Η δεκαετία του 1970 και το πραξικόπημα του 1980

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Advertisements

1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ Ορισμός: Σταθερές αντιλήψεις που υιοθετούμε άκριτα, ασυναίσθητα σχετικά με χαρακτηριστικά ορισμένων ομάδων.
Απαρχάιντ Εργασία στο μάθημα της Ιστορίας του μαθητή Κεραμίδη Παναγιώτη.
15. Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
ΒΙΡΜΑΝΙΑ: Ο Στρατοσ στην εξουσια Η δικτατορία της Βιρμανίας: Πώς και γιατί παραμένουν οι στρατιωτικοί στην εξουσία επί δεκαετίες;
Με ποιoύς τρόπους ασκείται η εξουσία; 3.1. Εξουσία και πολιτική εξουσία Εξουσία είναι συνυφασμένη με τις Ανθρώπινες σχέσεις Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
3. Η εμφάνιση του Ισλάμ.
H ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας
3.5. Ο συνδικαλισμός Που αποβλέπει ο συνδικαλισμός και τι είναι τα εργατικά συνδικάτα; αποβλέπει κοινάεργασιακάσυμφέροντα Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στη.
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
ΣΥΜΒΟΛΑ.
Αγαπητοί συμπολίτες, Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις.
Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα.
Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα.
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ.
Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί (1893 – 1909)
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Η κοινωνική εργασία και οι εξαρτήσεις Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.
ΘΕΜΑ: Το φθινόπωρο και ο χειμώνας της Αραβικής Άνοιξης: αντιδημοκρατική εκτροπή του πολιτεύματος στην Αίγυπτο ή σωτηρία από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό;
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
Μορφές διακυβέρνησης Αριστοτέλης – αριθμητικό κριτήριο : Μοναρχία, Αριστοκρατία, Πολιτεία (τυραννία, ολιγαρχία, δημοκρατία). Μοντεσκιέ –κριτήριο είναι.
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
Επέτυχε ή απέτυχε;;;. αραβική άνοιξη καλείται το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών με στόχο την πτώση των αυταρχικών- δικτατορικών καθεστώτων και τη μετάβαση.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
ο φαύλος κύκλος της βίας
Οι εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Κοινωνικό Ζήτημα
Οι νέες πολιτικές έννοιες
ENOTHTA 27. Tο κίνημα στο Γουδί (1909)
ΜΠΣ «Διακυβέρνηση, ανάπτυξη και ασφάλεια στην Μεσόγειο»
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
Η Τουρκία τη δεκαετία του 1960
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Το περιβάλλον και η ΘΚ: πολιτικές και κοινωνία
Βουγιουκλάκη Σοφία Φωτεινή
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Βελτιώνοντας τα Παγκόσμια Προβλήματα
Επιστροφή στη δημοκρατία, Τουργκούτ Οζάλ, οικονομική ανάπτυξη και άνοδος του πολιτικού Ισλάμ.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Αρχαϊκη ρωμη (8-6ος αι. π.Χ.)
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΒΑΡΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΑΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΤΗ KRASHING TOLOLYAN.
Ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα 19ος & 20ος αιώνας
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Βενεζουέλα & Νικαράγουα: μια συγκριτική προσέγγιση
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Η διαμόρφωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων
Πολιτικά Κόμματα Χρύσανθος Δ. Τάσσης
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργός
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η δεκαετία του 1970 και το πραξικόπημα του 1980

Συνέπειες του στρατιωτικού τελεσιγράφου Ο στρατός ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Η κυβέρνηση θεωρήθηκε υπεύθυνη επειδή «οδήγησε τη χώρα στην αναρχία και την αδελφοκτόνο διαμάχη, την κοινωνική και οικονομική αναταραχή». Ο στρατός ζήτησε τον σχηματισμό «σταθερής και αξιόπιστης κυβέρνησης που θα εξουδετερώσει τό καθεστώς αναρχίας και θα εφαρμόσει, εμπνεόμενη από τις ιδέες του Ατατούρκ, τους μεταρρυθμιστικούς νόμους που προβλέπονται στο σύνταγμα του 1961».

