Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ – ΙΩΑΝΝΑ ΤΑΜΠΑΞΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η φυσικός Marie Curie ανακάλυψε τους φάσορες το 1880
Advertisements

Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
Το Δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής του Ειδικού Προγράμματος «Άνθρωποι»
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
Πυρηνικά φαινόμενα.
5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ Πρόγραμμα: Ποιότητα Ζωής και Διαχείριση των ΄Εμβιων Πόρων (QoL: Quality of life and management of living resources)  Διάρκεια:
Nobel Φυσικής (1903) Nobel Χημείας (1911) Επιμέλεια: Αλίκη Μωυσιάδου
Ποιο σωματίδιο είναι ο φορέας της Ισχυρής Αλληλεπίδρασης;
Το Αλφαβητάρι της Αυτογνωσίας
ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥ
Το ταξίδι του 11oυ γυμνασίου στο Το ταξίδι του 11oυ γυμνασίου στο e-twinning.
Η δράση της Μαρίας Κιουρί στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.
Λονδινο (Εργασια απο την πελαγια σκουφαριδη)
DNA- ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΞΙΑΡΧΟΥ
ΙΤΕ - Ινστιτούτο Πληροφορικής Ηράκλειο: Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Πληροφορικής Υπολογιστικών Μαθηματικών Ρέθυμνο:
Knowledge Based Society and Researchers Mobility in the Age of Globalization Thessaloniki, October 2005 Mobility Between Academia and Industry Ιάκωβος.
Σας μεταφέρω μια αληθινή ιστορία που ίσως βάλει λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή σας… Ένας φτωχός αγρότης ονόματι Φλέμιγκ, ζούσε στο Ayrshire (Σκωτία). Μια.
ΥΠΟΑΤΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΙΟΝΤΑ.
Το ψωμί της ζαχαροπλαστικής
Ο νόμος του Ampère και ο κλωβός Faraday.
Μαρί Κιουρί.
Μαγνητικό πεδίο γύρω από ευθύγραμμο αγωγό («αγωγός απείρου μήκους").
Η Marie Curie και ο Φεμινισμός 1 η ΟΜΑΔΑ: Μιχαηλίδου Γεωργία Μπαλτζή Πολυξένη Τατάκη Σοφία Στουγιαντζίκης Στέφανος.
Ερωτηματολόγιο για την ζωή της Μαρίας Κιουρί Παρακάτω θα δούμε τα αποτελέσματα των 9 ερωτήσεων του ερωτηματολογίου που δόθηκε σε άτομα ποικίλων ηλικιών,
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ MARIE-CURIE ΠΑΔΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΜΕΧΑΝΕΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΓΛΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ Λ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
MARIE CURIE Μ π αλτζή Πολυξένη Μιχαηλίδου Γεωργία Τατάκη Σοφία Στουγιαντζίκης Στέφανος.
MARIE CURIE Εργασία για το Project Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ομάδα 3 Ξενίδης Γιώργος Βαρελτζίδου Μαρίνα Γαβριηλίδου Ελένη.
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή Σας μεταφέρω μια αληθινή ιστορία Ένας φτωχός αγρότης ονόματι Φλέμιγκ, ζούσε στο Ayrshire (Σκωτία). Μια μέρα κι.
► Μέγεθος ατόμου ~ 0.1nm ( m) ► Πυρήνας ~ 1fm ( m) ► m p = m n ~ 1800m e ► Aτομα: μικροί πυκνοί πυρήνες σε σχεδόν άδειο χώρο.
Κατερίνα Νικολαϊδου, Αρχαιολόγος, ΜΑ in Museum Studies, Diploma in European Studies Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ΥΠΠΟΑ Project DigiArt (Horizon 2020),
Α Θ Η Ν Α Ϊ Κ Ο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν Μαθήματα Έρευνας Αγοράς στο ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 3 ο και 4 ο.
Σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας Μάθημα: Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε Φοιτήτριες: Μάρκου Ελευθερία Ρούσσου Μαρία Σπυροπούλου Τρανταλίδου Αθηνά.
Σύμπραξη AGNovel Εκπαίδευση Δασκάλων - Ενότητα 3 : AGnovel - Το μυθιστόρημα - Ιστορία και Χαρακτήρες AGnovel Προηγμένα Διαδραστικά Εικονογραφημένα Μυθιστορήματα.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΑΚΗΣΚων/νος ΚαρέληςΚουκουνάρι ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣDolcettiHot Hot Burger Bar ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣJuicy GrillCocofino ΤσιπουρίτοΓΡΑΨΑΑβραάµ Le CharmeCine ΧολαργόςHacienda.
Ενότητα 1: Γενικά - Εισαγωγή Όνομα Καθηγητή: Χριστόφορος Κροντηράς Τμήμα Φυσικής.
ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Διαλέξη:29η 8/12/2015 Ε. Δ. Βαλάκος Η έλευση του Προμηθέα Η διαφοροποίση του Homo Η γεωγραφική διαφοροποίση του Homo Τα σενάρια εξάπλωσης.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ Ενότητα 6: Μαγνητισμός Κοντοπούλου Δέσποινα Καθηγήτρια Φυσική.
Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος.
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 3.1: Μορφή Γραπτού Κειμένου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική.
Το βιβλίο αυτό έλεγε για τρία παιδιά τα οποία ήταν ο Διονύσης, η Ηλέκτρα και η Άννα που μια μέρα κανόνισαν να πάνε για μπάνιο. Όμως όταν χαλάρωναν άκουσαν.
Η αγαπημένη μου τραγουδίστρια Η Selena Gomez. Η Ζωή Της Σελίνα Γκόμεζ Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτησηπλοήγησηαναζήτηση.
Joint Master Degrees Γενικές Πληροφορίες
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ο τρόπος λειτουργίας και τα σημαντικότερα μέρη του διαστημοπλοίου
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
16/11/ η συνάντηση Η ελληνική Επανάσταση ( )
Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος
Δραστηριοτητεσ απο τον κοσμο τησ φυσικησ για το νηπιαγωγειο
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ: Μια ιστορία Τέχνης
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
‘ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ’ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΤΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΡΟΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
ΕΝΤΑΣΗ ηλεκτρικού ρεύματος
Φοιτητές: Κωνσταντίνος Ζηνόβιος Χριστίνα Λάσπα Βασιλική Θεοδοσίου
Ηλεκτρομαγνητισμός Οι πρωταγωνιστές
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 Στ’2 ΓιΑννης ΝΑτσης.
Ενότητα # 3: (1) Αιλιάνα Μαρτίνη Τμήμα Ιστορίας
Η Ιστορία των υπολογιστών
Βασιλική Ν. Καραβάνα Ph.D
IMPLIED WARRANTIES ΠΜΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 2017 – 2018
Διδάσκων Εμμανουήλ Κ. Οικονόμου Διπλ
Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Το μαγνητικό πεδίο.
Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος
Το Δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής του Ειδικού Προγράμματος «Άνθρωποι»
"Raffiniert ist der Hergott, aber boshaft ist er nicht !"
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ – ΙΩΑΝΝΑ ΤΑΜΠΑΞΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού, η οποία δεν προκαλεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική του αξία.

