Οξείδωση καλλυντικών προϊόντων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας 1/2
Advertisements

Αξιολόγηση επενδύσεων
Στόχος Να υπάρχει ποικιλία στην τροφή για
Ανάγκες των ασθενών Φυσικές ανάγκες
Μικρή ανασκόπηση….
Συσκευασία υπό πίεση 1/2 Δοχείο συσκευασίας, βαλβίδα, Βυθιζόμενος σωλήνας, προωθητικό. Δοχείο Λευκοσίδηρος (σίδηρος με κασσίτερο), Αλουμίνιο (εσωτερικά.
Συνείδηση Επίπεδα Προϋποθέσεις καλής λειτουργίας Διαταραχές.
Ανατρίψεις Εν τω βάθει θωπείες
Κεντρικός τομέας κάτω γνάθου
Βασικά χαρακτηριστικά επιστήμης 1/2
Προδιαγραφές Αναλυτική περιγραφή μαθήματος
Πρωτεΐνες και αμινοξέα
Α. Αρχή της προτεραιότητας
Περιεχόμενα Καρτεσιανό Σύστημα Συντεταμένων,
Η προσωπική αλλαγή 1/17 Το άτομο που εμπλέκεται στην εξάρτηση από παράνομες ψυχότροπες ουσίες για μεγάλο χρονικό διάστημα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη.
Υπολογισμός ροής χορήγησης ενδοφλέβιων διαλυμάτων
Η ανάγκη χρήσης μεταβλητών
Βιοηθική Κατά το δεύτερο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα αναπτύχθηκε μια νέα τεχνολογία, η Βιοτεχνολογία, βασισμένη στην απίστευτα γοργή ανάπτυξη των Μοριακών.
Δραστηριότητες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 1/2
Η θεωρητική βάση της εργασίας με την οικογένεια 1/2
Συνέντευξη Συζήτηση με σκόπιμο στόχο τον οποίο οι συμμετέχοντες αποδέχονται. Η συνέντευξη μοιάζει με τη συζήτηση: Περιλαμβάνουν λεκτική και μη λεκτική.
Ανάλυση Συστημάτων Μακροχρόνιας Φροντίδας (Θ)
Η έμβια ύλη αναπαράγεται
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα
Ψυχική Υγεία - Ψυχική Νόσος - Φυσιολογικότητα (Ορισμός, κριτήρια, βασικές έννοιες) (Ι) Α. Ψυχική Υγεία Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σαν "ψυχική.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Σύστημα Παραγωγής Διανομής Σύστημα Διεύθυνσης
Αρχή του αρχειακού δεσμού
Σχέδιο ναυπηγικών γραμμών: Νομείς
Βιολογία Ενότητα 11: Κυτταρική επικοινωνία Αναστασία Κανέλλου,
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Φροντίδα μετά την αιμοληψία 1/3
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Οικονομικά Εργαλεία & Περιβαλλοντική Προστασία στην Ελλάδα ΜΑΘΗΜΑ 10.
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Διατροφή Ενότητα 22: Διατροφή και άθληση
Βασικές κλινικές δεξιότητες (Ε)
Κινησιοθεραπεία (Θ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Ευθυμία Ζέρβα, MSc, PhD
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε)
Αξιολόγηση επενδύσεων
Υπηρεσίες Πληροφόρησης
Δίκαιο Επιχειρήσεων ΙΙ
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αξιολόγηση επενδύσεων
Διατροφή-Διαιτολογία
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Πολιτική πληροφόρησης
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Τεχνικές Μάλαξης (Ε) Ενότητα 13: Αυχενική μοίρα – Εφαρμογές
Ψυχιατρική Ενότητα 6: Οριακή σύγκρουση Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Διατροφή-Διαιτολογία
Ψυχιατρική Ενότητα 8: Μηχανισμοί άμυνας Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Τεχνικές Μάλαξης (Ε) Ενότητα 6: Κάτω άκρο - Εφαρμογές
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Ψυχιατρική Ενότητα 4: Συνέχεια ψυχικών λειτουργιών
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Τεχνικές Μάλαξης (Ε) Ενότητα 12: Πρόσωπο – Εφαρμογές
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων - E
Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 9: Ουσίες ενίσχυσης θρεπτικής αξίας τροφίμων
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 9: Καινοτομίες στις τεχνολογίες όφσετ
Μέθοδοι προσωρινής αποτρίχωσης
Ειδική Κοσμητολογία (Θ)
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κοσμητολογία Ι - Θ Ενότητα 11: Οξείδωση καλλυντικών προϊόντων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Κοσμητολογία Ι - Θ Ενότητα 11: Οξείδωση καλλυντικών προϊόντων Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Οξείδωση καλλυντικών προϊόντων Όλες οι οργανικές ενώσεις μπορούν οξειδωθούν, όμως πιο εύκολα οξειδώνονται κάποιες [ακόρεστα λίπη και έλαια (κυρίως συζυγιακούς δεσμούς), βιταμίνες κά]. Αποτελέσματα οξείδωσης = αλλοίωση προϊόντος, άσχημη οσμή, γεύση, αλλαγή χρώματος. Τάγγιση = Οξείδωση λιπών και ελαίων. (Υπεροξείδια λιπαρών οξέων, αλδεΰδες, κετόνες) Προϊόντα τάγγισης τοξικά και ερεθιστικά για το δέρμα.

