Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Για να βρούμε την πιθανή ημερομηνία τοκετού (Π.Η.Τ.):

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Για να βρούμε την πιθανή ημερομηνία τοκετού (Π.Η.Τ.):"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η κύηση διαρκεί 280 ημέρες δηλαδή 40 εβδομάδες από την τελευταία έμμηνο ρύση.
Για να βρούμε την πιθανή ημερομηνία τοκετού (Π.Η.Τ.): Προσθέτουμε 7 ημέρες και αφαιρούμε 3 μήνες από την πρώτη ημέρα της Τελευταίας Εμμήνου Ρύσεως (Τ.Ε.Ρ.) . Σε περίπτωση κύκλου <28 ή >30 ημέρες, προσθέτουμε ή αφαιρούμε τις ανάλογες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το δεύτερο μισό του κύκλου είναι σταθερό (14 ημέρες). (κανόνας του NAGELE).

2 ΚΥΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (HIGH RISK PREGNANCY)
Η μητέρα και το έμβρυο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις κυήσεις που έχουν φυσιολογική εξέλιξη Παράγοντες ηλικία της γυναίκας (<18 και >36), χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, άγαμη έγκυος (και γενικότερα κακή οικογενειακή κατάσταση), πολυτοκία, πολύδυμη κύηση, ανωμαλίες και φλεγμονές του ουρογεννητικού συστήματος, ειδικές λοιμώξεις ή εμπύρετη κατάσταση: κυτταρομεγαλοϊός, Τοξοπλάσμωση ερυθρά, λιστερίωση, σύφιλη, AIDS κ.λπ. σοβαρά παθολογικά και χειρουργικά προβλήματα: σακχαρώδης διαβήτης, άλλες ενδοκρινικές παθήσεις, αναιμία χρόνια υπέρταση.

3 ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η υπερτασική νόσος της κύησης είναι συνηθισμένη επιπλοκή της εγκυμοσύνης που παρατηρείται συνήθως μετά την 20η w. Προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα για μητέρα και έμβρυο Δεύτερη σε συχνότητα μετά την αναιμία. Μετά την 30η w παρατηρείται ακόμα και σε 1/10 κυήσεις ΟΡΙΣΜΟΣ Υπέρταση κύησης είναι η ανάπτυξη μιας αυξημένης αρτηριακής πίεσης (BP) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό χωρίς άλλα σημάδια ή συμπτώματα προεκλαμψίας ή προϋπάρχουσας υπέρτασης Υπέρταση ορίζεται ως Α.Π >140 mmHg συστολικά ή 90 mmHg διαστολικά Η υπέρταση πρέπει να εμφανίζεται σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, τουλάχιστον 4 ώρες ξεχωριστά, αλλά εντός μιας μεγίστης περιόδου μιας εβδομάδας.

4 ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Πρώτη εγκυμοσύνη, Προχωρημένη ηλικία της γυναίκας (> 35 ετών), Πολύδυμη κύηση, Χρόνια υπέρταση, Σακχαρώδης διαβήτης, Μύλη κύηση, Ατομικό ιστορικό με επιβαρυντικούς παράγοντες, Αιφνίδια αύξηση σωματικού βάρους, Κληρονομική συσχέτιση (κόρες και αδελφές γυναικών με ιστορικό υπερτασικής νόσου της κύησης, έχουν αυξημένο κίνδυνο), Φυλή (παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα σε Αφροαμερικάνες σε σχέση με το λευκό πληθυσμό)

