Έναρξη Ενότητας 4 Ανοικτά Δεδομένα, Ανοικτές Παρεχόμενες Υπηρεσίες: Μηχανισμοί, Διαδικασίες και Διαστάσεις Διαφάνειας και Περαιτέρω Χρήσης Δημόσιας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επιχειρηματική ηθική Υπέρβαση της ανθρώπινης ομορφίας. Προς τη θέωση…
Advertisements

Τέλος Ενότητας.
Οργάνωση πληροφοριών Ταξινόμηση (Θ) Ενότητα 3: Αρχιτεκτονική της Ευρετηρίασης (α μέρος) Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.
Βασικές αρχές ευρετηρίασης
Οργάνωση πληροφοριών Ταξινόμηση (Θ) Ενότητα 1: Εισαγωγή (α μέρος) Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Το περιεχόμενο.
Περιλήψεις Γιατί; Πως; Τι είναι; Ποιος τις κάνει;
Διαμόρφωση πεδίων Περιγραφικά πεδία Διαχειριστικά πεδία Δομικά πεδία.
Έλεγχος Ροής με την Εντολή Επανάληψης FOR 1/9
Πολιτική πληροφόρησης Ενότητα 2: Βασικές έννοιες Δρ Αλέξανδρος Κουλούρης Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Δίκαιο Επιχειρήσεων ΙΙ Ενότητα 3: ΕΥΡΥΤΕΡΟΙ ΝΟΜΟΙ ROLLAND Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια.
ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 1: Αγορά Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός.
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ) Ενότητα 1: Βασικές αρχές και ορισμοί Γιώργος Πιερράκος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Εισαγωγική Κατεύθυνση Διοίκησης.
Υπηρεσίες Πληροφόρησης Ενότητα 7: Είδη υπηρεσιών πληροφόρησης – Εξυπηρέτηση (β’ μέρος) Δρ. Ευγενία Βασιλακάκη Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Τα κύρια oργανωτικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες της οικονομικής και κοινωνικής κάθε χώρας είναι: Ο βαθμός επίτευξης.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
Πρωτοβάθμια περίθαλψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα Open eClass
Διάρκεια της άσκησης Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης είναι σχετικές: Μεγαλύτερο διάλειμμα κατά την άσκηση παραπέμπει σε αερόβια διαδικασία. Μικρότερο.
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Άλλες μορφές νευρώσεων
Διαχείριση παραγωγής εντύπων 1/2
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Ενότητα 7: Ισορροπία της αγοράς
Α. Νόμος της κινητικότητας ή προσαρμογής
Βασικά δεδομένα Το σύστημα υγείας δεν αποτελεί απλά άθροισμα επιμέρους μερών. Τα επιμέρους στοιχεία του συστήματος βρίσκονται σε συνεχή αλληλεξάρτηση.
Ενότητα 10: Καμπύλες κόστους
Άρθρο Συγγραφείς: Marcus Plescia, MD, MPH, Martha Groblewski, PhD, RD, LDN. Τίτλος: A Community Oriented Primary care Demonstration Project Refining.
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
Αξιολόγηση επενδύσεων
Παραδείγματα προσβάσιμων προτύπων
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Πληροφοριακή Συμπεριφορά
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Κανονικοποίηση ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; Τεχνική Διαδικασία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Ενότητα 2: Εισοδηματικός περιορισμός
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Έναρξη Ενότητας 8 Συνεργασία -Διαδημιουργία: Σχέση με άλλες μορφές παροχής υπηρεσιών Ανοικτής και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έναρξη Ενότητας 4 Ανοικτά Δεδομένα, Ανοικτές Παρεχόμενες Υπηρεσίες: Μηχανισμοί, Διαδικασίες και Διαστάσεις Διαφάνειας και Περαιτέρω Χρήσης Δημόσιας Πληροφορίας και Υπηρεσιών