Το μέλι: αποτελεί υπέρκορο διάλυμα σακχάρων είναι ασταθές έχει την τάση να καταβυθίσει την περίσσεια των σακχάρων τα δυο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη

Το μέλι (συν): Η περιεχόμενη φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει, ανάλογα με την πηγή συλλογής (είδος ανθοφορίας ή του μελιτώματος), καθορίζοντας έτσι και το είδος κάθε μελιού. η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη κυμαίνεται από 30-44% η περιεκτικότητα σε γλυκόζη κυμαίνεται από %

Η αναλογία φρουκτόζη/γλυκόζη αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει την ταχύτητα κρυστάλλωσης του μελιού. η φρουκτόζη είναι περισσότερο διαλυτή στο νερό από τη γλυκόζη και έτσι παραμένει ρευστή η γλυκόζη κρυσταλλώνει, διαχωρίζεται από το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων στην αρχή σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι από γλυκόζη στα τοιχώματα τον πυθμένα του δοχείου, αργότερα προστίθενται νέοι μέχρι να δημιουργηθούν τα συσσωματώματα της γλυκόζης.

Το μέλι κρυσταλλώνει με δυο τρόπους : Α) Ανομοιόμορφα (Χοντροκρυστάλλωση). Σχηματίζονται στη μάζα του μελιού χοντροί κρύσταλλοι, οι οποίοι βυθίζονται στον πυθμένα του βάζου, δημιουργώντας έτσι άνιση κατανομή κρυστάλλων. Στα επιφανειακά στρώματα αυξάνεται η υγρασία με αποτέλεσμα το προϊόν να υποστεί ζύμωση, να ξινίσει και να αποκτήσει απωθητική εμφάνιση.

Το μέλι κρυσταλλώνει με δυο τρόπους (συν): Β) Ομοιόμορφα (Λεπτοκρυστάλλωση). Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι σε ολόκληρη τη μάζα του μελιού. Σε αυτή την περίπτωση το προϊόν δεν κινδυνεύει να ξινίσει και έχει καλή εμφάνιση.

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την κρυστάλλωση είναι: Η συγκέντρωση της γλυκόζης. Η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο μέλι ευνοεί την κρυστάλλωση. Μέλι με χαμηλή σχέση φρουκτόζης προς γλυκόζη κρυσταλλώνει γρηγορότερα. Η υγρασία σε αναλογία με τη γλυκόζη. Όσο λιγότερη υγρασία περιέχει το μέλι σε σχέση με τη γλυκόζη, τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει.

Μέλι με αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία συχνά κρυσταλλώνει άνισα(όχι δηλαδή ως ομοιογενής μάζα) και χωρίζεται σε κρυσταλλική και ρευστή μορφή.

Οι πυρήνες συμπύκνωσης. Διάφορες ξένες ύλες όπως κόκκοι γύρης, κερί, πρόπολη, λειτουργούν ως πυρήνες συμπύκνωσης πάνω στους οποίους κολλούν και άλλοι κρύσταλλοι γλυκόζης, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η κρυστάλλωση. Η θερμοκρασία διατήρησης έχει μεγάλη επίδραση στην κατάσταση του μελιού. Η κρυστάλλωση είναι ταχεία στους ο C. Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 o C αυξάνεται το ιξώδες και έτσι επιβραδύνεται η διαμόρφωση και διάδοση των κρυστάλλων.

Ρευστοποίηση κρυσταλλωμένου μελιού Η συνήθης μέθοδος ρευστοποίησης είναι η θέρμανση κατά την οποία πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα παρακάτω: Το είδος του μελιού. Μέλια διαφορετικής φυτικής προέλευσης παρουσιάζουν διαφορετική ευαισθησία στη θέρμανση. Η πηγή θέρμανσης δεν πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το δοχείο που περιέχει το μέλι. Το νερό συνήθως αποτελεί τον ενδιάμεσο παράγοντα που μεταφέρει τη θερμότητα στο προϊόν. Μετά τη θέρμανση το μέλι πρέπει να ψύχεται όσο γίνεται γρηγορότερα. Η θέρμανση του μελιού συνοδεύεται πάντα από συνεχή ανάδευση, έτσι ώστε η θερμοκρασία να είναι ομοιόμορφη σε όλη τη μάζα και να διαλυθούν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότεροι κρύσταλλοι.

Στο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε ρευστοποίηση διαφορετικών ειδών μελιού με τη χρήση υδατόλουτρου (Baine Marie) και φούρνου μικροκυμάτων.