5 Πλήρης μύλη Μερική μύλη
Πλήρης μύλη  εμφανίζεται συνήθως όταν ένα μόνο σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα «άδειο» ωάριο, δηλαδή χωρίς γενετικό υλικό μέσα του, και στη συνέχεια χωρίζεται στα δύο, μοιράζοντας στο γονιμοποιημένο ωάριο το φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, με τη διαφορά ότι όλα προέρχονται από τον πατέρα, αφού το ωάριο ήταν άδειο. Πλήρης μύλη μπορεί επίσης να συμβεί όταν δύο σπερματοζωάρια γονιμοποιήσουν ένα «άδειο» ωάριο. Μερική μύλη  συμβαίνει όταν δύο σπερματοζωάρια γονιμοποιήσουν ένα φυσιολογικό ωάριο αλλά κατά την ανάπτυξή της η κύηση παρουσιάσει τρεις ή και παραπάνω ομάδες χρωμοσωμάτων. Σε μια μερική μύλη, εμφανίζονται συνήθως τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης εμβρύου – αντιληπτά μέσω υπερήχου – αλλά πρόκειται πάντα για μια αφύσικη κύηση που δεν εξελίσσεται στο σχηματισμό μωρού.

6 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑΣ
Προεκλαμψία είναι μια μορφή υπέρτασης, μοναδική στην ανθρώπινη κύηση. Τα κλινικά ευρήματα μπορούν να εκδηλωθούν είτε ως μητρικό σύνδρομο (υπέρταση και πρωτεϊνουρία με ή χωρίς άλλες ανωμαλίες) είτε ως εμβρυϊκό σύνδρομο (περιορισμός εμβρυϊκής ανάπτυξης, μειωμένο αμνιακό υγρό, διαταραχές οξυγόνωσης) Η κλασική τριάδα συμπτωμάτων της προεκλαμψίας περιλαμβάνει υπέρταση, πρωτεϊνουρία, και οίδημα. Σε ήπια προεκλαμψία, η διαστολική Α.Π.<110 mmHg και η συστολική Α.Π <160 mmHg ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑΣ 1. Συστολική Α.Π ≥ 160 mmHg ή διαστολική ≥ 110 mmHg, καταγράφονται σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τουλάχιστον 6 ωρών ανάπαυσης του ασθενή στο κρεβάτι 2. Πρωτεϊνουρία (≥ 5 g σε 24 ώρες) 3. Ολιγουρία (≤ 400 ml σε 24 ώρες) 4. Εγκεφαλικές διαταραχές της όρασης 5. Επιγαστρικό άλγος, ναυτία, και έμετος 6. Πνευμονικό οίδημα 7. Ασαφή αιτιολογία διαταραχής της ηπατικής λειτουργίας 8. Θρομβοπενία

7 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑΣ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑΣ Ατοκία, Οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, Παχυσαρκία, Πολύδυμη κύηση, Προεκλαμψία σε προηγούμενη κύηση, Κακή έκβαση σε προηγούμενη κύηση, Ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, αποκόλληση, εμβρυϊκός θάνατος, Προϋπάρχοντες κλινικές-γενετικές καταστάσεις, Χρόνια υπέρταση, Νεφρική νόσος, Τύπου - 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) σακχαρώδης διαβήτης, Θρομβοφιλία, Σύνδρομο αντιφωσφολιπιδίων αντισωμάτων, (Κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από 1) αυτοαντισώματα και 2) ενός από τα ακόλουθα: θρομβώσεις, καθ΄ έξιν αποβολές ή θρομβοπενία (μείωση των αιμοπεταλίων). 14) Παράγοντας V Leiden (θρομβοφιλία).

8 ΕΚΛΑΜΨΙΑ Εκλαμψία ορίζεται ως μια σοβαρή υπερτασική διαταραχή της κύησης, που χαρακτηρίζεται από σπασμούς και κώμα και η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στην 20η εβδομάδα της κύησης και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της λοχείας. Αποτελεί την πιο σοβαρή επιπλοκή της επαγόμενης από την κύηση υπέρτασης. Παρατηρείται στο 0,5- 4% όλων των τοκετών. Η περιγεννητική θνησιμότητα είναι περίπου 20%.  Στο δυτικό κόσμο, η αναφερόμενη επίπτωση της εκλαμψίας κυμαίνεται από 1/ / κυήσεις ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Η γυναίκα εμφανίζει μία ή περισσότερες κρίσεις grand mal. Το κώμα, τα οποίο ακολουθεί το επιληπτικό επεισόδιο, μπορεί να είναι σύντομο ή να επιμένει για περισσότερο από μία ώρα. Χωρίς θεραπεία, οι σπασμοί μπορεί να επανεμφανισθούν μέσα σε μερικά λεπτά. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό άλγος. Άλγος στο άνω δεξί τεταρτημόριο της κοιλίας μπορεί να αποτελεί σημείο ηπατικού οιδήματος με υποκάψια αιμορραγία. 