Ανοικτά Δεδομένα : 19ος αιώνας Τα ανοικτά δεδομένα δεν είναι μια νέα ιδέα - αλλά είναι μια σημαντική ιδέα που μέσω της τεχνολογίας μπορεί να αναδειχτεί πιο άμεσα η σημασία της. Ακολουθεί ένα παράδειγμα από το Λονδίνο του 19ου αιώνα, όταν ο επιδημιολόγος John Snow συνδύασε δημόσια στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης θανάτων από χολέρα με τη θέση αντλιών νερού. Αυτό τον βοήθησε να αναλύσει τα δεδομένα και να καταλάβει καλύτερα το πρόβλημα. Και ανέλαβε δράση - αφαιρούσε τη λαβή από την αντλία νερού όπου εντοπίστηκαν οι περισσότεροι θάνατοι - σώζοντας ζωές Βασικά Δεδομένα : Κατανομή Θανάτων ανά περιοχή Συνοδευτικά Δεδομένα: Θέσεις Αντλιών Νερού Ανάλυση δεδομένων: Συσχέτιση & Εντοπισμός Αντλιών Δράση : απενεργοποίηση συγκεκριμένων Αντλιών

Τι είναι τα Ανοικτά Δεδομένα Τα ανοιχτά δεδομένα είναι δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, να επαναχρησιμοποιηθούν και να αναδιανεμηθούν από οποιονδήποτε – με μόνο περιορισμό, το πολύ, στην απαίτηση αναφοράς προέλευσης και παρόμοιας διανομής. Νομικά ανοικτά: Έχετε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσετε, να τα επαναχρησιμοποιήσετε και να τα διανείμετε ελεύθερα, για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς Τεχνικά ανοικτά: Μπορούν να αναζητηθούν και να προσπελαθούν , οι μηχανές μπορούν να τα διαβάσουν και μπορούν να συνδυασθούν με άλλα δεδομένα Η βασική ιδέα πίσω από τα Ανοικτά Δεδομένα είναι να δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να τα χρησιμοποιεί και να τα επαναχρησιμοποιεί εκ νέου , ελεύθερα, υπό την επιφύλαξη βασικών απαιτήσεων όπως η ανάγκη να γίνετε αναφορά στην αρχική πηγή ή να διατηρείται η ιδιωτικότητα οποιωνδήποτε στοιχείων προκύπτουν από απαιτήσεις απορρήτου. Στην συνέχεια αναλύουμε περαιτέρω την έννοια των ανοικτών δεδομένων θέτοντας απαιτήσεις για δεδομένα που είναι τεχνικά ανοιχτά και νομικά ανοιχτά. Τεχνικά ανοιχτά σημαίνει ότι μπορείτε να τα βρείτε, να έχετε πρόσβαση σε αυτά και να τα χρησιμοποιήσετε πιθανώς συνδυάζοντας τα με δεδομένα από άλλες πηγές. Ή καλύτερα ακόμα, ότι το μηχάνημά σας μπορεί να το κάνει αυτό. Δομημένες μορφές όπως το csv θεωρούνται τεχνικά ανοικτές , τα pdfs όμως όχι. Νομικά ανοικτά σημαίνει ότι τα δικαιώματα χρήσης των δεδομένων είναι σαφή και καλά δηλωμένα και συμμορφώνονται με μια βασική κατανόηση της εννοίας ελεύθερα (ή δωρεάν): οι περιορισμοί στην εμπορική χρήση ή οι συνδρομές που βασίζονται σε αμοιβές δεν θεωρούνται νομικά ανοικτές.   json, txt, csv, xml, html, API, rdf pdf, jpg, gif, png, other proprietary formats   CC-BY attribution license, opendefinition.org Subscriptions, restrictions on commercial use

