Φρούτα Ορισμός: Φρούτα και καρποί καλλιεργημένων και άγριων φυτών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Τριφασικά συμμετρικά δίκτυα σε συνδεσμολογία Υ (1/2)
Αυτοματοποιημένη ευρετηρίαση
Καμπυλότητα Φακού P c
Αλκίνια Χαρακτηριστική ομάδα: τριπλός δεσμός.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Διάρκεια της άσκησης Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης είναι σχετικές: Μεγαλύτερο διάλειμμα κατά την άσκηση παραπέμπει σε αερόβια διαδικασία. Μικρότερο.
Άλλες μορφές νευρώσεων
Διαχείριση παραγωγής εντύπων 1/2
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ορισμός Πήλινγκ (peeling) είναι η απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας με σύγχρονη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων αυτής.
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επιλογή φλέβας για λήψη φλεβικού αίματος 1/7
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
Ενότητα 5.2: Αιθέρες Χριστίνα Φούντζουλα Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Διατροφή-Διαιτολογία
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Kρέμες (γ’ μέρος)
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 6: Δονήσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατροφή Ενότητα 20: Φρούτα Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή Ενότητα 20: Φρούτα Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Φρούτα Ορισμός: Φρούτα και καρποί καλλιεργημένων και άγριων φυτών

Κατηγορίες Γιγαρτόκαρπα Μήλα, αχλάδια, κυδώνια Πυρηνόκαρπα Βερύκοκα, κεράσια Ράγες φράουλες, σταφύλια Εσπεριδοειδή Άγρια φρούτα και εξωτικά φρούτα Μούρα, φραγκόσυκα Ακτινίδια, μάνγκο, παπάγια, αβοκάντο

Συστατικά των φρούτων Νερό: 80-90% (εκτός των ξηρών καρπών) Ενέργεια: 40-80 kcal/100g Σε μορφή διαλυτών υδατανθράκων γλυκόζη φρουκτόζη σακχαρόζη Άμυλο: συνήθως σε άγουρα φρούτα Διαιτητικές ίνες: 1-5% (κυρίως κυτταρίνη)

Διατροφική σημασία φρούτων Βιταμίνες Βιταμίνη C Βιταμίνη Β Καροτίνη Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία Περιέχουν Κ Fe σε καλά απορροφήσιμη μορφή Πρωτεΐνη (ελάχιστη) Κυρίως ένζυμα Λιπίδια (0,1-0,5%) Χαμηλή περιεκτικότητα με εξαίρεση το αβοκάντο

Ξηροί καρποί Διαφορετική σύνθεση από τα φρούτα: Νερό <10% Πρωτεΐνες 10-20% Λιπίδια 50-60% (υψηλή) Βιταμίνες/ μέταλλα ιδίως Β1 και αρκετά μέταλλα ( με υψηλή συγκέντρωση)

Γεύση/άρωμα φρούτων Οξέα φρούτων (μηλικό, κιτρικό κλπ) Προκαλούν τη δροσερή γεύση Βαθμός οξύτητας αλλάζει με τις κλιματολογικές συνθήκες Διαφορετικό άρωμα φρούτων οφείλεται σε Αλκοόλη Αιθέρας Εστέρας Οξέα και άλλες οργανικές ουσίες

Ωρίμανση των φρούτων Οφείλεται σε φυσικοχημικές μεταβολές Άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη πιο γλυκό Αδιάλυτη πηκτίνη γίνεται διαλυτή πιο μαλακό Μείωση της διαλυτής πηκτίνη υφή άλευρου Αποδόμηση χλωροφύλλης εμφανίζονται επικαλυμμένα χρώματα Νέα χρώματα και αρώματα σχηματίζονται