9 ΣΥΝΔΡΟΜΟ HELLP Περίπου 1/10 περιπτώσεις υπερτασικής νόσου κύησης, συνυπάρχει σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αιμόλυση, αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets/σύνδρομο HELLP). To σύνδρομο αυτό εμφανίζεται στο 50% των ασθενών με εκλαμψία αλλά συχνά μπορεί να εμφανιστεί σε μέτρια αύξηση της αρτηριακής πίεσης και σπανιότερα, ανεξάρτητα από την υπερτασική νόσο. ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Η ‘‘τυπική’’ έγκυος με το σύνδρομο HELLP παρουσιάζεται με κακουχία, δυσφορία ή πόνο στο άνω δεξιό μέρος της κοιλίας, πρόσφατη μεγάλη αύξηση του βάρους, συχνά με συστολική πίεση >140 mmHg και με διαστολική πίεση >9 mmHg, ταυτόχρονα με ποικιλία άλλων μη ειδικών σημείων και συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο.

10 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ

11 1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Υπάρχει ακόμη περίοδος. Θεωρείται και τυπικά η πρώτη εβδομάδα κύησης αν και δεν υπάρχει εγκυμοσύνη.  Γι αυτό και η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου αποτελεί το σημείο έναρξης των 40 w που διαρκεί η κύηση. 2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο οργανισμός προετοιμάζεται για την ωορρηξία. Η επίστρωση της μήτρας παχαίνει και τα ωοθυλάκια ωριμάζουν μέχρι να επικρατήσει το ένα που θα γονιμοποιηθεί. Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης δεν έχουμε ακόμα σύλληψη και ανάπτυξη του εμβρύου. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου αρχίζει να «μετράει» από την 3η εβδομάδα οπότε έχουμε τη σύλληψη και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

12 3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Μετά την ωορρηξία περίπου στα μέσα του κύκλου, το ωάριο που βρίσκεται στις σάλπιγγες γονιμοποιείται, αρχίζει να διαιρείται και μετατρέπεται σε βλαστοκύστη. (μέγεθος περίπου όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας), που αρχίζει την πορεία της από τη σάλπιγγα στη μήτρα. 4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Εμφύτευση της βλαστοκύστης στη μήτρα. Μετά την τοποθέτηση, διαιρείται σε δυο ομάδες. Η πρώτη εξελίσσεται στο έμβρυο και η δεύτερη σχηματίζει τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο. Το έμβρυο έχει τρεις στιβάδες που αναπτύσσονται σε διάφορα μέρη του σώματος. Η εσωτερική στιβάδα θα εξελιχθεί στους πνεύμονες, το ήπαρ και το πεπτικό σύστημα. Η μεσαία στιβάδα θα δημιουργήσει τα οστά, τους μύες, την καρδιά, τα γεννητικά όργανα, και τους νεφρούς. Η εξωτερική στιβάδα θα σχηματίσει το δέρμα, τα μαλλιά, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.  Μέγεθος εμβρύου: 0,36 – 1 mm

13 1 2 4 3

14 Εγκυμοσύνη, 1ος μήνας

15 5η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Το κυκλοφορικό σύστημα και η καρδιά (≈ σπόρος παπαρούνας) είναι από τα πρώτα που αρχίζουν να λειτουργούν. Σχηματίζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός), μύες, οστά. Μοιάζει  περισσότερο με γυρίνο παρά με άνθρωπο.   Ο σωλήνας, που συνδέει τον εγκέφαλο με το νωτιαίο μυελό, είναι ακόμη ανοιχτός αλλά μέχρι την 6η εβδομάδα θα κλείσει. Μέγεθος εμβρύου:  1,25 mm 6η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Οι χτύποι της καρδιάς είναι 80 /min και γίνεται ταχύτερη κάθε μέρα. Τώρα ξεκινά η εμβρυϊκή περίοδος, κατά την οποία αρχίζει ο σχηματισμός του κορμού όπου φαίνεται το κεφάλι και η ουρά.  Το κεφάλι είναι αισθητά μεγαλύτερο συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα. Αρχίζουν να διαμορφώνονται τα μάτια, τα ρουθούνια και τα αυτιά. Τα χέρια/πόδια αρχίζουν να προεξέχουν. Τα δάχτυλα αρχίζουν να σχηματίζονται Μέγεθος εμβρύου: 2-4 mm.

