ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα
Advertisements

Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Φυσικά - Ερευνώ και Ανακαλύπτω Φως
Τι ξέρετε για την ΟΡΑΣΗ;
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μέτρηση μάζας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ Δρ. Ι.Γ.Καράλη.
Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
Φάσματα.
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Διακοπή και βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό κύκλωμα
Παράλληλη σύνδεση αντιστατών
8.2 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
ΑΝΑΚΛΑΣΗ - ΔΙΑΘΛΑΣΗ Φυσική Γ λυκείου Θετική & τεχνολογική κατεύθυνση
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
Θεωρία των Χρωμάτων.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
Η θεωρία των χρωμάτων. η θεωρία των χρωμάτων.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ.
Φως και χρώματα (α).
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
ΟΠΤΙΚΗ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ, ΙΣΩΣ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Ουράνιο τόξο.
Σύνδεση αντιστατών σε σειρά
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης
1ο ΕΠΑ.Λ. ΣΟΦΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β’ ΤΑΞΗ
Αλληλεπίδραση σωμάτων O 3ος νόμος του Newton
7° Εργαστηριακό Μάθημα Θέμα: Σκιές-Χρώματα.
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Πειραματικός έλεγχος των νόμων του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 7 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών.
Click to add Text Κάμερες και χρώμα Κάμερες και χρώμα.
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη,
Όταν το φως περνά από τον αέρα σε ένα άλλο διαφανές υλικό ή από ένα διαφανές υλικό στον αέρα, αλλάζει πορεία. Διάθλαση ονομάζουμε.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
Φως και ορατό φάσμα (1 από 3)
ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μια εισαγωγή του φαινόμενου της διάθλασης για το γυμνάσιο
ΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ Εργαστηριακή Άσκηση 11 Γ′ Γυμνασίου
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
Βασικες Εννοιες Φυσικης
ΣΥΝΕΣΤΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Νόμος αντίστασης συρμάτινου αγωγού
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
Παρατήρηση φυτικών και ζωικών ιστών
ΟΠΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων μετά από ειδική χρώση
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Σημείωση: οι ερωτήσεις του φύλλου εργασίας είναι εκτός ύλης, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για την εργαστηριακή άσκηση.
Μικροσκοπική παρατήρηση στομάτων φύλλων, καταφρακτικών κυττάρων και χλωροπλαστών Άσκηση 4 εργαστηριακού οδηγού Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Βιολογία Γ.Παιδείας.
Ο ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
ΕΝΟΤΗΤΕΣ Το πρόβλημα και ο σκοπός της έρευνας
Μέτρηση δύναμης (βάρους)
Εισαγωγικές έννοιες φωτισμού
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
Τα παιχνίδια του φωτός (2)
Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΛΩΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ Εργαστηριακή Άσκηση επίδειξης από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη, Κ. Καμπούρη, Κ. Παπαμιχάλη, Λ. Παπατσίμπα

Πρίσμα ανάλυσης φωτός μεγάλου δείκτη διάθλασης ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ Προβολέας διαφανειών Πρίσμα ανάλυσης φωτός μεγάλου δείκτη διάθλασης Μπλε φίλτρο Πράσινο φίλτρο Κόκκινο φίλτρο Απαιτούμενα όργανα και υλικά

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Τοποθέτησε πάνω στην επιφάνεια προβολής του προβολέα διαφανειών δύο φύλλα Α4, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια λεπτή δέσμη φωτός. Τοποθέτησε το πρίσμα πάνω από το φακό του προβολέα δια­φανειών, έτσι ώστε η δέσμη του φωτός να πέφτει πλάγια πάνω στη μια πλευρά του. Ρύθμισε με το χέρι σου τον προσανατολισμό του πρίσματος, ώστε να σχηματιστεί πάνω στον τοίχο ή σε οθόνη προβολής το χρωματικό φάσμα του λευ­κού φωτός (β).

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Από ποια χρώματα αποτελείται το φάσμα που παρατηρείς; ………………………… …. …………… ………….. …… ………………. ………….. … …………….... …………….. ………………. ………………. ………………. …………… … ……………… …………… Γράψε δύο τουλάχιστον χαρακτηριστικά του λευκού φωτός. ……………………………… ……………… ………….. .. ……………… ……………… Το φάσμα αποτελείται από τα χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό και ιώδες) Αποτελεί μίξη όλων των χρωμάτων του ουράνιου τόξου. Όταν διαθλάται αναλύεται στο φάσμα του λευκού φωτός.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 3. Τοποθέτησε το πράσινο φίλτρο πάνω στη σχισμή μεταξύ των δύο φύλλων, από την οποία εξέρ­χεται η δέσμη του λευκού φωτός. Ποια είναι τώρα η μορφή του φάσματος που παρατηρείς; ……………… ……………… ………….. ………………….. ……………. ……………… Πώς εξηγείς την παρατηρούμενη μεταβολή του φάσματος μετά την τοποθέτηση του φίλτρου; …………….. ……………….. Το πράσινο φίλτρο απορροφά όλα τα χρώματα εκτός του πράσινου. Το πράσινο φίλτρο κόβει όλα τα χρώματα εκτός του πράσινου.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 4. Αφαίρεσε το πράσινο και τοποθέτησε το κόκκινο φίλτρο πάνω στη σχισμή μεταξύ των δύο φύλ­λων. Πώς μεταβλήθηκε τώρα το παρατηρούμενο φάσμα; Πώς εξηγείς την παρατηρούμενη μεταβολή του φάσματος μετά την τοποθέτηση του κόκκινου φίλτρου;

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 5. Με βάση τις προηγούμενες παρατηρήσεις και εξηγήσεις, γράψε ένα γενικότερο συμπέρασμα που αφορά τη διέλευση του λευκού φωτός μέσα από διαφανή σώματα. 6. Τι προβλέπεις ότι θα συμβεί αν τοποθετήσεις το κόκκινο και το πράσινο φίλτρο μαζί (το ένα πάνω στο άλλο) πάνω στη σχισμή, μεταξύ των δύο φύλλων; Όταν το λευκό φως περνάει μέσα από διαφανή σώματα, αναλύεται στα χρώματα του ουράνιου τόξου, εξαιτίας της εξάρτησης του δείκτη διάθλασης από το μήκος κύματος που αντιστοιχεί σε κάθε χρώμα. Τα δύο φίλτρα θα απορροφήσουν όλες τις ακτινοβολίες επειδή το ένα συμπληρώνει το άλλο. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην περνάει φως. Αυτό γίνεται με οποιοδήποτε συνδυασμό δύο φίλτρων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 7. Τοποθέτησε το κόκκινο και το πράσινο φίλτρο μαζί (το ένα πάνω στο άλλο) πάνω στη σχισμή για να επιβεβαιώσεις ή να διαψεύσεις την πρόβλεψή σου. Εξήγησε το αποτέλεσμα του πειράματος σου. Πράγματι δεν περνάει φως διότι το κόκκινο φίλτρο απορροφά όλες τις ακτινοβολίες εκτός της κόκκινης και το πράσινο φίλτρο απορροφά όλες τις άλλες εκτός της πράσινης. Άρα αθροιστικά όλες οι ακτινοβολίες διακόπτονται.