Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Τριφασικά συμμετρικά δίκτυα σε συνδεσμολογία Υ (1/2)
Αυτοματοποιημένη ευρετηρίαση
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Καμπυλότητα Φακού P c
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Εκτίμηση Φυσικής Κατάστασης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Απώλεια θρεπτικών συστατικών κατά την επεξεργασία
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
Άσκηση 7 (1 από 5) Υπολογισμοί μηκών τόξων σφαίρας. Το έτος 2035 μ.Χ., μετά από πυρηνική καταστροφή και λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, που πήρε εκρηκτικές.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Μετατροπή των αμυλοκκόκων σε γλυκόζη 1/6
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επιλογή φλέβας για λήψη φλεβικού αίματος 1/7
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Ψυχιατρική Ενότητα 12: Εισαγωγή στις νευρώσεις
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Διατροφή- Διαιτολογία
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Ενότητα 5.2: Αιθέρες Χριστίνα Φούντζουλα Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Βασικές κλινικές δεξιότητες (Ε)
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Kρέμες (γ’ μέρος)
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 6: Δονήσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή Ενότητα 15: Απώλεια θρεπτικών συστατικών κατά την επεξεργασία/Παρασκευή τροφίμων Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Απώλεια θρεπτικών συστατικών κατά την επεξεργασία Πίνακες συνθέσεως τροφίμων για την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά Σύσταση αλλάζει με επεξεργασία Βιομηχανική ή Οικιακή Μαγείρεμα Κατάψυξη Αλλαγές στη Στη Θρεπτική αξία Σχηματισμός τοξινών

Μεταβολές των θρεπτικών συστατικών Πρωτεΐνες Ελεύθερα αμινοξέα + υδατάνθρακες -> ψηλές θερμοκρασίες  Μaillard reaction -> μη αφομοιώσιμα κατά –15% Πχ Ξεροψημένο ψωμί, δημητριακά πρωινού έχουν λιγότερη λυσίνη -> χορτοφάγοι ! Πχ Ξεροψημένο κρέας: περιέχει πολύ πρωτεΐνη Προστατεύει το αποβουτυρωμένο γάλα πριν το ψήσιμο

Μεταβολές στους υδατάνθρακες Ωφελούνται από το ψήσιμο Πέπτονται καλύτερα γιατί σπάνε κυτταρικά τοιχώματα υδρολύεται άμυλο Η καραμελοποίηση δε μειώνει σημαντικά τη θρεπτική αξία

Μεταβολές στα λιπίδια Στο τηγάνισμα Στην επαναλαμβανόμενη χρήση (εκτός σπιτιού) Κυκλικά ισομερή -> πιθανή επίπτωση στην υγεία Καταστρέφεται Λινολεϊκό οξύ Βιταμίνη Ε Μεταβολές μειώνονται όταν Τηγανίσουμε λιγότερη ώρα Σε χαμηλότερη θερμοκρασία Δεν ξαναχρησιμοποιούμε το ίδιο λάδι Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο πάντα στο τηγάνισμα

Μεταβολές στα μέταλλα/ιχνοστοιχεία Το νερό του βρασίματος διαλύει τα μέταλλα/ιχνοστοιχεία  χάνονται με την απόχυση Το φυλάμε για βάση σε άλλο φαγητό ή μαγειρεύουμε χωρίς νερό δηλ στον ατμό Κονσερβοποίηση καταστρέφει μέρος τους όταν έρχονται σε επαφή με τοίχωμα

Μεταβολές στις βιταμίνες Καταστροφή από ψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος Απώλεια στο νερό Διαφέρει πολύ η συμπεριφορά των βιταμινών

Ευαισθησία βιταμινών Οξυγόνο Φως Θερμότητα μέταλλα C + Β-καροτ Β1 = Β6 Β12 Φυλ.οξύ Β2 Νιασίνη

Βιταμίνη C 1/2 Καταστρέφεται εύκολα από: Ένζυμα: όταν κοπεί το φυτό αδρανοποιείται η βιτ C εκτός εάν άμεσα θερμανθεί στους 60Ο C Θερμότητα: ψηλές θερμοκρασίες για πολύ ώρα, γι’αυτό μειώνουμε το χρόνο βρασμού Οξυγόνο: αν βράσουμε το νερό καλά πριν βάλουμε τα λαχανικά περιορίζεται η βλάβη

Βιταμίνη C 2/2 Αλκαλικές ουσίες: δε βάζουμε σόδα για διατήρηση χρώματος Χαλκός: ίχνη καταστρέφουν μεγάλη ποσότητα, γι’αυτό όχι χάλκινα σκεύη Χωρίς προφύλαξη χάνεται συνήθως το 50% Χύτρα περιορίζει απώλειες Κατάψυξη διατηρεί πολύ, η επεξεργασία πριν καταστρέφει ~25% Κονσερβοποίηση: απώλειες ~ 25%

Β1, Α και καροτενοειδή Β1: λιγότερο ευαίσθητη από τη Βιτ C Προσοχή στο ρύζι, να μη πλένεται αν είναι καθαρό Να βράζουμε σε λίγο νερό Βιτ Α και καροτενοειδή Γενικά ανθεκτικές, λιποδιαλυτές

Βιταμίνες Ε και Β12 Βιτ Ε Ευαίσθητη στο φως Καταστρέφεται αργά στο τηγάνισμα Είναι ασταθής στα κατεψυγμένα Βιτ Β12 Σταθερή σε συνήθης συνθήκες Μεγάλες θερμοκρασίες -20% Παστερίωση -7%, βράσιμο -30%

Φυλλικό οξύ Θερμότητα σε αλκαλικό περιβάλλον Κονσερβοποίηση και μαγείρεμα των λαχανικών -50% Λιγότερη η απώλεια στο μαγείρεμα κρέατος και αβγού

Πλεονεκτήματα επεξεργασίας τροφίμων Καταστρέφονται αναστολείς θρυψίνης στα χορταρικά Απελευθερώνεται νιασίνη Καταστρέφονται παθογόνοι μικροοργανισμοί Ενίοτε καλύτερη γεύση και φθηνότερα Βιομηχανοποίηση και μαγείρεμα στο σπίτι προκαλούν παρόμοιες απώλειες

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου . «Διατροφή. Ενότητα 15: Απώλεια θρεπτικών συστατικών κατά την επεξεργασία/Παρασκευή τροφίμων». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.