Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι
Οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι. Η ίδια σκιά πριν, η ίδια σάρκα τώρα, η ίδια σκόνη μετά. (Ουγκώ Βίκτωρ) ΟΜΑΔΑ Α’ Δημήτρης Βασιλόπουλος, Θωμάς Παλάσκας, Κατερίνα Φλούδα, Νικόλας Φλούδας ΟΜΑΔΑ Β’ Βάσω Δημάκη, Κριστίνα Ελέζι, Ελισιάνα Λικομέτι, Αγγέλικα Μπάτσου, Βασιλική Πουλάκη, Βάσια Σταματάκη

2 Πρόλογος-εισαγωγή Φύλο ενός ζωντανού οργανισμού ονομάζεται το γένος του, δηλαδή αν είναι αρσενικός ή θηλυκός. Φύλο έχουν κυρίως τα σπονδυλωτά ζώα, άρα και ο άνθρωπος, και κατά μία έννοια ορισμένα άνθη. Το Μεσαίωνα οι αλχημιστές συμβόλιζαν τον πλανήτη Άρη με έναν κύκλο και ένα τόξο, που δείχνει προς στα Βορειοανατολικά. Παριστάνει το ακόντιο και την ασπίδα του. Αργότερα το σύμβολο αυτό επικράτησε για το συμβολισμό του ανδροπρεπούς και στη συνέχεια παρέμεινε ως σύμβολο του άνδρα. Την ίδια εποχή τον πλανήτη Αφροδίτη τον συμβόλιζαν με το σύμβολο ♀· Το σύμβολο αυτό παρίστανε τον καθρέφτη στον οποίο η Αφροδίτη παρατηρούσε την ομορφιά της. Καθιερώθηκε στη συνέχεια για το συμβολισμό του θηλυκού και της γυναίκας.

3 Πρόλογος-εισαγωγή Στην εποχή μας, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα είναι αναμφισβήτητα η ισότητα των δύο φύλων. Δυστυχώς, από την αρχαιότητα η γυναίκα βρίσκεται κατά κανόνα σε υποδιαίστερη θέση από τον άντρα εκτός από κάποιες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα τις μητριαρχικές οικογένειες όπου έλειπε η πατρική φιγούρα. Εντούτοις, κατά το πέρασμα των αιώνων έχουν γίνει αναρίθμητες προσπάθειες περί εξίσωσης των δύο φίλων . Ειδικότερα, οι γυναίκες έχουν εξισωθεί πλήρως με τους άνδρες από νομοθετικής πλευράς, ωστόσο στις κλειστές κοινωνίες διατηρείται ακόμη το φαλλοκρατικό στοιχείο. Καταληκτικά, το γυναικείο φύλο αγωνίζεται ακόμη και σήμερα έτσι ώστε να αποκτήσει ισότιμη θέση με το ανδρικό, διότι η υποβόσκουσα άποψη της κατωτερότητας του είναι γεγονός.

4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ-ΟΡΙΣΜΟΙ
Μητριαρχία Πατριαρχία Σωβινισμός Φεμινισμός Εκμετάλλευση Προίκα

5 Μητριαρχία Η μητριαρχία είναι η πρώτη μορφή κοινωνικής οργάνωσης των ανθρώπων της προϊστορικής περιόδου (ως και το 2500 π.Χ περίπου) με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τη γυναικοκρατία και τη λατρεία της Μητέρας Θεάς. Η μητριαρχία είναι κοινωνιολογικός, πολιτικός και θρησκευτικός όρος: πρόκειται για μορφή διακυβέρνησης ενός κράτους και κατ' επέκτασιν "ένα σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, στο οποίο υπολογίζεται μόνο η μητρική συγγένεια, ενώ η γυναίκα-μητέρα κατέχει την κυρίαρχη θέση στην κοινωνία και στην οικογένεια.

