Δεύτερο μάθημα Ψηφιακά Ηλεκτρονικά. Άσκηση στα αριθμητικά συστήματα Δίνεται ο αριθμός: χ 10 = σε δεκαδική αναπαράσταση. Α. Να μετατραπεί σε δυαδική.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τομέας Αρχιτεκτονικής Η/Υ & Βιομηχανικών Εφαρμογών
Advertisements

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία
Παράσταση αριθμών «κινητής υποδιαστολής» floating point
Άλγεβρα Boole και Λογικές Πύλες
4. Συνδυαστική Λογική 4.1 Εισαγωγή
Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών
Λογικές πύλες Λογικές συναρτήσεις
KΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ CYPRUS CONSUMERS’ ASSOCIATION ΣΧΟΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ׃ ΤΜΗΜΑ ΠΑΦΟΥ PROJECΤ: « Σεβασμός στον Πολίτη.
Κωδικοποίηση Σημάτων και Εικόνων Μητιανούδης Νικόλαος, Επικ. Καθηγητής Μ. Δ. Ε. - Ακαδημαϊκό Έτος Διάλεξη 2.
ΩΜΟΣ.
1-1 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Πληροφορικής Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων Διδάσκων: Γιώργος Σταμούλης.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ-ΗΠΕΙΡΟΥ για Εκτοξευόμενο σκυρόδεμα και Κονιάματα Σάββατο 2 Απριλίου 2005 Το νέο σχέδιο Ευρωπαϊκού προτύπου για το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα prEN.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διάλεξη 8: Ολοκληρωμένα κυκλώματα – Συνδυαστική λογική – Πολυπλέκτες – Κωδικοποιητές - Αποκωδικοποιητές Δρ Κώστας Χαϊκάλης ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
Σεισμοί Λία Γαλάνη. Γεωμυθολογία Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα.
1 Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς της Ενέργειας, του Φυσικού Πλούτου.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 1 Διάλεξη 2: Άλγεβρα Boole - Λογικές πύλες Δρ Κώστας Χαϊκάλης.
1-1 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Πληροφορικής Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων Διδάσκων: Γιώργος Σταμούλης.
Εισαγωγή. Κ. Γαλανάκης Ορισμός «Management είναι να γίνονται ορισμένα πράγματα μέσω άλλων ατόμων» … American Management Association «Management.
Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΙΙ
Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής
Διδάσκων: Δρ. Κασελούρης Ευάγγελος
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απλά βήματα για τη χρήση της πλατφόρμας e-learning του EVANDE Συγγραφέας: Dr. Χαρ. Φασουλάς, Επιστ. Υπεύθυνος έργου/ΜΦΙΚ, Παν/μιο.
PROJECT Κοινωνικα Ευαλωτεσ Ομαδεσ
ΣχεδΙαση ΨηφιακΩν ΣυστημΑτων Συστηματα αριθμησησ Δυαδικοι αριθμοι
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
Συστήματα CAD Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών
Δυαδική λογική ΚΑΙ (AND) H (ΟR) ΟΧΙ (NOT)
Θεωρία Γραφημάτων Ενότητα 9 Μετασχηματισμοί Υπολογιστικών Προβλημάτων
Δυαδικό Σύστημα Δεκαδικό Σύστημα Δεκαεξαδικό Σύστημα
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΕΣ -ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
SCRATCH Ενότητα: Ταξινόμηση Καλλιρρόη Δογάνη Ιωάννης Στάης.
Προτασιακή λογική.
OIKONOMIA KAI ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Ενότητα 7: Σύνθετα Παραδείγματα Προγραμματισμού
Ψηφιακή Σχεδίαση Εργαστήριο Τετάρτη 14/10/2015.
Ψηφιακή Σχεδίαση εργαστήριο
Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης
Διπλωματική εργασία με θέμα
Αισθητικό – κινητικό ανθρωπάριο
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Τι είναι η πληροφορία
Διάλεξη 3: Αλγεβρα Boole - Ασκήσεις Δρ Κώστας Χαϊκάλης
ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΚΩΝΙΩΝ
Χειμερινό εξάμηνο 2017 Τρίτη διάλεξη
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες
? Πώς … Πώς ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα αναγνωρίζει δεδομένα και εντολές;
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Αριθμοί- αλγεβρικές εκφράσεις
Χειμερινό εξάμηνο 2017 Έκτη – έβδομη διάλεξη
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων
Εισαγωγή στην Ψηφιακή Τεχνολογία
ΗΜΥ-210: Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων Χειμερινό Εξάμηνο 2008
ΗΜΥ-210: Λογικός Σχεδιασμός Εαρινό Εξάμηνο 2005
Математичка логика Основни појмови, дефиниција исказа, основне логичке операције над исказима.
با استفاده از شبکه های عصبی و
ΗΜΥ-210: Λογικός Σχεδιασμός Εαρινό Εξάμηνο 2005
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
מכטרוניקה אלקטרוניקה ספרתית סתיו תשס"ה 2004/2005
ΗΜΥ-210: Λογικός Σχεδιασμός Εαρινό Εξάμηνο 2005
توازن جسم صلب خاضع لقوتين Equilibre d’un corps solide soumis à deux forces نشاط 1: شرطي التوازن القوتين المؤثرتين على الحلقة لهما نفس خط التأثير, ومنحيين.
ΗΜΥ-210: Λογικός Σχεδιασμός Εαρινό Εξάμηνο 2005
Booleova (logička) algebra
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
Δεκαδικό BCD Excess
Физика сабағы Архимед күші 7 сынып.
Εργαστήριο Ψηφιακών Ηλεκτρονικών
Διαδικτυακός Εκφοβισμός
Algebraic Fractions: Simplifying
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δεύτερο μάθημα Ψηφιακά Ηλεκτρονικά

