Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συμπληρώματα διατροφής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συμπληρώματα διατροφής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συμπληρώματα διατροφής
Τάξη: Α΄ Γενικό Λύκειο Επισκοπής Υπεύθυνος Καθηγητής: Ευάγγελος Γασπαράκης ΠΕ11

2 Περίληψη: Για να τελειοποιηθεί πλήρως η τελική εργασία χρειάστηκε να χωρίσουμε το θέμα μας σε 4 υποενότητες, από τις οποίες κάθε ομάδα ανέλαβε μία ενότητα. Η Α ομάδα ανέλαβε να επεξεργαστεί το θέμα που αφορά τα επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής. Η Β ομάδα ανέλαβε να επεξεργαστεί το θέμα που αναφέρεται στα παράνομα συμπληρώματα διατροφής. Η Γ ομάδα ανέλαβε να ασχοληθεί με το θέμα που αφορά τα ακίνδυνα συμπληρώματα διατροφής. Τέλος, η Δ ομάδα ασχολήθηκε με τα νόμιμα συμπληρώματα διατροφής.

3 Ομάδες Εργασίας: Γ Ομάδα: Μελαδάκης Σταμάτης Κιοσέ Σήφης
Α Ομαδα: Τριπολιτάκης Γιώργος Χριστοφίδου Αναστασία Μπερβανάκης Μανώλης Ψαθάκης Σταύρος Β Ομάδα: Νιξ Αλεξία Πετράκη Γιωργία Καριαννάκης Μανώλης Φουντοραδάκη Άννα Γ Ομάδα: Μελαδάκης Σταμάτης Κιοσέ Σήφης Κουνδουράκης Κωστής Δ Ομάδα: Φραγκιαδάκης Αντώνης Πετράκης Γιάννης Ζολιδάκης Μανόλης Κοκκινάκης Γιώργος

4 Περιεχόμενα: Συμπέρασμα των Στατιστικών ερευνών.
Tί είναι τα συμπληρώματα διατροφής; Πότε χορηγούνται; Επιπτώσεις των αναβολικών (στον ανθρώπινο οργανισμό) Συγκεκρημένα επιπτώσεις (αναβολικών) στους νέους. Νόμιμα συμπληρώματα διατροφής (ορισμός) Από πού αγοράζουμε τα συμπληρώματα διατροφής; Στατιστικές Έρευνες (Με βάση το ερωτηματολόγιο) Συμπέρασμα των Στατιστικών ερευνών.

5 Τί είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
Οργανικές χημικές ενώσεις που προάγουν τον αναβολισμό, δηλαδή τις βιομηχανικές εκείνες διεργασίες του οργανισμού που οδηγούν σε σύνθεση μεγαλύτερων χημικών μορίων. Στην πράξη κυρίως ενδιαφέρει τη προαγωγή του αναβολισμού (δηλ. της σύνθεσης) των πρωτεϊνών

6 Πότε χορηγούνται; Χορηγούνται σε περιπτώσεις που είναι επιθυμητή η αναβολική διαδικασία, στη σύνθεση του λευκώματος (δηλαδή πρωτεϊνών) ή στην παρεμπόδιση των καταβολικών εξεργασιών. Τα «ναρκωτικά» αυτά κυκλοφορούν συχνά σε γυμναστήρια και σε αθλητικές λέσχες. Η κατοχή τους δεν είναι παράνομη άλλα παράνομο είναι να τα προμηθεύσεις σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών.

7 Επιπτώσεις των αναβολικών:
Είναι οι εξής: Γρήγορη αύξηση του βάρους του σώματος Αλλαγές στη δομή του σώματος με αξιοσημείωτη αύξηση της μυϊκής μάζας Φουσκωμένο πρόσωπο Μεγαλύτερη ανάπτυξη του πάνω μέρους του σώματος Σημεία ενέσεων στους μεγάλους μυς Αύξηση μεγέθους των μαστών σε αγόρια και νέους άνδρες Μείωση μεγέθους των μαστών σε κορίτσια και νέες γυναίκες Αλλαγές της φωνής Αύξηση της τριχοφυΐας στο σώμα και στο πρόσωπο των κοριτσιών και γυναικών Αλλαγές στη συμπεριφορά, στην ψυχολογία.

8 Συγκεκρημένα επιπτώσεις στους νέους:
Στους εφήβους: Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών*. * Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες. Καρδιαγγειακές βλάβες: Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία. Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές: Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

9 Ηπατικές βλάβες: Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα.
Άλλες βλάβες: Νανισμός (πολύ μικρό ύψος). Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.