6 Πατριαρχία Πατριάρχης (από τα Αρχαία Ελληνικά: πατήρ και αρχή, δηλαδή εξουσία) είναι η αρσενική κεφαλή μιας εκτεταμένης οικογένειας που ασκεί δεσποτική και απόλυτη εξουσία, ή, κατεπέκταση, ένα μέλος της άρχουσας τάξης ή κυβέρνησης μιας κοινωνίας που ελέγχεται από γηραιούς άντρες. Δεν έχει παρόμοια εξουσία επί των παντρεμένων κορών του, οι οποίες βρίσκονται υπό την εξουσία των πατριαρχών των οικογενειών στις οποίες είναι παντρεμένες.

7 Σωβινισμός Σωβινισμός: είναι η ακραία και άλογη αφοσίωση εκ μέρους μιας ομάδας στην οποία κάποιος ανήκει, ιδιαίτερα όταν αυτή η αφοσίωση προϋποθέτει μοχθηρία και μίσος εναντίον μιας αντίπαλης ομάδας.

8 Φεμινισμός Φεμινισμός: είναι μια συλλογή κοινωνικών θεωριών, πολιτικών κινήσεων και ηθικών φιλοσοφιών, σε μεγάλο βαθμό παρακινούμενη από ή αναφερόμενη σε εμπειρίες γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική τους κατάσταση. Ως κοινωνικό κίνημα, ο φεμινισμός εστιάζεται κατά πολύ στον περιορισμό ή εξάλειψη της φυλετικής ανισότητας και στην προώθηση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών στην κοινωνία.

9 Εκμετάλλευση Εκμετάλλευση : παράνομη εμπορία και διακίνηση γυναικών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, την αναγκαστική εργασία, τον αναγκαστικό γάμο και γενικότερα άλλες μορφές σύγχρονης δουλείας είναι μέρος του γενικότερου φαινόμενου της παράνομής εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων.

10 Προίκα Η προίκα είναι ένας θεσμός κατά τον οποίο η οικογένεια παραχωρεί στη νύφη την περιουσία της όταν παντρεύεται. Ο θεσμός της προίκας υπήρχε από τα αρχαία χρόνια και αποτελούσε τη συμβολή της γυναίκας στον κοινό βίο. Οι συνήθεις λόγοι που επιβαλλόταν ήταν αρχικά οικονομικοί και στη συνέχεια κοινωνικοί. Πέρα από τα φυσικά προσόντα της νύφης, αιτία γάμου αποτελούσε και η προίκα. Η προίκα ήταν ένα συμβόλαιο γάμου,έγγραφο και ενυπόγραφο οποίο επιβεβαιωνόταν από το προικοσύμφωνο. Ήταν μια ενέργεια στην οποία το συναίσθημα είχε ανύπαρκτο ρόλο στην διαδικασία λήψεως της απόφασης.

11 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
• Στις 8 Μαρτίου το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.

12 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη... Στην Ελλάδα οι γυναίκες προσήλθαν στις κάλπες για πρώτη φορά, στις 23 Απριλίου του 1944, εν μέσω Κατοχής. Ωστόσο, η επίσημη καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου με απόφαση του Συντάγματος έγινε το Το σύνθημα των Ελληνίδων σουφραζέτων ήταν «Σφυρί, δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι». Η πιο πρόσφατη χώρα, που παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες είναι το Μπουτάν, το 2008. Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

13 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ (εν συντομία)
Τα ομηρικά έπη της Ιλιάδας και της Οδύσσειας καθρεφτίζουν την ελληνική κοινωνία πριν και κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα π.Χ. Εκεί βλέπουμε να κυριαρχεί ο θεσμός του οίκου με πατερναλιστικό χαρακτήρα και μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν γυναίκες που ασκούν κάποιο είδος εξουσίας.

14 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Οι γυναίκες στην αρχαία Αθήνα δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα και θεωρούνταν «ανήλικες», ενώ ο όρος της «πολίτιδος» εμφανίστηκε μόνο στο τέλος της Κλασικής περιόδου. Στην αθηναϊκή πολιτεία η θέση των γυναικών είχε περιοριστεί στα όρια συγκεκριμένων χώρων της οικίας ,δηλαδή του γυναικωνίτη. Το αθηναϊκό δικαιικό σύστημα παραβλέπει τα όποια δικαιώματα των γυναικών και τις υποχρεώνει να ζουν μια ζωή άχαρη και στείρα. Αντίθετα στην ανδροκρατούμενη Σπάρτη η θέση της γυναίκας παρουσιάζεται εκ διαμέτρου αντίθετη με την ισχνή αθηναϊκή πραγματικότητα. Βασικός σκοπός της σπαρτιατικής αγωγής ήταν η δημιουργία γενναίων και ατρόμητων πολεμιστών.

