Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
PISA Program for International Student Assessment (Διεθνές Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Μαθητών) ς

2 Η PISA και τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της»
Είναι η μόνη διεθνής εκπαιδευτική αξιολόγηση. Διεξάγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παρέχει στις συμμετέχουσες χώρες την δυνατότητα ανασκόπησης της εκπαιδευτικής προόδου τους. Δεν γίνονται υποδείξεις αλλαγών στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών.

3 PISA  Ξεκίνησε το 2000 Λαμβάνει χώρα ανά 3 χρόνια
Συμμετέχοντες είναι 15ετείς μαθητές οι οποίοι εξετάζονται στους ακόλουθους τομείς: μαθηματικό αλφαβητισμό (Mathematical Literacy), επίλυση προβλημάτων (Problem Solving), αναγνωστικό αλφαβητισμό (Reading Literacy),και αλφαβητισμό ως προς τις φυσικές επιστήμες (Scientific Literacy).

4 PISA Program for International Student Assessment
To 2000 καταλάβαμε την 25η θέση σε σύνολο 30. Το 2003 την 30η σε σύνολο 40. Το 2006 την 38η σε σύνολο 57.

5 Αποτελέσματα PISA 2006 Τα αποτελέσματα του PISA 2006.
Οι χώρες κατατάσσονται σε 3 ομάδες, ανάλογα με τις επιδόσεις των μαθητών τους:. Σε αυτές που παρουσιάζουν επίδοση στατιστικά σημαντική πάνω από το μέσο όρο, σε αυτές με μέση επίδοση χωρίς στατιστικά σημαντική διαφορά από το μέσο όρο και σε αυτές με μέση επίδοση στατιστικά σημαντική κάτω από το μέσο όρο. Η σειρά κατάταξης των χωρών αντιπροσωπεύει τη θέση στην οποία βρίσκεται κάθε χώρα με πιθανότητα 95%. Για το λόγο αυτό δεν δίνεται μία θέση για κάθε χώρα αλλά μια ομάδα, π.χ Ελλάδα

6 ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ Οι επιδόσεις που αξιολογούνται στο πρόγραμμα ταξινομούνται σε έξι επίπεδα.

7 3. Δ. Η ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ PISA
Ύπαρξη ενός εισαγωγικού κειμένου –ερεθίσματος από επιστημονικό εκλαϊκευτικό κείμενο, από την ιστορία της επιστήμης….. Συμπερίληψη απεικονιστικών στοιχείων (γραφήματος, εικόνας, φωτογραφίας, διαγραμμάτων….) Τύπος ερωτήσεων Ανοικτές Εκτενούς απάντησης Σύντομης απάντησης Κλειστές Σωστού – λάθους Πολλαπλής επιλογής

8 Συμπεράσματα σχετικά με την μορφή των ερωτήσεων
Συμπεράσματα σχετικά με την μορφή των ερωτήσεων Διαφορετικός τύπος ερωτήσεων Ερωτήσεις ανοικτού τύπου Γυμνάσιο 80,99% PISA 36% Ερωτήσεις κλειστού τύπου PISA πολλαπλής επιλογής 38% Γυμνάσιο αντιστοίχησης 7,66%

9 Συμπεράσματα σχετικά με την μορφή των θεμάτων
Συμπερίληψη απεικονιστικών στοιχείων PISA 40% Γυμνάσιο 5,45% Ύπαρξη εισαγωγικού κειμένου – ερεθίσματος PISA 100% Γυμνάσιο 0,59%

10 Συμπεράσματα σχετικά με τις δεξιότητες και τις γνωστικές διαδικασίες που απαιτούν τα θέματα
Διαφορετικές γνωσιακές διαδικασίες Αναπαραγωγή δηλωτικής γνώση Γυμνάσιο 72,14% PISA 20% Εξαγωγή συμπερασμάτων που βασίζονται σε δεδομένα PISA 36% Γυμν. 4,72% Αναγνώριση επιστημονικού ερωτήματος PISA 24% Γυμνάσιο απουσία