Δεδομένα , Πληροφορία , Γνώση Δεδομένα : ένα μη αξιολογημένο σύνολο διακριτών στοιχείων, μιας παρατήρησης- αναφοράς, μια συλλογή που αποτυπώνει «τιμές» επί αντικειμένων, προσώπων, γεγονότων κλπ. Πληροφορία : Τα δεδομένα γίνονται πληροφορίες όταν εντάσσονται σε ένα (νοητικό) πλαίσιο και αποκτούν σημασία.  δεδομένα + σημασία = πληροφορία Γνώση :  μετεξέλιξη στον νου της καταγεγραμμένης πληροφορίας και εμπειρίας που δίνει επιδεξιότητα και δυνατότητα καθοδήγησης στη λήψη αποφάσεων. Πληροφορία + εμπειρία = γνώση Δεδομένα & Πληροφορίες : Οι δύο έννοιες πολλές φορές συγχέονται ακριβώς γιατί αποκτώντας τα δεδομένα σημασία μεταπίπτουν σε πληροφορία Ενώ ένας δεκαψήφιος αριθμός είναι μάλλον ένα στοιχείο δεδομένων χωρίς νόημα, η σύνδεση του με ένα ονοματεπώνυμο σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο ενδεχομένως αποτελεί χρήσιμη πληροφορία.

BIG Data Ο όρος “Μεγάλα Δεδομένα” ή αλλιώς “Big Data” αποτελεί ένα ευρύτερο όρο για οποιαδήποτε συλλογή συνόλων δεδομένων τόσο μεγάλων και σύνθετων που είναι αντικειμενικά δύσκολο να τύχουν επεξεργασίας με χρήση χειροκίνητων εργαλείων ή παραδοσιακών εφαρμογών επεξεργασίας Απαιτούν αντίστοιχα την ύπαρξη «μεγάλων» πόρων (ιδίως εξειδικευμένου υλικού και λογισμικού), για να μπορέσει κάποιος να εξάγει χρήσιμη πληροφορία Μεγάλα Δεδομένα συχνά αποτελούν δημόσια δεδομένα ,αλλά σπάνια είναι και δημόσια διαθέσιμα

Ανοικτή Διακυβέρνηση & Ανοικτά Δεδομένα Ο όρος Ανοικτή Διακυβέρνηση αναφέρεται στην αξιοποίηση ανοικτών, συνεργατικών τεχνολογιών προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας η κυβέρνηση και οι πολίτες μπορούν να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των κρατικών υπηρεσιών. Τα Ανοικτά Δεδομένα αποτελούν αναγκαία (αλλά όχι Ικανή) συνθήκη για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Η πραγματική Ανοικτή Διακυβέρνηση απαιτεί : Διαφάνεια (ανοικτά δεδομένα) , Συμμετοχή και Συνεργασία, Λογοδοσία, καθώς και μηχανισμούς λήψης συλλογικών αποφάσεων. Η δημοσίευση ανοικτών δεδομένων, δεν αρκεί για να έχουμε ανοικτές κυβερνήσεις ή ανοικτές κοινωνίες. Είναι ένα μόνο συστατικό του μίγματος και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα άλλα ζωτικά στοιχεία των δημοκρατικών κοινωνιών, όπως η ισχυρή πρόσβαση στους νόμους της πληροφόρησης, οι κανόνες για την προστασία της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας του συνέρχεσθε , καθώς και των απαιτήσεων για συμμετοχή και συνεργασία με τους πολίτες στην διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το συλλογικό γίγνεσθαι. τα δεδομένα μπορούν να είναι χρήσιμα μόνο για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, μόνο εφόσον υπάρξουν κύκλοι ανάδρασης. Μηχανισμοί δηλαδή, μέσω των οποίων η διοίκηση να μπορεί να αξιοποιεί γνώση που προκύπτει από τα δεδομένα, να εντοπίζει σφάλματα, αδυναμίες ή αποτυχίες υπηρεσιών που βασίζονται σε δεδομένα