15 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Στην ελληνική και στη ρωμαϊκή κοινωνία, η γυναίκα ασχολούνταν με τις οικιακές εργασίες και την ανατροφή των παιδιών. Μόνον οι γυναίκες των υψηλών κοινωνικών στρωμάτων μορφώνονταν.

16 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Στα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου: η ζωή της γυναίκας καθοριζόταν από τη ρωμαϊκή νομοθεσία και τις ανατολικές συνήθειες. Ήταν υποταγμένη στον πατέρα της πρώτα και στον άνδρα της στη συνέχεια.

17 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Στη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η θέση της Ελληνίδας τυπικά τουλάχιστον, άλλαξε. Η γυναίκα βοηθά τον άνδρα στις γεωργικές, αλλά και σε άλλες, πιο βαριές, εργασίες.

18 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Στην εποχή της αναγέννησης η ανάπτυξη των πόλεων και η δημιουργία των πρώτων αστικών κέντρων έδωσαν νέα ώθηση στον ρόλο των γυναικών. Η συμμετοχή τους σε εμπορικές συντεχνίες βελτίωσε την οικονομική και κατ ’επέκταση και την κοινωνική τους θέση. Με τη στροφή προς την αρχαία ελληνική σκέψη και την ανακάλυψη της τυπογραφίας η μόρφωση των γυναικών αρχίζει να αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα τους.

19 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης η τεχνολογική έκρηξη και η μετατόπιση της γυναικείας εργασίας από το σπίτι στο εργοστάσιο, έδωσε στη γυναίκα την δυνατότητα να αρχίζει να δραστηριοποιείται ως μεμονωμένο άτομο και ξέχωρα από την οικογενειακή μονάδα. Ενώ μέχρι τότε η εκπαίδευση ήταν ρηχή και περιορισμένη στα απολύτως απαραίτητα , άρχισε σιγά σιγά να δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη για μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη μόρφωση των κοριτσιών.

20 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

21 Χριστιανισμός Ενώ η χριστιανική θρησκεία αναγνώρισε τα δύο φύλα ως ισότιμα στα μάτια του Θεού και Δημιουργού, η περαιτέρω επιρροή της στο θέμα της γυναικείας ισότητας υπήρξε μάλλον αρνητική. Η Εκκλησία αποδείχθηκε ένας ευεργετικός παράγοντας ο οποίος έθεσε υπό την προστασία του το γυναικείο φύλο, προχώρησε στη δημιουργία μοναστικών ταγμάτων και άρχισε να περιθάλπτει άπορες γυναίκες, χήρες και γενικότερα αναξιοπαθούντες. Παράλληλα όμως η γυναίκα χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως πειρασμός και υπεύθυνη για την πτώση του Αδάμ και την εκδίωξη των ανθρώπων από τον παράδεισο μέχρι τη στιγμή που θεάνθρωπος ενσαρκώθηκε από την Παναγία.

22 Ισλάμ Η γυναίκα στην οικογένεια . Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός από τη μια και η πατριαρχική δομή της κοινωνίας από την άλλη συμβάλλουν στη διατήρηση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Επιπλέον, με την είσοδό της η γυναίκα στο σπίτι του άνδρα, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι το ίδιο με εκείνο των γονέων του, υφίσταται τον έλεγχο της πεθεράς, πράγμα πού διαφοροποιεί σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων.

