Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 475-325 π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 475-325 π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 475-325 π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως

2 Οι Έλληνες στην Κύπρο  Οι Έλληνες με αρχηγούς τους Αθηναίους, αφού κατάφεραν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Περσών, πίστεψαν ότι μπορούσαν να απελευθερώσουν και τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις που ήταν κάτω από την Περσική κατοχή.  Το 449 π.Χ., ελληνικός στόλος (200 τριήρεις) με αρχηγό τον Κίμωνα έρχεται να απελευθερώσει την Κύπρο.  Απελευθερώνονται δύο βασίλεια: το Μάριο και οι Σόλοι.  Στη συνέχεια ο στόλος κατευθύνεται προς το Κίτιο.  Εκεί ο Κίμωνας πεθαίνει στη μάχη.  Κατευθύνονται προς τη Σαλαμίνα για να αντιμετωπίσουν τον Περσοφοινικικό στόλο.  Πετυχαίνουν μία σπουδαία νίκη.  “Και νεκρός ενίκα”  Παρόλη την επιτυχία οι Αθηναίοι αναγκάζονται να εγκαταλέιψουν την Κύπρο.

3 Ο Ευαγόρας  4ος αιώνας π.Χ.: Η Σαλαμίνα λόγω της περσικής κυριαρχίας βρέθηκε σε άσχημη οικονομική και πνευματική κατάσταση.  Ο Ευαγόρας, γόνος βασιλικής οικογένειας, οργανώνει μια μικρή ομάδα και σε συνεννόηση με τους Αθηναίους εκθρονίζει το Φοίνικα βασιλιά της Σαλαμίνας.  Οι Πέρσες δεν αντέδρασαν γιατί ο Ευαγόρας συνέχισε να πληρώνει τους φόρους της πόλης.  Στόχοι Ευαγόρα:  Να ενωθούν όλα τα κυπριακά βασίλεια κάτω από αυτόν και να πολεμήσουν τους Πέρσες.  Να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της Σαλαμίνας.  Να κάνει τους κατοίκους να νιώσουν ασφαλέις και να δημιουργήσουν έργα ειρήνης.  Σχέσεις με την Αθήνα: στενές, στρατιωτικά και πολιτιστικά.

4 Πολεμος του Ευαγόρα κατά των Περσών  Ο Ευαγόρας με τη βοήθεια των Αθηναίων ενισχύει τη δύναμη της Σαλαμίνας και πετυχαίνει την ενοποίηση των Κυπρίων  Το 387 π.Χ. γίνεται κυριάρχος του νησιού..  Η μεγάλη δύναμη του Ευαγόρα ανησύχησε τον Πέρση βασιλιά και εκστρατεύει εναντίον του.  Η Κύπρος έπρεπε να παραμείνει υπό τους Πέρσες.  Ο Ευαγόρας συμμαχεί με τους Αιγύπτιους.  Η μεγάλη πολεμική δράση εναντίον των Περσών έκανε τον Ευαγόρα κυρίαρχο της Ανατολικής Μεσογείου.  Οι συνεχείς συγκρούσεις έφεραν οικονομική και στρατιωτική εξάντληση.  Το 381 π.Χ.χάνεται ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού στόλου στα ανοιχτά του Κιτίου.

5 Η συμφωνία του Ευαγόρα με τους Πέρσες  Ο Πέρσης βασιλιάς αναγνωρίζει τον Ευαγόρα ως βασιλιά και όχι ως υποτελή.  Ο Ευαγόρας θα ήταν βασιλιάς της Σαλαμίνας χωρίς εξουσία πάνω στα άλλα βασίλεια της Κύπρου.  Θα πλήρωνε φόρο στο Μεγάλο Βασιλιά.


Κατέβασμα ppt "ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 475-325 π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google