Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Είναι η Χριστιανική Πίστη Λογική; Δρ. Heinz Lycklama

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Είναι η Χριστιανική Πίστη Λογική; Δρ. Heinz Lycklama"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Είναι η Χριστιανική Πίστη Λογική; Δρ. Heinz Lycklama heinz@osta.com www.osta.com/apologetics

2 @ Dr. Heinz Lycklama 2 Χριστιανισμός – Μια Έλλογη Πίστη Η Μαρτυρία των Αυτόπτων Μαρτύρων Ξεκαθαρίζοντας τις Παρανοήσεις Τι Είναι Πίστη; Ένα Λογικό Σύνολο Αληθειών Η σαφής μαρτυρία του Φυσικού Κόσμου Περισσότερα Επιχειρήματα για την Ύπαρξη του Θεού Αντιμετώπιση του Μεταμοντερνισμού Αντιμετώπιση του Σκεπτικισμού Αντιμετώπιση του Αγνωστικισμού

3 @ Dr. Heinz Lycklama 3 Θέματα/Ερωτήματα Που Θα Καλυφθούν 1. Ταιριάζει η Δική Σου Αλήθεια με την Πραγματικότητα; 2. Η Αξιοπιστία του Ιησού – Είναι Θεός; 3. Προφητείες που Πραγματοποιούνται – Μεσσιανικές+Άλλες 4. Ο Χριστός Αναστήθηκε απ’ τον Τάφο – Ποιές Είναι οι Αποδείξεις; 5. Είναι η Βίβλος Λόγος Θεού; 6. Επαληθεύει η Αρχαιολογία τη Βίβλο; 7. Απολογητική της Δημιουργίας 8. Είναι η Βίβλος Επιστημονικά Έγκυρη; 9. (Αν ο Θεός είναι Αγάπη και Παντογνώστης), Γιατί Υπάρχει Τόσος Πόνος και Τόσα Δεινά;

4 @ Dr. Heinz Lycklama 4 Έχει λόγο ύπαρξης η Χριστιανική Απολογητική; Α’ Πέτρου 3:15, «αλλά αγιάστε τον Κύριο τον Θεό μέσα στις καρδιές σας· και να είστε πάντοτε έτοιμοι σε απολογία με πραότητα και φόβο, προς καθέναν που ζητάει από σας λόγο για την ελπίδα που είναι μέσα σας». Ματθ. 22:37, «Και ο Ιησούς τού είπε: «Θα αγαπάς τον ΚΎΡΙΟ τον Θεό σου από όλη την καρδιά σου, και από όλη την ψυχή σου, και από όλη τη διάνοιά σου». Α’ Θεσ. 5:21-22, «Όλα να τα εξετάζετε, το καλό να κατέχετε. Από κάθε είδους κακό να απέχετε». Β’ Κορινθ. 10:5, «δεδομένου ότι, καθαιρούμε λογισμούς, και κάθε ύψωμα, που αλαζονικά υψώνεται ενάντια στη γνώση τού Θεού, και αιχμαλωτίζουμε κάθε νόημα στην υπακοή τού Χριστού».

5 @ Dr. Heinz Lycklama 5 Η Μαρτυρία των Αυτόπτων Μαρτύρων

6 @ Dr. Heinz Lycklama 6 Αυτόπτες Μάρτυρες της ΚΔ Οι συγγραφείς της Κ.Διαθήκης ήταν (ή κατέγραφαν) αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων που περιέγραφαν Ιωάννης 20:30-31, «Και πολλά άλλα θαύματα έκανε ο Ιησούς μπροστά στους μαθητές του, που δεν είναι γραμμένα σε τούτο το βιβλίο. Τούτα, όμως, γράφτηκαν, για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός τού Θεού, και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά του». Β’ Πέτρου 1:16, «Επειδή, σας γνωστοποιήσαμε τη δύναμη και παρουσία τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ότι δεν ακολουθήσαμε σοφιστικούς μύθους, αλλά ότι γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της μεγαλειότητας εκείνου».

7 @ Dr. Heinz Lycklama 7 Το Ευαγγέλιο Σύμφωνα με το Λουκά Ο Λουκάς κατέγραψε περιγραφές/αφηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων: Λουκάς 1:1-4, «Επειδή, πολλοί επιχείρησαν να συντάξουν διήγηση για τα πράγματα που σε μας είναι πλήρως βεβαιωμένα, καθώς μας τα παρέδωσαν αυτοί που εξαρχής έγιναν αυτόπτες μάρτυρες και υπηρέτες τού λόγου, φάνηκε εύλογο και σε μένα, που παρακολούθησα ακριβώς τα πάντα από την αρχή, να σου γράψω γι' αυτά με τη σειρά, εξοχότατε Θεόφιλε· για να γνωρίσεις τη βεβαιότητα των πραγμάτων, για τα οποία κατηχήθηκες».

8 @ Dr. Heinz Lycklama 8 Οι Πράξεις των Αποστόλων Ο Λουκάς κατέγραψε περιγραφές/αφηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων: Πράξεις 1:1-3, «Την πρώτη διήγηση, βέβαια, έκανα, ω Θεόφιλε, για όλα όσα ο Ιησούς άρχισε να κάνει και να διδάσκει, μέχρι την ημέρα κατά την οποία αναλήφθηκε, αφού διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος έδωσε εντολές στους αποστόλους, που διάλεξε 3 στους οποίους και φανέρωσε τον εαυτό του ζωντανό, μετά το πάθος του, με πολλά τεκμήρια, καθώς εμφανιζόταν σ' αυτούς για 40 ημέρες, λέγοντάς τους τα σχετικά με τη βασιλεία τού Θεού».