16 7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ  Η καρδιά και ο εγκέφαλος γίνονται πιο περίπλοκα, το στόμα, τα μάτια και τα αυτιά είναι πιο διακριτά όπως και η άκρη της μύτης. Τα πνευμόνια και το πεπτικό σύστημα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Σχηματισμένοι είναι οι νεφροί του εμβρύου, που ετοιμάζονται για το σημαντικό τους έργο. Μέγεθος εμβρύου: 6-9 mm. 8η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ξεχωρίζουν γνωρίσματα του προσώπου όπως το άνω χείλος, η άκρη της μύτης, τα βλέφαρα και τα αυτιά. Το έμβρυο αναπτύσσεται ταχύτατα, κινείται και αλλάζει θέση συνεχώς, αλλά δε γίνεται αντιληπτό από τη μητέρα. Οι παλμοί της καρδιάς είναι 150/min, η πνευμονική και αορτική βαλβίδα έχουν αρχίσει να διακρίνονται. Η μικροσκοπική ουρά αρχίζει να εξαφανίζεται, τα χέρια έχουν μεγαλώσει περισσότερο και οι καρποί μπορεί να είναι σε κάμψη μπροστά από το στήθος του εμβρύου. Τα πόδια μακραίνουν και μπορεί να κάμπτονται κατά μήκος του σώματός του. Μέγεθος εμβρύου: 1,2-1,5 cm. Βάρος εμβρύου: 1 gr

17 5 6 8 7

18 Εγκυμοσύνη, 2ος μήνας

19 9η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Το έμβρυο αρχίζει να κινεί τα άκρα και το σώμα του αλλά οι κινήσεις φαίνονται με U/S. Όλα τα μέρη του σώματος είναι σχηματισμένα. Τα γεννητικά όργανα εμφανίζονται, χωρίς όμως να είναι διακριτό αν πρόκειται για αγόρι η κορίτσι. Το κεφάλι είναι ακόμη μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Τα άκρα του έχουν μακρύνει και τα βλέφαρα του καλύπτουν τα μάτια. Μέγεθος εμβρύου: 2,3 cm. Βάρος εμβρύου: 2 gr 10η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Τα ζωτικά όργανα του εμβρύου αρχίζουν να λειτουργούν όλα μαζί. Σχηματίζονται οστά και χόνδροι καθώς και μικρές οδοντώσεις στα πόδια, που θα εξελιχθούν σε γόνατα και αστραγάλους.   Οι ώμοι λειτουργούν, ενώ είναι σε θέση να καταπίνει και να κλωτσά. Εξαφανίζεται η ουρά και τελειώνει η εμβρυονική περίοδος ανάπτυξης.   Οι νεφροί παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ούρων και αν είναι άρρεν, οι όρχεις του παράγουν τεστοστερόνη. Μέγεθος εμβρύου: 3-4 cm Βάρος εμβρύου: 4-5 gr

