ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/ Αναπτυξιακών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης κατά την παιδική ηλικία
Advertisements

Διδακτική των βασικών κινητικών δεξιοτήτων
Βλάχος Φίλιππος & Παπαδημητρίου Άρτεμις Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
Διάλεξη 3η Ψυχοκινητική Ανάπτυξη
ΔιΗμερο ΕκπαιδευτικοΥ ΚεντρικΗ ΕπιμΟρφωΣη
Διάλεξη 4η Νοητική Υστέρηση
Ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/ Αναπτυξιακών.
Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 5: Αρχές Ανάπτυξης της Φυσικής Κατάστασης Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 10: Σχεδιασμός Προγραμμάτων και Μέθοδοι Διδασκαλίας στη Φυσική Αγωγή Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών.
Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 13: Συστηματική Παρατήρηση και Εκτίμηση της Κινητικής Εξέλιξης του Παιδιού Βασιλική Ρήγα Σχολή.
Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 9: Η Φυσική Αγωγή Σήμερα Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.
Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 12: Ο Ρόλος της Εκπαιδευτικού Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.
Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 4: Κινητική Ανάπτυξη στην Παιδική Ηλικία Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 3: Σωματική Ανάπτυξη στην Παιδική Ηλικία Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Προγράμματα εκμάθησης ελληνικών χορών Φιλίππου Φίλιππος Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ.
ALBERTA INFANT MOTOR SCALE (AIMS) ΧΑΡΙΤΟΥ ΣΟΦΙΑ Πανεπιστήμιο Αθηνών- Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού- Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής.
Δήμητρα Κουτσούκη, Καθηγήτρια Ασωνίτου Κατερίνα, ΕΔΙΠ
Στάδια κινητικής Εξέλιξης
Προγράμματα εκμάθησης ελληνικών χορών
VIÊM HỆ THỐNG XOANG TRƯỚC: GIẢI PHẪU LÂM SÀNG, CẬN LÂM SÀNG, CHẨN ĐOÁN VÀ HƯỚNG XỬ TRÍ CHUYÊN ĐỀ MŨI XOANG BS.LÊ THANH TÙNG.
Όταν η Ψυχοκινητική συναντά τη Μουσικοκινητική
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/ Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών Δήμητρα Κουτσούκη, Καθηγήτρια Ασωνίτου Κατερίνα, ΕΔΙΠ

 Η συνειδητοποίηση του χώρου είναι η ικανότητα να τοποθετούμαστε, να προσανατολιζόμαστε, να μετακινούμαστε σε αυτόν.  Η συνειδητοποίηση του χώρου που μας περιβάλει και του προσανατολισμού μας σε αυτόν, αποκτάται μέσω των αισθήσεων και μέσω της κίνησής μας.  Σημείο αναφοράς είναι ο εαυτός μας και μετά είναι και τα αντικείμενα (κινούμενα ή ακίνητα).

Εξέλιξη Ο υφιστάμενος χώρος (0-3 μ)  Περιορισμένη αντίληψη του χώρου  Υφίσταται τις μετακινήσεις που του επιβάλουν  Σημείο αναφοράς: το σώμα του Ο χώρος-βίωμα  Κινείται στον χώρο αλλά δεν τον αναλύει  Μιμητικά μόνο θα τον χρησιμοποιήσει σωστά Ο αντιληπτός χώρος  Βιώνει τον χώρο αλλά εγωκεντρικά-κατανοεί έννοιες μόνο εάν τις βιώσει  Συγκρίνει εμπειρίες που έχουν σχέση με το χώρο (π.χ. για να κλωτσήσει πιο μακριά, πρέπει να βάλει μεγαλύτερη δύναμη)  Σχέσεις: κοντά-μακριά (συνάφεια) μεγάλο-μικρό (διαχωρισμός) χαμηλά-μέση-ψηλά (ταξινόμηση) γεμάτο-άδειο (περιεκτικότητα)