23 Η κοινωνική θέση της γυναίκας σήμερα
Στις σύγχρονες κοινωνίες: Η γυναίκα μπορεί σήμερα να αναλάβει μια επαγγελματική ενασχόληση, εφόσον όμως οργανώσει τις δραστηριότητές της με τέτοιον τρόπο ώστε η καθημερινή λειτουργία του νοικοκυριού να μην διακόπτεται. Πολιτικα και κοινωνικά δικαιώματα : Στον τομέα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων γίνονται διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Στις πιο πολλές μουσουλμανικές χώρες άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών είναι αναλφάβητες, ενώ η γυναίκα έχει πολύ περιορισμένα δικαιώματα στη μόρφωση και στην εύρεση εργασίας. Όσο για πολιτικά δικαιώματα είναι περιττό ακόμα και να θίξουμε το θέμα.

24 Επαγγέλματα Από τη μία η γυναικεία χειραφέτηση και από την άλλη η ανάπτυξη με καλοζούσες ταχύτητες της τεχνολογίας ανά τον κόσμο, έκανε όλα τα λεγόμενα «αντρικά επαγγέλματα» να χάσουν τον εξειδικευμένο χαρακτήρα τους, καθώς η γυναίκα έχει «αλώσει» όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς χώρους. ΠΡΙΝ από χρόνια όταν βλέπαμε μια γυναίκα να καταλαμβάνει τη θέση ενός ανδρός, παραξενευόμασταν και δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον κοινωνικό μας βίο. Ακόμη περισσότερο όταν αυτή η γυναίκα ήταν όμορφη και έξυπνη,. Υπήρχε μία αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν έχουν θέση στον κοινωνικό στίβο. Πως η μοναδική της ασχολία έπρεπε να είναι το σπίτι και η φροντίδα των παιδιών. Τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο άντρας. Καμία επαγγελματική ενασχόληση. Καμία επαγγελματική καταξίωση ή αναρρίχηση. Σπίτι και μόνο σπίτι!.. Την σημερινή εποχή όμως παρατηρούμε την γυναίκα να έχει μπει δυναμικά στην αγορά εργασίας και μερικές φορές να καταλαμβάνει υψηλότερες θέσεις απ τους ανδρώνεσαι αυτό είναι ένα γεγονός που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα απ τα μεγαλύτερα κατορθώματα της γυναίκας ώστε να φτάσει στην πλήρη εξ’ ίσωσε των δυο φύλων.

25 Ίσοι, όχι όμως ίδιοι Οι διαφορές των δύο φύλων
Οι επιστήμονες, οι κοινωνιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι σήμερα γνωρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Δεν είναι οι μεν καλύτεροι και οι δε χειρότεροι είναι απλά διαφορετικοί. Σήμερα, η κοινωνία μας προσπαθεί να προβάλλει ότι άνδρες και γυναίκες έχουν ακριβώς τις ίδιες ικανότητες, δυνατότητες και δεξιότητες όμως η επιστήμη αποδεικνύει ότι τα δύο φύλα διαφέρουν μεταξύ τους. Άνδρες Γυναίκες

26 Άνδρες Έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στα μαθηματικά
Έχουν καλύτερη αίσθηση του χώρου Είναι καλύτεροι στο σκάκι Είναι καλύτεροι στην κατανόηση χαρτογραφήσεων Είναι καλύτεροι στο αρχιτεκτονικό σχέδιο Έχουν καλύτερη όραση στο πολύ φως και πολύ λιγότερο στο σκοτάδι Έχουν καλύτερη αντίληψη της μπλε κλίμακας του χρωματικού φάσματος Έχουν πιο στενό οπτικό πεδίο αλλά καλύτερη αντίληψη του βάθους Έχουν περισσότερα προβλήματα δυσλεξίας Ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα αντικείμενα Αναγνωρίζουν καλύτερα τις αλμυρές γεύσεις Απαιτούν περισσότερο χώρο Έχουν καλύτερη ακουστική μνήμη Εκνευρίζονται πιο εύκολα Μαθαίνουν να μιλούν πιο αργά από τις γυναίκες (συνήθως στα 4 τους χρόνια) Έχουν το δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο μεγαλύτερο από το αριστερό Ακούνε καλύτερα από το δεξιό αυτί Είναι καλύτεροι στις πολύπλοκες εργασίες Απογοητεύονται πιο εύκολα Είναι πιο συναισθηματικοί Είναι πολύ λιγότερο αυστηροί στην κρίση τους Είναι πιο συχνά αριστερόχειρες Το αριστερό ημισφαίριο τους μικραίνει με την ηλικία Είναι πιο συχνά μυωπικοί Έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο Αγαπούν πιο συχνά την μοναξιά Είναι καλύτεροι συνομιλητές Έχουν πιο συχνά βίαιη συμπεριφορά Ερεθίζονται περισσότερο από τις πολύπλοκες κατασκευές Δεν ανησυχούν τόσο πολύ για το μέλλον Κατανοούν καλύτερα τις υπερβατικές φιλοσοφίες Παρουσιάζουν πιο συχνά υψοφοβία Έχουν μεγαλύτερη ικανότητα σκόπευσης Παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγκληματικότητα Είναι πιο αναλυτικοί.