11 Συμπεράσματα Εικόνα της επιστήμης στο ελληνικό πλαίσιο εξετάσεων
Τα κείμενα στα σχολικά εγχειρίδια της Ελλάδας και στα θέματα των εξετάσεων προβάλλουν μία ακαδημαϊκή εικόνα της επιστήμης, αποκομμένη από την καθημερινή πρακτική. Στα θέματα των εξετάσεων υπάρχει σχεδόν απουσία απεικονίσεων, εικόνων γραφημάτων… Συνεπώς υπάρχει αδυναμία των μαθητών να απαντούν στα θέματα του PISA παρά το γεγονός ότι οι ερωτήσεις προκύπτουν από παρόμοιες εννοιολογικές περιοχές.

12 Δύο παραδείγματα θεμάτων του PISA
Η ερώτηση που θα δείτε αφορά: Εξήγηση επιστημονικού φαινομένου Αφορά την περιοχή «βιολογικά συστήματα» Δίνει έμφαση στην υγεία του ανθρώπου Αφορά όλη την κοινωνία Επίπεδο επιστημονικού αλφαβητισμού 2 Βαθμός δυσκολίας 436.

13 Ενδεικτική (αντί)παράθεση ερωτήσεων (εμπέδωση επιστημονικού φαινομένου /Βιολογία)
Να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο εφημερίδας και να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Η Μαίρη Μόνταγκιου ήταν μια όμορφη γυναίκα. Επιβίωσε από μια προσβολή ευλογιάς το 1715, αλλά της έμειναν ουλές παντού. Ενώ ζούσε στη Τουρκία το 1717, παρακολούθησε μια μέθοδο που ονομαζόταν εμβολιασμός, η οποία χρησιμοποιούνταν πολύ εκεί. Ο εμβολιασμός γινόταν ως εξής: έξυναν το δέρμα ενός νέου υγιούς ανθρώπου και στο σημείο αυτό τοποθετούσαν μια εξασθενημένη μορφή ιού ευλογιάς. Ο άνθρωπος αυτός αρρώσταινε, αλλά τις περισσότερες φορές μόνο με μια ήπια μορφή της ασθένειας. Η Μαίρη Μόνταγκιου πείστηκε τόσο πολύ για την ασφάλεια αυτών των εμβολιασμών που επέτρεψε στο γιο της και την κόρη της να εμβολιαστούν. Το 1796, ο Έντουαρντ Τζέννερ χρησιμοποίησε για τους εμβολιασμούς μια παρόμοια ασθένεια, την ευλογιά των βοοειδών, για να παράγει αντισώματα ενάντια στην ευλογιά. Συγκρινόμενη με τον εμβολιασμό με τον ιό της ανθρώπινης ευλογιάς, αυτή η διαδικασία είχε λιγότερες παρενέργειες και τα εμβολιασμένα άτομα δεν μπορούσαν να μολύνουν άλλους ανθρώπους.

14 Για ποια είδη ασθενειών μπορούν να εμβολιάζονται οι
άνθρωποι; Α. Κληρονομικές ασθένειες, όπως η αιμοφιλία. Β Ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, όπως η πολιομυελίτιδα. Γ Ασθένειες από τη δυσλειτουργία του σώματος, όπως ο διαβήτης. Δ Οποιοδήποτε είδος ασθένειας που δεν έχει θεραπεία.

