Διατροφή γυναίκας, παιδιού

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισαγωγή Κατανόηση της φυσιολογίας και λειτουργίας του Στοματογναθικού Συστήματος (ΣΓΣ) για τον οδοντοτεχνίτη σημαίνει: Αποφυγή σφαλμάτων κατασκευής των.
Advertisements

Τέλος Ενότητας.
Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Τριφασικά συμμετρικά δίκτυα σε συνδεσμολογία Υ (1/2)
Αυτοματοποιημένη ευρετηρίαση
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Καμπυλότητα Φακού P c
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Άλλες μορφές νευρώσεων
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε)
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ορισμός Πήλινγκ (peeling) είναι η απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας με σύγχρονη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων αυτής.
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε)
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Μετατροπή των αμυλοκκόκων σε γλυκόζη 1/6
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 5.2: Αιθέρες Χριστίνα Φούντζουλα Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Βασικές κλινικές δεξιότητες (Ε)
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Διατροφή-Διαιτολογία
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Διατροφή-Διαιτολογία
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Kρέμες (γ’ μέρος)
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 6: Δονήσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατροφή γυναίκας, παιδιού Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή γυναίκας, παιδιού Ενότητα 9: Πέψη τροφών Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Αποτελείται από: Στοματική κοιλότητα Οισοφάγος Γαστρεντερικό σύστημα με Στομάχι Ηπαρ Χολή Πάγκρεας Λεπτό έντερο Παχύ έντερο Oρθό

Η διαδικασία της πέψης “Digestive system diagram en”, από Fvasconcellos διαθέσιμο ως κοινό κτήμα

Ο ρόλος Η φυσική και χημική διάσπαση της τροφής και H διοχέτευση των θρεπτικών συστατικών της στη μεταβολική αλυσίδα

Διαδικασία της πέψης Μάσηση Κατάποση: μέσω οισοφάγου Αποθήκευση στο στομάχι Διέλευση στο λεπτό έντερο

Στοματική κοιλότητα Μάσηση μηχανικός τεμαχισμός της τροφής Τροφή ανακατεύεται με σάλιο που περιέχει πτυαλίνη Πτυαλίνη: αμυλάση σιέλου που διασπά το άμυλο

Στόμαχος 1/2 Ανάδευση τροφής με υγρά στομάχου Υδροχλωρικό οξύ: Ανάδευση τροφής με υγρά στομάχου Υδροχλωρικό οξύ: σκοτώνει μικρόβια, ερεθίζει το πάγκρεας, δημιουργεί ιδανικό pH (1,5-2,0) για δράση πεψίνης Πεψίνη: υδρολύει πεπτιδικούς δεσμούς, δηλ. έναρξη της πέψης των πρωτεϊνών

Στόμαχος 2/2 Στομαχικός βλεννογόνος εκκρίνει Βλέννα που δένει το HCl για αυτοπροστασία από όξινο pH στομαχική λιπάση: περιορισμένη έναρξη διάσπασης λιπιδίων Ενδογενής παράγοντας (Intrinsic factor) για πέψη της Β12 Ορμόνες: ισταμίνη και γαστρίνη Έκκριση υγρών είναι συνεχής 10ml/h χωρίς πρόσληψη τροφής Αυξάνει ως 1000 ml/h με Όψη, μυρωδιά τροφής ή ερεθισμό του νευρικού συστήματος πχ άγχος

Χημική, ορμονική, μηχανική διέγερση Με την τροφή Με τέντωμα των στομαχικών τοιχωμάτων Με τις ορμόνες Ισταμίνη Γαστρίνη Περισταλτικές κινήσεις στομάχου διευκολύνουν διέλευση στο έντερο

Λεπτό έντερο Μήκος 3-4 μ, πτυχές, λάχνες Δωδεκαδάκτυλο Καταλήγουν χοληδόχος κύστη Πάγκρεας Λαμβάνουν χώρα: εντερική πέψη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

‘Hπαρ Μεγαλύτερος αδένας Κύριο όργανο του μεταβολισμού πχ Αποτοξίνωση Αποθήκευση υδατανθράκων Σύνδεση μεταβολισμού πρωτεϊνών/λιπών

Ήπαρ και ανατομικές σχέσεις “Anatomy of liver and gall bladder”, από Jiju διαθέσιμο με άδεια CC BY-SA 3.0

Χοληδόχος κύστη Χολικά άλατα εκκρίνονται στο δωδεκαδάκτυλο για γαλακτοματοποίηση του λίπους και καλύτερη επίδραση των ενζύμων για τη διάσπαση λιπιδίων

Πάγκρεας Ενδοκρινές: παράγει ινσουλίνη γλυκαγόνη Εξωκρινές: παράγει 1-1,5 l παγκρεατικό υγρό Με τα υγρά αναμειγνύεται τροφή και απορροφάται κυρίως στο επάνω μέρος του εντέρου

Παγκρεατικό υγρό Περιέχει ένζυμα για την πέψη υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεϊνών Παγκρεατική λιπάση Διασπά τριγλυκερίδια σε γλυκερίνη και λιπαρά οξέα Παγκρεατική αμυλάση Διασπά πολύ- και δι- σε μονοσακχαρίτες Τρυψίνη και χυμοτρυψίνη Διασπούν πρωτεϊνες

Παχύ έντερο Το τελευταίο μέρος του εντέρου με ρόλο τη επεξεργασία και συμπύκνωση άπεπτων υπολειμμάτων τροφής για τη δημιουργία κοπράνων Περιλαμβάνει και τα σκωληκοειδής απόφυση Ορθό Έχει πυκνή εντερική χλωρίδα (αρμονική συνύπαρξη μικροοργανισμών) η οποία επεξεργάζεται άπεπτα υπολείμματα της τροφής ( η δράση αυτή προκαλεί ενίοτε αίσθημα τυμπανισμού)

Χρόνος διέλευσης τροφής από το στομάχι Είδη τροφής Ώρες Ψάρι βραστό, ρύζι, γάλα, μελάτο αβγό 1-2 Ψωμί, ομελέτα, σαντιγί, πατάτες 2-3 Πουλερικά βραστά, ζαμπόν, φιλέτο, σπανάκι, ψωμί ολικής άλεσης, πατάτες 3-4 Μοσχάρι/βοδινό ψητά, καπνιστό κρέας, αρακάς, φακές, φασολάκια 4-5 Πουλερικά ψητά, χοιρινό ψητό 5-7 Σαρδέλες κονσέρβας 8-9

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου. «Διατροφή γυναίκας, παιδιού. Ενότητα 9: Πέψη τροφών». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.