10 Νόμιμα συμπληρώματα διατροφής (ορισμός)
Σύμφωνα με τη Νομοθεσία "συμπληρώματα διατροφής "ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ήτοι μορφές παρουσίασης όπως, κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο, και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.

11 Από πού αγοράζουμε τα συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με βάση την με αριθ. Υ1/Γ.Π / Υπουργική Απόφαση. Στη νομοθεσία η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής ορίζεται να διενεργείται από καταρτισμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να είναι : διαιτολόγος ή επιστήμονας τροφίμων εγγεγραμμένος ιατρός φαρμακοποιός ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα είναι καταρτισμένο σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής ή την υγιεινή διατροφή.

12 Συμπέρασμα: Δεν πρόκειται να πούμε: «Εάν αγγίξετε αυτά τα φάρμακα, σίγουρα θα πεθάνετε» καθώς τώρα πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα. Και εκτός αυτού, απλά για την ενημέρωση σας, υπάρχουν φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται σε καθημερινή βάση πολύ πιο επικίνδυνα από ότι τα στεροειδή, σύμφωνα με τον Hugo Rivera – Fitness Trainer και κορυφαίος συγγραφέας βιβλίων fitness. Λάβετε όμως υπόψη ότι αν δεν τα χρησιμοποιείτε υπό ιατρική παρακολούθηση για σκοπούς θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, ή για οποιοδήποτε άλλο ιατρικό σκοπό που ο γιατρός σας θα κρίνει σκόπιμο, τότε παραβαίνετε το νόμο και εκθέτετε τον εαυτό σας με ότι έχετε πάρει από τη μαύρη αγορά και με πιθανά νομικά ζητήματα.

13 Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν την εμπειρία να διαχειρίζονται αυτά τα ισχυρά μέσα, με συνέπεια να διακινδυνεύουν την υγεία τους και να κάνουν τους ανθρώπους γύρω τους δυστυχισμένους. Όταν οι ορμόνες εισάγονται στο σώμα ορισμένες χημικές αντιδράσεις αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα, και αν ο χρήστης δεν έχει μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη κατανόηση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος, τότε αυτός/αυτή απλά παίζει με τη φωτιά. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πάρετε μέγεθος για μερικές εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι η προπόνηση, η διατροφή και η ανάπαυση είναι σε τάξη, αλλά στη συνέχεια αυτό θα φύγει. Ποια είναι λοιπόν η χρήση; Εξάλλου, αξίζει να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για μερικά κιλά μυϊκής μάζας; Επίσης, αν μπορείτε να πάρετε τα φάρμακα από τη μαύρη αγορά, πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η ποιότητα είναι καλή; Πως θα ξέρετε ότι αυτό που βάζετε στο σώμα σας είναι στεροειδή ή όχι; Πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι εάν χρησιμοποιείτε ένα ενέσιμο στεροειδή θα είστε σε θέση να το βάζετε σωστά χωρίς να προκαλέσετε κάποια λοίμωξη ή να πιέσετε ίσως κάποιο νεύρο; Αυτά είναι όλα τα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε αν τυχόν κάποια στιγμή μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε αυτά τα φάρμακα.

14 Χτίζοντας το σώμα είναι μία δέσμευση και ένας τρόπος ζωής που πρέπει να ασκείται καθημερινά με ανυπομονησία και με τη μέγιστη δυνατή επιμονή. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις για ένα σώμα πρωταθλητή. Δυστυχώς, ούτε καν τα στεροειδή. Μόνο η σκληρή δουλειά σε συνδυασμό με ένα έξυπνο σύστημα προπόνησης και διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

15 Στατιστικές Έρευνες Γνωρίζετε ποιά είναι τα ακίνδυνα συμπληρώματα διατροφής;

16 Γνωρίζετε ότι η υπερβολική χρήση νόμιμων συμπληρωμάτων διατροφής προκαλούν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό;

17 Πιστεύετε ότι τα αναβολικά απευθύνονται μόνο σε αθλητές;

18 Συμπέρασμα των Στατιστικών ερευνών.
Με βάση τις παραπάνω στατιστικές έρευνες που αφορούν το ερωτηματολόγιο για τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Επισκοπής συμπεραίνουμε ότι οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν ποιά είναι τα ακίνδυνα συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον γνωρίζουν ότι τα αναβολικά, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής προκαλούν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά η διαφορά μεταξύ των μαθητών που δεν το γνωρίζουν, είναι αρκετά μικρή. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών γνωρίζει ότι τα αναβολικά δεν απευθύνονται μόνο στους αθλητές αλλά και σε απλούς ανθρώπους που δεν ανήκουν στο χώρο του θεάματος.

19 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Συμπληρώματα διατροφής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google