Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φοιτήτρια: Μαριάννα Γκέκου ΑΜ 21262 Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φοιτήτρια: Μαριάννα Γκέκου ΑΜ 21262 Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φοιτήτρια: Μαριάννα Γκέκου ΑΜ 21262 Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

2  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Γιώργος Μηλιάς Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διδάκτωρ Διατροφής & Άσκησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών  ΧΩΡΟΣ Στεγάζεται σε ένα καλαίσθητο, πρόσφατα ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο στην πόλη της Χαλκίδος (Νεοφύτου & Βώκου)  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ  Εξατομικευμένη διατροφική αξιολόγηση  Λιπομέτρηση – Σύσταση σώματος  Υποστηρικτικές μετρήσεις  Έλεγχος αλληλεπίδρασης φαρμάκων – τροφίμων  Εκτίμηση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις  Σχεδιασμός πλάνου διατροφικής υποστήριξης  Διατροφική εκπαίδευση με χρήση προπλασμάτων τροφίμων

3 ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ – ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ  Μέσω:Υπερηχογραφίας  Logic 180, General Electric Healthcare  Βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας  BF 300, Omron  BF 500, Omron  Δερματοπτυχομετρίας  Δερματοπτυχόμετρο Harpenden

4

5 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ  Ζύγιση ακριβείας  Ζυγός Seca 700 (με αναστημόμετρο Seca 220)  BF 500  Μέτρηση αναστήματος  Αναστημόμετρο Seca 220  Μέτρηση λόγου περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίων (Waist to Hip Ratio)  Mεζούρα Seca 203  Μέτρηση αρτηριακής πίεσης  Πιεσόμετρο OMRON M3

6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ  Ειδικό λογισμικό FMI (Food & Medication Interactions) ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ  Μέσω υπερηχογραφικής μέτρησης του ενδοσπλαχνικού λίπους Υπερηχογράφος Logic 180, General Electric Healthcare

7 Το ζητούμενο των ατόμων που προσέρχονται στα ιδιωτικά διαιτολογικά γραφεία είναι κατά κύριο λόγο  Η μείωση του σωματικού λίπους  Η βελτιωμένη εικόνα σώματος  Η αύξηση της αυτοπεποίθησης  Η ευεξία

8 Είναι ευκολότερο για τον Διαιτολόγο να συντάξει ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο σε υγιή άτομα συγκριτικά με τη σύνταξη διαιτολογίων σε κλινικές παθήσεις Αλλά… 9 στους 10 έχουν ήδη μια αποτυχία απώλεια βάρους 3 στους 10 θα εγκαταλείψουν στους 12 μήνες την προσπάθεια 8 στους 10 δεν θα διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους

9 “Οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν θα παραμείνουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Από αυτούς που θα μείνουν, οι περισσότεροι δεν θα χάσουν βάρος, και από αυτούς που θα χάσουν βάρος οι περισσότεροι θα το ξανακερδίσουν.” Albert Stunkard & Mavis McLaren-Hume (1959) ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ!!

10

11 Όχι μόνο η συμμόρφωση (compliance) αλλά

12  Επιτυχία σε προηγούμενο πρόγραμμα απώλειας βάρους  Αυτοαποτελεσματικότητα  Οργανωτικότητα  Υποκείμενο νόσημα (πχ ΣΔ, ΚΝ)  Σύνδεση διατροφής με την αποφυγή σοβαρών παθήσεων (πχ καρκίνος)  Συμμετοχή σε προγράμματα απώλειας βάρους σε επίπεδο ομάδας ή κοινότητας

13  Γυναίκες  Υψηλό μορφωτικό επίπεδο  Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο με ανεπτυγμένο το αίσθημα αυτοελέγχου  Ψυχική υγεία  Καλή συναισθηματική κατάσταση  Ικανοποίηση απ’ τη ζωή τους  Κινητοποίηση

14  Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο  ΔΜΣ>41  Η πεποίθηση μιας επερχόμενης αποτυχίας (  Αυτοπεποίθηση,  Αυτοαποτελεσματικότητα)  Έλλειψη χρόνου  Τόπος κατοικίας – Πρόσβαση σε αγαθά  Υψηλό κόστος των φρούτων, λαχανικών, προϊόντων light – Χαμηλό εισόδημα  Άγευστα τα προτεινόμενα τρόφιμα/συνταγές  Έλλειψη κινήτρων  Προβλήματα υγείας άσχετα(;) με τη διατροφή

15 ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

16  Η επιτυχία στην απώλεια βάρους μπορεί να έρθει μετά από πολλές υποτροπές  Επιτυχία δεν είναι η επίτευξη ιδανικού βάρους, αλλά το βάρος με το οποίο ο πελάτης νιώθει άνετα  Μόνο 1 στους 40 δηλώνει ευθέως μη ικανοποίηση από το διατροφικό πρόγραμμα

17 Ασθενο-κεντρική προσέγγιση Ενεργό ενδιαφέρον - Αφιέρωση χρόνου Δέσμευση Έλεγχος ερεθισμάτων Χρήση της τεχνολογίας Επαρκής και σαφής παροχή πληροφοριών - οδηγιών