15 Παράθεση ανάλογου παραδείγματος στην ίδια επιστημονική περιοχή

16 Απόπειρα αντιπαράθεσης επιχειρημάτων…
Η περί επιστήμης αντίληψη, από την οποία διαπνέονται τόσο τα σχολικά εγχειρίδια στην Ελλάδα όσο και το εξεταστικό της σύστημα ,χαρακτηρίζεται ως αποκομμένη από την καθημερινή πραγματικότητα ,δίνοντας την εικόνα μιας ‘επιστήμης ’ με ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και θεωρητικό προσανατολισμό . Υποστηρίζεται πως απουσιάζουν από αυτό : η μεθοδολογία της επιστήμης ,η διεπιστημονικότητα ,στοιχεία ιστορίας των επιστημών ή επιστημολογίας Πιζα : κλειστός τύπος ερωτήσεων . Πρόκειται όντως περί ¨θεωρητικού προσανατολισμού ¨της επιστήμης ή μήπως , μπορούμε να δούμε μια προσπάθεια εμβάθυνσης και επιστημονικού τρόπου σκέψης ήδη από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση; (π.χ η αλγεβροποίηση των φυσικών φαινομένων ή η χρήση αυστηρής επιστημονικής ορολογίας που κυριαρχούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έναντι της ενορατικής ,με χρήση εκτιμήσεων σκέψης που ζητείται από τους Φιλανδούς μαθητές . Ερωτησεις ανοιχτου τύπου ελευθερία έκφρασης /τοποθέτησης των μαθητών ,εξάσκηση στην χρήση του γραπτού λόγου -π.χ.περιγραφή των φυσικών φαινομένων - και αξιολόγηση τους ως προς τον βαθμό πρόσκτησης της ορθής επιστημονικής ορολογίας .(κάτι που δεν επιτρέπουν , οι κλειστού τύπου ερωτήσεις .

17 Έτσι λοιπόν η κατάταξη των χωρών στους πίνακες PISA . . .
Πρέπει να αντιμετωπίζεται , λαμβάνοντας υπόψιν πως πρόκειται για μια μέτρηση στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης –εναπόκειται σε εμάς να αποδεχθούμε τα κριτήρια αυτά ως σημαντικά ή όχι . Τα κριτήρια αυτά δεν είναι ανεπηρέαστα από ιδεολογικές αντιλήψεις των ερευνητών ή την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την αλληλεπίδραση της οικονομικής σφαίρας στην εκπαίδευση . Η άκριτη αποδοχή τους ,ο πεσιμισμός ,ο μιμητισμός ή εξ αντιθέτου η απολογητική διάθεση δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα . Ζητούμενο : η αποσαφήνιση των ιδιαίτερων αναγκών της ελληνικής οικονομίας / κοινωνίας και η χάραξη μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται σε αυτές , μακριά από τον λανθάνοντα πειθαναγκασμό του PISA ή παρόμοιων κατατάξεων .

18 Κριτική θεώρηση της PISA: ενδιαφέροντα στοιχεία για περαιτέρω προβληματισμό .
α) η αξιοπιστία (από επιστημονικής πλευράς) των μετρητικών εργαλείων β) η εγκυρότητα τους και πως αυτή επηρεάζεται από την ιδεολογική /πολιτική αφετηρία των ερευνητών γ) μεθοδολόγικά ζητήματα που άπτονται του PISA .

19 Ζητήματα αξιοπιστίας ( Ι )
Ζητήματα αξιοπιστίας ( Ι ) Θέματα προερχόμενα από τράπεζα θεμάτων θεωρητικώς απόρρητα για τους μαθητές / δυνητική πρόσβαση σε καθηγητές οι οποίοι θέλουν να εμφανίσουν ,οι μαθητές τους «υψηλές» επιδόσεις .( το αδιάβλητο της διαδικασίας, υπό αμφισβήτηση)

20 Ζητήματα αξιοπιστίας ( ΙΙ )
Ζητήματα αξιοπιστίας ( ΙΙ ) Συνθήκες διεξαγωγής του «διαγωνισμου» στις διάφορες χώρες «Στην Ελλάδα, οι μαθητές, γνωρίζοντας ότι δε θα βαθμολογηθεί η επίδοσή τους, αντιμετωπίζουν κατά κανόνα το διαγωνισμό σαν ελεύθερη ώρα. Στο Μ.Σ. Πειραιά όπου παρακολούθησα τη διεξαγωγή του, τα περισσότερα παιδιά απαντούσαν τελείως στην τύχη, οι περισσότεροι παρέδωσαν το γραπτό στον ελάχιστο χρόνο που δικαιούνταν, ενώ, παρά την προσπάθεια των επιτηρητών να τους συγκρατήσουν, δεν έχασαν την ευκαιρία να σχολιάζουν με αστεϊσμούς όποια θέματα τους έκαναν εντύπωση.»(Σ.Μαρίνης)

