Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ανίχνευση του ενζύμου καταλάση στα ζωικά και φυτικά κύτταρα και παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του Γ΄

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ανίχνευση του ενζύμου καταλάση στα ζωικά και φυτικά κύτταρα και παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του Γ΄"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ανίχνευση του ενζύμου καταλάση στα ζωικά και φυτικά κύτταρα και παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του Γ΄ Γυμνασίου Κεφάλαιο 3 Ενότητα 3.1 Σελ Ερώτηση 4 Σελ. 69

3 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΖΩΙΚΑ & ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΖΩΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

4 Το ένζυμο καταλάση περιέχεται στα ζωικά κύτταρα και καταλύει τη διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) που παράγεται μέσα στα κύτταρα και είναι τοξικό για αυτά Συσκευασίες – Υλικά Δοκιμαστικοί σωλήνες Δοκιμαστικοί σωλήνες, Νυστέρι Νυστέρι, Λαβίδα Λαβίδα, Διηθητικό χαρτί Διηθητικό χαρτί. Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο) Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο), Συκώτι Συκώτι. ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΖΩΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΣ

5 Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι συκωτιού και το βάζουμε μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα Προσθέτουμε οξυζενέ, παρατηρούμε μαζική έκλυση φυσαλίδων που οδηγούν σε αφρισμό Μπορούμε να συλλέξουμε και να αποδείξουμε ότι παράγεται αέριο με το να πωματίσουμε καλά με πώμα το δοκιμαστικό σωλήνα με αποτέλεσμα το αέριο που παράγεται να εκτοξεύει το πώμα ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Επιπρόσθετα αποδεικνύεται ότι το αέριο που παράγεται είναι οξυγόνο γιατί όταν πλησιάσουμε μια μισοσβυσμένη παρασχίδα ξύλου κοντά στα χείλη του δοκιμαστικού σωλήνα αναφλέγεται ζωηρά ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΖΩΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΣ

6 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ Το ένζυμο καταλάση περιέχεται στα φυτικά κύτταρα και καταλύει τη διάσπαση του υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) που παράγεται μέσα στα κύτταρα και είναι τοξικό για αυτά Συσκευασίες – Υλικά Τρυβλία petri Τρυβλία petri, Νυστέρι Νυστέρι, Λαβίδα Λαβίδα, Αντικειμενοφόροπλάκα Αντικειμενοφόρο πλάκα, Καληπτρίδα Καληπτρίδα, Μικροσκόπιο Μικροσκόπιο, Διηθητικό χαρτί Διηθητικό χαρτί. Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο) Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο), ΠιπεριέςΠατάτα Πιπεριές, Πατάτα.

7 Στην πιπεριά Κόβουμε με ένα νυστέρι ένα μικρό κομμάτι από τη φλούδα της πιπεριάς και την τοποθετούμε σε ένα τρυβλίο Petri Αποδεικνύεται ότι και τα φυτικά κύτταρα περιέχουν καταλάση ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κόβουμε επιφανειακά την πιπεριά και στη συνέχεια ρίχνουμε το οξυζενέ στην εσωτερική της επιφάνεια ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

8 Στην πατάτα Κόβουμε μία λεπτή φέτα πατάτας με ένα νυστέρι Τοποθετούμε τη λεπτή φέτα πάνω σε αντικειμενοφόρο πλάκα και προσθέτουμε λίγο οξυζενέ. Παρατηρούμε τη δημιουργία φυσαλίδων ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Καλύπτουμε με καλυπτρίδα και παρατηρούμε στο μικροσκόπιο τη δημιουργία των φυσαλίδων καλύτερα ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

9 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ H δομή κάθε ενζύμου, όπως και κάθε πρωτεΐνης είναι καθοριστική για τη λειτουργικότητα του. Το ίδιο σημαντικό είναι και η διατήρηση αυτής της δομής. Αυτό σημαίνει ότι όποιος παράγοντας επηρεάσει τη δομή ενός ενζύμου θα μεταβάλει και τη δραστικότητα του Συσκευασίες – Υλικά Τρυβλία petri Τρυβλία petri, Νυστέρι Νυστέρι, Λαβίδα Λαβίδα, Ποτύρι ζέσεως Ποτύρι ζέσεως, Γκαζάκι Γκαζάκι, Διηθητικό χαρτί Διηθητικό χαρτί. Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο) Διάλυμα Η2Ο2, 3%w/w (οξυζενέ από φαρμακείο), Υδροχλωρικό οξύ Υδροχλωρικό οξύ, ΣυκώτιΠιπεριέςΠατάτα Συκώτι, Πιπεριές, Πατάτα.

10 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι συκωτιού και το βράζουμε για λίγα λεπτά και μια φλούδα πιπεριάς που τη ζεματάμε για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τα βάζουμε σε τρυβλία Petri Προσθέτουμε οξυζενέ, παρατηρούμε μηδενική έκλυση φυσαλίδων που δεν οδηγούν σε αφρισμό ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η έκθεση των ζωικών και φυτικών κυττάρων σε υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η λειτουργικότητα του ενζύμου καταλάση Το συκώτι είναι προτιμότερο να το αφήσουμε να βράσει περισσότερη ώρα ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ

11 pH Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι συκωτιού και φλούδα πιπεριάς και στη συνέχεια τα βάζουμε μέσα σε τρυβλία Petri που περιέχουν υδροχλωρικό οξύ Προσθέτουμε οξυζενέ, παρατηρούμε μηδενική έκλυση φυσαλίδων που δεν οδηγούν σε αφρισμό ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η έκθεση των ζωικών και φυτικών κυττάρων σε όξινο περιβάλλον είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η λειτουργικότητα του ενζύμου καταλάση Το συκώτι είναι προτιμότερο να μην έχει την διαφανή μεμβράνη και να κόβουμε μια λεπτή φέτα ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ανίχνευση του ενζύμου καταλάση στα ζωικά και φυτικά κύτταρα και παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του Γ΄"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google