Εξέλιξη Ο χώρος- γνώση  Μετά την ηλικία των 7 ετών μπορεί να κάνει αναπαράσταση του χώρου (προοπτική, απόσταση, ποσότητες, σχήματα)  Στην εξέλιξη της σχέσης του εαυτού μας με το χώρο υπάρχουν 3 φάσεις: 1. Αναγνώριση του χώρου σε σχέση με τον εαυτό μας – τα αντικείμενα είναι εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω από αυτόν 2. Αναγνώριση του χώρου σε σχέση με το σώμα του άλλου (και δεύτερο σημείο αναφοράς) – τα αντικείμενα που είναι πίσω μας είναι μπροστά από κάποιον άλλον 3. Αναγνώριση με αναφορά τα αντικείμενα – ένα αντικείμενο είναι δεξιά μου και αριστερά κάποιου άλλου Σημ.: Σε ηλικία 6 χρονών, το παιδί γνωρίζει το δεξί-αριστερό επάνω του. Σε ηλικία 7 χρονών γνωρίζει δεξί-αριστερό σε άλλον αλλά στην ίδια κατεύθυνση. Σε ηλικία 8-9 χρονών, γνωρίζει δεξί-αριστερό σε άλλον απέναντι

Κατάληψη του χώρου  Μέσω εξερεύνησης αντιλαμβάνεται διαστάσεις, όρια, εμπόδια κλπ  Αργότερα μαθαίνει να «χρησιμοποιεί» όρια, γραμμές, εμπόδια – να κινείται αποτελεσματικά μέσω αυτών Γνωστική επεξεργασία των εννοιών του χώρου διαδικασία με 3 φάσεις:  Αντίληψη εννοιών χώρου  Απομνημόνευση εννοιών χώρου  Γνώση των σχετικών με τον χώρο όρων

 Είναι: α) η εσωτερική αντίληψη των διαστάσεων του σώματος σε σχέση με τη θέση και την κατεύθυνσή τους, (Gallahue & Ozmun, 1995), β) η λειτουργική πλευρική κυριαρχία του χεριού, του ποδιού του ματιού, του αυτιού και η εξειδίκευση ελέγχου διαφόρων λειτουργιών από συγκεκριμένα μέλη, (Drenkow, 1960)  Η εσωτερική αντίληψη των διαστάσεων του σώματος, τη θέσης του και της κατεύθυνσης των μελών είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η κιναισθητική διαφοροποίηση και ο προσανατολισμός, (Hirtz, 1981)

 Η λειτουργική πλευρική κυριαρχία έχει δυο διαστάσεις: την κυριαρχία προτίμησης (αυθόρμητη προτίμηση) και την κυριαρχία επίδοσης (πλευρά με καλύτερη επίδοση)  Κυριαρχία προτίμησης  Οφείλεται σε γενετικούς (κληρονομικούς και επικράτηση γονιδίου ή συνδυασμός γονιδίων), νευρολογικούς (ανατομική και λειτουργική ασυμμετρία ημισφαιρίων) και περιβαλλοντικούς παράγοντες (μίμηση, επιβολή χρήσης χεριού)

 Η κυριαρχία προτίμησης διαφοροποιείται στο χέρι, στο πόδι, στο μάτι. Διακρίνεται:  Ομοιόμορφη κυριαρχία: κυριαρχία χεριού- ποδιού-ματιού από την ίδια πλευρά (σπάνιο)  Σταυρωτή κυριαρχία: π.χ. κυριαρχία χεριού- ματιού δεξιά και ποδιού αριστερά  Αμφίπλευρη κυριαρχία: ίδιος βαθμός ικανότητας συναρμογής, ταχύτητας, δύναμης και αντοχής και για τα δυο άκρα (αμφιδεξιότητα)- Εμφανίζεται συχνά στις μικρές ηλικίες που η απόλυτη κυριαρχία δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί

 Το 10% του πληθυσμού έχουν κυριαρχία προτίμησης αριστερού χεριού, 73% δεξιού χεριού, 9% παρουσιάζουν διαταραχή της κυριαρχίας  Από τους αριστερόχειρες (10%), το 60% έχουν το κέντρο του λόγου αριστερά, το 30% δεξιά και το 10% και στα δυο ημισφαίρια  Το 1% των δεξιόχειρων (από τους 73%) έχουν το κέντρο λόγου δεξιά

 Κυριαρχία χεριού Από τον 9 ο μήνα έως τον 18 ο διαφαίνεται η κυριαρχία του ενός άκρου  Κυριαρχία ματιού Προσδιορίζεται περίπου στα 2 ½ έτη  Κυριαρχία ποδιού Προσδιορίζεται μετά την ηλικία του 1-2 ετών όταν αρχίζει να ανεβαίνει τις σκάλες

Κυριαρχία επίδοσης  Συνήθως η κυριαρχία προτίμησης με την κυριαρχία επίδοσης ταυτίζονται  Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν αμφίπλευρες κυριαρχίες γιατί υπάρχει καλύτερη απόδοση