Ανοικτή Διακυβέρνηση & Ανοικτά Δεδομένα

Από τη Θεωρία στην Πράξη Θεσμικό πλαίσιο Οφέλη ανοικτών δεδομένων Κουλτούρα Εργαλεία

Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε δημόσια πρωτοβουλία, τα Ανοικτά δεδομένα απαιτούν την δαπάνη δημόσιων πόρων και προσπαθειών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν τα οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων σε σύγκριση με τα επίπεδα της απαιτούμενης δαπάνης. Διαφάνεια Αποδοτικότητα Καινοτομία και οικονομική αξία

Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Διαφάνεια Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Διαφάνεια Τα Ανοικτά Δεδομένα ενισχύουν των δημόσιο έλεγχο των κυβερνήσεων και συμβάλλουν στη μείωση της διαφθοράς, επιτρέποντας μεγαλύτερη διαφάνεια Τα Ανοικτά Δεδομένα διευκολύνουν στην παρακολούθηση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων, όπως η παρακολούθηση των δαπανών και των επιπτώσεων του δημόσιου προϋπολογισμού. Ενθαρρύνουν επίσης τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις κυβερνητικές υποθέσεις και υποστηρίζουν τις δημοκρατικές κοινωνίες παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις δημόσιες πολιτικές.

Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Καινοτομία και οικονομική αξία Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Καινοτομία και οικονομική αξία Τα δημόσια δεδομένα και η επαναχρησιμοποίησή τους αποτελούν βασικούς πόρους για την κοινωνική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Τα Ανοικτά Δεδομένα παρέχει νέες ευκαιρίες για τις κυβερνήσεις να συνεργάζονται με τους πολίτες και να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες δίνοντας στους πολίτες πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με αυτές τις υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τα Ανοικτά Δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα την αγορά και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Μια πρόσφατη ανάλυση από την KcKinzey αποτιμά το όφελος από τα Ανοιχτά Δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. http://www.mckinsey.com/business-functions/digital-mckinsey/our-insights/open-data-unlocking-innovation-and-performance-with-liquid-information Μια ιδιαίτερα προβεβλημένη περίπτωση αποτελεί η συνεργασία μεταξύ του Open HealthCare UK με τον Ben Glodacre , δημοσιογράφο και γιατρό, οι οποίοι ανέλυσαν σύνολα δεδομένων συνταγογράφησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξετάζοντας τις περιφερειακές παραλλαγές, εντόπισαν δυνατότητες εξοικονόμησης 200 εκατομμυρίων λιρών ετησίως.

Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Καινοτομία και οικονομική αξία Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Καινοτομία και οικονομική αξία Το Παγκόσμιο δίκτυο «Open Data 500 (OD500)» είναι ένα διεθνές δίκτυο οργανισμών που επιδιώκουν να μελετήσουν τη χρήση και την επίδραση των ανοικτών δεδομένων.  Παρουσιάζει στοιχεία των εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ που χτίζουν τις επιχειρήσεις τους στο άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων.

Δημιουργία Αξίας από τα Ανοικτά Δεδομένα https://www.europeandataportal.eu/el/highlights/creating-value-through-open-data

Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Αποδοτικότητα Οφέλη των Ανοικτών Δεδομένων Αποδοτικότητα Τα Ανοικτά Δεδομένα καθιστά ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό για τους δημόσιους φορείς να ανακαλύπτουν και να έχουν πρόσβαση στα δικά τους δεδομένα ή σε δεδομένα από άλλα υπουργεία, γεγονός που μειώνει τα κόστη απόκτησης και το κόστος ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών Τα Ανοικτά Δεδομένα μπορεί επίσης να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνουν τις κυβερνήσεις για προβλήματα στα δημόσια σύνολα δεδομένων και να παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Ανοικτά Δεδομένα για να συμβάλουν στον δημόσιο σχεδιασμό ή να δώσουν ανατροφοδότηση στη Κυβέρνηση για την ποιότητα των υπηρεσιών. Η αποδοτικότητα προκύπτει και από την εξοικονόμηση που προκύπτει σε κάποιον άλλο που δεν χρειάζεται να συγκεντρώσει εκ νέου τα δεδομένα.