Άσκηση στα αριθμητικά συστήματα Δίνεται ο αριθμός: χ 10 = σε δεκαδική αναπαράσταση. Α. Να μετατραπεί σε δυαδική αναπαράσταση (χ 2 ) με 8 ψηφία για το ακέραιο μέρος και 4 ψηφία για το κλασματικό μέρος καθώς και σε δεκαεξαδική αναπαράσταση (χ 16 ) με 2 ψηφία για το ακέραιο μέρος και 1 ψηφίο για το κλασματικό μέρος. Β. Να μετατραπούν πάλι σε δεκαδική αναπαράσταση οι αριθμοί (χ 2 και χ 16 ) που προέκυψαν από το ερώτημα Α. Άσκησεις για το σπίτι 1)Για τον αριθμό ψ 10 = ομοίως να απαντηθούν τα Α και Β. 2)Δίνεται ο δεκαεξαδικός αριθμός 85FA 16. Να μετατραπεί σε δυαδική και δεκαδική μορφή.

Δυαδική πρόσθεση Οι βασικοί κανόνες πρόσθεσης δυαδικών ψηφίων (ΒΙΤ) είναι 0+0=0 Άθροισμα 0 και κρατούμενο 0 0+1=1 Άθροισμα 1 και κρατούμενο 0 1+0=1 Άθροισμα 1 και κρατούμενο 0 1+1=10 Άθροισμα 0 και κρατούμενο =11 Άθροισμα 1 και κρατούμενο 1

Δυαδικός πολλαπλασιασμός Οι βασικοί κανόνες πολ/σμου δυαδικών ψηφίων (ΒΙΤ) είναι 0×0=0 0×1=0 1×0=0 1×1=1

Συμπληρώματα Υπάρχουν δύο ειδών συμπληρώματα: Ως προς τη βάση r και ως προς τη βάση r-1. Αν ένας αριθμός N έχει n ψηφία στο σύστημα με βάση r, τότε το συμπλήρωμα ως προς το r-1 είναι το (r n -1)-N. Π.χ. Ο αριθμός Ν= στο δεκαδικό έχει συμπλήρωμα ως προς 9 το r n -1-Ν= = = Ειδικά για τους δυαδικούς αριθμούς, μπορούμε να υπολογίσουμε το συμπλήρωμα ως προς 1 αν αντιστρέψουμε κάθε ψηφίο του αριθμού. Π.χ. ο έχει συμπλήρωμα τον

