Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 10: Τρόφιμα ειδικής διατροφής – Συμπληρώματα – Λειτουργικά τρόφιμα Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
Άσκηση με αντίσταση Είναι ο οποιοσδήποτε τύπος ενεργητικής άσκησης στον οποίο η δυναμική ή στατική μυϊκή σύσπαση βρίσκει αντίσταση από μία εξωτερική.
Γενικά Ανιχνεύει μη αναμενόμενα (όχι του συστήματος ΑΒΟ) αλλοαντισώματα ή/και αυτοαντισώματα σε δείγμα ορού ασθενή. Ελέγχεται ο ορός σε 2-3 δείγματα.
Η αναγκαιότητα συνθετικής προσέγγισης 1/6
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Μυϊκή χαλάρωση Όσο ελαττώνεται η μυϊκή ενέργεια τόσο χαλαρός γίνεται ο μυς. Όταν ένας μυς βρίσκεται σε ανεπιθύμητη σύσπαση δεν μπορεί να εργασθεί φυσιολογικά.
Έλεγχος Ροής με την Εντολή Επανάληψης FOR 1/9
Καμπυλότητα Φακού P c
Δράση μάσκας Μείωση ερεθισμού και επαναφορά των διασταλμένων πόρων.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη δύναμη ενός μυός 1/2
Ορισμός Μάλαξη είναι ένα σύστημα μηχανικών χειρισμών που εκτελούνται στην επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος (εδώ στο πρόσωπο), με τα χέρια ή με ειδικά μηχανήματα.
Αλκίνια Χαρακτηριστική ομάδα: τριπλός δεσμός.
Περιγραφή Είναι κύματα που εκπέμπονται σε πολύ μεγάλες συχνότητες.
Αλδεΰδες και Κετόνες Δομή και ιδιότητες.
Ορισμός Τα υψίσυχνα ρεύματα είναι υψηλής συχνότητας εναλλασσόμενα ρεύματα. Δεν διεγείρουν τα αισθητικά και κινητικά νεύρα και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ) Ενότητα 5: Θεματική επεξεργασία απεικονιστικών τεκμηρίων Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.
Μέρη μηχανής φύλλου όφσετ
Τεχνικές μάλαξης (Θ) Ενότητα 12: Μάλαξη και εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Ψυχιατρική Ενότητα 17: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στην ψυχιατρική Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ) Ενότητα 1: Βασικές αρχές και ορισμοί Γιώργος Πιερράκος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Εισαγωγική Κατεύθυνση Διοίκησης.
Τεχνικές Μάλαξης (Ε) Ενότητα 10: Αποτελέσματα μάλαξης – Κοιλιακή χώρα Δωροθέα Μακρυγιάννη Pt MSc Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 2: Διόρθωση αμετρωπιών με οφθαλμικούς φακούς Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Διάρκεια της άσκησης Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης είναι σχετικές: Μεγαλύτερο διάλειμμα κατά την άσκηση παραπέμπει σε αερόβια διαδικασία. Μικρότερο.
Εκτίμηση Φυσικής Κατάστασης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ορισμός Πήλινγκ (peeling) είναι η απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας με σύγχρονη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων αυτής.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Τροφοδοσία βιόσφαιρας
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Διατροφή-Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διατροφή- Διαιτολογία
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Διατροφή- Διαιτολογία
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Διατροφή-Διαιτολογία
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Διατροφή-Διαιτολογία
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Διατροφή-Διαιτολογία
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος
Διατροφή- Διαιτολογία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 10: Τρόφιμα ειδικής διατροφής – Συμπληρώματα – Λειτουργικά τρόφιμα Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Ειδική διατροφή Ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες διατροφής: Ατόμων με διαταραγμένη πεπτική λειτουργία ή μεταβολισμό. Ατόμων που βρίσκονται σε ειδική κατάσταση της φυσιολογίας και ωφελούνται ιδιαίτερα από ελεγχόμενη κατανάλωση ουσιών. Υγιών βρεφών ή νηπίων. 1