Στρατιωτικό τελεσίγραφο το 1971 Η στρατιωτική παρέμβαση απέτυχε να λύσει τα προβλήματα για τα οποία παρενέβη. Ο στρατός δεν εμπιστευόταν τα πολιτικά κόμματα και θεωρούσε καθήκον του να τα καθοδηγεί. Σε αυτό το πλαίσιο τα άκρα δεν αντιμετωπίστηκαν με πολιτικούς όρους. Το πραξικόπημα του 1971 είχε περισσότερο «διορθωτικό» χαρακτήρα. Ασταθείς κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πολιτική και κόμματα Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ – Κόμμα Δικαιοσύνης Πολιτική και κόμματα Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ – Κόμμα Δικαιοσύνης

Μπουλέντ Ετζεβίτ – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα Μπουλέντ Ετζεβίτ – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Νέτσμετιν Έρμπακαν Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας Νέτσμετιν Έρμπακαν Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας

Aλπαρσλάν Τουρκές Kόμμα Εθνικιστικής Δράσης

Η πολιτική κατάσταση τη δεκαετία του 1970 Πολιτική βία 1975: 35 νεκροί, 1976: 90, 1977: 260, 1978: 800-1000, 1979: 1.500, 1980: 3.500 Η βία ξεκίνησε από τα πανεπιστήμια και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Στις συγκρούσεις κυριαρχούσαν ακροδεξιές και ακροαριστερές οργανώσεις. Στόχοι ήταν πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και καθηγητές πανεπιστημίου. Επίσης στοχοποιήθηκε η κοινότητα των Αλεβί.

Αλεβήδες Θρησκευτική και πολιτική κοινότητα. Έχει ομοιότητες με τον σιιτισμό αλλά έχει θεωρείται ανεξάρτητη θρησκεία. Η ονομασία των Αλεβήδων προέρχεται από το όνομα του γαμπρού του Μωάμεθ, Αλί Ιμπν Αμπού Ταλίμπ, ο οποίος είχε παντρευτεί την πιο αγαπημένη από τις τέσσερις κόρες του Μωάμεθ, την Φατιμά. Δίνεται έμφαση στη λατρεία του Αλί. Η λατρεία γίνεται κυρίως σε χώρους συνάθροισης (cemevi) παρά σε τζαμιά.

Αλεβήδες – Γεωγραφικη κατανομή

Αλεβήδες Οι Αλεβήδες ήταν παραδοσιακά υπέρ του Ατατούρκ με την ελπίδα ο διαχωρισμός κράτους και θρησκείας να προασπίσει τις θρησκευτικές τους ελευθερίες Πολλοί Αλεβήδες οργανώθηκαν σε κόμματα της αριστεράς. Η διαφοροποίησή τους από το σουνιτικό Ισλάμ τους κατέστησε εύκολο στόχο της άκρας δεξιάς. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 12.000.000 Αλέβήδες στην Τουρκία

Ξέσπασμα πολιτικής βίας 1975: Κυβέρνηση συνεργασίας Ντεμιρέλ με το λεγόμενο «Εθνικιστικό μέτωπο»: Νέτσμετιν Έρμπακαν και Αλπαρσλάν Τουρκές. Οι γκρίζοι λύκοι (Kόμμα Εθνικιστικής Δράσης) βρήκαν την ευκαιρία να αποκτήσουν επιρροή σε κρατικούς οργανισμούς. Πολιτική αστάθεια. Αυξημένος πληθωρισμός. Αύξηση της ανεργίας. Παγίωση ανισοτήτων.

Πολιτική βία Σφαγή στην πλατεία Ταξίμ την πρωτομαγιά του 1977 (35 νεκροί) Σφαγή στο Μπαχτελίεβλερ της Άγκυρας το 1978 (7 νεκροί) Σφαγή στο Καχραμάνμαρας το 1978 (111 νεκροί) Κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε 14 επαρχίες το 1978

Στρατιωτικό πραξίκόπημα του 1980

Στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 650.000 άνθρωποι συνελήφθησαν 517 καταδικάστηκαν σε θάνατο, 50 εκτελέστηκαν 30.000 απολύθηκαν Εκταταμένα βασανιστήρια Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα Παύση λειτουργίας πολιτικών κομμάτων και σύλληψη των πολιτικών αρχηγών. Απαγόρευση συμμετοχής στην πολιτική μέχρι το 1987 Στρατιωτική δικτατορία μέχρι το 1983