Από τη Θεωρία στην Πράξη Θεσμικό πλαίσιο Οφέλη ανοικτών δεδομένων Κουλτούρα Εργαλεία

Ι. Θεσμικό Πλαίσιο (Ελλάδα Ν.4305) Open by default: Αρχή της εξ ορισμού ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας Επέκταση πεδίου εφαρμογής, πλην των εγγράφων, σε πληροφορίες και δεδομένα Πρόβλεψη ανοικτής διάθεσης συνόλων δεδομένων (datasets) Σύσταση Mητρώου Ανοικτών Δεδομένων του Δημοσίου Ετήσιος διαγωνισμός αξιοποίησης ανοικτών δεδομένων ( hackathons) Βραβεία αριστείας για δημόσιους φορείς Ετήσια έκθεση προς τη Βουλή Στο επίκεντρο του ν. 4305 εδράζεται η καθιέρωση της αρχής της ανοικτής (open by default principle). Βάσει της εν λόγω αρχής, τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα του δημοσίου τομέα διατίθενται, ελεύθερα προς περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς. Η άρνηση παροχής δεδομένων θεμελιώνεται μόνο σε συγκεκριμένη νομική βάση απορρήτων, προσωπικών δεδομένων και λοιπών περιορισμών, και όχι αόριστα. Έτσι, προβλέπεται αναλυτική διαδικασία καταγραφής συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων για το σύνολο των υπόχρεων φορέων, από την αξιολόγηση των δεδομένων, μέσω της έκδοσης απόφασης, έως και την ανάρτηση τους στο κεντρικό αποθετήριο www.data.gov.gr με καθορισμένες εκ του Νόμου προθεσμίες και η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων αν οι δημόσιοι φορείς αδρανήσουν και παρέλθουν οι προθεσμίες

Θεσμικό Πλαίσιο (Αδειοδότησης) Χωρίς άδεια, τα δεδομένα δεν είναι πραγματικά ανοικτά. Μια άδεια χρήσης θέτει τους κανόνες που διέπουν την πρόσβαση, την χρήση και τον διαμοιρασμό των δεδομένων. Εάν δεν έχετε άδεια, τα δεδομένα ενδέχεται να είναι «δημόσια διαθέσιμα», αλλά οι χρήστες να μην έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ή να διαμοιράσουν τα δεδομένα σας. Η βέλτιστη πρακτική υποδεικνύει ότι οι άδειες πρέπει να είναι εύκολο να εντοπιστούν και να γίνουν κατανοητές. Για παράδειγμα, η διάθεση των πόθεν έσχες των βουλευτών δεν έχει νόημα εάν δε γίνεται με άδεια που να επιτρέπει την αναδημοσίευσή τους σε όλα τα πιθανά μέσα και την επεξεργασία τους ώστε να είναι δυνατή η απεικόνιση της πληροφορίας που περιέχουν με απλό και κατανοητό από τον μέσο πολίτη τρόπο (π.χ. με ένα γράφημα ή σχήμα)

Ανοικτές Άδειες Μια ανοικτή άδεια είναι αυτή που θέτει πολύ λίγους περιορισμούς σε ό, τι μπορείτε να κάνετε με το περιεχόμενο ή τα δεδομένα που υπόκεινται σε άδεια. Σύμφωνα με τον ορισμό του Open Definition, υπάρχουν μόνο δύο είδη περιορισμών που μπορεί να θέσει μια ανοιχτή άδεια: Αναφορά στην πηγή του περιεχομένου ή των δεδομένων Παρόμοιας Διανομής ότι πρέπει να δημοσιεύσετε οποιοδήποτε παράγωγο περιεχόμενο ή δεδομένα με την ίδια άδεια (αυτό ονομάζεται παρόμοια διανομή)