Τρόφιμα για ειδική διατροφή Ορισμός βάσει κώδικα τροφίμων και ποτών Τρόφιμα τα οποία λόγω της ειδικής σύνθεσης τους ή επεξεργασίας: Διακρίνονται από τα συνήθη τρόφιμα. Ανταποκρίνονται στο δηλούμενο θρεπτικό προορισμό. Δηλώνεται ότι επιτελούν τον προορισμό τους. Επιτρέπεται η χρήση διαφόρων πρόσθετων. 2

Τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας Στοχεύουν στον έλεγχο και την απώλεια του σωματικού βάρους. Πρέπει να καλύπτεται σύνολο ή σημαντικό ποσοστό των ημερήσια διατροφικών αναγκών. Ρύθμιση θερμιδικής πρόσληψης με στόχο τη σταθερή μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. Αποκτούν χαμηλή ενεργειακή αξία λόγω: o Περιορισμένης σύστασης θερμιδογόνων συστατικών. o Αφαίρεσης θερμιδογόνων συστατικών. o Προσθήκη συστατικών χωρίς θερμίδες. 3

Βασική σύνθεση τροφίμων για δίαιτες μειωμένων θερμίδων ΣυστατικόΥποκατάστατο του διαιτολογίου Υποκατάστατο γεύματος Ενέργεια 800 kcal – 1200 kcal kcal πρωτεΐνη25-50% της ενέργειας του προϊόντος, <125γρ 25-50% της ενέργειας του προϊόντος Λίπη<30% της ενέργειας του προϊόντος Λινολεικό οξύ > 4,5 γρ <30% της ενέργειας του προϊόντος Λινολεϊκό οξύ > 1 γρ Διαιτητικές ίνες10-30 γρ- Βιταμίνες & ανόργανες ουσίες 100% ΣΗΔΤουλάχιστον 30% ΣΗΔ Κάλιο τουλ. 5000mg/γεύμα 4

Ταξινόμηση / επισήμανση τροφών χαμηλής θερμιδικής αξίας 1/2 Όσα υποκαθιστούν Το σύνολο του ημερήσιου διαιτολογίου. Μέρος του ημερήσιου διαιτολογίου. Στη διαφήμιση δεν πρέπει να περιέχει καμία αναφορά στην ταχύτητα ή έκταση απώλειας βάρους και περιλαμβάνει Η επισήμανση 1.Την ενεργειακή αξία σε kcal, KJ. 2.Την περιεκτικότητα σε: i.Πρωτεΐνες. ii.Υδατάνθρακες. iii.Λίπη. 5

Ταξινόμηση / επισήμανση τροφών χαμηλής θερμιδικής αξίας 2/2 3.Τη μέση και ποσοστιαία σύσταση σε: i.Βιταμίνες. ii.Ανόργανα συστατικά. 4.Οδηγίες για σωστούς χειρισμούς όπου είναι απαραίτητο. 5.Πιθανές υπακτικές ιδιότητες. 6.Ενδεδειγμένη πρόσληψη υγρών. 7.Δήλωση ότι περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά. 8.Ότι δεν συστήνεται χρήση περισσότερο από 3 εβδ. Χωρίς ιατρική συμβουλή. 9.Είναι επωφελή μόνο αν αποτελούν μέρος της δίαιτας. 6

Διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς Για κάλυψη αναγκών ατόμων που: Πάσχουν από ειδικές ασθένειες. Παρουσιάζουν ειδικές διαταραχές. Σε παθολογικές καταστάσεις. Ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από απλή τροποποίηση ενός διαιτολογίου ή με χορήγηση ειδικών διατροφικών χρήσεων. Ασθενής παρακολουθείτε από ιατρό. 7

Συμπληρώματα διατροφής Αποσκοπούν στη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με φυσιολογικές επιδράσεις. 8

Κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής Βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη. Μίγματα αμινοξέων. Μίγματα λιπαρών οξέων. Ενζυμα, μεταβολίτες, εκχυλίσματα ιστών και αδένων. Συμπληρώματα υδατανθράκων με ή χωρίς ηλεκτρολύτες και βιταμίνες. 9 Υποκατάστατα γευμάτων. Συστατικά τροφών ή τροφές όπως βασιλικός πολτός, γύρη. Συμπληρώματα αύξησης βάρους. Συμπληρώματα μείωσης βάρους. Φυσικές ουσίες με αναβολική ή ορμονοδιεγερτική δράση.

Πληθυσμιακές ομάδες Απευθύνονται: Σε γενικό πληθυσμό. Σε αθλητές. 10

Ειδικές κατηγορίες που πιθανά χρειάζονται συμπληρώματα Νεογνά. Χορτοφάγοι. Σε υποθερμιδική δίαιτα λόγω παχυσαρκίας. Ανεπάρκειες σχετιζόμενες με φάρμακα. Ψυχογενή ανορεξία, βουλιμία. Έντονη σωματική δραστηριότητα. 11 Παιδιά που υποσιτίζονται. Έφηβες σε εγκυμοσύνη. Θηλάζουσες. Δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ειδικές νοσολογικές καταστάσεις. Τρίτη ηλικία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι συμπληρώματα ενδέχεται να χρειάζεται Σε πολύ αυστηρή δίαιτα πολύ φτωχή σε λίπος, άρα φτωχή και σε βιτ Α, D, E, K. Μακροχρόνια αυστηρή περιοριστική δίαιτα  πολυβιταμινούχο. Καπνιστές  2x βιτ C. Vegans  βιτ Β12. Τρίτη ηλικία  βιτ D, Ε, φυλλικό οξύ, Ca, Se, Zn. 12 Σε περίοδος εγκυμοσύνης ίσως και θηλασμού  ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο. Σε αλλεργίες, όταν αποκλείεται ολόκληρη ομάδα τροφίμων πχ γαλακτοκομικά. Σε ανάρρωση μετά από ασθένεια/χειρουργείο.

Αποδοτικότητα συμπληρωμάτων 1/2 Δεν ανταποκρίνεται στην πλούσια σύνθεσή τους σε βιταμίνες, μέταλλα κλπ λόγω: o Επεξεργασίας τροφίμων. o Πηγή προέλευσης. o Τρόπος πρόσληψης. Από φυσικές πηγές είναι πιο αποτελεσματικά γιατί περιέχουν πλήθος άλλων άγνωστων ουσιών που επηρεάζουν στην αφομοίωσή τους. 13

Αποδοτικότητα συμπληρωμάτων 2/2 Στη φύση καμία βιταμίνη δεν παρουσιάζεται απομονωμένη, συνεργάζονται, οπότε απαιτείται σύγχρονη λήψη τους. Πρακτική σύσταση: Λήψη συμπληρώματος μαζί με το φαγητό. Μεμονωμένη βιταμίνη συνδυασμένη με πολυβιταμίνες. 14

Συμπληρώματα για αθλητές Διίστανται οι απόψεις ερευνητών, όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποιο (εργογόνο) συμπλήρωμα αυξάνει απόδοση. Μπορούν να: o Καλύψουν έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά. o Συντελούν στην βασικές λειτουργίες οργανικών συστημάτων (κυκλοφορικό, ενδοκρινολογικό). o Εξασφαλίσουν επαρκή άμυνα (ανοσοποιητικό). o Υποστηρίξουν ψυχολογικά τον αθλητή. 15

Εγκεκριμένες ουσίες αθλητικών συμπληρωμάτων Αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Βιτ Β6. Βιτ Β12. Πρωτεΐνες. Υδατάνθρακες. L-καρνιτίνη. Συνένζυνο Q Συνοδεύονται από απαγορευμένα: Ταυρίνη. Εφεδρίνη. Παράλληλα λαμβάνουν φαρμακευτικά εργογόνα βοηθήματα.