20 11η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Αρχίζει η κυκλοφορία του αίματος μεταξύ εμβρύου - μήτρας και ο πλακούντας αρχίζει να λειτουργεί. Το κεφάλι του είναι όσο το μισό κορμί του. Από τη 11η μέχρι και την 20η εβδομάδα η ανάπτυξη είναι ραγδαία καθώς μέσα σε αυτές τις 9 εβδομάδες θα αυξήσει 30 φορές το βάρος του και θα σχεδόν θα τριπλασιάσει το ύψος του. Οι θύλακες των μαλλιών σχηματίζονται και οι ρίζες από τα νύχια των χεριών και των ποδιών αναπτύσσονται.  Αν είναι θήλυ, αναπτύσσονται οι ωοθήκες.   Μέγεθος εμβρύου: 4 cm. Βάρος εμβρύου:  8 gr 12η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Τα περισσότερα συστήματα του εμβρύου έχουν σχηματιστεί πλήρως. Τα μάτια, που στην αρχή βρίσκονταν στις πλευρές του κεφαλιού, έχουν πλησιάσει πιο κοντά μεταξύ τους και τα αυτιά είναι σχεδόν στην κανονική τους θέση. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν διαχωριστεί. Τα μαλλιά και τα νύχια αρχίζουν να μεγαλώνουν. Το πεπτικό σύστημα αρχίζει να κάνει συσταλτικές κινήσεις, ο μυελός των οστών παράγει λευκά αιμοσφαίρια και η υπόφυση αρχίζει να παράγει ορμόνες. Μέγεθος εμβρύου: 6 cm. Βάρος εμβρύου: 15 gr

21 10  12 11 

22 Εγκυμοσύνη, 3ος μήνας

23 13η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η μήτρα γεμίζει την πύελο και αναπτύσσεται προς το άνω μέρος της κοιλιάς.  Παρά το μικροσκοπικό σχήμα του, το έμβρυο είναι πλήρως διαμορφωμένο με μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα. Τα μάτια έρχονται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και τα αυτιά στα πλάγια.  Τα έντερα αναπτύσσονται αρχικά μέσα στον ομφάλιο λώρο, έξω από το σώμα του, αλλά σε αυτό το στάδιο τραβιούνται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα του εμβρύου. Μέγεθος εμβρύου: 8 cm. Βάρος εμβρύου: 15 – 25 gr 14η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Το έμβρυο αποκτά πολλά μαλλιά, όχι μόνο στο κεφάλι και στα φρύδια του αλλά σε ολόκληρο το σώμα του. Αυτό το  λεπτό στρώμα χνουδιού, το αποκαλούμενο lanugo, εξαφανίζεται συνήθως λίγο πριν την γέννηση. Μερικοί μύες αρχίζουν να λειτουργούν και μπορεί να πιάσει, να κάνει γκριμάτσες, να εκτείνει τον αντίχειρα του καθώς μαθαίνει αντανακλαστικά να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Ο λαιμός συνεχίζει να μακραίνει και το πιγούνι δεν ακουμπά πια στο στέρνο. Μέγεθος εμβρύου: 9 cm. Βάρος εμβρύου:  gr

24 15η ΕΒΔΟΜΑΔΑ                                 Το έμβρυο χωράει στην παλάμη του χεριού. Οι μύες του συνεχίζουν να αναπτύσσονται, όπως επίσης και τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Παρουσιάζονται λόξιγκες (πρόδρομος της αναπνοής). Κάτω από το δέρμα του, που είναι πολύ λεπτό, ξεχωρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Το σώμα εξακολουθεί να καλύπτεται από λεπτό χνούδι.  Στο υπερηχογράφημα, πιθανώς, να πιπιλάει τον αντίχειρά του. Αρχίζει να ακούει ήχους για πρώτη φορά. Μέγεθος εμβρύου: 10 cm. Βάρος εμβρύου: gr 16η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Το κυκλοφορικό και ουροποιητικό σύστημα του εμβρύου λειτουργούν κανονικά.   Τα μάτια του αρχίζουν να κάνουν κάποιες  αμυδρές κινήσεις αλλά είναι ακόμη κλειστά, αλλά δύναται να ανιχνεύσει αλλαγές στο φως από τα λεπτά του βλέφαρα. Τα νύχια στα δάκτυλα των χεριών έχουν σχηματιστεί. Μέγεθος εμβρύου: 10-12 cm. Βάρος εμβρύου: 80-95 gr