Τύποι Ανοικτών Αδειών Creative Commons Open Government Licenses Public domain: (CC0) Attribution: (CC-BY v4.0) Attribution & share-alike: (CC-BY-SA v4.0) Open Government Licenses UK Open Government Licence French Government Οpen Licence Επιλογή Άδειας : https://creativecommons.org/choose/

Από τη Θεωρία στην Πράξη Θεσμικό πλαίσιο Οφέλη ανοικτών δεδομένων Κουλτούρα Εργαλεία

Αποκεντρωμένη ανάρτηση συνόλων δεδομένων από κάθε φορέα II. Εργαλεία Αποκεντρωμένη ανάρτηση συνόλων δεδομένων από κάθε φορέα Με το Ν.4305/2014, κατοχυρώθηκε το «Μητρώο Ανοικτών Δεδομένων του Δημοσίου» ως το κεντρικό αποθετήριο ανάρτησης συνόλων δεδομένων όλου του ελληνικού δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, το data.gov.gr το οποίο είχε ήδη αναπτυχθεί από το Υπουργείο από το 2013, ανασχεδιάστηκε από τα στελέχη του Υπουργείου μας και αναβαθμίστηκε τεχνικά προκειμένου να αποτελέσει το κεντρικό αποθετήριο συγκέντρωσης και ελεύθερης διάθεσης συνόλων δεδομένων, έτοιμο να υποδεχθεί σημαντικό αριθμό φορέων και συνόλων δεδομένων και να διαχειριστεί αναμενόμενη αυξημένη επισκεψιμότητα. H ανάρτηση των συνόλων διενεργείται αποκεντρωμένα, από τον κάθε φορέα (και όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο) βάσει σχετικού οδηγού διαχειριστή

Πύλες Ανοικτών Δεδομένων Οι Πύλες Ανοικτών Δεδομένων διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση των πρακτικών Ανοικτών Δεδομένων σε κάθε χώρα και περιοχή, καθώς αντιπροσωπεύουν κεντρικά σημεία για τη δημοσίευση και την πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων. Οι πλατφόρμες καθοδηγούν τους εκδότες μέσω της διαδικασίας δημοσίευσης δεδομένων και προσφέρουν στους χρήστες συνεχή και εύκολη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα από όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 260 open data portals σε όλο τον κόσμο (περισσότερα από 150 µόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση )

Συνεργατική Δημιουργία Περιεχομένου Wikis Συνεργατική Δημιουργία Περιεχομένου

Wikis Τα Wikis είναι ιστότοποι των οποίων το περιεχόμενο μπορεί να δημιουργηθεί, να επεξεργαστεί, να σχολιαστεί και να αλλάξει από τους χρήστες. Τα Wikis διευκολύνουν την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία. Το Wikis μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς: Ανοικτά περιβάλλοντα δημιουργίας πληροφοριών, στα οποίο όλοι (ακόμα και οι πολίτες) μπορούν ελεύθερα να συνεισφέρουν. Ειδικού σκοπού, οπού συγκεκριμένα εξουσιοδοτημένα άτομα (π.χ Ομάδα Έργου , ΕΠΠΕ) μπορούν να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν επαγγελματικές γνώσεις Συστήματα διαχείρισης γνώσης εντός του Οργανισμού (intranet) Η λέξη Wiki προέρχεται από τη Χαβάη και σημαίνει "γρήγορη", τονίζει την εύκολη, γρήγορη δυνατότητα επεξεργασίας του Wiki.

