Στόχος Να υπάρχει ποικιλία στην τροφή για

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας 1/2
Advertisements

Αξιολόγηση επενδύσεων
Ανάγκες των ασθενών Φυσικές ανάγκες
Μικρή ανασκόπηση….
Συσκευασία υπό πίεση 1/2 Δοχείο συσκευασίας, βαλβίδα, Βυθιζόμενος σωλήνας, προωθητικό. Δοχείο Λευκοσίδηρος (σίδηρος με κασσίτερο), Αλουμίνιο (εσωτερικά.
Συνείδηση Επίπεδα Προϋποθέσεις καλής λειτουργίας Διαταραχές.
Ανατρίψεις Εν τω βάθει θωπείες
Κεντρικός τομέας κάτω γνάθου
Βασικά χαρακτηριστικά επιστήμης 1/2
Προδιαγραφές Αναλυτική περιγραφή μαθήματος
Πρωτεΐνες και αμινοξέα
Α. Αρχή της προτεραιότητας
Περιεχόμενα Καρτεσιανό Σύστημα Συντεταμένων,
Η προσωπική αλλαγή 1/17 Το άτομο που εμπλέκεται στην εξάρτηση από παράνομες ψυχότροπες ουσίες για μεγάλο χρονικό διάστημα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη.
Υπολογισμός ροής χορήγησης ενδοφλέβιων διαλυμάτων
Η ανάγκη χρήσης μεταβλητών
Βιοηθική Κατά το δεύτερο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα αναπτύχθηκε μια νέα τεχνολογία, η Βιοτεχνολογία, βασισμένη στην απίστευτα γοργή ανάπτυξη των Μοριακών.
Δραστηριότητες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 1/2
Η θεωρητική βάση της εργασίας με την οικογένεια 1/2
Συνέντευξη Συζήτηση με σκόπιμο στόχο τον οποίο οι συμμετέχοντες αποδέχονται. Η συνέντευξη μοιάζει με τη συζήτηση: Περιλαμβάνουν λεκτική και μη λεκτική.
Ανάλυση Συστημάτων Μακροχρόνιας Φροντίδας (Θ)
Η έμβια ύλη αναπαράγεται
Ψυχική Υγεία - Ψυχική Νόσος - Φυσιολογικότητα (Ορισμός, κριτήρια, βασικές έννοιες) (Ι) Α. Ψυχική Υγεία Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σαν "ψυχική.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Σύστημα Παραγωγής Διανομής Σύστημα Διεύθυνσης
Αρχή του αρχειακού δεσμού
Σχέδιο ναυπηγικών γραμμών: Νομείς
Βιολογία Ενότητα 11: Κυτταρική επικοινωνία Αναστασία Κανέλλου,
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Φροντίδα μετά την αιμοληψία 1/3
Ακίνητη Προσθετική Ι (Θ)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Οικονομικά Εργαλεία & Περιβαλλοντική Προστασία στην Ελλάδα ΜΑΘΗΜΑ 10.
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Διατροφή Ενότητα 22: Διατροφή και άθληση
Βασικές κλινικές δεξιότητες (Ε)
Βασικές Αρχές Γεωδαισίας –Τοπογραφίας (Θ)
Κινησιοθεραπεία (Θ) Ενότητα 1: Εισαγωγή Δρ. Ευθυμία Ζέρβα, MSc, PhD
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε)
Αξιολόγηση επενδύσεων
Υπηρεσίες Πληροφόρησης
Δίκαιο Επιχειρήσεων ΙΙ
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αξιολόγηση επενδύσεων
Διατροφή-Διαιτολογία
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Πολιτική πληροφόρησης
Ακίνητη Προσθετική ΙI Ενότητα 4: Ο σύνδεσμος της γέφυρας (α’ μέρος)
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
Τεχνικές Μάλαξης (Ε) Ενότητα 13: Αυχενική μοίρα – Εφαρμογές
Ψυχιατρική Ενότητα 6: Οριακή σύγκρουση Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Διατροφή-Διαιτολογία
Ψυχιατρική Ενότητα 8: Μηχανισμοί άμυνας Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Τεχνικές Μάλαξης (Ε) Ενότητα 6: Κάτω άκρο - Εφαρμογές
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Ψυχιατρική Ενότητα 4: Συνέχεια ψυχικών λειτουργιών
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Τεχνικές Μάλαξης (Ε) Ενότητα 12: Πρόσωπο – Εφαρμογές
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων - E
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 9: Καινοτομίες στις τεχνολογίες όφσετ
Μέθοδοι προσωρινής αποτρίχωσης
Ειδική Κοσμητολογία (Θ)
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατροφή γυναίκας, παιδιού Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή γυναίκας, παιδιού Ενότητα 18: H διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Στόχος Να υπάρχει ποικιλία στην τροφή για Εξασφάλιση επαρκής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών Αποφυγή της παχυσαρκίας