Στο υδατόλουτρο τοποθετούμε το βάζο (προτιμώνται γυάλινα σκεύη) με το μέλι και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 55 ο C. Ύστερα από λίγη ώρα που η θερμοκρασία του μελιού ανεβαίνει (μέχρι τους 40 ο C), οι κρύσταλλοι αρχίζουν να διαλύονται και το μέλι ρευστοποιείται. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ρευστοποιηθεί πλήρως το μέλι εξαρτάται από τη φυτική προέλευση και το πάχος των τοιχωμάτων του σκεύους.

Επίσης πραγματοποιείται συνεχής ανάδευση για την επιτάχυνση της ρευστοποίησης.

Στο φούρνο μικροκυμάτων τοποθετούμε το γυάλινο σκεύος που περιέχει το μέλι και ρυθμίζουμε το χρονόμετρο στα 3 λεπτά (ανάλογα με τη ρύθμισή του). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπερθερμανθεί το μέλι γι’ αυτό αναδεύουμε συχνά και μετράμε τη θερμοκρασία. Σε κάθε συγκεκριμένο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να γίνονται δοκιμές.

Στο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε η ρευστοποίηση των παρακάτω μελιών. ΡευστοποιημένοΚρυσταλλωμένο Βαμβάκι

Στο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε η ρευστοποίηση των παρακάτω μελιών. ΡευστοποιημένοΚρυσταλλωμένο Ευκάλυπτος

Στο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε η ρευστοποίηση των παρακάτω μελιών. ΡευστοποιημένοΚρυσταλλωμένο Φθινοπωρινό Ρείκι

Στο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε η ρευστοποίηση των παρακάτω μελιών. ΡευστοποιημένοΚρυσταλλωμένο Ηλίανθος

Στο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε η ρευστοποίηση των παρακάτω μελιών. Κατά τη ρευστοποίηση ορισμένα μέλια, όπως το ρείκι αφρίζουν, ενώ άλλα, όπως ο ευκάλυπτος, όχι. ΡείκιΕυκάλυπτος

Μέτρα που λαμβάνουμε για την αποφυγή της κρυστάλλωσης : Μερική απομάκρυνση των πυρήνων συμπύκνωσης. Γίνεται με χρήση απλών φίλτρων που παρεμβάλλονται μεταξύ του μελιτοεξαγωγέα και του δοχείου συλλογής του μελιού, ώστε να απομακρυνθούν φυσαλίδες, κομμάτια κεριού και πρόπολης, υπολείμματα μελισσών κ.ά. Απομάκρυνση της γύρης. Γίνεται με ειδικά φίλτρα (γης διατόμων) τα οποία λόγω υψηλού κόστους χρησιμοποιούνται κυρίως από μεγάλα εργοστάσια τυποποίησης μελιού, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σημαντική καθυστέρηση στην κρυστάλλωση του μελιού, ενώ βελτιώνεται και η εμφάνισή του. Το μέλι αυτό όμως μειονεκτεί όσον αφορά στη φυσικότητά του αφού η επεξεργασία αυτή μειώνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε βιταμίνες (απομάκρυνση βιταμινών που περιέχονται στη γύρη).

Μέτρα που λαμβάνουμε για την αποφυγή της κρυστάλλωσης (συν) : Θέρμανση του μελιού για τη διάλυση των υπαρχόντων κρυστάλλων. Θερμοκρασία αποθήκευσης. Αποθήκευση σε χώρους που διατηρούν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 30 ο C ή μικρότερη των -20 ο C, συμβάλλει στη διατήρηση του μελιού σε ρευστή κατάσταση. Το πρώτο ενέχει κινδύνους ζύμωσης και το δεύτερο είναι οικονομικά μη συμφέρον. Έτσι για πρακτικούς λόγους, τα συσκευασμένα μέλια διατηρούνται σε χώρο με θερμοκρασία 25 ο C περίπου, για να μειώσουμε την υποβάθμιση του μελιού.

ΧΩΡΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