά.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Η υγεία μας Στάθης Αντωνάκης Θοδωρής Kιοσελάκης Τατιάνα Μακαρίδου
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
Διατροφή-Διαιτολογία
ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ
Διατροφή-Διαιτολογία
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φαρμακοποιός Προϊσταμένη του Τμήματος Λοιπών Προϊόντων ΕΟΦ Ελένη Μητροπούλου Φαρμακοποιός Προϊσταμένη του Τμήματος Λοιπών Προϊόντων ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ έχει οριστεί ως Αρμόδια Αρχή για τα: Τρόφιμα Ειδικής Διατροφής Συμπληρώματα Διατροφής

Τρόφιμα Ειδικής Διατροφής (Οδηγία 89/398/ΕΟΚ) Τα Τρόφιμα που προορίζονται για Ειδική Διατροφή είναι τρόφιμα τα οποία λόγω της ειδικής σύνθεσής τους ή της ειδικής επεξεργασίας κατά την Παρασκευή τους διακρίνονται σαφώς από τα τρόφιμα συνήθους κατανάλωσης, ανταποκρίνονται στο δηλούμενο θρεπτικό προορισμό τους και κατά τη διάθεση τους στο εμπόριο δηλώνεται ότι επιτελούν τον προορισμό αυτόν.

Ως Ειδική Διατροφή νοείται εκείνη που ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες διατροφής: Ορισμένων κατηγοριών ατόμων των οποίων έχει διαταραχθεί η πεπτική λειτουργία ή ο μεταβολισμός, ή Ορισμένων κατηγοριών ατόμων που βρίσκονται σε ειδική κατάσταση της φυσιολογίας τους και που μπορούν επομένως να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την ελεγχόμενη κατανάλωση ορισμένων ουσιών των τροφίμων, ή Υγιών βρεφών ή νηπίων

Ομάδες τροφίμων ειδικής διατροφής για τις οποίες έχουν θεσπιστεί ειδικές οδηγίες: Παρασκευάσματα για βρέφη Γάλα για μετά τον απογαλακτισμό Τροφές για βρέφη Τρόφιμα μικρής ή μειωμένης θερμιδικής αξίας που προορίζονται για τον έλεγχο του βάρους Τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς

Ομάδες τροφίμων ειδικής διατροφής για τις οποίες δεν έχουν θεσπιστεί ειδικές οδηγίες: Τρόφιμα για την καταβολή μυϊκής προσπάθειας, ιδίως για αθλητές Τρόφιμα με μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο ή χωρίς νάτριο Τρόφιμα χωρίς γλουτένη Τρόφιμα για άτομα που πάσχουν από διαταραχές του μεταβολισμού των σακχάρων (διαβητικοί)

Δεν αιτιολογείται η ύπαρξη ειδικών προϊόντων για διαβητικούς, δεδομένου ότι η θέση Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Οργάνων συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας είναι ότι οι διαβητικοί διατρέφονται μέσω των κοινών τροφίμων με αγωγή που προσδιορίζει ο θεράπων ιατρός.

Συμπληρώματα Διατροφής (Οδηγία 2002/46/ΕΚ) Συμπληρώματα Διατροφής νοούνται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο με δοσιμετρικές μορφές, ήτοι όπως κάψουλες, παστίλιες, δισκία, σταγόνες, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες, κλπ. που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες Θρεπτικά συστατικά νοούνται: 1)βιταμίνες 2)ανόργανα στοιχεία

Οδηγία 2002/46/ΕΚ-Άρθρο 6 παρ. 2 «Η επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση των Συμπληρωμάτων Διατροφής δεν πρέπει να αποδίδουν στα προϊόντα αυτά ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου, ούτε να αναφέρουν τέτοιες ιδιότητες.»

Το Συμπλήρωμα Διατροφής είναι τρόφιμο Το Συμπλήρωμα Διατροφής είναι τρόφιμο. Δεν είναι φάρμακο και δεν αντικαθιστά συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή από τον θεράποντα γιατρό.

