Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισαγωγή Κατανόηση της φυσιολογίας και λειτουργίας του Στοματογναθικού Συστήματος (ΣΓΣ) για τον οδοντοτεχνίτη σημαίνει: Αποφυγή σφαλμάτων κατασκευής των.
Advertisements

Τέλος Ενότητας.
Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Τριφασικά συμμετρικά δίκτυα σε συνδεσμολογία Υ (1/2)
Διαμόρφωση πεδίων Περιγραφικά πεδία Διαχειριστικά πεδία Δομικά πεδία.
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Καμπυλότητα Φακού P c
Παράγοντες που επηρεάζουν τη δύναμη ενός μυός 1/2
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Παρεμβαλλόμενα ρεύματα
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Διάρκεια της άσκησης Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης είναι σχετικές: Μεγαλύτερο διάλειμμα κατά την άσκηση παραπέμπει σε αερόβια διαδικασία. Μικρότερο.
Εκτίμηση Φυσικής Κατάστασης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Αίτια Θετικό ενεργειακό ισοζύγιο
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Διαβητικό σύνδρομο 1/2 Διαταραχή μεταβολισμού υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών λόγω μερικής ή απόλυτης έλλειψης ινσουλίνης Έχει χαρακτηριστεί σύνδρομο.
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Βασικές κλινικές δεξιότητες (Ε)
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Διατροφή-Διαιτολογία
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Kρέμες (γ’ μέρος)
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 6: Δονήσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατροφή-Διαιτολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 12: Σωστή διατροφή Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά Ποσότητα θρεπτικών συστατικών που απαιτείται για τη διατήρηση όλων των λειτουργιών του οργανισμού δηλαδή Υγεία Απόδοση Ευεξία

Ελάχιστες ανάγκες σε απαραίτητο θρεπτικό συστατικά «Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό»: δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός Η μικρότερη προσλαμβανόμενη ποσότητα για την προστασία από λειτουργικές διαταραχές ή καταστάσεις έλλειψης

Ιδανικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών Θεωρητικά εξασφαλίζουν μια άριστη κατάσταση  δύσκολο να προσδιοριστούν Διαχωρίζονται όμως από υπερβολική πρόσληψη (πχ υπερδοσολογία σε βιταμίνη Α ή D, σε ενέργεια)

Συστάσεις για πληθυσμό Ενέργεια: Αφορούν στις πραγματικές ανάγκες Θρεπτικά συστατικά Περιέχουν ποσοστά ασφαλείας για να καλύψουν τις απαραίτητες ποσότητες όλων των ατόμων της πληθυσμιακής ομάδας

Αριθμός γευμάτων Ιδανικό σχήμα 3 κύρια γεύματα 2 ενδιάμεσα γεύματα Μόνο 3 κύρια γεύματα προκαλούν Εντονότερες διαδικασίες πέψης με συνέπεια αισθητή μείωση της απόδοσης μετά το γεύμα Γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας

Ενεργειακές ανάγκες και βασικός μεταβολισμός Συνυπολογίζονται από: Βασικό μεταβολισμό νηστικός, ήρεμος, 200 C Εξαρτάται από φύλο, ηλικία, κατασκευή σώματος Φυσική δραστηριότητα Εξαρτάται από μυϊκό έργο Τροφογενή θερμογένεση Αύξηση μεταβολισμού κατά την πέψη Ανάγκες κατά την ανάπτυξη, εγκυμοσύνη/θηλασμό

Υπολογισμός ενεργειακών αναγκών Βασικός μεταβολισμός ενήλικα 1 kcal (0,9 kcal)/ kg σωματικού βάρους/ώρα Πχ για 70 kg άνδρα  1700 kcal / ημέρα Συμμετέχουν: Συκώτι 25% Καρδια 10% Μυϊκός ιστός 25% εγκέφαλος 20% Ενεργειακές ανάγκες με ελαφριά φυσική δραστηριότητα: 2200-2600 kcal/ημέρα Γυναίκες: -15%

Φυσική δραστηριότητα κατά την εργασία Διαβαθμίσεις κατανάλωσης ενέργειας ανάλογα με το είδος της εργασίας Ελαφριά εργασία + 600 kcal Μέτρια + 600 kcal Βαριά + 600 kcal Πολύ βαριά Μπορεί να φτάνει τις 4000 – 5000 kcal

Συμμετοχή μακροθρεπτικών συστατικών Μακροθρεπτικά συστατικά = Βασικά θρεπτικά συστατικά = Θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά Υδατάνθρακες , λιπίδια, πρωτεΐνες: μπορούν μόνο μερικώς να αντικατασταθούν μεταξύ τους ως πηγές ενέργειας, λόγω του απαραίτητου και ειδικού ρόλου του καθενός

Μονόπλευρη διατροφή Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της υγείας Ισορροπημένη διατροφή

Συστάσεις σε σχηματική μορφή "USDA MyPlate green" από United States Department of Agriculture,διαθέσιμο ως κοινό κτήμα http://greekforeignlanguage.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1891.html

Λιπίδια Σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα αντικαθιστούν λιπίδια τους υδατάνθρακες 30% Μέγιστη πρόσληψη 1/3 κορεσμένα λιπαρά οξέα Τουλάχιστον 10γ/ημέρα πολυακόρεστα λ.ο. ~ 40% λιπίδια στη Μεσογειακή δίαιτα με κύριο προστιθέμενο λιπίδιο το ελαιόλαδο

Υδατάνθρακες ελάχιστη πρόσληψη 130 gr/ημέρα) Κυρίως αμυλούχες τροφές (δημητριακά, πατάτες, λαχανικά)  περιέχουν Μέταλλα / ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, διαιτητικές ίνες (ελαχ 30gr / ημέρα) λιγότερο ζάχαρη  τερηδόνα

Πρωτεΐνες Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βιοσύνθεση πρωτεϊνούχων ουσιών Οι συστάσεις βασίζονται σε μια συγκεκριμένη αναλογία απαραίτητων αμινοξέων 50% των πρωτεϊνών συστήνεται να είναι ζωικής προέλευσης, ψηλής βιολογικής αξίας

Νερό Ημερήσια πρόσληψη: 2 λίτρα

Μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Αποβάλλονται με ούρα, κόπρανα και ιδρώτα  πρέπει να αντικατασταθούν Αλάτι: 5 gr αρκούν Ασβέστιο: 400-500 mg Ασβέστιο/Φώσφορο: 1:1 Σίδηρος: 10 mg (με απορρόφηση 10%) Επαρκής πρόσληψη σε υπόλοιπα μέταλλα και βιταμίνες με ισ.διατροφή

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου. «Διατροφή-Διαιτολογία. Ενότητα 12: Σωστή διατροφή». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.