Wikis (2) Wiki software Software license[1] Open source Multilingual BlueSpice MediaWiki GPL v2 Yes BrainKeeper Proprietary No Central Desktop CLiki2 Affero GPL v3 Confluence ConnectedText DokuWiki EditMe eXo Platform LGPL FlexWiki CPL Foswiki GPL Gitit IBM Connections Ikiwiki GNU General Public License v2 + Jive JotSpot MediaWiki MetaTeam Midgard Wiki MindTouch MoinMoin

Από τη Θεωρία στην Πράξη Θεσμικό πλαίσιο Οφέλη ανοικτών δεδομένων Το τελευταίο συστατικό, και το πλέον δύσκολο είναι η προσπάθεια η πολιτική των ανοικτών δεδομένων να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διαδικασίας και εν γένει της κουλτούρας των δημόσιων φορέων. Κουλτούρα Εργαλεία

Ανοιχτά δεδομένα: παράγοντας αλλαγής Η εφαρμογή μιας πρωτοβουλίας ανοικτών δεδομένων περιλαμβάνει συχνά πολιτιστικές και θεσμικές αλλαγές. Το άνοιγμα των δεδομένων υπερβαίνει κατά πολύ την τοποθέτηση δεδομένων σε μια ιστοσελίδα υπό ανοικτή άδεια. Η εφαρμογή της τεχνολογίας είναι το εύκολο κομμάτι - η πρόκληση της αλλαγής κουλτούρας μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη. Η διαχείριση αλλαγών είναι η διαδικασία εισαγωγής μιας μακροπρόθεσμης μετάβασης, αλλαγής ή ανάπτυξης σε έναν οργανισμό. Η διαχείριση της αλλαγής είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν αντιμετωπίζουμε μεγάλες αλλαγές, όπως οι αλλαγές που απαιτούνται για να πετύχουμε στα ανοιχτά δεδομένα. Ο απώτερος στόχος της διαχείρισης της αλλαγής είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Από την προσαρμογή των συστημάτων, των διαδικασιών και των δομών , μέχρι το πώς οι άνθρωποι μέσα σε αυτόν τον οργανισμό σκέφτονται και ενεργούν. Η διαχείριση της αλλαγής είναι εξίσου σημαντική για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για οργανισμούς μεγάλους και μικρούς..

Υποστήριξη μιας Πρωτοβουλίας Ανοικτών Δεδομένων Ενεργός ηγεσία : Καθώς ξεκινάει ένα πρόγραμμα ανοικτών δεδομένων, είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίσει κάποια αντίσταση εντός του οργανισμού. Η ενεργός υποστήριξη από την ηγεσία μπορεί να συμβάλει στην ενθάρρυνση θεσμικού buy-in. Πολιτική Ανοικτών Δεδομένων : Ένας αυξανόμενος αριθμός οργανισμών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συντάσσουν γραπτές πολιτικές ανοιχτών δεδομένων, οι οποίες περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να δημοσιεύσουν ανοιχτά δεδομένα. Λειτουργούν ως ένα μέσο αυτοδέσμευσης και συμβάλλουν στην παρακολούθηση της προόδου. Μια καλά γραπτή πολιτική ανοιχτών δεδομένων - καθορίσει με σαφήνεια τη δέσμευση της οργάνωσης να δημοσιεύει, να μοιράζεται και να καταναλώνει δεδομένα. - Χρησιμοποιείται στο εσωτερικό του φορέα για τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των συνόλων δεδομένων που θα δημοσιευθούν Χρησιμοποιείται από εξωτερικούς ενδιαφερόμενους για να κατανοήσουν πώς ένας οργανισμός θα δημοσιεύσει τα δεδομένα του και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμμετάσχουν. Π.χ https://www.finance.nsw.gov.au/ict/sites/default/files/resources/NSW_Government_Open_Data_Policy_2016.pdf