9 @ Dr. Heinz Lycklama 9 Οι Πράξεις των Αποστόλων – 2 Κάποιοι απ’ τους αυτόπτες μάρτυρες: Πράξεις 1:9, Και όταν τα είπε αυτά, ενώ αυτοί τον έβλεπαν, αναλήφθηκε, και από κάτω του μια νεφέλη τον πήρε από τα μάτια τους». Πράξεις 2:22, «Άνδρες Ισραηλίτες, ακούστε τούτα τα λόγια· τον Ιησού τον Ναζωραίο, άνδρα που αποδείχθηκε σε σας από τον Θεό με δυνάμεις και τέρατα και σημεία, τα οποία ο Θεός έκανε ανάμεσά σας διαμέσου αυτού, όπως ξέρετε κι εσείς» Πράξεις 10:39-42, «Κι εμείς είμαστε μάρτυρες όλων όσων έκανε, και στη γη των Ιουδαίων και στην Ιερουσαλήμ· τον οποίο φόνευσαν, αφού τον κρέμασαν επάνω σε ξύλο· τούτον ο Θεός τον ανέστησε την τρίτη ημέρα, και τον έκανε να εμφανιστεί…»

10 @ Dr. Heinz Lycklama 10 Ξεκαθαρίζοντας Παρανοήσεις

11 @ Dr. Heinz Lycklama 11 Ξεκαθαρίζοντας τις Παρανοήσεις Τυφλή πίστη – διανοητική αυτοκτονία Αρκεί να είσαι ειλικρινής – εφ’ όσον το πιστεύεις αρκετά Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη μύθους – αυτόπτες μάρτυρες; Δεν γίνεται να γνωρίσουμε τον Ιησού της ιστορίας Οι Χριστιανοί από αγάπη πρέπει να δέχονται κι άλλες θρησκευτικές απόψεις –ανοχή ή αλήθεια; Το πρόβλημά μου είναι διανοητικό – άγνοια, υπερηφάνεια, ή ηθικά θέματα

12 @ Dr. Heinz Lycklama 12 Το Πρόβλημά μου Είναι Διανοητικό Άγνοια: Ρωμ. 1:18-23, «Επειδή, οργή του Θεού αποκαλύπτεται από τον ουρανό επάνω σε κάθε ασέβεια και αδικία ανθρώπων, που κατακρατούν την αλήθεια με μέσα αδικίας. Επειδή, ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, είναι φανερό μέσα τους· για τον λόγο ότι, ο Θεός το φανέρωσε σ' αυτούς...» Ματθ. 22:29, «Και ο Ιησούς, απαντώντας, τους είπε: «Πλανιέστε, επειδή δεν γνωρίζετε τις γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού.» Υπερηφάνεια Ιωάννης 5:40-44, Όμως, δεν θέλετε να έρθετε σε μένα, για να έχετε ζωή…» Ηθικά Θέματα Ιωάννης 3:19-20, «Κι αυτή είναι η κρίση, ότι το φως ήρθε στον κόσμο, και οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φως· για τον λόγο ότι, τα έργα τους ήσαν πονηρά…»

13 @ Dr. Heinz Lycklama 13 Ανταγωνιστικές Κοσμοθεωρίες Αθεϊσμός – πεποίθηση ότι δεν υπάρχει Θεός Αγνωστικισμός – ο άνθρωπος δε μπορεί να αποκτήσει γνώση του Θεού Μεταμοντερνισμός – κάθε έννοια και αλήθεια είναι σχετική Σκεπτικισμός – έγκυρη και απόλυτη γνώση είναι αδύνατη Ανατολικός Μυστικισμός – άμεση γνώση του Θεού (ή η απόλυτη πραγματικότητα) είναι εφικτή μέσω άμεσης διαισθητικότητας

14 @ Dr. Heinz Lycklama 14 Τι Είναι Πίστη;

15 @ Dr. Heinz Lycklama 15 Τι Είναι Πίστη; Εβρ. 11:1-3, «Είναι δε η πίστη, πεποίθηση γι' αυτά που ελπίζονται, βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπονται. Επειδή, μ' αυτή απέκτησαν καλή μαρτυρία οι πρεσβύτεροι.. Διαμέσου της πίστης νοούμε ότι κτίστηκαν οι αιώνες με τον λόγο τού Θεού, ώστε αυτά που βλέπονται δεν έγιναν από εκείνα που φαίνονται.»

16 @ Dr. Heinz Lycklama 16 Η Πίστη του Παύλου Β’ Τιμ. 1:12-13, «για την οποία αιτία και πάσχω αυτά· όμως, δεν ντρέπομαι· επειδή, ξέρω σε ποιον πίστεψα, και είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατός να φυλάξει την παρακαταθήκη μου μέχρι εκείνη την ημέρα. Κράτα το υπόδειγμα των υγιαινόντων λόγων, που άκουσες από μένα, με πίστη και αγάπη που υπάρχει στον Ιησού Χριστό.»

17 @ Dr. Heinz Lycklama 17 Η Πίστη Του Πιστού Τι πιστεύουμε; Γιατί πιστεύουμε αυτό που πιστεύουμε; Ησ. 1:18, «Ελάτε τώρα, και ας διαδικαστούμε, λέει ο Κύριος, …» Ποιες είναι οι αλήθειες που υποστηρίζουν την πίστη μας; Σύμφωνα με ποιες αλήθειες ζούμε; Είναι ο Χριστιανισμός λογικός και μπορεί να αντέξει εξονυχιστικό έλεγχο; “H χριστιανική πίστη βασίζεται σε αποδείξεις.” Paul Little

18 @ Dr. Heinz Lycklama 18 Η Χριστιανική Πίστη Η Χριστιανική πίστη είναι μια πίστη που απαιτεί τη χρήση της διάνοιας Δεν αποτελείται από μια ασυλλόγιστη πράξη άσχετη με την πραγματικότητα Είναι αληθινή; Η «αλήθεια» μου ταιριάζει με την πραγματικότητα; Μας ενθαρρύνει να χρησιμοποιούμε το νου μας στην διερεύνηση του χριστιανισμού. Ματθ. 22:37, «Και ο Ιησούς τού είπε: «Θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου από όλη την καρδιά σου, και από όλη την ψυχή σου, και από όλη τη διάνοιά σου». Μην αφήνεις το μυαλό σου απ’ έξω.

19 @ Dr. Heinz Lycklama 19 Όλοι Ζούμε Βάσει της Πίστης Εμπιστευόμαστε τον γιατρό, το μπακάλικο, αυτόν που μας ζητάει να βγούμε ραντεβού. Εμπιστευόμαστε το φαγητό που τρώμε σε ένα εστιατόριο. Πιστεύουμε στην επιστημονική μέθοδο. Οι σχέσεις χτίζονται πάνω σε κάποιο βαθμό πίστης/εμπιστοσύνης στον άλλον άνθρωπο.

20 @ Dr. Heinz Lycklama 20 Το Αντικείμενο Της Πίστης Μας Για παράδειγμα, μια διαδρομή με χειράμαξο σε τεντωμένο σχοινί πάνω απ’ τους καταρράκτες Νιαγάρα Η πίστη μας είναι τόσο έγκυρη όσο και το αντικείμενο στο οποίο στηρίζεται. Όποιο κι αν είναι το αντικείμενο της πίστης μας, θα πρέπει να ελέγχουμε την αξιοπιστία του, να διερευνούμε και να μαθαίνουμε την αλήθεια.

