ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΘΗΝΑ 2015 ΜΑΘΗΜΑ : PROJECT ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΛΙΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Τμήμα Β4 ΤΣΟΥΤΣΗ ΣΕΚΚΑ ΣΙΜΙΤΣΗ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΡΑΦΤΗ ΡΟΥΚΛΙΩΤΗΣ ΣΑΜΨΩΝΑΣ ΣΙΜΙΤΣΗΣ ΣΚΟΥΛΙΚΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΤΟΥΡΛΕΝΤΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ ΤΡΙΛΙΒΑΣ ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΛΑ ΤΣΙΓΚΑ ΦΑΙΤΗ ΦΡΥΣΑΛΑΚΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Διατροφή είναι η επιστήμη της τροφής που σχετίζεται με την υγεία. Ο σύγχρονος κλάδος της επιστήμης της διατροφής αναπτύχθηκε από ενδιαφέρον για τη μελέτη των κλινικών νόσων που προκαλούνται από μια συγκεκριμένη διατροφική ανεπάρκεια, όπως π.χ. το σκορβούτο (προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C), για να επικεντρωθεί τελικά σε πιο σύνθετες καταστάσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η οστεοπόρωση. Σήμερα, το ενδιαφέρον για τη διατροφή βασίζεται σε έναν νέο ορισμό της υγείας ως «πρόληψη της ασθένειας», στον οποίο η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ………
Άσκηση είναι η ανθρώπινη κίνηση και η φυσική δραστηριότητα που περιλαμβάνει την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού μυϊκών ομάδων. Η άσκηση περιλαμβάνει τον χορό, την σουηδική γυμναστική, τις αθλοπαιδιές, αλλά και το περπάτημα, το τρέξιμο, την κολύμβηση, κ.α. (επίσης οποιοδήποτε σετ κίνησης φτιαγμένο να γυμνάσει ή να βελτιώσει μια ικανότητα). ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ………
Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων σε συγκεκριμένη ποσότητα και σε συγκεκριμένη συχνότητα εβδομαδιαία. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας και προλαμβάνονται διατροφικές ελλείψεις. Τα κύρια συστατικά των τροφών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί σωστά είναι: οι υδατάνθρακες (δημητριακά, ψωμί) τα λίπη (λίπη, έλαια, βούτυρα, ξηροί καρποί) οι πρωτεΐνες (γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, όσπρια) τα μέταλλα (κρέας, όσπρια) Οι βιταμίνες ( γάλα, γαλακτοκομικά, φρούτα, χορταρικά ) Το νερό ( φρούτα, χορταρικά ) ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η πρωτεΐνη είναι το πιο διαδεδομένο μακρομόριο στη διατροφή του κάθε αθλητή. Είναι το δομικό συστατικό των κυττάρων και δημιουργεί πρωτεϊνικά σύμπλοκα. Αποτελείται από αμινοξέα που ενώνονται μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς και είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του μυϊκού ιστού. Οι καθαρές πρωτεΐνες έχουν πολύ χαμηλά έως μηδενικά ποσοστά λίπους και υδατανθράκων και απευθύνονται σε οποιονδήποτε θέλει να διατηρήσει η και να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα με τον πιο ποιοτικό τρόπο και χωρίς τίποτα περιττό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους σας όταν χρησιμοποιείτε καθαρή πρωτεΐνη. Απεναντίας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αφού θα μειώσετε το ποσοστό του σωματικού σας λίπους. Τα συμπληρώματα καθαρών πρωτεϊνών αποτελούν την ιδανική επιλογή για να μπορέστε να καλύψετε τα γραμμάρια πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα σας καθημερινά ώστε να μπορέσει να βρίσκεται σε θετική νιτρική ισορροπία και επομένως να αναπτύσσεται. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Οι υδατάνθρακες είναι το ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της δίαιτάς μας (τα άλλα δύο είναι τα λίπη και οι πρωτεΐνες). Υπάρχουν σε διάφορες μορφές και τους συναντούμε κυρίως σε αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, και σε κάποια ροφήματα, όπως οι χυμοί φρούτων και τα ποτά με ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και είναι ζωτικοί για ένα ποικίλο και ισορροπημένο διαιτολόγιο. ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στη Μεσογειακή Διατροφή, το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια! Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ……… συνέχεια
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΣΚΗΣΗ Οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ομαλή σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών όσο και για την πρόληψη νοσημάτων στην ενήλικη ζωή τους. Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών έχει και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Η ενδεδειγμένη σωματική δραστηριότητα είναι ικανή να αναπτύξει τη φυσική και την πνευματική υγεία των παιδιών και, παράλληλα, να τους προσφέρει σημαντικά κοινωνικά οφέλη. Η ισορροπημένη διατροφή και άσκηση δεν είναι σημαντική μόνο για την πνευματική και φυσική υγεία των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.
ΟΦΕΛΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Η ενδεδειγμένη συχνότητα και διάρκεια της άσκησης προσφέρει στα παιδιά σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στη(ν): ανάπτυξη υγιούς μυοσκελετικού συστήματος (οστά, μύες, αρθρώσεις), βελτίωση της στάσης του σώματος και της ελαστικότητας, αύξηση της αντοχής και της μυϊκής δύναμης, ανάπτυξη ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος (καρδιά και πνεύμονες), βελτίωση της φυσικής κατάστασης, βελτίωση του συντονισμού και του ελέγχου των κινήσεων, διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, βελτίωση της αυτοπεποίθησης, ενίσχυση της κοινωνικότητας, μείωση του άγχους και αποφυγή της κατάθλιψης.
ΟΦΕΛΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (XBOX, Wii) EINAI KAΛΥΤΕΡΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ!
Μια κακή διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία είναι δυνατόν να συνδεθεί με την εμφάνιση σοβαρών παθολογικών παθήσεων κατά την διάρκεια της ζωής, όπως: Σακχαρώδης διαβήτης Υπέρταση Στεφανιαία νόσος Αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου Καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού Παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) Αναπνευστικές διαταραχές Ουρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση Περιορισμός της δραστηριότητας Κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Συνήθως οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη τροφών, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, έλλειψη σωματικής άσκησης και σε γενετική προδιάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρωταρχική αιτία αποτελούν τα γονίδια, ενδοκρινικές διαταραχές, φαρμακευτική αγωγή ή ψυχιατρική ασθένεια. Τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν την άποψη ότι κάποιοι παχύσαρκοι τρώνε λίγο αλλά κερδίζουν βάρος λόγω αργού μεταβολισμού είναι περιορισμένα. Κατά μέσο όρο οι παχύσαρκοι ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια από τους λεπτούς ομολόγους τους λόγω της ενέργειας που απαιτείται να συντηρηθεί η αυξημένη μάζα σώματος. Η διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν την βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να βελτιωθεί με τη μείωση κατανάλωσης τροφίμων, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα και με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένα προβλήματα υγείας.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ………συνέχεια
ΠΗΓΕΣ is/isoropimeni_diatrofi_askisi.pdf is/isoropimeni_diatrofi_askisi.pdf paidiki paxysarkia kai synepeies paidiki paxysarkia kai synepeies