Συμπληρώματα Αν ένας αριθμός N έχει n ψηφία στο σύστημα με βάση r, τότε το συμπλήρωμα ως προς το r είναι το r n -N. Αν Ν=0 τότε το συμπλήρωμα είναι ίσο με το μηδέν, εξ’ορισμού. Μπορούμε να υπολογίσουμε το συμπλήρωμα ως προς r προσθέτοντας 1 στο συμπλήρωμα ως προς r-1. Π.χ. ο έχει συμπλήρωμα ως προς 9 τον και ως προς 10 τον

Αφαίρεση με συμπληρώματα

Αφαίρεση με συμπληρώματα στο δυαδικό Το συμπλήρωμα ως προς 2 προκύπτει αν αφήσουμε αναλλοίωτα όλα τα λιγότερο σημαντικά 0, καθώς και το πρώτο από τα δεξιά 1 και αντικαταστήσουμε τα 1 με 0 και τα 0 με 1 στις υπόλοιπες θέσεις.

Προσημασμένοι δυαδικοί αριθμοί Οι μη προσημασμένοι αριθμοί δυαδικοί αριθμοί παριστάνονται στον υπολογιστή από μια ακολουθία από μπιτ. 1 ος τρόπος: Πρόσημο(sign)-Μέγεθος(magnitude) Χρησιμοποιείται το πρώτο εξ’ αριστερών BIT για να υποδηλώσει το πρόσημο 0=+ΘΕΤΙΚΟ +27= =-ΑΡΝΗΤΙΚΟ -27= Το σύστημα προσημασμένου μεγέθους χρησιμοποιείται μεν στη συμβατική αριθμητική, αλλά δεν είναι πολύ πρακτικό στην αριθμητική υπολογιστών, εξαιτίας της διαφορετικής αντιμετώπισης του προσήμου και του μεγέθους. 2 ος τρόπος: Συμπλήρωμα ως προς 1 Αν ο δεκαδικός αριθμός είναι αρνητικός αντιστρέφουμε κάθε ψηφίο του

Προσημασμένοι δυαδικοί αριθμοί 3 ος τρόπος: Συμπλήρωμα ως προς 2 Αν ο δεκαδικός αριθμός είναι αρνητικός, αντιστρέφουμε κάθε ψηφίο του (συμπλήρωμα ως προς 1) και προσθέτουμε 1 Η χρήση του συμπληρώματος ως προς 2 είναι η πιο συνηθισμένη.

Προσημασμένοι δυαδικοί αριθμοί Παράδειγμα Θεωρούμε τον αριθμό 9 ο οποίος παριστάνεται στο δυαδικό σύστημα με 8 μπιτ. Το +9 παριστάνεται ως Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τρόποι παράστασης του -9 με οκτώ μπιτ Παράσταση προσημασμένου μέγεθους Παράσταση προσημασμένου συμπληρώματος ως προς Παράσταση προσημασμένου συμπληρώματος ως προς Για την αριθμητική των προσημασμένων δυαδικών που ακολουθεί ασχολούμαστε αποκλειστικά με την παράσταση προσημασμένου συμπληρώματος ως προς 2.

Προσημασμένοι δυαδικοί αριθμοί Δυνατοί συνδυασμοί προσημασμένων δυαδικών αριθμών των 4 μπιτ σε 3 διαφορετικές καταστάσεις

Πρόσθεση προσημασμένων αριθμών Για να προσθέσουμε δύο προσημασμένους δυαδικούς αριθμούς που μπορεί να είναι και αρνητικοί και παριστάνονται στο σύστημα προσημασμένου συμπληρώματος ως προς 2, προσθέτουμε απλώς τους δύο αριθμούς συμπεριλαμβανομένων των μπιτ προσήμου. Τυχόν κρατούμενο που παράγεται στη θέση του μπιτ πρόσημου αγνοείται Αν το άθροισμα που προκύπτει από την πρόσθεση είναι αρνητικό, είναι στη μορφή συμπληρώματος ως προς 2.

