ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ… Η ΖΩΗ ΜΑΣ «Είμαστε ό,τι τρώμε»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Advertisements

Αναστοπούλου Μαριάννα Καθηγήτρια Μουσικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
302 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 3)
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Α 1 PROJECT.
Τι πρέπει να ξέρεις για το Γενικό Λύκειο. Όσα ακολουθούν παρακάτω προκύπτουν από την επεξεργασία του νόμου 4186/ΦΕΚ 193/ και τη συνέντευξη που.
Χολινεργικοί Αγωνιστές. Φάρμακα που επιδρούν στο Αυτόνομο ΝΣ Δρουν διεγείροντας ή αποκλείοντας νευρώνες του αυτόνομου ΝΣ Χολινεργικά (επιδρούν σε υποδοχείς.
Η νέα δομή του Γενικού Λυκείου  Ωρολόγια π ρογράμματα ανά τάξη  Τρό π ος π ροαγωγής και α π όλυσης  Παρουσιάζονται κατά σειρά :  Α ’ Λυκείου  Β ’
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ- ΚΑΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΜΦΟΥ -ΤΑ.
Σχολικό έτος B’ Λυκείου  Μαθήματα  Ομάδες προσανατολισμού Γ’ Λυκείου  Ομάδες προσανατολισμού  Επιστημονικά Πεδία
Αντιρατσιστική Εκ π αίδευση Βασικές αρχές ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Project Α’ Τετραμήνου Β’ Λυκέιου. Εισαγωγή  Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ Ερευνητική Εργασία (Project) Ομάδα 1 Αναστασιάδη Ανδριανή Στεργίου Μαρία - Ιωάννα Χασάϊ Φιορίντα Χουλιαράκη Αλεξάνδρα Ομάδα.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ- ΨΥΧΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Α. ΣΩΜΑΤΟΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Β. ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ-ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ.
1 Ο ΕΠΑΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΜΠΕΡΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ.
AΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 1.Ο αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα Οι ρίζες του ελληνικού αθλητισμού μπορούν να αναζητηθούν στην Εποχή του Χαλκού. Στους ιστορικούς χρόνους οι.
Όνομα εκπαιδευτικών που συμμετέχουν :, Καλλιόπη Κάμπουρα. Γεωργία Κάσπαρη, Ανδριάνα Μπακόλα. Σχολική Μονάδα : 2 ο και 6 ο Νηπιαγωγείο Χίου. Σχολική τάξη.
Θέμα Εργασίας : ΙΡΙΔΙΣΜΟΣ Project : 5 Μανιφάβα Αλεξάνδρα.
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ PROJECT Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΑΡΙΣΤΟΤEΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ………. Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193)
Ερευνητική εργασία της Α΄ τάξης του ΓΕΛ Λουτρών Αιδηψού
Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού,
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Project για την κολύμβηση για όλες τις ηλικίες και κατηγορίες ατόμων
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
ΧΠΕ - ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΟ MS PROJECT
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
2η ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΡΓΟ.
« Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ».
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α’2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:
Project: ΟΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ στη ζωΗ μαΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ (PROJECT)
Άννα Κυπαρισσού,Γιουτζίν Κασεμάι.
67ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Ενημέρωση για το Σεπτέμβριος, 2017 Κων/νος Παραστατίδης
Εργασία Β’ Λυκείου Μάθημα: Project
ΞΕΝΑΓΟΙ Η ομάδα μας αποτελείται από άτομα τα οποία συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν την εργασία της ξενάγησης.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΟΔΩΝ
…την Ερευνητική Εργασία (project) με θέμα την κοινωνική διάσταση του ελληνικού κινηματογράφου (Οικογένεια, θέση γυναίκας, σχέση δύο φύλων).
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ερευνητική Εργασία project Σχεδιασμός Έρευνας
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2016 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ.
Το νερό στην λογοτεχνία
…PROJECT… ΑΝΔΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΧΡΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
Οδηγίες Α’ Λυκείου.
1 ο ΕΠΑ.Λ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Project A1
Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) & Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ) Τρύφων Μαυροπαλιάς.
Οι οδοί και η ιστορία τους
Γενικό λύκειο Νιγρίτας
Project Κοκκινοπηλός Πένυ Εξαρχου Γ2.
Συμβουλές για ένα υγιές βάρος
Μαθηση για ολα τα παιδια
Oργανικό ψυχοσύνδρομο
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
«Τα παιχνίδια των παππούδων και των γονέων μας πριν την επέλαση των ηλεκτρονικών» Project 2015.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οργάνωση- Προγραμματισμός
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ PROJECT
67ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
19η Περιφέρεια Προσχολικής Αγωγής
Νηπιαγωγείο Περιθωρείου 2007
Εσθονία Project
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Project)
Μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Αρχές Διοίκησης έργων βασικοί στόχοι κάθε έργου:
Project 2013 Γ΄ Ομάδα: Η πειθώ στον επιστημονικό λόγο
ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ… Η ΖΩΗ ΜΑΣ «Είμαστε ό,τι τρώμε» Επιμέλεια εργασίας: Τμήμα Project B΄2 Επιβλέπων καθηγητής: Λιάσχος Χαράλαμπος