21 @ Dr. Heinz Lycklama 21 Τα πάντα δοκιμάζετε Α’ Κορ. 10:15, «Μιλάω σαν σε φρόνιμους· αυτό που λέω κρίνετέ το εσείς.» Α’ Θεσ. 5:21, « Όλα να τα εξετάζετε, το καλό να κατέχετε.» Α’ Ιωάν. 4:1, « Αγαπητοί, μη πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό· επειδή, πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο.»

22 @ Dr. Heinz Lycklama 22 Ένα Λογικό Σύνολο Αληθειών

23 @ Dr. Heinz Lycklama 23 Η λογική της Χριστιανικής Πίστης Ποια είναι η άποψή μας για τον Χριστιανισμό; Τι ξέρουμε για τον Χριστιανισμό: Μήπως αγνοούμε τα γεγονότα; Μήπως έχουμε παρεξηγήσει κάτι; Ποια είναι η άποψή μας για τον Χριστιανισμό βάση της συμπεριφοράς των Χριστιανών; Ποιο είναι το πολιτιστικό μας πλαίσιο;

24 @ Dr. Heinz Lycklama 24 Θρησκευτικός Πλουραλισμός Ο θρησκευτικός πλουραλισμός και η μεταμοντέρνα σκέψη οδηγούν τους ανθρώπους στα εξής συμπεράσματα : Όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο αξιόπιστες. Οι αντιφάσεις μεταξύ των θρησκευτικών συστημάτων είναι πλήρως αποδεκτές. Απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει.

25 @ Dr. Heinz Lycklama 25 Μπορεί ο Χριστιανισμός Να Δοκιμαστεί Αντικειμενικά; « Θρησκευτικοί ισχυρισμοί που αδυνατούν να υποβληθούν σε αντικειμενική δοκιμασία καθίστανται άκυροι» Anthony Flew, Βρετανός επιστήμονας που πίστεψε στον θεϊσμό στην ηλικία των 84 ετών. Ο Χριστιανισμός έχει την εμπειρική απόδειξη της ενσάρκωσης και ανάστασης του Ιησού Χριστού. Ιωάννης 20:14, «Και αφού είπε αυτά, στράφηκε προς τα πίσω, και βλέπει τον Ιησού να στέκεται, και δεν ήξερε ότι είναι ο Ιησούς».

26 @ Dr. Heinz Lycklama 26 Ερευνώντας τις Γραφές Πράξεις 17:11, «Αυτοί, όμως, ήσαν ευγενέστεροι από εκείνους στη Θεσσαλονίκη, επειδή δέχθηκαν τον λόγο με κάθε προθυμία, εξετάζοντας καθημερινά τις γραφές, αν έτσι έχουν αυτά. Οι Βεροιείς Η Χριστιανική πίστη είναι ανοιχτή σε εξακρίβωση. Ο μη-Χριστιανός ενθαρρύνεται να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να ελέγξει τους ισχυρισμούς του Χριστού.

27 @ Dr. Heinz Lycklama 27 Δοκιμάζοντας τις Γραφές Υπάρχουν πολλοί που ξεκίνησαν προσπαθώντας να διαψεύσουν τη Χριστιανική πίστη και κατέληξαν να γίνουν Χριστιανοί: Ο Josh McDowell έγραψε το βιβλίο “Evidence That Demands a Verdict” + άλλα βιβλία Ο Frank Morrison (δικηγόρος) έγραψε το βιβλίο «Ποιος Μετακίνησε την Πέτρα»; (Εκδόσεις Πέργαμος) Ο Lee Strobel (δημοσιογράφος) έγραψε το βιβλίο “The Case for Christ” + άλλα βιβλία

28 @ Dr. Heinz Lycklama 28 Ένα Λογικό Σύνολο Αληθειών Η Βίβλος τονίζει τη σημασία των αποκεκαλυμμένων λογικών διεργασιών. Ο Ιησούς το τόνισε αυτό στους μαθητές Του – Ματθ. 22:37, «Και ο Ιησούς τού είπε: «Θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου από όλη την καρδιά σου, και από όλη την ψυχή σου, και από όλη τη διάνοιά σου». Συμπεριλαμβάνει κάθε πλευρά του ανθρώπου – νου, συναίσθημα, θέληση Ο Απόστολος Παύλος περιέγραψε τον εαυτό του ως «απολογούμενο επιβεβαιώνοντας το ευαγγέλιο» στο Φιλ. 1:7, δηλ. να κάνει απολογητική σχετικά με την πίστη του. Αυτό υπονοεί ένα καθαρά κατανοητό μήνυμα που μπορεί λογικά να κατανοηθεί και να υποστηριχτεί

29 @ Dr. Heinz Lycklama 29 Ένα Λογικό Σύνολο Αληθειών– 2 Η διαφώτιση του νου φέρνει ικανοποιητική κατανόηση όταν θεμελιώνεται σε ένα ορθολογικό σύνολο αληθειών Α Πέτρ. 3:15, «να είστε πάντοτε έτοιμοι σε απολογία με πραότητα και φόβο, προς καθέναν που ζητάει από σας λόγο για την ελπίδα που είναι μέσα σας» Η Χριστιανική πίστη εξισώνεται πάντα με την αλήθεια Η αλήθεια είναι το αντίθετο της πλάνης. Β’ Θεσ. 2:11, «Και γι' αυτό, ο Θεός θα στείλει επάνω τους ενέργεια πλάνης, ώστε να πιστέψουν στο ψέμα·» Η ερώτηση κλειδί είναι «Υπάρχει απόλυτη αλήθεια;»

30 @ Dr. Heinz Lycklama 30 Ο Χριστιανισμός Είναι Έλλογος Πράξεις 1:3, «στους οποίους και φανέρωσε τον Εαυτό του ζωντανό, μετά το πάθος Του, με πολλά τεκμήρια, καθώς εμφανιζόταν σ' αυτούς για 40 ημέρες, λέγοντάς τους τα σχετικά με τη βασιλεία τού Θεού». Οι σκεπτικιστές κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά Η γνήσια αναζήτηση θα ανταμειφθεί Μπορείς να το πιστέψεις, γιατί ο Χριστιανισμός είναι λογικός Ιωάννης 10:10, «Εγώ ήρθα για να έχουν ζωή, και να την έχουν με αφθονία».