21 Ζητήματα αξιοπιστίας (ΙΙΙ)
Φαίνεται πως αγνοείται η γνώση των βαθύτερων αιτίων των φαινομένων- αξιολογείται μόνο η πρόβλεψη και εκτίμηση τους,(όσον αφορά τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά ) Ενδεικτικά :δημοσιεύτηκε κείμενο στο Φιλανδικό τύπο και υπογράφεται από 210 καθηγητές μαθηματικών σε Φιλανδικά Πολυτεχνικά ΤΕΙ Οι μαθηματικοί διαμαρτύρονται ότι, παρά το ότι η Φινλανδία κατατάχτηκε στην πρώτη θέση του διαγωνισμού PISA στα μαθηματικά, οι σπουδαστές τους δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν ούτε σχετικά απλές αλγεβρικές πράξεις και μιλούν για «Πύρρεια νίκη»! (στο «Helsingin Sanomat» στις 17 Φεβρουαρίου 2007). σ

22 Ζητήματα εγκυρότητας Είναι έγκυρο ένα τέστ,του οποίου οι γλωσσικές ασκήσεις για παράδειγμα δεν διατυπώνονται από καθηγητές στην μητρική γλώσσα του μαθητή ,αλλά μεταφράζονται; Υπάρχουν πράγματι κάποιες ,παγκόσμιες κοινές εμπειρίες των μαθητών στην βάση των οποίων νομιμοποιείται η χορήγηση του εν λόγω τέστ ;(ενδεικτικά ,κριτική ασκήθηκε και από τους Δανούς ,ως προς το ότι το τέστ PISA επικεντρώνει σε «μεγέθη» άμεσα μετρήσιμα π.χ. στην ανάγνωση ή τους αριθμητικούς υπολογισμούς, αμελώντας έτσι λιγότερο μετρήσιμους παράγοντες όπως η κοινωνικές δεξιότητες και η σχετιζόμενη με αυτές ανάπτυξη του ατόμου (αξίες στις οποίες το εκπαιδευτικό σύστημα της Δανίας, δίνει μεγάλη έμφαση και τις αξιολογεί σαν πρώτη προτεραιότητα )

23 Μεθοδολογικά ζητήματα
Η επιστημονική εγκυρότητα του Pisa τεστ δεν είναι δεδομένη : 15μελής ομάδα ειδικών από επτά χώρες, ασκούν κριτική στο διαγωνισμό εκτός των άλλων και για την μεθοδολογία που ακολουθεί χαρακτηρίζοντας τον, πρωτίστως εργαλείο πολιτικού ελέγχου, του οποίου τα αποτελέσματα είναι μη συγκρίσιμα και μη γενικεύσιμα .

24 «Η καρδιά του προβλήματος . . .
. . . Έίναι το εάν πράγματι το Pisa τέστ μετράει πράγματι αυτά τα οποία ισχυρίζεται ότι μετράει. Ο τύπος , των ερωτήσεων που δίδονται ,είναι πολύ Αγγλοσαξονικός .» (Stefan Hopfman, καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης ),ενώ η ομάδα των ειδικών υποστηρίζει πως τα αποτελέσματα των τέστ δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής, λόγω της πολιτισμικής προδιάθεσης που τα χαρακτηρίζει . «. . .the PISA studies are like "hidden curricula", aimed at persuading entire nations to adopt more competitive attitudes.»


Κατέβασμα ppt "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google