Βιταμίνες ΣΗΠ*Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη Ελάχιστο όριο (15% ΣΗΠ) Μέγιστο όριο   Βιταμίνη Α (μgRE) 700 μg ή 2500 IU 105 μg 1050 μg 150% (ΣΗΠ) Βιταμίνη D (μg) 5 μg ή 200 IU 0,75 μg 7,5 μg Bιταμίνη Ε (mg-a-TE) 10 mg 1,5 mg 30mg 300% (ΣΗΠ) Βιταμίνη Κ (μg) 30 μg 4,5 μg 90 μg Βιταμίνη Β1 (mg) 1,1 mg 0,165 mg 3,3 mg Βιταμίνη Β2 (mg) 1,6 mg 0,24 mg 4,8 mg Νιασίνη (mg NE) 18 mg 2,7 mg 54 mg Παντοθενικό οξύ (mg) 6 mg 0,9 mg Βιταμίνη Β6 (mg) 0,225 mg 4,5 mg Φολικό οξύ (μg) 200 μg 600 μg Βιταμίνη Β12 (μg) 1,4 μg 0,21 μg 4,2 μg Βιοτίνη (μg) 150 μg 22,5 μg 450 μg Βιταμίνη C (mg) 45 mg 6,75 mg 135 mg

Ανόργανα στοιχεία ΣΗΠ* Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη Ελάχιστο όριο (15% ΣΗΠ) Μέγιστο όριο Ασβέστιο (mg) 700 mg 105 mg 100% (ΣΗΠ) Μαγνήσιο (mg) 300 mg 45 mg Σίδηρος (mg) 14 mg 2,1 mg Χαλκός (μg) 1,1 mg 0,165 mg Ιώδιο (μg) 130 μg 19,5 μg Ψευδάργυρος (mg) 10 mg 1,425 mg 9,5 mg Μαγγάνιο (mg) 2 mg 0,3 mg Νάτριο (mg)

Ανόργανα στοιχεία ΣΗΠ* Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη Ελάχιστο όριο (15% ΣΗΠ) Μέγιστο όριο Κάλιο (mg) Σελήνιο (μg) 55 μg 8,25 μg 100% (ΣΗΠ) Χρώμιο (μg) 45 μg 6,75 μg 40 μg Μολυβδαίνιο (μg) 50 μg 7,5 μg Φθόριο (mg) 2,5 mg 0,375 mg Χλώριο (mg)   Φώσφορος (mg) 550 mg 82,5 mg

Τα Συμπληρώματα Διατροφής που θεωρούνται από το ευρύ κοινό ως απλά φυσικά προϊόντα, δύναται να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα εάν καταναλώνονται χωρίς μέτρο και χωρίς τη συμβουλή ειδικού ατόμου.

Κανονισμός 1924/2006/ΕΚ Οι ισχυρισμοί επί θεμάτων υγείας που εμπίπτουν στο άρθρο 13, περιγράφουν ή μνημονεύουν : Α) το ρόλο θρεπτικής ή άλλης ουσίας στην αύξηση, την ανάπτυξη και τις λειτουργίες του οργανισμού, ή Β) ψυχολογικές λειτουργίες και λειτουργίες συμπεριφοράς, ή Γ) με την επιφύλαξη της οδηγίας 96/8/ΕΚ, αδυνάτισμα ή έλεγχο του βάρους ή μείωση του αισθήματος πείνας ή αύξηση του αισθήματος κορεσμού ή μείωση της διαθέσιμης ενέργειας από τη δίαιτα.

Οι ισχυρισμοί υγείας πρέπει : 1) να βασίζονται σε γενικώς αποδεκτά επιστημονικά στοιχεία, και 2) να είναι ευκόλως κατανοητοί από το μέσο καταναλωτή

Ο κατάλογος του άρθρου 13 δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς υγείας που: 1) αναφέρονται στην ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών 2) αναφέρονται στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας 3) αναφέρονται σε οποιαδήποτε κατηγορία τροφίμου, τρόφιμο ή το συστατικό τροφίμου (συμπεριλαμβανομένης και της θρεπτικής ουσίας) που έχει την ιδιότητα της θεραπείας πρόληψης ή της αγωγής ασθένειας ή κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια ιδιότητα π.χ ιατρικοί ισχυρισμοί.