Χρόνος συγκομιδής/βρώσης Κατάλληλος χρόνος διαφέρει Άγουρο φρούτο είναι Λιγότερο αρωματικό Διατηρείται λιγότερο Δεν έχει καλή όψη Ώριμο φρούτο χαρακτηρίζεται η εποχή Με μέγιστο άρωμα Καλύτερη γεύση Εξαρτάται από χρόνο συγκομιδής και διατηρησιμότητα

Διατροφική συνεισφορά πρόσληψης φρούτων Βιταμίνη C 40% K 12% Mg 9% Fe Διαιτητικές ίνες 30%

Είδη φρούτων 1/4 Μήλα Βιταμίνη C Αποθηκεύονται για μήνες Αχλάδια Παρόμοια σύσταση με μήλα Περισσότερα μέταλλα, καροτίνη Περιορισμένος χρόνος αποθήκευσης

Είδη φρούτων 2/4 Κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα Περισσότερη καροτίνη Εν μέρει περισσότερη βιτ Β σε σχέση με τα μήλα/αχλάδια Ράγες Αποθηκεύονται περιορισμένα, μεταφέρονται δύσκολα χυμοί, μαρμελάδες Περισσότερη βιτ C και οξέα φρούτων

Είδη φρούτων 3/4 Εσπεριδοειδή Σημαντική πηγή βιταμίνης C Αιθέρια έλαια στη φλούδα Πορτοκάλια δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή Επιτρέπεται η επικάλυψη της φλούδας Με κερί (προστατεύει από ξήρανση) ή Με χημικές ουσίες (μύκητες)

Είδη φρούτων 4/4 Μπανάνες Συγκομιδή άγουρες, ωριμάζουν μετά Καροτίνη, βιταμίνη Β

Συντήρηση φρούτων Μικρό ποσοστό συγκομιδής καταναλώνεται φρέσκο λόγω περιορισμένης διατηρησιμότητας Τρόποι συντήρησης Ψύξη: –1 ως + 2 oC, υγρασία 80-90%, έλεγχος CO2 Μήλα: 4-8 μήνες Αχλάδια: 2-6 μήνες Σταφύλια: 2-3 μήνες Φράουλες: 1-2 εβδομάδες Κεράσια: 4-5 ημέρες Απώλεια βάρους: 3-10%

Τρόποι συντήρησης 1/2 Κατάψυξη –30 oC, απότομα προς Αποφυγή δημιουργίας κρυστάλλων Μεταφορά συγκεντρώσεων στον ιστό Ξήρανση Αφαίρεση νερού ενεργειακή αξία  περιορίζει ανάπτυξη μικροοργανισμών Προσθήκη S Αδρανοποιεί δράση μυκητών Καθυστερεί αλλαγή χρώματος

Τρόποι συντήρησης 2/2 Θερμική επεξεργασία Σημαντικότερος τρόπος συντήρησης Προϊόν περιέχει 14-22% ζάχαρη Μαρμελάδα από φρέσκα φρούτα ή φρέσκα κατεψυγμένα

Θερμική επεξεργασία 1/2 Χυμοί Στυμμένα φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα Προσθήκη νερού σε κατεψ. στημένο φρούτο προσθήκη ζάχαρης ως 15γ/λίτρο χωρίς επισήμανση ή ως 200γ/λίτρο σε ξινά φρούτα με επισήμανση Ως 100γ/λίτρο στα υπόλοιπα με επισήμανση

Θερμική επεξεργασία 2/2 Νέκταρ Αποτελείται από χυμό και σάρκα φρούτου με προσθήκη νερού, ζάχαρης Μέρος φρούτου Συνήθως 50% Ξινοί χυμοί 25-50% Προσθήκη ζάχαρης ως 20%

Τίτλος;;;;; Σιρόπι: 68% ζάχαρη Αναψυκτικά: Ποσοστό φρούτου 6% εσπεριδοειδή 30% ράγες, πυρηνόκαρπα 10% άλλα είδη φρούτων Ζάχαρη: 10%

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου . «Διατροφή. Ενότητα 20: Φρούτα». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.