25 13 14 16 15

26 Εγκυμοσύνη, 4ος μήνας

27 17η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Το έμβρυο κινείται περισσότερο και ακούει διάφορους θορύβους. Ο χόνδρος που θα γίνει σκελετός, αρχίζει να μετατρέπεται σε οστό. Τα ματιά κοιτάνε μπροστά και όχι πλάγια, τα αυτιά του είναι σχεδόν στην τελική τους θέση. Αρχίζει να σχηματίζεται ο λιπώδης ιστός, σημαντικός για την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό του.  Το έμβρυο και ο πλακούντας έχει το ίδιο μέγεθος. Μέγεθος εμβρύου: 11 – 12 cm. Βάρος εμβρύου: 100 – 140 gr 18η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Το στήθος του εμβρύου κάνει κινήσεις πάνω-κάτω, κάνοντας μιμητική αναπνοή χωρίς φυσικά να εισπνέει αέρα, αλλά αμνιακό υγρό. Μπορεί να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς και τις κινήσεις του εντέρου της μητέρας του, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει και τη φωνή της.  Διαμέσου του πλακούντα μεταφέρονται στο αίμα του εμβρύου εκτός από οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, ωστόσο τα δύο κυκλοφορικά συστήματα είναι απόλυτα διαχωρισμένα. Μέγεθος εμβρύου: 13 – 14 cm. Βάρος εμβρύου: 150 – 180 gr

28 19η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 20η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 21η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
19η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Αναπτύσσονται οι αισθήσεις του εμβρύου που λαμβάνουν χώρα σε ειδικές περιοχές στον εγκέφαλο. Αν το έμβρυο είναι κορίτσι, τότε έχει έξι εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες του. (Θα μειωθούν σταδιακά στο ένα εκατομμύριο όταν γεννηθεί). Μέγεθος εμβρύου: 13-15 cm. Βάρος εμβρύου: 200 gr 20η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Μια κολλώδης λευκή ουσία (το σμήγμα) που εκκρίνουν οι αδένες που υπάρχουν στο δέρμα, καλύπτει ολόκληρο το σώμα του εμβρύου με σκοπό να το προστατέψει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο αμνιακό υγρό. Μέγεθος εμβρύου: 16-23 cm. Βάρος εμβρύου: gr 21η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και τα νύχια του καλύπτουν την άκρη των δακτύλων. Καταπίνει αμνιακό υγρό, το οποίο  βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πεπτικού συστήματος. Το αμνιακό υγρό που καταπίνει το έμβρυο, εξαρτάται και από τις ανάγκες του σε θερμίδες. Μέγεθος εμβρύου:  cm. Βάρος εμβρύου: gr

29 17 18 20 19

30 22η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 23η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
22η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Τα χείλη του εμβρύου γίνονται πιο ευδιάκριτα και τα μάτια, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του έχουν αναπτυχθεί. Το πάγκρεας (σημαντικό για την παραγωγή ορμονών), αναπτύσσεται σταδιακά και τα πρώτα σημάδια των δοντιών φαίνονται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Μέγεθος εμβρύου: 24-28 cm. Βάρος εμβρύου: gr 23η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων αναπτύσσονται προετοιμάζοντας το αναπνευστικό σύστημα, ενώ πλέον καταπίνει κανονικά. Συνεχίζει η ανάπτυξη του παγκρέατος (παραγωγή ινσουλίνης) που έχει καθοριστική σημασία για το μεταβολισμό.  Το δέρμα είναι ρυτιδιασμένο και το χνούδι του σώματος σκουραίνει, ενώ το πρόσωπο και το σώμα παίρνουν το τελικό τους σχήμα. Μέγεθος εμβρύου: 24 – 29 cm. Βάρος εμβρύου: gr 24η ΕΒΔΟΜΑΔΑ Αυξάνει περίπου 100 gr/week. Το δέρμα του είναι λεπτό και εύθραυστο. Διαμορφώνονται οι γεύσεις. Μέγεθος εμβρύου: 30 cm. Βάρος εμβρύου: gr