31 @ Dr. Heinz Lycklama 31 Η δυνατή μαρτυρία του Φυσικού Κόσμου

32 @ Dr. Heinz Lycklama 32 Ο Φυσικός κόσμος το Καθιστά Σαφές Η Κτίση γύρω μας, δίνει σε όλους τους ανθρώπους αρκετά στοιχεία, για να γνωρίσουν ότι υπάρχει ένας Πλάστης. Ρωμ. 1:19-20, “Επειδή, ό,τι μπορεί να γίνει γνωστό για τον Θεό, είναι φανερό μέσα τους· για τον λόγο ότι, ο Θεός το φανέρωσε σ' αυτούς. Δεδομένου ότι, τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή της κτίσης τού κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί να είναι αναπολόγητοι.

33 @ Dr. Heinz Lycklama 33 Η Παντογνωσία & Η Παντοδυναμία του Θεού Ο Θεός έχει τέλεια γνώση όλων των μυστηρίων της βιολογίας, φυσιολογίας, ζωολογίας, χημείας, ψυχολογίας, γεωλογίας, φυσικής, κλπ. Βλέπουμε την αιώνια δύναμη του Θεού και τη θεϊκή του φύση μέσα στη δημιουργία Του.

34 @ Dr. Heinz Lycklama 34 Μια πιο Γενική Θεώρηση «Ερευνούμε» για να δούμε πώς ταιριάζουμε στην όλη εικόνα από την μεριά του Θεού Από πού ήρθαμε; Γιατί είμαστε εδώ; Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Ο Stephen Hawking στο «Χρονικό του Χρόνου» δηλώνει «αν γνωρίζαμε το γιατί, θα είχαμε το νου του Θεού». Ο Θεός μας δίνει απαντήσεις στο βιβλίο Του

35 @ Dr. Heinz Lycklama 35 Ηθικές Υπεκφυγές Σε κάποιες περιπτώσεις, το θέμα δεν είναι ότι οι άνθρωποι δε μπορούν να πιστέψουν – είναι ότι δεν θέλουν να πιστέψουν. Είναι ένα θέμα ηθικό, όχι διανοητικό If morality is “feeling derived,” who makes the rules? If Christianity is only “feeling derived,” it leads to absurdity Οι Φαρισαίοι δεν ήθελαν να πιστέψουν Ιωάννης 5:40, «Όμως, δεν θέλετε να έρθετε σε Μένα, για να έχετε ζωή».

36 @ Dr. Heinz Lycklama 36 Ηθικές Υπεκφυγές - 2 Η απόφαση για ηθική συμμόρφωση, επιφέρει και διανοητική κατανόηση Ιωάννης 7:17, «Αν κάποιος θέλει να κάνει το θέλημά Του, θα γνωρίσει για τη διδασκαλία, αν είναι από τον Θεό ή αν Εγώ μιλάω από τον εαυτό μου». Και οι μορφωμένοι και οι αμόρφωτοι δε θέλουν να το πιστέψουν Η πίστη τελικά είναι ζήτημα θέλησης Ίσως να έχουν απαντηθεί όλες οι απορίες ενός φοιτητή, αλλά να μη γίνει Χριστιανός επειδή «θα αναστατώσει τη ζωή μου».

37 @ Dr. Heinz Lycklama 37 Η Αμφισβήτηση Προξενεί Τρόμο John Stott – «Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τη διανοητική αλαζονεία ενός ανθρώπου, αλλά να υπηρετήσουμε την διανοητική του εντιμότητα». Όσο είμαστε νέοι αποδεχόμαστε τις αρχές του Χριστιανισμού βασιζόμενοι αποκλειστικά στην εμπιστοσύνη που έχουμε σε γονείς, φίλους και ποιμένες Αργότερα επανεξετάζουμε το ποσοστό οικειοποίησης αυτής της διδασκαλίας

38 @ Dr. Heinz Lycklama 38 Η Αμφισβήτηση Προξενεί Τρόμο - 2 Γνωρίζω πως το Ευαγγέλιο είναι αληθινό εξαιτίας Των αντικειμενικών, εξωβιβλικών, ιστορικών γεγονότων της Ανάστασης Της υποκειμενικής, εσωτερικής, προσωπικής εμπειρίας του Ιησού Χριστού που έχω στην προσωπική μου ζωή Οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά είναι κάτι το φυσιολογικό Ο Χριστιανισμός επικεντρώνεται στον Ένα ο οποίος είναι Η Αλήθεια Η ενδελεχής έρευνα δεν αποτελεί απειλή

39 @ Dr. Heinz Lycklama 39 Μην Πανικοβάλλεσαι Δε χρειαζόμαστε μια άμεση απάντηση ∙ η έρευνα μπορεί να δώσει την απάντηση Ο Κύριος δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τις απαντήσεις σε κάθε μας πιθανή ερώτηση Δευτ. 29:29, «Τα κρυμμένα πράγματα ανήκουν στον Κύριο τον Θεό μας· τα αποκαλυμμένα, όμως, σε μας και στα παιδιά μας, παντοτινά» Ο Θεός μας δίνει αρκετές πληροφορίες για να έχουμε ένα στέρεο θεμέλιο για την πίστη μας Ο Χριστιανισμός βασίζεται σε λογική πίστη

40 @ Dr. Heinz Lycklama 40 Περισσότερα Επιχειρήματα για την Ύπαρξη του Θεού

41 @ Dr. Heinz Lycklama 41 Επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού «Αιωνιότητα στις καρδιές τους» Νόμος Αιτίας Αποτελέσματος Άπειρος Χρόνος συν Τυχαιότητα; Τάξη και Σχέδιο στο Σύμπαν Το Σύμπαν είχε Αρχή Το Ηθικό (εξ Ηθικής) Επιχείρημα Ο Θεός έχει εισβάλλει στο Πεπερασμένο Αλλαγμένες Ζωές

42 @ Dr. Heinz Lycklama 42 Υπάρχει Θεός; Προκλητικό ερώτημα για κάθε σκεπτόμενη προσωπικότητα. Αποδοχή ή Άρνηση του Θεού; Περισσότερες συνέπειες σε σκέψη και πράξη μάλλον παρά από την απάντηση σε οποιοδήποτε άλλο θεμελιώδες ερώτημα. Είναι ο Θεός μια δύναμη που μπορούμε να αψηφήσουμε ή ένας Κύριος που πρέπει να υπακούσουμε;

43 @ Dr. Heinz Lycklama 43 Ο Θεός στο Δοκιμαστικό Σωλήνα; Δεν μπορούμε να αποδείξουμε τον Θεό με την επιστημονική μέθοδο. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι έζησε ο Ναπολέων με την επιστημονική μέθοδο Κανένας δεν μπορεί να «επαναλάβει» τα ιστορικά γεγονότα. Το γεγονός ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να επαναληφθούν δεν σημαίνει ότι δεν συνέβησαν.

