Ορισμός Στενεύουν μικρά περιφερειακά αγγεία -> δημιουργούν αντίσταση -> δυσκολεύουν ροή αίματος (στην ανάπαυλα καρδιάς) -> αυξάνει παθολογικά κυρίως.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Βασικές αρχές ευρετηρίασης
Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Τριφασικά συμμετρικά δίκτυα σε συνδεσμολογία Υ (1/2)
Αυτοματοποιημένη ευρετηρίαση
Διαμόρφωση πεδίων Περιγραφικά πεδία Διαχειριστικά πεδία Δομικά πεδία.
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Καμπυλότητα Φακού P c
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 17: Διατροφή και υπέρταση Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Διάρκεια της άσκησης Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης είναι σχετικές: Μεγαλύτερο διάλειμμα κατά την άσκηση παραπέμπει σε αερόβια διαδικασία. Μικρότερο.
Εκτίμηση Φυσικής Κατάστασης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επιλογή φλέβας για λήψη φλεβικού αίματος 1/7
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Ψυχιατρική Ενότητα 12: Εισαγωγή στις νευρώσεις
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Βασικές κλινικές δεξιότητες (Ε)
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Διατροφή-Διαιτολογία
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Kρέμες (γ’ μέρος)
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 6: Δονήσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατροφή- Διαιτολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 17: Διατροφή και υπέρταση Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Ορισμός Στενεύουν μικρά περιφερειακά αγγεία -> δημιουργούν αντίσταση -> δυσκολεύουν ροή αίματος (στην ανάπαυλα καρδιάς) -> αυξάνει παθολογικά κυρίως ή διαστολική πίεση 80 % πρωτογενής υπέρταση 20% δευτερογενής υπέρταση (από άλλες αιτίες)

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση Ηλικία Κληρονομικότητα Υπέρβαρος Αλμυρές τροφές Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας Άγχος κάπνισμα

Συμπτώματα πρώτα συμπτώματα Αργότερα Πονοκέφαλος Αρτηριοσκληρωτικές εκφυλίσεις Βούισμα στα αυτιά Ελλειπής αιμάτωση Ζάλη Κίνδυνος απόφραξης αγγείου Αϋπνία Κίνδυνος ρήξης αγγείου Πόνοι στην καρδιά Αφορούν κυρίως αγγεία: Αίσθημα κόπωσης εγκεφάλου Δυσκολία στη συγκέντρωση Καρδιάς Οξύθυμη διάθεση νεφρών

Στατιστικές / οριακές τιμές Περισσότεροι από 50% των καρδιοπαθών πεθαίνουν από τις συνέπειες της υπέρτασης 20% πληθυσμού πάσχει από υπέρταση Ύψος πίεσης μετριέται σε mm Hg Κατάσταση ηρεμίας 120/80 mm Hg Συστολική πίεση 120 mm Hg – συστολή καρδιάς Διαστολική πίεση 80 mm Hg - χαλάρωση καρδιακού μυός Φυσιολογικές τιμές 140/90 mm Hg Υπέρταση 160/950 mm Hg Οριακές τιμές 140/90 mm - Hg 160/95 mm Hg

Σχέση υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, διαβήτη υπέρταση προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια εγκεφαλικό επεισόδιο Αρτηριοσκλήρυνση (<- προκαλείται από διαβήτη και από δυσλιπιδαιμία) και προκαλεί Εμφραγμα μυοκαρδίου Μαλάκυνση εγκεφάλου Νεφρική ανεπάρκεια

Θεραπευτικά μέτρα Διαιτητική αγωγή σε ελαφρές μορφές Φαρμακευτική αγωγή σε βαριές μορφές Συνδυασμός των δύο

Διαιτητική αγωγή Μείωση ενεργειακής πρόσληψης σε υπέρβαρους Μείωση αλατιού δηλαδή νατρίου Νa Αύξηση της πρόσληψης καλίου (είναι ανταγωνιστής Νa) Σχετικά ψηλή πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων με έμφαση στα ω-3 λιπαρά οξέα, χωρίς περιορισμό του ελαιολάδου για τους Μεσογειακούς πληθυσμούς

Διαιτητική αγωγή για το αλάτι NaCl Μείωση αλατιού γιατί προκαλεί κατακράτηση υγρών Αυστηρά φτωχή δίαιτα σε αλάτι: Ως 1 γρ αλατιού / ημέρα (= 0,4 γρ νατρίου) Φτωχή σε αλάτι : Ως 3 γρ αλατιού / ημέρα (= 1,2 γρ νατρίου) Μειωμένη σε αλάτι: Ως 6 γρ αλατιού / ημέρα (= 2,4 γρ νατρίου) σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή

Ανάλατες τροφές Αποφεύγονται Έτοιμες τροφές, junk food, σνακ, αλλαντικά, τυριά, μπισκότα, ψωμί, αναψυκτικά Όχι χρήση αλατιέρας στο μαγείρεμα Προσθήκη μυρωδικών/ μπαχαρικών και ελαιολάδου για γεύση Κατάλληλο μαγείρεμα πχ στον ατμό Υποκατάστατα άλατος στο εμπόριο (πικρή γεύση)

Τροφές με κάλιο Ξερά φρούτα Πατάτες Λαχανικά Όσπρια Φρούτα ιδιαίτερα η μπανάνα

Λιπαρά οξέα, καφές, οινόπνευμα Ιδιαίτερα ω-3 στο ψάρι, ξηροί καρποί 3-4 φλιτζάνια καφέ επιτρέπονται Οινόπνευμα: όπως οι γενικές συστάσεις 3 κρασάκια οι άντρες/ημέρα 1 ποτηράκι κρασί οι γυναίκες /ημέρα

Διατροφικά θέματα στην υπέρταση Το πορτοκάλι δεν ανεβάζει την πίεση (το αντίθετο) Η καφεΐνη δεν ανεβάζει την πίεση Το 50% των υπερτασικών αντιδρούν στο αλάτι, όχι όλοι Το σκόρδο ουσιαστικά δεν συμβάλει στη θεραπεία 8% απώλεια βάρους μειώνει αρτηριακή πίεση

Γενικές οδηγίες Τρόπος ζωής Τρόπος διατροφής Έλεγχος πίεσης Περιορισμός ζωικού λίπους Μείωση άγχους Προσαρμογή στις ενεργειακές απαιτήσεις Μείωση νικοτίνης Περιορισμός στο αλάτι Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου. «Διατροφή- Διαιτολογία. Ενότητα 17: Διατροφή και υπέρταση». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.