Είδη Διαιτών Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Καμπυλότητα Φακού P c
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Διάρκεια της άσκησης Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης είναι σχετικές: Μεγαλύτερο διάλειμμα κατά την άσκηση παραπέμπει σε αερόβια διαδικασία. Μικρότερο.
Εκτίμηση Φυσικής Κατάστασης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Διαχείριση παραγωγής εντύπων 1/2
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Αίτια Θετικό ενεργειακό ισοζύγιο
Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
Στατική Διάταση Στατική διάταση (isometric, controlled, slow) Διατήρηση συγκεκριμένης θέσης, η οποία είναι πιθανόν να επαναληφθεί ή όχι.
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επιλογή φλέβας για λήψη φλεβικού αίματος 1/7
Διαβητικό σύνδρομο 1/2 Διαταραχή μεταβολισμού υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών λόγω μερικής ή απόλυτης έλλειψης ινσουλίνης Έχει χαρακτηριστεί σύνδρομο.
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Βασικές κλινικές δεξιότητες (Ε)
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Διατροφή-Διαιτολογία
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Διατροφή-Διαιτολογία
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 6: Δονήσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατροφή-Διαιτολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 19: Είδη διαιτών Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Είδη Διαιτών Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο

Συνέπειες 1/2 Γλυκογόνο: επαρκεί για μια ημέρα για ανάγκες εγκεφάλου Πρωτεΐνη: για σύνθεση γλυκόζης (γλυκονεογένεση) επαρκεί για 4 εβδομάδες (75γρ/ημέρα από το 6-8 κιλά με δυνατότητα κατανάλωσης του 1/3 ) Λιπώδης ιστός: επαρκεί για 40 ημέρες σε νορμοβαρές άτομο  λιπαρά οξέα ελευθερώνονται σε αυξανόμενες ποσότητες για όλα τα όργανα εκτός του εγκεφάλου  κετονοσώματα αντί για γλυκόζη

Συνέπειες 2/2 Σε 2-3 ημέρες μειώνεται γλυκόζη  περιορίζεται αίσθημα πείνας  θεωρείται ευκολότερη η τήρησή της σε σχέση με περιορισμό τροφής Απώλεια βάρους ως 500 γρ/ημέρα Αμφισβητούμενα τα μακροχρόνια αποτελέσματά της γιατί η μεγάλη απώλεια βάρους επανακτάται σύντομα.

Παραλλαγές της μηδενικής δίαιτας 1/3 30-40 γρ πρωτεΐνης + 50 γρ υδατάνθρακες  για περιορισμό κετοναιμίας, κετουρίας  ανεβαίνει ουρικό οξύ. 200 – 300 kcal/ημέρα Ρυθμός απώλειας βάρους παρόμοιος Απαραίτητα: 3 λίτρα νερού /ημέρα Κάλυψη αναγκών σε βιταμίνες, μέταλλα με συμπληρώματα Κίνδυνος Κετοναιμία: απαραίτητη η συστηματική ιατρική παρακολούθηση

Παραλλαγές μηδενικής δίαιτας 2/3 Με βάση τους χυμούς Αφεψήματα με μέλι Ζωμό λαχανικών Χυμό φρούτων 50 γρ υδατάνθρακες + βιταμίνες + μέταλλα  αναπόφευκτες οι απώλειες σε πρωτεΐνη

Παραλλαγές της μηδενικής δίαιτας 3/3 Με βάση τα άλιπα γαλακτοκομικά 1 –1,5 λίτρα τυρόγαλα/ημέρα Εκχυλίσματα βοτάνων Ζωμός λαχανικών Νερό ~ 300- 350 Kcal

Μονόπλευρες δίαιτες 1/2 Ολιγοθερμιδικές Επιτρέπονται ή απουσιάζουν συγκεκριμένες τροφές ή θρεπτικά συστατικά Επικίνδυνες από σκοπιά φυσιολογίας Υπόσχονται απώλεια βάρους μεγαλύτερη και από τη μηδενική δίαιτα, γιατί βασίζονται σε μεγάλη απώλεια υγρών, το οποίο αναπληρώνεται μετά το τέλος της δίαιτας

Μονόπλευρες δίαιτες 2/2 Δεν περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε επαρκής ποσότητες Πρέπει να τηρούνται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα (2-3 εβδομάδες) Ανεπαρκής πρωτεΐνες  Έλλειψη Ανεπαρκής υδατάνθρακες (> 50 γρ) μεγάλες απώλειες νερού και ηλεκτρολυτών κετοναιμία Επιτρέπεται συχνά η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, οινοπνεύματος ή υπάρχει περιορισμός λήψης υγρών με σύγχρονη ψηλή λήψη πρωτεϊνών

Δίαιτες με έμφαση στις πρωτεΐνες Στηρίζονται στην ψηλότερη τροφογενή θερμογένεση πρωτεΐνης (20%), ενώ λιπίδια και υδατάνθρακες κυμαίνονται στο 5-10% αντίστοιχα Μονοτονία περιορίζει όρεξη