18

19 Μ.Π. Β.Γ.  Παράξενες εμμονές για την ασφάλεια των τροφίμων πχ βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα κλπ ΑΛΛΑ άνετα καταναλώνει γλυκά ζαχαροπλαστείου  Κατανάλωση και των γευματιδίων του συντρόφου ή διπλά γευματίδια  Αέναη προσπάθεια απώλειας βάρους κυρίως υπό πίεση του περιβάλλοντος ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΒ Σε 18 μήνες ίδιο με το αρχικό βάρος, ΔΜΣ & ΠΜ (110Κg, ΔΜΣ 39,5 ΠΜ 133cm )  Βασικό κίνητρο για τη δίαιτα η προσπάθεια της συντρόφου του & όχι η αναγνώριση του δικού του προβλήματος  Συγγενής νόσος των οστών που δεν του επιτρέπει  φυσ. Δραστηριότητας  Η εργασία σε βιβλιοθήκη τον αναγκάζει να μην τρώει για αρκετές ώρες – Ξεχνάει την πείνα του ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΣΒ Σε 18 μήνες -12Κg ΔΜΣ 37  32 ΠΜ 124cm  109cm  Αρέσει και στους δύο να καλούν και να τους καλούν για φαγητό σε φιλικά σπίτια

20 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ενεργό ενδιαφέρον - Αφιέρωση χρόνου Κάθε φορά >15’ χαλαρή συζήτηση, ώστε να ανιχνευθούν τυχόν ανασταλτικοί παράγοντες και να ενισχυθούν οι βοηθητικοί κατά το δυνατόν Ασθενο-κεντρική προσέγγιση Ενεργό ενδιαφέρον Κοινό μενού για να διευκολύνεται το άτομο που μαγειρεύει Ενεργή συμμετοχή του πελάτη - Εξατομικευμένη διατρ. Φροντίδα 15νθήμερο διαιτολόγιο βάσει του τι έχει σκοπό να μαγειρέψει η Μ.Π Εξατομικευμένη διατρ. Φροντίδα – Ελεγχος ερεθισμάτων Ενσωμάτωση στο διαιτολόγιο αγαπημένων συνταγών στις light εκδοχές τους ή περιορισμό της μερίδας ΔέσμευσηΘέσπιση μικρών στόχων σε κάθε ραντεβού

21 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Επαρκής και σαφής παροχή πληροφοριών - οδηγιών Εύχρηστα διαιτολόγια -Σαφείς διαιτητικοί κανόνες - Ειδικό λογισμικό Επαρκή παροχή πληροφοριών - έλεγχος ερεθισμάτων Πρακτικές συμβουλές για το ποια τρόφιμα- συνταγές να αποφεύγουν & ποια να προτιμούν Εξατομικευμένη διατρ. Φροντίδα – Ενεργό ενδιαφέρον – Αφιέρωση χρόνου - Παράδοση του διαιτολογίου την επόμενη ημέρα, ώστε να έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι επιθυμίες του ζευγαριού κατά το δυνατόν Νέες τεχνολογίεςΑποστολή του διαιτολογίου με e-mail Εvidence based διατροφική φροντίδα Τακτική επιμόρφωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην απώλεια βάρους (προσέγγιση, συμβουλευτική κλπ)

22 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1. Νέες ΤεχνολογίεςΕπεξήγηση πως απ’το κινητό θα έχει πρόσβαση στο διαιτολόγιο με σκοπό να αποφευχθούν ακούσιες παρεκκλίσεις. 2. Ασθενο-κεντρική προσέγγιση – Έλεγχος ερεθισμάτων Κοινά γευματίδια τις απογευματινές- βραδυνές ώρες για να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση διπλών γευματιδίων από τη ΜΠ 3. ΔέσμευσηΔυνατότητα να προσέρχονται στο γραφείο κάθε εβδομάδα μόνο για ζύγισμα δωρεάν

23 Η διερεύνηση τυχόν άλλων ανασταλτικών και βοηθητικών παραγόντων συνεχίζεται, με απώτερο σκοπό την αύξηση της προσκόλλησης άρα και την επίτευξη του διατροφικού στόχου Ευχαριστώ για την προσοχή σας

24  Hadžiabdić Ο M et Al 1 Factors predictive of drop-out and weight loss success in weight management of obese patients. J Hum Nutr Diet.2014 Sep 13. doi: 10.1111/jhn.12270  Shay L. A concept analysis: Adherence and weight loss Nursing Forum, Vol 43 N1 2008  Mata J et Al, When weight management lasts. Lower perceived rule complexity increases adherence. Appetite 2010 Feb;54(1):37-43. doi: 10.1016/j.appet.2009.09.004. Epub 2009 Sep 12.  Inskip et Al, Influences on adherence to diet and physical activity recommendations in women and children: insights from six European studies Ann Nutr Metab 2014;64(3-4):332-9. doi: 10.1159/000365042. Epub 2014 Oct 2.  Kolodziejczyk JK et Al Feasibility and effectiveness of an automated bilingual text message intervention for weight loss: pilot study. JMIR Res Protoc.2013 Nov 6;2(2):e48. doi: 10.2196/resprot.2789.  Peterson N.D. et Al Dietary self-monitoring and long-term success with weight management ObesityVolume 22, Issue 9, pages 1962–1967, September 2014 DOI: 10.1002/oby.20807  Hales S.B. et Al Varying social media post types differentially impacts engagement in a behavioral weight loss intervention. Transl Behav Med.2014 Dec;4(4):355-62. doi: 10.1007/s13142-014-0274-z


Κατέβασμα ppt "Φοιτήτρια: Μαριάννα Γκέκου ΑΜ 21262 Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google