44 @ Dr. Heinz Lycklama 44 «Αιωνιότητα στις καρδιές τους» Η πίστη στο Θεό αποτελεί ανέκαθεν καθολικό φαινόμενο και στους πιο απομακρυσμένους και πρωτόγονους λαούς του κόσμου Η πρωταρχική έννοια ήταν αυτή του ενός Θεού, ο οποίος είναι ο Δημιουργός. Παντού, οι αρχαιότερες παραδόσεις αναγνώριζαν έναν υπέρτατο Θεό (μονοθεϊσμός) Εκκλ. 3:11 «Και μέσα στον άνθρωπο έβαλε [ο Θεός] την αίσθηση της αιωνιότητας» Πασκάλ– «κενό σε σχήμα Θεού» σε κάθε άνθρωπο Αυγουστίνος– «Οι καρδιές μας δεν ησυχάζουν μέχρι να αναπαυθούν σε Σένα»

45 @ Dr. Heinz Lycklama 45 Νόμος Αιτίας-Αποτελέσματος Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να παραχθεί χωρίς την ύπαρξη μιας αιτίας π.χ. ζωγραφικός πίνακας, σημείωμα στην πόρτα, άνθρωπος, σύμπαν Τελικά καταλήγουμε σε μια αναίτια αιτία η οποία είναι ο Θεός Ο Μπέρτραντ Ράσελ ρώτησε – «Και λοιπόν, ποιος δημιούργησε τον Θεό;» Χωρίς μια απάντηση «Όλη μου η πίστη κατέρρευσε» Ο Θεός (Δημιουργός και Ιδρυτής) είναι Αιώνιος εξ ορισμού Αδημιούργητος, Αυθύπαρκτος Όντας Αιώνιος, δεν είναι αποτέλεσμα. Είναι Αναίτιος.

46 @ Dr. Heinz Lycklama 46 Χρόνος + Τυχαιότητα = ; Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν μπορεί να έρθει στην ύπαρξη χωρίς νοήμονα σχεδιασμό. Ένας πίθηκος δεν μπορεί να γράψει σε μια γραφομηχανή τον λόγο του πρωθυπουργού για τα μέτρα λιτότητας. Θα μπορούσε το σύμπαν με την απίστευτη πολυπλοκότητά του να συμβεί κατά τύχη; Ο Αϊνστάιν αναγνώρισε ότι ο Θεός ήταν ο σχεδιαστής του ανθρωπίνου σώματος, αλλά ποτέ δεν πίστεψε σε έναν προσωπικό Θεό (απ’ όσο ξέρουμε) Σύμπαν και Άνθρωπος – τύχη ή σκοπός και σχεδιασμός;

47 @ Dr. Heinz Lycklama 47 Πιθανότητα Ένας τυφλός που «λύνει» τον κύβο του Ρούμπικ κάνοντας μια κίνηση κάθε δευτερόλεπτο, θα χρειαστεί 1.35 τρισεκατομμύρια χρόνια–αδύνατο. Ο σχηματισμός μιας αλυσίδας 200 αμινοξέων σε μια πρωτεΐνη, τον θεμέλιο λίθο στης ζωής, θα ήταν αδύνατος! Η πιθανότητα ένας ανεμοστρόβιλος να περάσει από έναν σκουπιδότοπο και να δημιουργήσει ένα μπόινγκ 747 είναι ανύπαρκτη! Η ζωή δεν μπορεί να δημιουργηθεί κατά τύχη.

48 @ Dr. Heinz Lycklama 48 Τάξη και Σχέδιο στο Σύμπαν TV – «Φυσική Επιλογή» ή αυτό-συναρμολόγιση; Το σύμπαν φαίνεται να είναι σκόπιμα σχεδιασμένο Ζωντανές δομές φτιαγμένες από υποπυρηνικά σωματίδια εγείρουν ερωτηματικά: Πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα σωματίδια; Γιατί το ηλεκτρόνιο έχει ακριβώς αυτό το ηλεκτρικό φορτίο και αυτή τη μάζα που έχει; Γιατί το φως ταξιδεύει ακριβώς με αυτή την ταχύτητα; Ποιος ή τι «πληκτρολόγησε» ακριβώς αυτή την τιμή για την σταθερά της βαρύτητας;

49 @ Dr. Heinz Lycklama 49 Τάξη και Σχέδιο; Χωρίς νερό και χωρίς τις συγκεκριμένες ιδιότητές του, η ζωή δεν θα ήταν εφικτή. Ο Πάλεϋ, άγγλος θεολόγος, παρουσίασε το μάτι σαν απόδειξη ενός πάνσοφου Δημιουργού Δαρβίνος, «Καταγωγή των Ειδών»: Η υπόθεση ότι το μάτι (με τα τόσα συνεργαζόμενα τμήματά του) έχει δημιουργηθεί με φυσική επιλογή, φαίνεται ότι είναι (και το ομολογώ ειλικρινά) μέγιστη ανοησία. Ο Σχεδιασμός δείχνει έναν Σχεδιαστή!

50 @ Dr. Heinz Lycklama 50 Το Σύμπαν είχε μια Αρχή Γεν. 1:1, «Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη» Ψαλ. 102:25, «Εσύ [Κύριε] αρχικά θεμελίωσες τη γη κι οι ουρανοί είναι δικά σου έργα» Κοσμικοί επιστήμονες αποφεύγουν την ιδέα ότι το Σύμπαν είχε μια αρχή –επειδή αυτό υποδηλεί έναν Δημιουργό. Η διαστολή του Σύμπαντος υποστηρίζει ότι υπάρχει μια αρχή.