Ελεύθερες ρίζες ή δραστικοί τύποι οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS) Άτομα ή ομάδες ατόμων με ένα ή περισσότερα μονήρη ηλεκτρόνια. Έχουν μεγάλη δραστικότητα και μικρό χρόνο ζωής (π.χ. R*, RO2*, ROOH)

Μηχανισμός τάγγισης ακόρεστων λιπών και λαδιών RH → R* + H* (Έναρξη) R* + O2 → RO2*(υπεροξυ ρίζα) (Διάδοση) RO2* + RH → R* + ROOH (υδροξυ-υπεροξυ ένωση) (Διάδοση) Tερματισμός της αντίδρασης RO2* + RO2* → ανενεργά προϊόντα RO2* + R* → ανενεργά προϊόντα R* + R* → R-R (ανενεργά προϊόντα)

Παράγοντες που επιδρούν στην τάγγιση 1/2 Θερμοκρασία Yψηλή θερμοκρασία: Αύξηση της ταχύτητας οξείδωσης. Φως και άλλες ακτινοβολίες: Έναρξη οξείδωσης. Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ακόρεστων: Aδιαφανή μπουκάλια και προσθήκη φίλτρων UV. Yπεροξείδια: Καταλύουν την τάγγιση. Οξυγόνο: Τα λίπη και τα λάδια συσκευάζονται σε άζωτο. Παρασκευή υπό κενό. Στενόλαιμα μπουκάλια. Μεταλλικά ιόντα: Χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο και γενικά μέταλλα που υπάρχουν σε περισσότερες βαθμίδες οξείδωσης.

Παράγοντες που επιδρούν στην τάγγιση 2/2 Μεταλλικά ιόντα (Για τα ιόντα με περισσότερους βαθμούς οξείδωσης) Fe 2+ + ROOH  Fe 3+ + OH- + RO* Fe 3+ + ROOH  Fe 2+ + H+ + RO2* Fe 3+ + RH  Fe 2+ + H+ + R*

Αντιοξειδωτικά 1/2 Επιβραδύνουν ή παρεμποδίζουν την οξείδωση κάποιου υποστρώματος σε μικρότερη όμως συγκέντρωση από αυτή του υποστρώματος. ΣΥΝΕΡΓΙΣΤΙΚΑ Αυξάνουν την ισχύ και το χρόνο δράσης των αντιοξειδωτικών. Ιδιότητες ιδανικού αντιοξειδωτικού Δραστικό σε μεγάλη περιοχή pH Μη τοξικό Συμβατό με τις υπόλοιπες ουσίες Συμβατό με τα υλικά συσκευασίας Οξειδωμένη μορφή διαλυτή στο προϊόν Προϊόντα αντίδρασης άχρωμα και άοσμα