27 Γυναίκες Έχουν καλύτερη λεκτική ικανότητα
Είναι καλύτερες στην γραμματική και στην ορθοφωνία Μαθαίνουν πιο εύκολα ξένες γλώσσες Έχουν καλύτερη αισθητική κρίση Έχουν καλύτερη νυχτερινή όραση και είναι πιο ευαίσθητες στο δυνατό φως Έχουν καλύτερη αντίληψη της κόκκινης κλίμακας του χρωματικού φάσματος Έχουν μεγαλύτερη περιφερειακή όραση Παρουσιάζουν πιο συχνά κλειστοφοβία Ακούνε τους ήχους καλύτερα Έχουν υψηλότερη ικανότητα αναγνώρισης προσώπων Αναγνωρίζουν καλύτερα τα κοινωνικά στοιχεία και τους κώδικες Αναγνωρίζουν καλύτερα τις ξινές γεύσεις Απαιτούν λιγότερο χώρο Έχουν καλύτερη οπτική μνήμη Είναι λιγότερο ευέξαπτες Μαθαίνουν να μιλούν γρηγορότερα (συνήθως στα 3 τους χρόνια) Έχουν το αριστερό ημισφαίριο μεγαλύτερο από το δεξιό Ακούνε το ίδιο καλά και από τα δύο αυτιά Δεν συμπαθούν τις πολύπλοκες κατασκευές Είναι πιο αυστηρές στην κρίση τους Είναι πιο κοινωνικές Είναι πιο ανθεκτικές στις δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις Είναι πιο πρακτικές στις κοινωνικές τους δραστηριότητες Ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον Είναι καλύτερες στο τένις Λύνουν πιο εύκολα τους συλλαβόγριφους Είναι πιο στοργικές Είναι καλύτερες στις απλές εργασίες Απαιτούν περισσότερη πειθαρχία ως δάσκαλοι Γελούν πιο εύκολα αλλά λιγότερο σε διάρκεια Δεν προτιμούν τις ασπρόμαυρες ταινίες Δεν εστιάζουν εύκολα την προσοχή τους σε κάτι για πολύ ώρα Είναι καλύτερες στον χορό και στις ρυθμικές ασκήσεις Χρειάζονται πιο συχνά την έγκριση και την προσοχή των άλλων Έχουν λιγότερη αίσθηση του χιούμορ.

28 Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες προσωπικότητες που σημάδεψαν την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία.Η σειρά που εμφανίζονται είναι τυχαία.

29 Γυναίκες

30 Rosalin Franklin

31 Simone de Beauvoir

32 Κλεοπάτρα

33 Μπουμπουλίνα

34 Μητέρα Τερέζα

35 Μαρία Κάλλας

36 Ιωάννα της Λωρραίνης

37 Αμαλία Φλέμινγκ

38 Άνδρες

39 Ουίλιαμ Σαίξπηρ

40 Αβραάμ Λίνκολν

41 Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

42 ΛΕΩΝΙΔΑΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

43 Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος

44 Άλμπερτ Αϊνστάιν

45 Σωκράτης

46 Από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που μοιράσαμε πήραμε τα παρακάτω στατιστικά διαγράμματα

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61 Πηγές πληροφόρησης Βιολογία Β’ λυκείου

62 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google