31 21 22 24 23

32 Εγκυμοσύνη, 6ος μήνας

33 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 25 Το έμβρυο κάνει κάποιες αναπνευστικές κινήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει αέρας στους πνεύμονες. Οι αισθήσεις του αυξάνονται γρήγορα.  Ειδικές εξετάσεις στον εγκέφαλο των εμβρύων δείχνουν ότι τα οπτικά τους νεύρα λειτουργούν. Μέγεθος εμβρύου: 29 cm. Βάρος εμβρύου: 700 gr ΕΒΔΟΜΑΔΑ 26 Τα μάτια του αρχίζουν να ανοίγουν.  Ακούγονται οι ήχοι της καρδιάς του.  Η ανταπόκριση του εμβρύου στους ήχους αυξάνεται σταθερά μέχρι το τέλος του έκτου μήνα, όταν ο σχηματισμός των ακουστικών νεύρων  θα έχει ολοκληρωθεί. Μέγεθος εμβρύου: cm. Βάρος εμβρύου: 880 gr ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Ανοίγει και κλείνει τα μάτια του, κοιμάται και ξυπνάει συχνά, πιπιλίζει τον αντίχειρα. Οι πνεύμονες του εμβρύου (ακόμη ανώριμοι), θα λειτουργήσουν αν γεννηθεί πρόωρα. Μέγεθος εμβρύου: cm. Βάρος εμβρύου: 990 gr -  1 Kgr

34 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 28 Γυρνάει το κεφάλι του προς φωτεινή πηγή. Τα νύχια των χεριών του εμβρύου πρωτοεμφανίζονται και σχηματίζονται στρώσεις λίπους. Ο εγκέφαλος του εμβρύου αρχίζει να σχηματίζει στην επιφάνεια του τις χαρακτηριστικές έλικες και αύλακες και αυξάνει την ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού.  Εμφανίζονται τα φρύδια, οι βλεφαρίδες και τα μαλλιά του συνεχίζουν να μακραίνουν. Μέγεθος εμβρύου: 35 – 38 cm. Βάρος εμβρύου: gr. ΕΒΔΟΜΑΔΑ 29 Ο εγκέφαλος του εμβρύου αναπτύσσεται σταδιακά και το κεφάλι του πλαταίνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέγεθος αυτό. Εάν είναι αγόρι, οι όρχεις του μετακινούνται από τη αρχική τους θέση που είναι κοντά στα νεφρά προς τη βουβωνική χώρα. Εάν είναι κορίτσι, η κλειτορίδα προεξέχει ακόμα επειδή τα μικρά χείλη του αιδοίου δεν την καλύπτουν ακόμη. Αυτό θα συμβεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την γέννηση. Δύο ενδιαφέροντες παράγοντες αναφορικά με το βάρος του εμβρύου: 1. τα αγόρια είναι βαρύτερα από τα κορίτσια. 2. το βάρος του εμβρύου αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό κυήσεων της μητέρας. Μέγεθος εμβρύου:  cm. Βάρος εμβρύου: 1.300 gr

35 25 26 28 27

36 Eγκυμοσύνη, 7ος μήνας

37 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 30 Έχει την πλήρη δυνατότητα της γεύσης. Η διάμετρος της κεφαλής (αμφιβρεγματική) είναι σχεδόν 8 εκ. και οι πατούσες του έχουν μήκος 6 εκ. Το ζαρωμένο δέρμα αρχίζει να τεντώνεται. Στα άρρενα έμβρυα οι όρχεις βρίσκονται στην βουβωνική χώρα (μέσα στο τοίχωμα). Μπορεί να ρυθμίσει μόνο του την θερμοκρασία του. Μέγεθος εμβρύου: 40 – 42 cm. Βάρος εμβρύου:  gr ΕΒΔΟΜΑΔΑ 31 Οι σύνδεσμοι του εγκεφάλου του εμβρύου αναπτύσσονται με εντυπωσιακό ρυθμό. Τα μάτια του ανοίγουν τελείως και μπορεί να διακρίνει σκοτάδι και φως. Κοιμάται περισσότερη ώρα, κυρίως ύπνο rem Τα περισσότερα έμβρυα έχουν κάνει στροφή με το κεφάλι προς τα κάτω. Μέγεθος εμβρύου: 40 – 45 cm. Βάρος εμβρύου:  gr ΕΒΔΟΜΑΔΑ 32 Το έμβρυο μπορεί να χρησιμοποιεί και τις πέντε αισθήσεις του. Ανοιγοκλείνει τα μάτια και να κάνει αναπνευστικές κινήσεις. Πιπιλίζει τον αντίχειρα του για λίγο. Λόγω μεγαλύτερης συσσώρευσης λίπους υποδερμικά, πλέον το δέρμα είναι πιο αδιαφανές. Μέγεθος εμβρύου: 40 cm. Βάρος εμβρύου: 1800 gr