Αντιοξειδωτικά 2/2 Aντιοξειδωτικό % Περιεκτικότης Συνεργιστικά Γαλλικός προπυλεστέρας 0.005-0.15 Κιτρικό & Φωσφορικό οξύ α-Τοκοφερόλη 0.01-0.1 Λεκιθίνη, Κιτρικό & Φωσφορικό οξύ ΝDGA 0.001-0.01 Ασκορβικό, Φωσφορικό & Κιτρικό οξύ Βουτυλική υδροξυ-ανισόλη (ΒΗΑ) 0.005-0.01 Κιτρικό & Φωσφορικό οξύ, Λεκιθίνη, ΒΗΤ, ΝDGA Βουτυλικό υδροξυ-τολουόλιο (ΒΗΤ) Kιτρικό & Φωσφορικό οξύ, ΒΗΑ

Φαινολικά αντιοξειδωτικά 1/2 4, 4΄- (2,3 -Διμεθυλοτετραμεθυλενο)- διπυροκατεχίνη (NDGA) Τοκοφερόλες

Φαινολικά αντιοξειδωτικά 2/2 Γαλλικοί αλκυλεστέρες 2- Τριτ. Βουτυλικη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) 2,6-Δισ-τριτ.βουτυλο-π- υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ)

Μηχανισμοί δράσης φαινολικών αντιοξειδωτικών 1/3 Μηχανισμός μεταφοράς υδρογόνου

Μηχανισμοί δράσης φαινολικών αντιοξειδωτικών 2/3 Μηχανισμός μεταφοράς ηλεκτρονίου

Μηχανισμοί δράσης φαινολικών αντιοξειδωτικών 3/3 Σχηματισμός χηλικού συμπλόκου για δις- υποκατεστημένα φαινολικά μόνον

Ιδιότητες φαινολικών αντιοξειδωτικών 1/3 NDGA Larrea divaricate Διαλυτό σε αιθέρα και αλκοόλη Συνεργιστικά με κιτρικό και φωσφορικό οξύ Τοκοφερόλες Μικρή σταθερότητα, υψηλή τιμή, κυρίως στα τρόφιμα a-Toκοφερόλη

Ιδιότητες φαινολικών αντιοξειδωτικών 2/3 Γαλλικοί αλκυλεστέρες Οκτυλεστέρας και δωδεκυλεστέρας Διαλύονται στον αιθέρα και τα λάδια Αντιδρούν με τα ίχνη σιδήρου ΒΗΑ Διαλυτή στα λίπη και τα λάδια Συνεργιστικά με γαλλικό προπυλεστέρα, κιτρικό και φωσφορικό οξύ

Ιδιότητες φαινολικών αντιοξειδωτικών 3/3 ΒΗΤ Σταθερότητα στη θέρμανση Έλλειψη οσμής Μικρή τοξικότητα 0.01-0.1 %

Φυτικά Εκχυλίσματα (περιέχουν κυρίως φυτικά φαινολικά αντιοξειδωτικά) Ελαιώδες εκχύλισμα φύλλων δενδρολίβανου (Rosmarinus officinalis) H κύρια αντιοξειδωτική ουσία είναι το καρνοζικό οξύ Μεγαλύτερο από 4-5%

Eκχύλισμα του Picea excelsa Χρησιμοποιείται ως διαλύτης γλυκερίνη ή βουτυλενογλυκόλη. Περιέχει λιγνάνια. Υδροξυματαιρεζινόλη και ματαιρεζινόλη. Πλεoνεκτεί έναντι άλλων αντιοξειδωτικών διότι είναι σταθερό σε θερμοκρασίες μέχρι και 250 oC.

Εκχύλισμα Picea excelsa **ΕC50 (Εffectiveconcentration50)= Συγκέντρωση της ουσίας για 50 % αναστολή της παραγωγής ελευθέρων ριζών Ένωση ΕC50 (μΜ)** Μαιτεριζινόλη 14 Υδροξυμαιτεριζινόλη 15.7 Βιταμίνη Ε 17 Ασκορβικό οξύ 19 BHT 21

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αθανασία Βαρβαρέσου 2014. Αθανασία Βαρβαρέσου . «Κοσμητολογία Ι - Θ. Ενότητα 11: Οξείδωση καλλυντικών προϊόντων». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.