Υποστήριξη μιας Πρωτοβουλίας Ανοικτών Δεδομένων Αποπολιτικοποίηση και θεσμοθέτηση του τομέα πολιτικής, έτσι ώστε να διαθέτει ισχυρή διοικητική βάση και να αποφευχθεί η σύνδεση του με κάποια πολιτική ηγεσία ή πολιτικό κόμμα. Διεύρυνσή του αριθμού των εμπλεκομένων στην πρωτοβουλία, έτσι ώστε ένας μεγαλύτερος αριθμός ατόμων να είναι υπεύθυνοι ή να συμμετέχουν στην πολιτική με κάποιο τρόπο. Εστίαση στη δημιουργία αποτελέσματος που απηχεί σε βασικά ακροατήρια μέσα και έξω από την κυβέρνηση, ώστε η προστιθέμενη αξία να γίνεται κατανοητή και όσοι επωφελούνται να μπορούν να πιέσουν για να διατηρηθεί η πρωτοβουλία μετά από οποιαδήποτε μετάβαση.

Χρήση των Ανοικτών Δεδομένων Προκειμένου τα Ανοικτα Δεδομένα να έχουν αντίκτυπο και αξία, πρέπει να χρησιμοποιηθούν Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση των δεδομένων είναι το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης πρωτοβουλίας για "Ανοικτά δεδομένα". Δύο δείκτες μιας επιτυχημένης πρωτοβουλίας Ανοικτών Δεδομένων είναι όταν οι προγραμματιστές αξιοποιούν Ανοικτά Δεδομένα για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών ή όταν ενσωματώνουν τα Ανοικτά Δεδομένα σε υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες. Σε ένα ιδανικό σενάριο, αυτό οδηγεί σε έναν «ενάρετο κύκλο», όπου τα νέα προϊόντα αυξάνουν τη ζήτηση για Ανοικτά Δεδομένα, το οποίο οδηγεί στην απελευθέρωση περισσότερων συνόλων δεδομένων, την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και ούτω καθεξής. Ο κύκλος αυτός μπορεί να οδηγήσει και σε βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων. Δηλαδή, καθώς οι χρήστες θέτουν ερωτήματα και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν, οι πάροχοι δεδομένων έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τα μεταδεδομένα η τις τεχνολογίες παροχής των δεδομένων που παρέχουν.

Χρήση των Ανοικτών Δεδομένων Η Βαρκελώνη ήδη μετράει την υγρασία του εδάφους στα πάρκα της, και ειδικές ομάδες του Δήμου κινητοποιούνται άμεσα όταν παρατηρείται έλλειψη νερού. Στο Άμστερνταμ, η δυνατότητα παρακολούθησης του όγκου της κυκλοφορίας των πεζών στους δρόμους της πόλης κατά τις βραδινές ώρες επιτρέπει στις δημοτικές αρχές να χαμηλώνουν τα φώτα σε σημεία όπου δεν υπάρχει κόσμος, εξοικονομώντας έτσι σημαντικούς πόρους. Στη Σουηδία, ειδική ιστοσελίδα με ό,τι ποσό έχει δαπανηθεί για παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες αναλύει ταυτόχρονα τα αποτελέσματα αυτών των επενδύσεων, δίνοντας μια πλήρη εικόνα στους φορολογούμενους πολίτες της χώρας για το πού κατευθύνονται τα χρήματά τους. Στις ΗΠΑ, η πόλη της Βαλτιμόρης έχει συνδυάσει τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικής δραστηριότητας στην περιοχή με τα ιστορικά συναλλαγών της MasterCard, αναδεικνύοντας τόσο τον αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν συναρτήσει της αύξησης του εγκλήματος, όσο και το κόστος του εγκλήματος συνολικά

Ερωτήσεις – Προτάσεις - Συζήτηση

Τέλος Ενότητας 4

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου του ΕΚΔΔΑ. Το έργο με το ακρωνύμιο SlideWiki «Large-scale pilots for collaborative OpenCourseWare authoring, multiplatform delivery and Learning Analytics» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Έρευνας «Horizon 2020» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώματα

Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έχουν προηγηθεί οι κάτωθι εκδόσεις: Έκδοση διαθέσιμη εδώ.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων».

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.