Τοξικότητα συμπληρωμάτων διατροφής Υπερδοσολογία  προκαλεί λιποδιαλυτών βιταμινών  υπερβιταμίνωση. Πρωτεϊνών  βλάβη σε νεφρούς και συκώτι. Υδατανθρακούχες σκόνες  αυξηση λίπους. 17 Λιπαρών οξέων  αδυναμία σχηματισμού μυϊκών πρωτεϊνών. Υποκατάστατα αναβολικών  ενδοκρινολογικές διαταραχές.

Κατηγορίες κινδύνου από λήψη συμπληρωμάτων Υπερδοσολογίας. Αλληλεπίδρασης φαρμάκων. Παραπλανητικές ετικέτες / προώθηση. Λήψη απαγορευμένων ουσιών (πχ εφεδρίνη για αδυνάτισμα και ενίσχυση του αναβολισμού σε αθλητές μπορεί να προκαλέσει ανακοπή, εγκεφαλικό, επιληψία). 18

Λειτουργικά Τρόφιμα καινοφανή τρόφιμα, functional food, novel food Για αναβάθμιση ποιότητας ζωής και προσδόκιμο επιβίωσης. Τρόφιμα που μπορεί να λειτουργήσουν ως φάρμακα για μείωση εμφάνισης ασθενειών και για προαγωγή της υγείας. Ορισμός: τρόφιμο χαρακτηρίζεται «λειτουργικό» αν αποδεικνύεται ότι επηρεάζει ευεργετικά λειτουργίες του σώματος, πέρα από τα επαρκή θρεπτικά αποτελέσματα. Δεν είναι χάπι ή κάψουλα και είναι ευεργετικό σε κανονικές ποσότητες κατανάλωσης. 19

Ταξινόμηση λειτουργικών τροφίμων Φυσικά λειτουργικά τρόφιμα (πχ φρούτα, λαχανικά) ή αποκτούν βιοενεργά συστατικά από την επεξεργασία τους (πχ γιαούρτι, ξυνόγαλα). Φυσικά προϊόντα από ειδικούς τρόπους εκτροφής ζώων ή καλλιέργειας φυτών ώστε να εμπλουτίζονται φυσικά με ενεργά συστατικά πχ αβγά εμπλουτισμένα με ω3 λιπαρά. Φυσικά με απευθείας προσθήκη ενεργού συστατικού (πχ φυτοστερόλες στο βούτυρο, Ca και Fe στο γάλα). Φυσικά τρόφιμα από τα οποία έχει αφαιρεθεί βλαβερή ουσία (πχ όπως πιστεύεται για το λίπος στο γάλα). 20

Τεκμηριωμένα βιολογικά ενεργά συστατικά των λειτουργικών τροφίμων Ανόργανα μεγαλο- και ιχνοστοιχεία (Ca, Fe, Mg). Βιταμίνες. Λιπαρά οξέα ω3 (ALA, EPA, DHA). Πρεβιοτικά. Προβιοτικά (γαλακτοβάκιλοι, στρεπτόκοκκοι, λακτοκοκκοι, bifidobacteria). 21 Φλαβονοειδή. Φυτικές ίνες. Φυτικές στερόλες και στανόλες. Φυτοοιστρογόνα.

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αναστασία Κανέλλου Αναστασία Κανέλλου. «Πρόσθετες Ύλες. Ενότητα 10: Τρόφιμα ειδικής διατροφής – Συμπληρώματα – Λειτουργικά τρόφιμα». Έκδοση: 1.0. Αθήνα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.ocp.teiath.gr

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain διαθέσιμο ως κοινό κτήμα Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. χωρίς σήμανσηΣυνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:  το Σημείωμα Αναφοράς  το Σημείωμα Αδειοδότησης  τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων  το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.