Προσχολική ηλικία Μετά το 1ο έτος ακολουθεί το παιδί τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας Μπουκάλι (μπιμπερό)  ποτήρι Χυλός  στερεή τροφή Σημαντικά τα προγραμματισμένα γεύματα: 3 κύρια και 2 ενδιάμεσα (κολατσιό, απογευματινό)

Συνιστώμενες τροφές Αυξάνονται τα δημητριακά (και ολικής άλεσης), λαχανικά φρούτα βιταμίνες, μέταλλα, διαιτητικές ίνες Κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά σίδηρος, πρωτεΐνες 500 ml γάλα επαρκούν  ασβέστιο, περισσότερο ίσως προκαλεί αναιμία

Συστάσεις πρόσληψης νερού Παιδιά (ηλικία σε έτη) ml/kg βάρους / ημέρα 1-3 115-125 4-6 100-110 7-9 90-100 10-12 70-85 13-14 50-60 έφηβοι 15-18 40-50

Σχολική ηλικία και εφηβεία Ανάγκες σε νερό και θρεπτικά συστατικά εξαρτώνται από φυσική δραστηριότητα (για όλα τα παιδιά) Νερό (3x περισσότερο από ενήλικες) ή χυμοί φρεσκοστυμμένοι, όχι τυποποιημένοι, ούτε αναψυκτικά Ποικιλία στην τροφή καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά Συστάσεις για παιδιά: Πρωτεΐνες 10-15% (50 ζωικές+50 φυτικές) Λιπίδια 30-40% Υδατάνθρακες 50-55%

Ποιότητα συστατικών Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης 50% και ζωικής προέλευσης 50% Λιπίδια Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά εκτός από τα υπέρβαρα παιδιά Αποφυγή κορεσμένων λιπαρών οξέων κρέατος από τώρα! Προσοχή στα Trans = υδρογονωμένα λίπη Υδατάνθρακες: γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη μειώνουν την όρεξη και αντικαθιστούν άλλα γεύματα, προκαλούν τερηδόνα και παχυσαρκία

Συνοπτικές συμβουλές 1/2 Κατανεμημένη πρόσληψη ενέργειας Να μην παραλείπεται το κολατσιό, απογευματινό Επαρκή πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας Προτεραιότητα σε ελαιόλαδο από τα φυτικά έλαια Προτίμηση στα προϊόντα ολικής άλεσης Αποφυγή ανθρακούχων αναψυκτικών και τυποποιημένων χυμών Αποφυγή γλυκών και έτοιμων snack Ναι στους ξηρούς καρπούς (με προσοχή για τον κίνδυνο πνιγμού στις μικρές ηλικίες)

Συνοπτικές συμβουλές 2/2 Μείωση προσθήκης αλατιού, προσθήκη γεύσης με μυρωδικά και μπαχαρικά και κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος Προτίμηση στην φρέσκια ποιοτική τροφής και επιλογής κατάλληλου τρόπου παρασκευής της

Προβλήματα Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας λόγω έλλειψης της φυσικής δραστηριότητας (αεροβικής άσκησης) και μεγάλης κατανάλωσης αναψυκτικών Κίνδυνος εμφάνισης αναιμίας αυξάνει με πολύ γάλα και μονόπλευρη διατροφή (χωρίς κρέας, φρούτα, λαχανικά, όσπρια)

Ο ρόλος των γονέων/σχολείου Υπερβολικός έλεγχος  ανεπιθύμητα αποτελέσματα Παρότρυνση για ποικιλία χωρίς να προκαλούνται αρνητικές αντιδράσεις Προσεχτικά μηνύματα μητέρων για σωματικό βάρος και διαιτητικές συνήθειες Προγράμματα διατροφικής αγωγής

