Διατροφή-Διαιτολογία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Τριφασικά συμμετρικά δίκτυα σε συνδεσμολογία Υ (1/2)
Αυτοματοποιημένη ευρετηρίαση
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Καμπυλότητα Φακού P c
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Άλλες μορφές νευρώσεων
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε)
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ορισμός Πήλινγκ (peeling) είναι η απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας με σύγχρονη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων αυτής.
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε)
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι.
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επιλογή φλέβας για λήψη φλεβικού αίματος 1/7
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Διατροφή Ενότητα 16: Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Ενότητα 5.2: Αιθέρες Χριστίνα Φούντζουλα Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Kρέμες (γ’ μέρος)
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατροφή-Διαιτολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 3: Διαιτητικές ίνες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι πολυσακχαρίτες (εκτός λιγνίνης) διαφορετικής χημικής δομής και ιδιοτήτων Δεν αξιοποιούνται ενεργειακά, συνήθως Αποδομούνται, εν μέρει, στο παχύ έντερο

Ομάδες διαιτητικών ινών Α. Διαιτητικές ίνες κορεσμού Κυτταρίνη Λιγνίνη δένουν λίγο νερό και αποδομούνται ελάχιστα από εντερική χλωρίδα

Ομάδες διαιτητικών ινών (συν.) Β. Διογκωτικές διαιτητικές ίνες πηκτίνη ημικυτταρίνη γαλακτομανάνες πολυσακχαρίτες φυκιών δένουν πολύ νερό αποδομούνται από εντερική χλωρίδα απορροφώνται εν μέρη από έντερο αξιοποιούνται ενεργειακά σαν λιπαρά οξέα

Σημαντικές διαιτητικές ίνες   Σημαντικές διαιτητικές ίνες Διαιτητικές ίνες Περιέχονται σε: Δράση Κυτταρίνη Κυτταρικό τοίχωμα Κορεσμός, δεσμεύει νερό Λιγνίνη Ξύλο Κορεσμός, δεσμεύει οργανικές ουσίες Ημικυτταρίνη Δημιουργεί όγκο, δεσμεύει νερό και κατιόντα Πηκτίνη Κυτταρικό τοίχωμα ιδίως σε εσπεριδοειδή, μήλα Δημιουργεί όγκο, δεσμεύει νερό, κατιόντα, χολικά άλατα, δημιουργεί ζελέ Gummi arabikum Φλοιός ακακίας Δημιουργεί όγκο, δημιουργεί ζελέ Γαλακτομανάνη Φυτό Guar, σπόροι βατομουριάς Δημιουργεί όγκο και ζελέ Πολυσακχαρίτες φυκιών Κυτταρικό τοίχωμα φυκιών  

Τροφές με διαιτητικές ίνες προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης (από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, φαγόπυρο, καλαμπόκι κλπ) σε μορφή ψωμιού, φρυγανιάς, παξιμαδιών, ζυμαρικών, νιφάδων πρωινού κ.ο.κ λαχανικά, σαλάτες πατάτες όσπρια ξηροί καρποί, σπόροι (πχ σουσάμι και ταχίνι) φρούτα περιέχουν συνήθως λιγότερο από 15% διαιτητικές ίνες και οι απώλειες της επεξεργασίας μειώνουν περιεκτικότητά τους ακόμα περισσότερο

Προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης Περιέχουν περισσότερες διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, λιπίδια και αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με τα αντίστοιχα αποφλοιωμένα προϊόντα Δομή σπόρου (πίτουρο, φύτρο, ενδοσπέρμιο) Βαθμός άλεσης δεν έχει σημασία Το είδος του σπόρου δεν έχει σημασία Είναι συνήθως λιγότερο ελκυστικά στον καταναλωτή (σε εμφάνιση και υφή) αλλά πιο εύγευστα.

Δομή σπόρου δημητριακών

Λειτουργία /Ρόλος διαιτητικών ινών καθυστερούν άδειασμα στομάχου προκαλούν αίσθημα κορεσμού καθυστερούν έτσι πρόσληψη τροφής και ενέργειας διόγκωση των κοπράνων / μείωση εσωτερικής πίεσης στο έντερο

Ρόλος (συνέχεια) βακτηριδιακή αποδόμηση ερεθίζει περισταλτικές κινήσεις εντέρου και αποκαθιστά τη λειτουργία του Δένουν οργανικές ουσίες πχ χολικά άλατα και έτσι μειώνει χοληστερόλη μειώνουν καρκινογόνο και τοξική δράση ορισμένων τροφών καθυστερούν απορρόφηση υδα/κων, δηλ τροφές ολικής άλεσης έχουν χαμηλότερο «γλυκαιμικό δείκτη» από τα αντίστοιχα αποφλοιωμένα προϊόντα δημητριακών

Ρόλος / δράση (συνέχεια) Θετική επίδραση στην αερόβια εντερική χλωρίδα  μειώνοντας την αναερόβια βακτηριδιακή δράση αποσύνθεσης (πρεβιοτικά) Πιθανή αρνητική επίδραση;! Περιορίζεται χρόνος διέλευσης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, όχι όμως σε σημαντικό βαθμό

Συμπληρώματα διαιτητικών ινών Ποια προϊόντα / σκευάσματα κυκλοφορούν στο εμπόριο ; Συστήνεται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας Σημαντική η επαρκής πρόσληψη νερού προς αποφυγή προβλημάτων στο έντερο

Συνιστώμενες βιβλιογραφικές πηγές http://www.eufic.org/article/el/nutrition/fibre/rid/Wholegrai n_cereals/

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου. «Διατροφή-Διαιτολογία. Ενότητα 3: Διαιτητικές ίνες». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.