51 @ Dr. Heinz Lycklama 51 Μη Βιβλικές Θεωρίες Μοντέλο Συνεχούς/Σταθερής Δημιουργίας (Hoyle και συνεργάτες, 1948) Εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του 60 εξ αιτίας της ανακάλυψης της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου (CMBR) Μοντέλο Παλλομένου Σύμπαντος (1922). Επ’ άπειρον Διαστελλόμενο – Συστελλόμενο Σύμπαν Δεν το υποστηρίζουν πλέον οι κοσμολόγοι Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (αρχές 1900) Ασυμβίβαστη με την Βίβλο Ενέχει σοβαρά επιστημονικά προβλήματα

52 @ Dr. Heinz Lycklama 52 Η Δικιά Του Δημιουργία Δείχνει Αυτόν Ψαλ. 19:1, «Οι ουρανοί διηγούνται τη δόξα τού Θεού, και το στερέωμα αναγγέλλει το έργο των χεριών του». Ρωμ. 1:19-20, «…ο Θεός το φανέρωσε σ' αυτούς. Δεδομένου ότι, τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή τής κτίσης τού κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί να είναι αναπολόγητοι».

53 @ Dr. Heinz Lycklama 53 Το εξ Ηθικής Επιχείρημα Το Σωστό-Λάθος ως νύξη για το νόημα του Σύμπαντος Η έκκληση σε κάποιο νόμο ή κανόνα δικαίου ή ηθικής Ενυπάρχουσα, κοινώς αποδεκτή ομοφωνία περί του ηθικώς ευπρεπούς Ένας ηθικός νόμος υποδηλεί ύπαρξη ηθικού νομοθέτη Υπάρχει κάποιος πίσω από το σύμπαν

54 @ Dr. Heinz Lycklama 54 Θεός – κάποιος που μας χαλά το κέφι; Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε πώς είναι ο Θεός μέσω της φύσης Ιώβ 11:7, «Μπορείς να εξιχνιάσεις τα βάθη τού Θεού; Μπορείς να εξιχνιάσεις με εντέλεια τον Παντοδύναμο;» Ο Αϊνστάιν αντιλαμβανόταν τον Θεό ως μια απρόσωπη δύναμη ή νου

55 @ Dr. Heinz Lycklama 55 Πώς Είναι Στην Πραγματικότητα ο Θεός; Για τον Βιβλικό Χριστιανό, ο Θεός είναι ο Δημιουργός και ο Νομοθέτης και εμπλέκεται προσωπικά στη Δημιουργία Του, ενώ αποκαλύπτει τον Εαυτό Του Για τον Θεϊστή, ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο αλλά δεν ασχολείται μ’ αυτόν Για τον Αγνωστικιστή, το αιώνιο δεν μπορεί να εισβάλλει στο πεπερασμένο –το πουλάκι δεν μπορεί να πετάξει στο διάστημα Ο Θεός, το άπειρο, μπορεί να διαπεράσει το πεπερασμένο (και να εξηγήσει στον άνθρωπο αυτό που πραγματικά Αυτός είναι)

56 @ Dr. Heinz Lycklama 56 Ο Θεός Διαπέρασε Το Πεπερασμένο Εβ. 1:1-2, «Ο Θεός, τον παλιό καιρό, αφού, πολλές φορές και με πολλούς τρόπους, μίλησε στους πατέρες μας διαμέσου των προφητών, σ' αυτές τις έσχατες ημέρες μίλησε σε μας διαμέσου τού Υιού, τον οποίο έθεσε κληρονόμο των πάντων, διαμέσου τού οποίου έκανε και τους αιώνες·» Η πληρέστερη αποκάλυψη του Θεού ήταν η είσοδός του στην ανθρώπινη ιστορία, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού Η καλύτερη και πιο ξεκάθαρη απάντηση στο πώς γνωρίζουμε ότι ο Θεός υπάρχει και μας έχει επισκεφτεί

57 @ Dr. Heinz Lycklama 57 Η Ενσάρκωση του Χριστού Ο Θεός επιβεβαιώνεται με την γέννηση, τη ζωή, το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού Ιωάν. 1:14, «Και ο Λόγος έγινε σάρκα, και κατοίκησε ανάμεσά μας» Ιωάν. 1:18, «Κανένας δεν είδε ποτέ τον Θεό· ο Μονογενής Υιός, που είναι στην αγκαλιά τού Πατέρα, εκείνος τον φανέρωσε». Ο Ιησούς ήρθε στη γη για να φανερώσει ποιος είναι ο Θεός και τι είναι ο Θεός

58 @ Dr. Heinz Lycklama 58 Διαμέσου Της Κοιλάδας Του Κβάι Στην αφήγηση της ιστορίας «Διαμέσου της Κοιλάδας του Κβάι», οι φυλακισμένοι υποβιβάζονται στο επίπεδο των ζώων Οι φυλακισμένοι αρχίζουν να διαβάζουν την ΚΔ Ο Γκόρντον ένας σκεπτικιστής καθοδηγεί την ανάγνωση Πολλοί αρχικά ήταν εκτός πίστης Οι φυλακισμένοι μεταμορφώνονται σε μια κοινότητα αγάπης Παρουσιάζει την πραγματικότητα του Θεού εν Χριστώ Ιησού

59 @ Dr. Heinz Lycklama 59 Αλλαγμένες Ζωές Απόδειξη της πραγματικότητας της ύπαρξης του Θεού Η αναμφίβολη παρουσία Του στις ζωές ανδρών και γυναικών σήμερα Πειστικές αποδείξεις από τη Δημιουργία, την Ιστορία, τη σύγχρονη ζωή –ότι υπάρχει Θεός και ότι αυτόν τον Θεό κάποιος μπορεί να τον γνωρίσει προσωπικά

60 @ Dr. Heinz Lycklama 60 Αντιμετώπιση του Μεταμοντερνισμού

61 @ Dr. Heinz Lycklama 61 Απαντήσεις στον Μεταμοντερνισμό Επιτομή του Μεταμοντερνισμού Η αλήθεια δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική αφήγηση αλήθειας (παγκόσμια αλήθεια) η οποία να μπορεί να εξηγήσει συνολικά την πραγματικότητα Ποτέ δεν συναντάμε το πράγμα καθεαυτό Δεν υπάρχει υπέρτατο θεμέλιο στο οποίο να βασίζεται η γνώση Η αντικειμενικότητα είναι ψευδαίσθηση Η αλήθεια εξαρτάται από τον τρόπο που την βλέπει κάποιος Ηθικός Θεϊσμός-> Μοντερνισμός-> Μεταμοντερνισμός Ο Μεταμοντερνισμός έχει υποκαταστήσει τη γνώση με την ερμηνεία