Τωρινή κατάσταση Απουσία οικογενειακών γευμάτων λόγω πίεσης χρόνου Απουσία και της σημασίας του για συναισθηματικούς δεσμούς και εκπαίδευση Γονείς πιέζονται για πιο ενεργή παρέμβαση Αναζητούνται συχνότερα οι ειδικοί

Ρόλος της γυναίκας Εργαζόμενη Παραμένει υπεύθυνη για προμήθεια και παρασκευή γευμάτων Στόχος: Στο παρελθόν: να μάθουν τα παιδιά να τρώνε ότι τους προσφέρεται Σήμερα: να μάθουν να τρώνε ποιοτικά προς αποφυγή της παχυσαρκίας

Συμπεριφορά γονέων Να προτρέπουν τα παιδιά να δοκιμάζουν νέες τροφές Να προτρέπουν τα παιδιά να δοκιμάζουν νέες τροφές Νεοφοβία (λύνεται με ενσωμάτωση ξένων γεύσεων σε οικείες) Μικρά παιδιά προτιμούν οικείες τροφές  ποιοτική τροφή στο σπίτι  συνήθως λιπαρές τροφές γιατί αρέσουν Γιορτινά γεύματα «αποδιοργανώνουν» Απαγορευμένες τροφές γοητεύουν, εκβιάζουν Έπαινος αποδίδει

Εξωτερική εμφάνιση - έφηβοι Απασχολεί αυξανόμενο αριθμό εφήβων Παραπληροφόρηση για τρόπο δίαιτας Μητέρες: σημαντικό πρότυπο και στη διατροφική συμπεριφορά, δίαιτα Πατέρας – κόρη: πίεση για δίαιτα Υπερβολικός έλεγχος στερεί απόλαυση γεύματος, υποεκτιμά φυσιολογικούς μηχανισμούς πείνας και κορεσμού  παχυσαρκία

Μικτή τροφή Έλλειψη σημαντική δεν παρατηρείται Λίγη προσοχή στην αναιμία και βιτ C Βιταμίνη Α σε μικρό ποσοστό Φρούτα, λαχανικά, λάδι, ψάρι

Κολατσιό - σχολικό κυλικείο Πλειοψηφία μαθητών προμηθεύονται τροφή στο σχολείο δηλώνουν όμως δυσαρεστημένοι Έχουν συχνά ανθυγιεινές προτάσεις

Προτάσεις κολατσιού Σάντουιτς με Περισσότερα είδη ψωμιού Τυρί, τόνο, σαρδέλες, ελιές Λαχανικά πχ τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μαρούλι Ξηροί καρποί, ξερά φρούτα Φρούτα και χυμοί Επιδόρπια γιαουρτιού ή κρέμα

Κατάλογος ειδών που επιτρέπεται να διαθέτουν τα σχολικά κυλικεία Σάντουιτς και τοστ με τυρί (φρέσκο βούτυρο, εποχιακά λαχανικά) Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα Σταφιδόψωμο Σπανακόπιτα Γιαούρτια (ορισμένα είδη), γάλα Τυρί Τυρόπιτα Φρούτα εποχής Φυσικοί χυμοί Ξηροί καρποί

Προβλήματα Κυλικείο φαίνεται ότι δεν αντεπεξέρχεται οικονομικά προσφέρονται αποκλειστικά τις προβλεπόμενες τροφές, οπότε παραβλέπει νόμο προσθέτοντας προϊόντα Παιδιά καταναλώνουν ακατάλληλες τροφές απέξω ή από το κυλικείο

Προτεινόμενες λύσεις Πιο ελκυστική τροφή με προσθήκη πχ τυριού  όχι πάντα σύμφωνες με Μεσογειακή διατροφή;! Προμήθεια τροφών εκτός αυλής σχολείου  αυστηρότερη επιτήρηση !  παράπονα από γύρο καταστήματα; Έλεγχος ποιότητας ανάθεση παρασκευής σε εγκεκριμένους συνεταιρισμούς νομικές προδιαγραφές για ποιότητα/είδος

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου. «Διατροφή γυναίκας, παιδιού. Ενότητα 18: H διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.