Δίαιτα με βάση τα αυγά Μεγάλες ποσότητες βραστών αυγών και λίγο κρέας, φρούτα, λαχανικά Μayo-diet Προτείνει κάθε ημέρα αυγά σε κάθε γεύμα για 14 ημέρες Γεύμα περιέχει υδατάνθρακες, λίγα λιπίδια, πολλές πρωτεΐνες Περιέχουν πολύ χοληστερίνη, προκαλούν δυσκοιλιότητα

Δίαιτα με βάση το κρέας Επιτρέπουν μεγάλη κατανάλωση κρέατος Επιτρέπουν μεγάλη κατανάλωση κρέατος Ορισμένες περιορίζουν νερό Άκρως ακατάλληλες για παθήσεις Ηπατος Χολής Νεφρών Υπερχοληστερολαιμία Αυξημένο ουρικό οξύ

Δίαιτα με ημέρες ψαριών 2x την εβδομάδα Υπόλοιπες ημέρες είναι μειωμένα τα λιπίδια οι υδατάνθρακες και η ενέργεια

Δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες Δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες Αtkins Επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και λιπίδια Απαγορεύονται τα φρούτα και τα λαχανικά Επιτρέπεται άφθονο τυρί Υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους και ποιότητα ζωής με την απεριόριστη κατανάλωση νόστιμων τροφών αλλά χωρίς υδατάνθρακες (ζάχαρη, πατάτα, ψωμί)

Κίνδυνοι διαιτών φτωχών σε υδατάνθρακες 1/2 Προκαλούν αίσθημα κορεσμού, έως απέχθειας και γίνονται έτσι υποθερμιδικές Υπερβολική απώλεια νερού Μεγάλη αποβολή κετονοσωμάτων Η ποσοστιαία συμμετοχή των θερμιδογόνων θρεπτικών συστατικών είναι αντίθετη με τις συστάσεις και κυμαίνεται για τις πρωτεΐνες 12-33% (αντί για 15%) τα λιπίδια 63-84% (αντί για 35%) τους υδατάνθρακες 4%, αντί για 50% (ελάχιστο όριο 10%)

Κίνδυνοι διαιτών φτωχών σε υδατάνθρακες 2/2 Προϊόντα δημητριακών, πατάτες, φρούτα, λαχανικά απουσιάζουν (περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες) Τα πολλά λιπίδια, χοληστερίνη, πουρίνες συμβάλλουν στην εκδήλωση καρδιοπάθειας ή ουρικής αρθρίτιδας Απαραίτητα τα διαιτητικά συμπληρώματα και τα καθαρτικά και φάρμακα που προστατεύουν από την ουρική αρθρίτιδα

Δίαιτα με έμφαση στους υδατάνθρακες Ημέρες φρούτων και λαχανικών Ξηρά τροφή (ψωμί, παξιμάδια, σπόρους, ξηρούς καρπούς) και συγκεκριμένες ποσότητες υγρών που διαφέρουν από μέρα σε ημέρα  Αν υποθερμιδική δίαιτα επιτυγχάνεται απώλεια βάρους Δίαιτα με πατάτα (1kg) ή ρύζι (400-800 γρ ) και φρούτα. Σε 4 εβδομάδες προστίθενται μικρές ποσότητες κρέατος και λαχανικών

Δίαιτα με λιποδιαλύτες, Hollywood diet Ένζυμα τροπικών φρούτων ανανά, grapefruit υποτίθεται ότι προκαλούν λιποδιάλυση (δεν ισχύει) ενεργοποιώντας ένζυμα και υγρά της πέψης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δίαιτα με βάση το «διαχωρισμό τροφών» Δίαιτα με βάση το «διαχωρισμό τροφών» Χωρίζονται οι υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες Οι ιδανικές συνθήκες πέψης διαφέρουν, κυρίως ως προς το pH  όμως ο οργανισμός μπορεί και τα πέπτει μαζί (πχ γάλα, όσπρια) Είτε μαζί είτε χωριστά, έχουν -οι πρωτεΐνες και οι υδα/κες- την ίδια ενεργειακή αξία Αναγκαστικά αποκλείονται πολλές τροφές  κουράζει και καταλήγει σε υποθερμιδική ή την σταματούν

Δίαιτα βάσει της ομάδας αίματος Δίαιτα βάσει της ομάδας αίματος Ισχυρίζεται ότι: ακατάλληλες – αλλεργιογόνες τροφές προκαλούν αύξηση βάρους Βάσει ειδικής εξέτασης αποκλείονται συγκεκριμένες τροφές  διαιτολόγιο γίνεται μονότονο, συνεπώς υποθερμιδικό αλλά συχνά ανθυγιεινό.

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου 2014. Αναστασία Κανέλλου. «Διατροφή γυναίκας, παιδιού. Ενότητα 19: Είδη διαιτών». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.