62 @ Dr. Heinz Lycklama 62 Απόψεις σχετικά με την «Αλήθεια» Ηθικός Θεϊσμός (Βιβλικός Χριστιανισμός) – η αλήθεια αποκαλύφθηκε στον άνθρωπο από τον Θεό Μοντερνισμός – η αλήθεια μπορεί να ανακαλυφθεί με το λόγο και τη λογική επιχειρηματολογία Μεταμοντερνισμός – η αλήθεια δεν υπάρχει αντικειμενικά, είναι προϊόν του προσωπικού πολιτισμού κάθε ανθρώπου ζητώ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, Josh McDowell

63 @ Dr. Heinz Lycklama 63 Απόψεις σχετικά με την «Ανθρώπινη Ταυτότητα» Ηθικός Θεϊσμός (Βιβλικός Χριστιανισμός) – οι άνθρωποι είναι και υλικές και πνευματικές οντότητες, δημιουργημένες κατ’ εικόνα Θεού αλλά σε πτώση εξ αιτίας της αμαρτίας Μοντερνισμός – οι άνθρωποι είναι λογικές, όχι πνευματικές οντότητες που μπορούν να προσδιορίσουν την ύπαρξή τους σύμφωνα με όσα προσλαμβάνουν με τις αισθήσεις τους Μεταμοντερνισμός – οι άνθρωποι είναι πρωταρχικά κοινωνικές οντότητες, προϊόντα του πολιτισμού και του περιβάλλοντός τους

64 @ Dr. Heinz Lycklama 64 Απόψεις σχετικά με τον «Κόσμο» Ηθικός Θεϊσμός (Βιβλικός Χριστιανισμός) – ο Θεός είναι Δημιουργός, Συντηρητής και Κυβερνήτης της γης Του και έχει δώσει εντολή στους ανθρώπους να την υποτάξουν και να την φροντίσουν Μοντερνισμός – οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να κατακτήσουν τη γη και όλα τα μυστήριά της Μεταμοντερνισμός – η ζωή στη γη είναι εύθραυστη και «το Μοντέλο του διαφωτισμού για την κατάκτηση της φύσης από τον άνθρωπο πρέπει να παραδώσει τη θέση του σε μια καινούργια στάση συνεργασίας με τη φύση»

65 @ Dr. Heinz Lycklama 65 Απόψεις σχετικά με τη «Σκέψη και τη Γλώσσα» Ηθικός Θεϊσμός – η λογική «μπορεί να φανερώσει την αλήθεια σχετικά με την πραγματικότητα αλλά επιπροσθέτως χρειάζεται πίστη και αποκάλυψη» Μοντερνισμός – για απαντήσεις και κατανόηση της ζωής και του κόσμου γύρω μας οι άνθρωποι θα πρέπει να βασίζονται μόνο στις λογικές ανακαλύψεις της επιστημονικής μεθόδους και να απορρίψουν την πίστη στο υπερφυσικό Μεταμοντερνισμός – η σκέψη είναι ένα «κοινωνικό κατασκεύασμα», η γλώσσα είναι αυθαίρετη και δεν υπάρχει καμιά παγκόσμια αλήθεια που να υπερβαίνει τα όρια ενός πολιτισμού

66 @ Dr. Heinz Lycklama 66 Απόψεις σχετικά με την «Πρόοδο του Ανθρώπου» Ηθικός Θεϊσμός – η ιστορία του ανθρώπου δεν βρίσκεται σε πρόοδο, αλλά περιμένει απολύτρωση Μοντερνισμός – η πρόοδος του ανθρώπου με την χρήση της επιστήμης και της λογικής είναι αναπόφευκτη Μεταμοντερνισμός – τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Αντίθετα, η πρόοδος είναι μια καταπιεστική αρχή του δυτικού κόσμου

67 @ Dr. Heinz Lycklama 67 Απαντήσεις στον Μεταμοντερνισμό Ο Μεταμοντερνισμός είναι αυτοακυρωτικός Μπορούμε να γνωρίσουμε το πράγμα αφ εαυτού. Η μεταμοντερνιστική απόρριψη της αντιπροσωπευτικής αντιστοίχισης αποτυγχάνει να αποδείξει ότι η αλήθεια δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Η πρακτική εμπειρία δείχνει ότι μπορούμε να συνάγουμε το νόημα που είχε κατά νου ο συγγραφέας αφού αυτό τυπικά υφίσταται μέσα στο κείμενο Η αλήθεια είναι αντικειμενική και δεν εξαρτάται από την άποψη που έχει κάποιος

68 @ Dr. Heinz Lycklama 68 Αντιμετώπιση του Σκεπτικισμού

69 @ Dr. Heinz Lycklama 69 Αντιμετώπιση του Σκεπτικισμού Ο Σκεπτικισμός του David Hume Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς γνώσης όλων των επιστημονικών κλάδων –μαθηματικών, φυσικών επιστημών και μεταφυσικής Αποδέχθηκε πεποιθήσεις βασισμένες σε πιθανή υπέρβαση της εμπειρίας Ήταν πολέμιος κάθε υπόθεσης για σταθερή υφή της πραγματικότητας Η επαγωγή δεν είναι έγκυρη λογική επεξεργασία αλλά μάλλον αποτελεί συνήθεια να περιμένουμε όμοια αποτελέσματα επειδή έχουμε εμπειρία ομοιομορφίας 1711 - 1776 Σκεπτικισμός – η πεποίθηση ότι κάθε αξιόπιστη ή απόλυτη γνώση είναι ανέφικτη, και καμιά θεώρηση του υπερφυσικού δεν είναι εφικτή για κανέναν.