ΟΜΑΔΑ 1Η Ξάφου Ιλιάνα Παπαστάθη Αθανασία Πάτσια Ραφαήλια Πεχλιβανίδη Νέλη Ποδάρα Λουκία

Συσκευασία τροφίμων Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων Η εξέλιξή της ακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας Διαμορφώνεται από την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και τις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων Στις υποανάπτυκτες χώρες το 30-50% των παραγόμενων τροφίμων καταστρέφεται στους τόπους παραγωγής κυρίως λόγω έλλειψης υλικών συσκευασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόνο 2-3%

Λειτουργίες της συσκευασίας Λειτουργίες της συσκευασίας Συγκράτηση του προϊόντος Προστασία του τροφίμου από μηχανικές φθορές, υγρασία, φως, μικροοργανισμούς, έντομα, τρωκτικά, σκόνη, ξένες ύλες κτλ Προστασία από το υλικό συσκευασίας (χημικά αδρανές υλικό) Διευκόλυνση στην προμήθεια και χρήση του τροφίμου από τον καταναλωτή Επικοινωνία με τον καταναλωτή

Υλικά συσκευασίας τροφίμων Γυαλί Χαρτί Πλαστικό Μέταλλο

Συντήρηση τροφίμων Η αλλοίωση ενός τροφίμου μπορεί να προκαλέσει: αλλαγές στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου (γεύση, χρώμα, υφή, οσμή κτλ.) ανάπτυξη παθογόνων – ή μη – μικροοργανισμών ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του τροφίμου

Μέθοδοι συντήρησης τροφίμων Παστερίωση (π.χ. γάλα) Ψύξη και κατάψυξη (π.χ. φρούτα, κρέας) Αποξήρανση/Συμπύκνωση (π.χ. δαμάσκηνα, σταφίδες) Αφυδάτωση (π.χ. δημητριακά, ζυμαρικά) Χρήση συντηρητικών (π.χ. αναψυκτικά) Αλιπάστωση (π.χ. ελιές, τυριά) Ζύμωση (π.χ. ψωμί, γιαούρτι, κρασί)

ΟΜΑΔΑ 2Η Μανούσκος Ζήσης Παπακώστας Μάριος Τίγκας Χρυσόστομος Ψιλούτσικος Θωμάς

Κατηγορίες θρεπτικών συστατικών των τροφών Πρωτεΐνες (π.χ. κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα) – 10 ως 12% των συνολικών θερμίδων Υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, φρούτα, λαχανικά) – 55 ως 60% Λιπίδια (π.χ. ελιές, τυρί, βούτυρο) – περίπου 30% αν και το μεγαλύτερο ποσοστό λιπών πρέπει να είναι μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) Βιταμίνες (π.χ. δημητριακά, λαχανικά, φρούτα) Ανόργανα συστατικά/άλατα, όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, ιώδιο κτλ Νερό

Διατροφή και σωματική άσκηση Οφέλη της σωματικής άσκησης: Καλή φυσική κατάσταση και βελτίωση των δεικτών υγείας, όπως χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση, οστική πυκνότητα Καλή ψυχική υγεία, ευδιαθεσία, μείωση του stress Απώλεια βάρους και κυρίως σωματικού λίπους Υιοθέτηση και συνέχιση καλών συνηθειών όπως η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή αλλά και περιορισμός κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα

Συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα Τα συμβατικά: Τα βιολογικά: Έχουν περισσότερο νερό στη σύσταση τους Έχουν λιγότερο νερό στη σύστασή τους Περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες Έχουν περισσότερες φυτικές ίνες Περιέχουν υψηλότερα θρεπτικά συστατικά και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων Έχουν συνήθως μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών Συχνά έχουν τεχνητή γεύση Η γεύση τους είναι φυσική

Συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα Τα συμβατικά: Τα βιολογικά: Μπορούν να συντηρηθούν για μικρότερο χρονικό διάστημα με εξαίρεση τα φρούτα και τα λαχανικά Μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα Συνήθως περιέχουν χημικά υπολείμματα Δεν περιέχουν χημικά κατάλοιπα Δε χρησιμοποιούνται πρόσθετα και χημικά κατά την παραγωγή τους Κατά την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται συντηρητικά και πρόσθετα Συνήθως είναι λίγο πιο ακριβά Έχουν πιο προσιτές τιμές

Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα Τρόφιμα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μέσω αλλαγών του γενετικού τους υλικού (π.χ. ντομάτα) Κίνδυνοι: Δημιουργία νέων ή ακόμη ανθεκτικότερων παθογόνων και βλαβερών οργανισμών (π.χ. έντομα) Πρόκληση διαταραχών σε ορισμένα οικοσυστήματα Εμφάνιση αλλεργικών κρίσεων Η πρόσληψη αντιβιοτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί την αύξηση της ανθεκτικότητάς του σε αυτές με συνέπεια την αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών

ΟΜΑΔΑ 3Η Κωνσταντάκος Αποστόλης Κωστόπουλος Αντώνης Λεπεντσιώτης Θεόφιλος Μπαλάφας Αριστοτέλης Τσιανάκας Νίκος

Έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων του σχολείου Δείγμα: 52 μαθητές – τριες Συμπεράσματα της έρευνας: Οι περισσότεροι μαθητές τρώνε πρωινό καθημερινά Τρώνε 2-3 γεύματα εκτός σπιτιού, επιλέγοντας κάτι γευστικό και οικονομικό (συνήθως το γρήγορο φαγητό) Στα θετικά είναι η ικανοποιητική κατανάλωση σε δημητριακά, όσπρια, κοτόπουλο και ψάρια

Έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων του σχολείου Συμπεράσματα της έρευνας: Στα αρνητικά είναι η συχνή κατανάλωση κρέατος σε συνδυασμό με την όχι συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών Προτιμούν τα αναψυκτικά από τους φυσικούς χυμούς Δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι είναι υγιεινή διατροφή

Έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων του σχολείου Συμπεράσματα της έρευνας: Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών δε γνωρίζει τις αρχές της μεσογειακής διατροφής Δηλώνουν ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες Δηλώνουν ότι θα ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διατροφής κυρίως για να χάσουν κιλά και λίπος

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των εφήβων Οι διαιτητικές συνήθειες των γονιών Η εμπορική προώθηση των τροφίμων μέσω των διαφημίσεων Το κοινωνικό περιβάλλον Τα σωματικά πρότυπα Η εικόνα του σώματος Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη Η γεύση, η οσμή και η εμφάνιση των τροφίμων Η διαθεσιμότητα και η ευκολία παρασκευής τους Το κόστος αυτών

Μεσογειακή Διατροφή Περιλαμβάνει τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά οξέα αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ελαιόλαδο, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά Αποτελεί καταλύτη στην πρόληψη αρκετών ασθενειών Περιορίζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προστασία από σακχαρώδη διαβήτη, Alzheimer και Parkinson

ΟΜΑΔΑ 4Η Μπαλωμένος Βύρων Όκκας Ανδρόνικος Πυτιρίγκας Αλέξιος Τέτσιος Ηλίας Τσιχτής Αχιλλέας

Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων Η αρχαία ελληνική γαστρονομία είναι εξαιρετικά πλούσια σε υλικά, σε τρόπους μαγειρέματος, σε συνδυασμό υλικών αλλά κυρίως πλούσια σε πολιτισμό Βάση αυτής της διατροφής είναι η μεσογειακή τριάδα: λάδι, δημητριακά (σιτάρι), κρασί Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού, γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου

Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων Ειδικά οι λαϊκές τάξεις κατανάλωναν πολλά όσπρια Για τους κατοίκους των πόλεων τα φρέσκα οπωροκηπευτικά ήταν πολύ ακριβά κι έτσι καταναλώνονταν σπάνια Τα φρούτα, φρέσκα ή ξηρά, τρώγονταν ως επιδόρπιο (σύκα, σταφίδες, καρύδια και φουντούκια) Τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό – ακρατισμός, άριστον και δείπνον Εκτός από το καθημερινό δείπνο (βραδινό γεύμα) υπήρχε και το γεύμα με φίλους που ονομαζόταν "συμπόσιο" (οι αρχαίοι έπιναν κρασί με το γεύμα)

Τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας Κόκκινο κρέας: Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά λόγω τον «κακών λιπαρών» δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση στην κατανάλωσή του Άσπρο κρέας: Το άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) έχει την ίδια θρεπτική αξία με το κόκκινο, αλλά περιέχει λιγότερο λίπος Γαλακτοκομικά: Αποτελούν την καλύτερη πηγή ασβεστίου. Επίσης είναι μια από τις πλούσιες πηγές βιταμίνης D

Τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας Εσπεριδοειδή: Τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία Ελαιόλαδο: Είναι η πιο αντιπροσωπευτική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες Λαχανικά: Τροφοδοτούν τον οργανισμό με φυτικές ίνες. Είναι πλούσια σε νερό για την ενυδάτωση του σώματος και αποτελούν πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων

Τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας Ψάρια με τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα: Αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι καρδιοπροστατευτικά (π.χ. σαρδέλα, σολομός, ρέγκα, πέστροφα) Αυγά: Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι πολύ σημαντικές για το σχηματισμό των μυών και διασφαλίζουν την σωστή ανάπτυξη του σώματος