Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Τι είναι ανανεώσιμος;
Ανανεώσιμος είναι αυτός που μπορεί να ανανεωθεί, κυρίως για φυσικούς πόρους. Τι είναι πηγή; Πηγή (ενέργειας) ονομάζουμε κάθε φυσικό πόρο που μας δίνει ενέργεια. Τι είναι ενέργεια; Ενέργεια είναι η δράση, η πράξη/η λειτουργία, η ενεργητικότητα.

3 Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ)  είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργεια που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες. ΜΟΡΦΕΣ Αιολική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Υδροηλεκτρική ενέργεια Γεωθερμική ενέργεια

4 ΟΡΙΣΜΟΣ Η ανεμογεννήτρια είναι αιολική μηχανή που παράγει ρεύμα από την αιολική ενέργεια και μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα  κατοικημένες περιοχές όπως πόλεις , κωμοπόλεις ή χωριά . Πολλές ανεμογεννήτριες μαζί αποτελούν ένα αιολικό πάρκο . Όμως υπάρχει μεγάλο κόστος για να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί μία ανεμογεννήτρια και ακόμη μεγαλύτερο κόστος για να κατασκευαστεί ένα αιολικό πάρκο.

5 ΜΕΡΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ Πύργος
Ο πύργος στηρίζει όλη την κατασκευή. Οι πύργοι είναι συνήθως μεταλλικές (χαλύβδινες) σωληνωτές κατασκευές ή δικτυώματα. Μερικοί πύργοι αποτελούνται από σκυρόδεμα. Τουρμπίνα Η τουρμπίνα παράγει ρεύμα. Πτερύγια Τα πτερύγια γυρίζουν με τον άνεμο που με τη βοήθεια του ρότορα γυρίζει την τουρμπίνα.

6 Η οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων σε μικρές Ανεμογεννήτριες στηρίζεται σε δυο πόλους:
Την καταλληλότητα της θέσης εγκατάστασης, την οποία καθορίζει το αιολικό δυναμικό. Το μοντέλο της ανεμογεννήτριας και συγκεκριμένα η σχέση τιμής/ απόδοσης και η αξιοπιστία της.

7 Τι είναι η Ηλιακή Ενέργεια;
Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας

8 ΤΑ ΕΙΔΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

9 Πώς λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά;
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούνται από ημιαγώγιμα υλικά που όταν εκτίθενται στο φως δημιουργούν ηλεκτρικό ρεύμα. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος που μπορεί: να διοχετευθεί άμεσα για κατανάλωση μέσω του ηλεκτρικού δικτύου και να αποθηκευθεί σε μπαταρίες ώστε να χρησιμοποιηθεί όποτε υπάρξει ανάγκη.

10 Πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών:
Μηδενική ρύπανση Αθόρυβη λειτουργία Αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια) Απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές Δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες Ελάχιστη συντήρηση

11 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η Υδροηλεκτρική Ενέργεια είναι η ενέργεια η οποία στηρίζεται στην εκμετάλλευση της μηχανικής ενέργειας του νερού των ποταμών και της μετατροπής της σε ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια στροβίλων και ηλεκτρογεννητριών. Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των ποταμών και των τεχνητών ή φυσικών φραγμάτων.

12 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Τα κύρια πλεονεκτήματα της υδροηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από μονάδες μικρής και μεγάλης κλίμακας είναι: Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι δυνατό να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις απαιτηθεί, σε αντίθεση με τους θερμικούς σταθμούς Είναι μία "καθαρή" και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ), Μέσω των υδατοταμιευτήρων δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν και άλλες ανάγκες, όπως ύδρευση, άρδευση, ανάσχεση χειμάρρων, δημιουργία υγροτόπων.

13 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ως μειονεκτήματα αναφέρονται μόνο αποτελέσματα που σχετίζονται με τη δημιουργία έργων μεγάλης κλίμακας, όπως: Το μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο στη κατασκευή φραγμάτων Η έντονη περιβαλλοντική αλλοίωση της περιοχής του έργου καθώς και η ενδεχόμενη μετακίνηση πληθυσμών, η υποβάθμιση περιοχών, οι αλλαγές του μικροκλίματος, αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας τους.

14 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αχελώο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Υδροηλεκτρικό φράγμα στον Αχελώο Υδροηλεκτρικό φράγμα στη λίμνη Πλαστήρα

15 ΟΡΙΣΜΟΣ Γεωθερμία: η θερμότητα που υπάρχει στο εσωτερικό της γης. Η μελέτη μεταβολών της θερμοκρασίας της γης, η μελέτη των θερμικών φαινομένων που έχουν ως έδρα το εσωτερικό της γης.

16 Πλεονεκτήματα Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Οικονομική λειτουργία με ετήσιο κόστος μικρότερο από το μισό αντίστοιχο κόστος πετρελαίου. Δροσισμός χωρίς κόστος το καλοκαίρι. Μηδενικό κόστος συντήρησης. Χωρίς λεβητοστάσιο, καμινάδες, δεξαμενή πετρελαίου, ρύπους και έξοδα συντήρησης. Δυνατότητα επιδότησης.

17 Μειονεκτήματα Τα κύρια ζητήματα περιβαλλοντικών επιδράσεων που συνδέονται με την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη γεωθερμία είναι: Διαταραχές επιφάνειας Φυσικές επιπτώσεις από την απομάκρυνση των γεωθερμικών ρευστών Θόρυβος Θερμικές επιδράσεις Χημική μόλυνση Βιολογικές επιδράσεις

18 Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η γεωθερμική ενέργεια δεν είναι πραγματικά ανανεώσιμη, γιατί με την πάροδο του χρόνου το εσωτερικό της γης θα κρυώσει και η ραδιενεργή φθορά των στοιχείων που κρατούν το εσωτερικό της γης θερμό θα μειωθεί. Όμως, επειδή οι δεξαμενές γεωθερμίας είναι τεράστιες σε μέγεθος συγκριτικά με τις ανάγκες του ανθρώπου, η γεωθερμική ενέργεια είναι πρακτικά ανανεώσιμη.

19

20


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google