Αφαίρεση προσημασμένων αριθμών Για να αφαιρέσουμε δύο προσημασμένους δυαδικούς αριθμούς στο σύστημα προσημασμένου συμπληρώματος ως προς 2: Παίρνουμε το συμπλήρωμα ως προς 2 του αφαιρετέου (συμπεριλαμβανομένου του μπιτ προσήμου) και το προσθέτουμε στο μειωτέο (συμπεριλαμβανομένου του μπιτ προσήμου). Τυχόν κρατούμενο στη θέση του μπιτ προσήμου αγνοείται. (-6)-(-13)=(+7) (-6)+(+13)=(+7) Στο δυαδικό σύστημα η πράξη αυτή γράφεται ως Η αφαίρεση μετατρέπεται σε πρόσθεση αν πάρουμε το συμπλήρωμα ως προς 2 του αφαιρετέου (-13) το (+13). Οπότε = Το κρατούμενο στη θέση του μπιτ προσήμου αγνοείται συνεπώς δηλαδή το (+7).

Δυαδικοί Κώδικες Κάθε διακριτό στοιχείο πληροφορίας, δηλαδή στοιχείο που μπορεί να διακριθεί από τα υπόλοιπα μιας συγκεκριμένης ομάδας στοιχείων, μπορεί να παρασταθεί με τη χρήση ενός δυαδικού κώδικα (δηλαδή μιας ακολουθίας από 0 και 1). Ο κώδικας πρέπει να είναι στο δυαδικό σύστημα, επειδή στη σημερινή τεχνολογία, μόνο τα κυκλώματα που παριστάνουν και χειρίζονται ακολουθίες από 0 και 1 μπορούν να κατασκευαστούν οικονομικά για χρήση σε υπολογιστές. Ένας δυαδικός κώδικας με n μπιτ είναι μια ομάδα από n μπιτ, η οποία μπορεί να έχει έναν από τους 2 n διακριτούς συνδυασμούς των 1 και 0. Ο κάθε συνδυασμός παριστάνει ένα στοιχείο του συνόλου πληροφορίας που κωδικοποιείται. Π.χ. ένα σύνολο 4 στοιχείων κωδικοποιείται με 2 μπιτ, με κάθε στοιχείο να αντιστοιχίζεται σε έναν από τους συνδυασμούς μπιτ: 00, 01, 10, 11.

Κώδικας BCD

Δυαδική λογική

Λογικές πύλες  Οι λογικές πύλες είναι μαθηματικές οντότητες που αντιστοιχούν σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, όπου εφαρμόζονται ένα ή περισσότερα σήματα εισόδου και τα οποία παράγουν ένα σήμα εξόδου.  Τα ψηφιακά κυκλώματα αποτελούνται από λογικές πύλες.  Η έξοδος εξαρτάται από τις τιμές των εισόδων και από το είδος της πύλης.

Λογικές πύλες Τα λογικά κυκλώματα που λειτουργούν με τάση ανταποκρίνονται σε δύο ξεχωριστές στάθμες, που αντιστοιχούν στη τιμή μιας δυαδικής μεταβλητής, το λογικό 1 ή το λογικό 0.

Εισαγωγή στην άλγεβρα Boole Η άλγεβρα Boole (Βοοlean algebra) ή άλγεβρα των διακοπτών όπως παλιότερα ονομαζόταν, πήρε το όνομά της από τον Άγγλο μαθηματικό Boole (Μπουλ), που πρώτος τη δημιούργησε στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα για να τη διαμορφώσει στη σημερινή της μορφή (άλγεβρα των δύο τιμών) ένα σχεδόν αιώνα αργότερα (1938) ο C.E. Shannon. Η άλγεβρα Boole είναι μια άλγεβρα δομημένη με στοιχεία το 0 και το 1 (λογικές μεταβλητές) και τους τελεστές του λογικού πολλαπλασιασμού (.), της λογικής πρόσθεσης (+) και του λογικού συμπληρώματος ( ′ ).

Εισαγωγή στην άλγεβρα Boole

Άλγεβρα Boole-Λογικοί τελεστές