70 @ Dr. Heinz Lycklama 70 Επιτομή του Σκεπτικισμού Κάθε γνώση εξάγεται είτε με τις αισθήσεις είτε με το στοχασμό των ιδεών Πιθανά συμπεράσματα εξάγονται από αισθητηριακές εντυπώσεις Η γνώση θεμελιώνεται με τα απαραίτητα συμπεράσματα που συνάγονται από αυταπόδεικτες αλήθειες Η αιτιότητα δεν μπορεί να εξακριβωθεί παρά μόνο να γίνει πιστευτή εκ παραδόσεως Δεν μπορεί να γνωρισθεί με βεβαιότητα αν κάποιο συγκεκριμένο αίτιο και αποτέλεσμα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε την αλήθεια για μια αιτία από το αποτέλεσμα που αυτή επιφέρει

71 @ Dr. Heinz Lycklama 71 Απαντήσεις στον Σκεπτικισμό Ο Σκεπτικισμός είναι αυτοακυρωτικός Μήπως θα έπρεπε να είμαστε σκεπτικιστές με τον σκεπτικισμό; (αμφιβολίες) Η δήλωση ότι «όλη η γνώση αποκτάται από τις αισθήσεις ή τον στοχασμό των ιδεών» δεν προέρχεται από κανένα από αυτά Υποβιβάζει το νου μας μόνο στις αισθητηριακές του ικανότητες Ο Ριζοσπαστικός Εμπειρικός Ατομικισμός (όλα τα γεγονότα είναι εντελώς ασύνδετα και ξεχωριστά) είναι αυτοακυρωτικός και υπονοεί ενότητα και διασύνδεση Η άρνηση μιας ενότητας προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιας άλλης ολότητας Η άρνηση της Αιτιώδους Συνάφειας είναι αυτοακυρωτική Η άρνηση απαιτεί αιτιατές διασυνδέσεις Αυτό που είναι γνωστό για την πραγματικότητα δεν μπορεί να γνωρισθεί;

72 @ Dr. Heinz Lycklama 72 Αντιμετώπιση του Αγνωστικισμού

73 @ Dr. Heinz Lycklama 73 Αντιμετώπιση του Αγνωστικισμού Ο Αγνωστικισμός του Καντ Tο περιεχόμενο της γνώσης είναι δομημένο από τον νου Υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στη γνώση και την πραγματικότητα Μια κάψουλα του καντιανού αγνωστικισμού Ο Καντ αρνείται ότι μπορούμε να γνωρίσουμε την πραγματικότητα καθ εαυτή Αν δεν μπορούμε να γνωρίσουμε την πραγματικότητα, τότε δεν μπορούμε να γνωρίσουμε την αλήθεια 1724 - 1804 Αγνωστικισμός – η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είτε δεν γνωρίζει είτε δεν μπορεί να γνωρίσει. … Στη Θεολογία, η θεωρία αυτή λέει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποκτήσει γνώση Θεού.

74 @ Dr. Heinz Lycklama 74 Καντιανή Επιστημολογία Η γνώση αποτελείται από περιεχόμενο και δομή Το περιεχόμενο της γνώσης το δίνει η αισθητηριακή εμπειρία Τη μορφή/δομή της γνώσης τη δίνει ο νους Υπάρχουν δυο πηγές γνώσης – η εμπειρία και ο ορθός λόγος Ο Καντ διακηρύττει ότι η λογική από μόνη της δεν είναι επαρκής για τη γνώση της πραγματικότητας Το περιεχόμενο της γνώσης διαμορφώνεται από τον νου

75 @ Dr. Heinz Lycklama 75 Το Αγεφύρωτο Χάσμα Ανάμεσα Στη Γνώση Και Την Πραγματικότητα Η Καντιανή επιστημολογία θέτει όριο στην γνώση. Η πραγματικότητα βρίσκεται εκτός αυτού του ορίου Δεν μπορούμε να βρούμε την αλήθεια επειδή δε γνωρίζουμε την πραγματικότητα Ο νους δεν ικανοποιείται με την γνώση των ορίων (πέραν των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίσουμε την αλήθεια) Ο Καντ δεν αρνείται την πραγματικότητα, απλά θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει γνωστή Πίστευε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο και τον φαινομενικό κόσμο

76 @ Dr. Heinz Lycklama 76 Απαντήσεις Στον Αγνωστικισμό Ο Αγνωστικισμός είναι αυτοακυρωτικός Ισχυρίζεται ότι κάθε γνώση της πραγματικότητας (της αλήθειας) είναι αδύνατη Ο Αγνωστικισμός προτείνεται ως η αλήθεια περί της πραγματικότητας Ο Καντ ισχυρίζεται ότι έχει τη γνώση αυτού για το οποίο διακηρύττει ότι δεν μπορεί κανείς να γνωρίσει Οι «κατηγοριοποιήσεις» του νου αντιστοιχούν στην πραγματικότητα Διαφορετικά ο Αγνωστικισμός δεν είναι δυνατόν να διατυπωθεί Εάν ο πραγματικός κόσμος δεν ήταν καταληπτός, καμιά δήλωση γι’ αυτόν δεν θα ίσχυε

77 @ Dr. Heinz Lycklama 77 Απαντήσεις Στον Αγνωστικισμό – 2 Δεν είναι δυνατόν να βεβαιώνουμε ότι κάτι υπάρχει, χωρίς ταυτόχρονα να περιγράφουμε κάτι γι’ αυτό Δηλαδή, αυτό που είναι καθεαυτό Η Καντιανή επιστημολογία δεν μπορεί να καταλήξει στην πραγματικότητα επειδή δεν ξεκινά με την πραγματικότητα Η γνώση εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα που είναι γνωστά Η βεβαιότητα των a priori συμπερασμάτων του Καντ ανασκευάζεται από τις επιστημονικές ανακαλύψεις Λέει ο Καντ: Ο μόνος τρόπος που κρίνουμε κατά πόσο κάτι αντιστοιχεί στην πραγματικότητα είναι σύμφωνα με αυτές τις a priori κατηγοριοποιήσεις του νου και όχι βάσει της ίδιας της πραγματικότητας

78 @ Dr. Heinz Lycklama 78 Χριστιανισμός – Μια Λογική Πίστη Η αλήθεια αποκαλύπτεται από τον Θεό Ειδική Αποκάλυψη δια του Λόγου Του Γενική Αποκάλυψη δια της Δημιουργίας Του Μπορούμε να γνωρίσουμε την αλήθεια/πραγματικότητα μέσω: Της Θεϊκής αποκάλυψης – Ο Λόγος και η Δημιουργία Του Των πέντε αισθήσεών μας Των λογικών μας ικανοτήτων Μας έχουν δοθεί επαρκείς αποδείξεις Η Πίστη μας βασίζεται σε Γεγονότα (όχι σε συναισθήματα)

79 @ Dr. Heinz Lycklama 79 Σας Ευχαριστώ! Β Τιμ. 2:2, «και όσα άκουσες από μένα διαμέσου πολλών μαρτύρων, αυτά παράδωσέ τα σε πιστούς ανθρώπους, που θα είναι ικανοί και άλλους να διδάξουν».


Κατέβασμα ppt "Είναι η Χριστιανική Πίστη Λογική; Δρ. Heinz Lycklama"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google