Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή

2 Παράσταση Ελένης Ευριπίδη
Πότε; πΧ Πού; Αθήνα στα Μεγάλα Διονύσια

3

4

5 Σύγχρονα γεγονότα: Πελοποννησιακός πόλεμος (431 – 404 πΧ)
Οι φάσεις του πολέμου: 1. Αρχιδάμειος πόλεμος ( π.Χ.) 2. Ο Μεσοπόλεμος ( π.Χ.) 3. Η Σικελική Εκστρατεία ( π.Χ.) 4. Δεκελεικός Πόλεμος, πόλεμος στο Αιγαίο και τον Ελλήσποντο ( π.Χ.)

6

7 Δραματικοί αγώνες 412 πΧ: με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου οι Αθηναίοι κατευθύνονται στο θέατρο του Διονύσου

8 Μα τι έχετε πάθει εσείς οι νέοι και σας αρέσει τόσο πολύ ο Ευριπίδης;
Είναι μεγάλο ταλέντο!

9 Είναι επηρεασμένος από τους σοφιστές
Είναι επηρεασμένος από τους σοφιστές. Αυτούς που ευθύνονται για την κατρακύλα της πόλης μας. Κάποτε υπήρχε σεβασμός στους μεγαλύτερους και στους άρχοντες. Μας έδειξαν ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τη λογική μας, ότι όλοι, φτωχοί και πλούσιοι, μπορούν να διοικήσουν την πόλη, ότι δίκιο κι άδικο είναι έννοιες σχετικές

10 Σοφιστές Υπάρχει μία και μόνη αλήθεια, μία πραγματικότητα;
Μπορεί να υπάρξει ένας ηθικός κώδικας αποδεκτός από όλους; Μπορούμε να τη γνωρίσουμε;

11 Τι το σπουδαίο έχει η Ελένη του Ευριπίδη που θα δούμε σήμερα;
Είναι διαφορετική από την Ελένη του Ομήρου. Δεν άφησε ποτέ τον άνδρα της, στην Τροία πήγε μόνο το είδωλό της. Είναι μια «καινούρια» Ελένη. Αυτά έμαθα χτες στον προάγωνα.

12 Πάρε τα μαξιλαράκια και το καλάθι με τα φαγητά και πάμε να βρούμε μια καλή θέση, γιατί σε λίγο θα βγει ο κήρυκας και θα αρχίσει η θυσία.

13 2500 χρόνια μετά

14 Πώς να είναι άραγε η παράσταση;
Γιατί άραγε παίζονται ακόμη αρχαίες τραγωδίες και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία; Ας ανοίξω το πρόγραμμα μήπως και μου λυθούν οι απορίες.

15 Η υπόθεση του έργου Η πραγματική Ελένη δεν ήρθε καθόλου στην Τροία, αλλά το είδωλό της. Την άρπαξε ο Ερμής σύμφωνα με τη βούληση της Ήρας και την έδωσε στον Πρωτέα, το βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατεύει. Όταν όμως αυτός πέθανε, ο γιος του ο Θεοκλύμενος προσπαθούσε να την κάνει γυναίκα του και αυτή κατέφυγε ικέτισσα στον τάφο του Πρωτές. Τότε της παρουσιάζεται ναυαγός ο Μενέλαος. Αφού συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και έστησαν ένα δόλιο σχέδιο, εξαπάτησαν το Θεοκλύμενο και μπήκαν στο πλοίο, για να κάνουν δήθεν θυσία στη θάλασσα τιμώντας το νεκρό Μενέλαο. Τελικά σώθηκαν και γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους.

16 ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
ΕΛΕΝΗ σύζυγος Μενέλαου ΤΕΥΚΡΟΣ τρωικός ήρωας ΜΕΝΕΛΑΟΣ βασιλιάς Σπάρτης ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ υπηρέτρια ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ Α΄ Έλληνας σύντροφος Μενέλαου ΘΕΟΝΟΗ μάντισσα, αδελφή Θεοκλύμενου ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ γιος Πρωτέα, βασιλιάς Αιγύπτου ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ Β΄ αιγύπτιος ναύτης ΥΠΗΡΕΤΗΣ υπηρέτης Θεονόης ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ Κάστορας και Πολυδεύκης, αδελφοί της Ελένης

17 Τι είναι τελικά η Ελένη του Ευριπίδη;

18 Είναι τραγωδία, επειδή οι ήρωες συγκρούονται με δυνάμεις υπέρτερες
Είναι τραγικωμωδία, επειδή έχει πολλά κωμικά στοιχεία. Επειδή έχει περιπέτεια και αναγνώριση, κινεί τον έλεο και το φόβο και οδηγεί στην κάθαρση. Είναι ρομαντικό δράμα, επειδή έχει αναγνώριση, όρκους και απόδραση.

19 Θα το μελετήσω και θα σας πω.


Κατέβασμα ppt "Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google