Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεννητικό σύστημα γυναίκας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεννητικό σύστημα γυναίκας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεννητικό σύστημα γυναίκας
Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας αποτελείται από τις δυο ωοθήκες, τους δύο ωαγωγούς (σάλπιγγες) τη μήτρα τον κόλπο και το αιδοίο.

2 Το αιδοίο αποτελείται από δυο ζεύγη πτυχών, τα μικρά χείλη (εσωτερικά) και τα μεγάλα χείλη (εξωτερικά). Στην πρόσθια ένωση των μικρών χειλέων, βρίσκεται η κλειτορίδα που είναι ομόλογο όργανο κοινής εμβρυικής προέλευσης με το πέος.

3 Οι ωοθήκες περιέχουν τα ανώριμα ωοθηλάκια τα οποία περιέχουν το καθένα από ένα γεννητικό κύτταρο ή ωάριο. Κατά την εμβρυική ζωή δημιουργούνται 4-5 εκατομμύρια γεννητικά κύτταρα που όμως τα περισσότερα εκφυλίζονται και στην αρχή της εφηβικής ηλικίας παραμένουν με αδιαφοροποίητα ωάρια. Από αυτά μόνο τα θα ωριμάσουν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Οι δυο βασικές λειτουργίες των ωοθηκών είναι η παραγωγή ωαρίων (ωογένεση) και η παραγωγή ορμονών. Οι ωοθήκες λειτουργούν με ρυθμό κυκλικής εναλλαγής. Οι κύκλοι αυτοί ονομάζονται εμμηνορυσιακοί κύκλοι και κάνουν την εμφάνισή τους στην εφηβεία (11ο-12ο έτος) και διαρκούν μέχρι την εμμηνόπαυση (40-50 ετών). Οι σάλπιγγες ή ωαγωγοί (ένας για κάθε ωοθήκη) έχουν ένα κροσσωτό άκρο, τον κώδωνα, στην πλευρά της ωοθήκης και με αυτό συλλαμβάνουν το ωάριο και το μεταφέρουν στη μήτρα. Η μήτρα δέχεται τους δυο ωαγωγούς. Βρίσκεται ανάμεσα στο ορθό έντερο και την ουροδόχο κύστη. Το τοίχωμα της μήτρας αποτελείται από το περιτόναιο, τον μυικό χιτώνα και τον βλεννογόνο. Ο κόλπος είναι ένας ινομυώδης σωλήνας που συνδέεται με τη μήτρα μέσω του τραχήλου της μήτρας και εξυπηρετεί την είσοδο του πέους αλλά και την έξοδο του εμβρύου κατά τον τοκετό.


Κατέβασμα ppt "Γεννητικό σύστημα γυναίκας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google