Διατροφή-Διαιτολογία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Τριφασικά συμμετρικά δίκτυα σε συνδεσμολογία Υ (1/2)
Αυτοματοποιημένη ευρετηρίαση
Διαμόρφωση πεδίων Περιγραφικά πεδία Διαχειριστικά πεδία Δομικά πεδία.
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Καμπυλότητα Φακού P c
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 4: Πρωτεΐνες και αμινοξέα Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Πρωτεΐνες και αμινοξέα
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Εκτίμηση Φυσικής Κατάστασης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Διαχείριση παραγωγής εντύπων 1/2
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ορισμός Πήλινγκ (peeling) είναι η απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας με σύγχρονη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων αυτής.
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επιλογή φλέβας για λήψη φλεβικού αίματος 1/7
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 5.2: Αιθέρες Χριστίνα Φούντζουλα Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Διατροφή-Διαιτολογία
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Kρέμες (γ’ μέρος)
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 6: Δονήσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατροφή-Διαιτολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 4: Πρωτεΐνες και αμινοξέα Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Πρωτεΐνες και αμινοξέα Ορισμός: προϊόντα σύνθεσης των αμινοξέων με υψηλό μοριακό βάρος Χημική δομή Περιέχουν Ν (16%) C, H, O

Ρόλος συμμετέχουν ουσιαστικά στη σύσταση όλων των ιστών και απαραίτητων ουσιών (πχ ένζυμα, ορμόνες) του οργανισμού

Ρόλος πρωτεϊνών τροφής Σύνθεση πρωτεϊνών του οργανισμού, δηλ παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τις βιοσυνθέσεις Πηγή ενέργειας μόνο σε εξαιρέσεις Δεν υπάρχει ανάγκη του οργανισμού σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, αλλά μόνο σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα Σαν πηγή ενέργειας όταν περισσεύει πρωτεΐνη της τροφής ή δεν επαρκούν υδα/κες, λιπίδια

Χημική δομή αποτελούνται από 20-25 διαφορετικά αμινοξέα συνδεδεμένα μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς Η διάταξη της σειράς των αμινοξέων για κάθε πρωτεΐνη είναι γενετικά προκαθορισμένη (DNA) στα χρωμοσώματα του οργανισμού

Κατηγορίες πρωτεϊνών βάσει μοριακής δομής και διαλυτότητας χωρίζονται σε: Σκληροπρωτεΐνες Σφαιροπρωτεΐνες

Κατηγορίες πρωτεϊνών βάσει της προέλευσής τους Κατηγορίες πρωτεϊνών βάσει της προέλευσής τους Στη διατροφή χωρίζονται οι πρωτεΐνες, λόγω του ρόλου τους στην υγιεινή δίαιτα, σε: Ζωικής προέλευσης Πχ Αβγό, γάλα και γαλακτοκομικά, κρέας και πουλερικά, ψάρι και θαλασσινά Φυτικής Πχ Όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης

Απαραίτητα αμινοξέα Αυτά τα αμινοξέα τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για τη σύνθεση σημαντικών πρωτεϊνών, αλλά δεν μπορεί να συνθέσει, αρά πρέπει να προσλάβει μέσω της τροφής

Ποια είναι τα απαραίτητα αμινοξέα; Ποια είναι τα απαραίτητα αμινοξέα; Γλυκίνη Βαλίνη Ισολευκίνη Λευκίνη Θρεονίνη Μεθιονίνη Λυσίνη Γλουταμινικό οξύ Φενυλαλανίνη Τρυπτοφάνη

Ενδογενής πρωτεΐνη Πρόκειται για «ανακύκλωση» των αμινοξέων που προέκυψαν από τον καταβολισμό των πρωτεϊνών και υπάρχουν διαθέσιμα σε μικρή ποσότητα στο ήπαρ (συκώτι) Σημαντικός ρυθμιστικός μηχανισμός προσαρμογής του οργανισμού στην εκάστοτε διαθεσιμότητα/πρόσληψη πρωτεϊνών

Turn over = ανακύκλωση πρωτεϊνών Η «ανακύκλωση»/ ανανέωση της διαφέρει από πρωτεΐνη σε πρωτεΐνη Μια συγκεκριμένη δομή πρωτεΐνης μπορεί να υπάρχει μόνο για μερικές ώρες πχ ένζυμα, έως μήνες και χρόνια πχ πρωτεΐνη μυών

Μεταβολισμός Κεντρικό όργανο: ήπαρ. Κρατάει την ποσότητα ελεύθερων αμινοξέων στο αίμα σταθερή Μόνο 45g ελεύθερα αμινοξέα διαθέτει ο οργανισμός 1 g στον ορό του αίματος 2-4 g στο ήπαρ 40 g στους μύες Περισσή προσφορά αμινοξέων από την τροφή αποβάλλεται ως ουρικό οξύ

Αποβολή Ν Το άζωτο (Ν) αποβάλλεται στα ούρα σαν προϊόν του μεταβολισμού των αμινοξέων ακόμα και αν δεν προσλήφθηκε πρωτεΐνη από την τροφή Ελάχιστη αποβολή: 2,5 – 3 g /ημέρα Μαζί με απώλεια Ν από έντερο ανέρχεται η αποβολή στα 22g/ημ.  συνεπώς ο οργανισμός πρέπει να έχει προσλάβει την ελάχιστη αυτή ποσότητα Ν (από τις πρωτεΐνες της τροφής) ώστε να αποβληθεί στη συνέχεια. Ειδάλλως αποδομεί πρωτεΐνη του σώματος, ώστε να χρησιμοποιήσει το Ν της για την αποβολή τοξινών από τα ούρα και κόπρανα  αρνητικό ισοζύγιο αζώτου

Ισοζύγιο αζώτου Εξασφαλίζεται όταν η τροφή είναι επαρκής Η ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνών για την κάλυψη των αναγκών διαφέρει ανάλογα με την βιολογική τους αξία. Οριακή πρόσληψη αζώτου «ρισκάρει» το ισοζύγιο σε περίπτωση επιβάρυνσης αρνητικό ισοζύγιο  αποσύνθεση πρωτεΐνης σώματος συχνά με αποδόμηση μυϊκής μάζας

Η φυσιολογία της διατροφής με πρωτεΐνες Ποιότητα πρωτεϊνών: όσο περισσότερη είναι η περιεκτικότητα της τροφής σε απαραίτητα αμινοξέα τόσο υψηλότερη είναι η «βιολογική αξία», εφόσον καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες του οργανισμού σε αμινοξέα Σε απουσία μη απαραίτητων αμινοξέων στην τροφή  αποσύνθεση απαραίτητων αμινοξέων για χρήση Ν στην πρωτεϊνοσύνθεση: αντιοικονομικό

Βιολογική αξία πρωτεϊνών Είναι «μέτρο» για το ποσοστό της συγκεκριμένης πρωτεΐνης της τροφής που μπορεί να μετατραπεί σε πρωτεΐνη του οργανισμού Εξαρτάται από τη σύνθεση των αμινοξέων της πρωτεΐνης

Τροφές και βιολογική αξία Τροφές και βιολογική αξία Αβγό, γάλα: υπερκαλύπτουν ανάγκη Με ανάμειξη γίνεται: προσαρμογή σε ανάγκες του οργανισμού Βελτίωση της βιολογικής αξίας Συνδυασμοί λόγω έλλειψης συγκεκριμένων αμινοξέων

Συστάσεις στην πρόσληψη πρωτεϊνών Συστάσεις στην πρόσληψη πρωτεϊνών 0,5 g – 0,8 g / kg σωματικό βάρος 30 % - 50 %: ζωικής προέλευσης, το υπόλοιπο φυτικής Υγιεινή διατροφή μόνο με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι εφικτή για ενήλικες πχ χορτοφαγία Υπερκατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης συνδέεται με ταυτόχρονη πρόσληψη ζωικού λίπους και οδηγεί σε ανεπιθύμητη λιπιδίων, χοληστερόλης και πουρινών σε επιβάρυνση μεταβολισμού ασβεστίου !

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου . «Διατροφή. Ενότητα 4: Πρωτεΐνες και αμινοξέα». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.