38 29 30 32 31

39 Εγκυμοσύνη, 8ος μήνας

40 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 33 Το λίπος κάτω από το δέρμα αλλάζει το χρώμα του δέρματος του εμβρύου από κόκκινο σε ροζ. Ο εγκέφαλός του συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει. Αντισώματα από τη μητέρα περνούν στο έμβρυο καθώς εκείνο συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Μέγεθος εμβρύου: 44 cm. Βάρος εμβρύου: 2 Kgr ΕΒΔΟΜΑΔΑ 34 Τα νύχια του εμβρύου έχουν αναπτυχθεί πλήρως και φτάνουν στις άκρες των δαχτύλων. Ουρεί σχεδόν μια φορά την ημέρα. (Τα ούρα μαζί και με τα άλλα υγρά συμβάλλουν στο αμνιακό υγρό το οποίο ανανεώνεται από μόνο του κάθε τρεις ώρες). Στα άρρενα έμβρυα οι όρχεις βρίσκονται στη σωστή τους θέση.   Σε περίπτωση προώρου τοκετού έχει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει χωρίς σημαντικές επιπλοκές. Μέγεθος εμβρύου: 45 cm. Βάρος εμβρύου: 2220 gr

41 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 35 Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό. Το κεφάλι του μπορεί να είναι μεγάλο αλλά είναι ακόμα μαλακό ώστε να περάσει από τον στενό γεννητικό σωλήνα. Συνεχίζει να κερδίζει βάρος  ενώ η ανάπτυξη ως προς το ύψος μειώνεται. Κερδίζει αρκετό λίπος που θα το κρατήσει ζεστό και ασφαλές όταν θα βγει στον έξω κόσμο. Μέγεθος εμβρύου: 46 cm. Βάρος εμβρύου: 2430 gr ΕΒΔΟΜΑΔΑ 36 Το υγρό που περιέχεται στη μήτρα γίνεται λιγότερο και οι κινήσεις του εμβρύου αραιώνουν. Τα περισσότερα από τα συστήματα του εμβρύου είναι σχεδόν εξοπλισμένα για τη ζωή έξω από τη μήτρα. Η ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία μόλις το έμβρυο αρχίζει να πιπιλίζει για πρώτη φορά το στήθος. (Μέχρι τη γέννηση, η διατροφή του εμβρύου γίνεται μέσω του ομφάλιου λώρου και δε χρειάζεται πέψη). Μέγεθος εμβρύου:  47 cm. Βάρος εμβρύου: 2650 gr

42 33 34 36 35

43 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 37 Εξασκείται κάνοντας αναπνευστικές κινήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ζωή έξω από τη μήτρα. Πιπιλίζει τον αντίχειρα του, ανοιγοκλείνει τα μάτια του και γυρίζει από τη μια πλευρά στην άλλη.   Το μέσο έμβρυο αυτής της ηλικίας εξακολουθεί να παίρνει βάρος με ρυθμό μισού κιλού την εβδομάδα περίπου. Το έμβρυο μεταξύ 37ης και 42ης εβδομάδας θεωρούνται τελειόμηνο. Αν γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα θεωρείται πρόωρο. Μέγεθος εμβρύου: 49 cm. Βάρος εμβρύου: 2870 gr ΕΒΔΟΜΑΔΑ 38 Καταπίνει πολύ αμνιακό υγρό. Τα πρώτα κόπρανα (το μηκώνιο), συσσωρεύεται στα έντερα. Αποβάλλει το εμβρυονικό σμήγμα και το χνούδι που προστατεύουν το δέρμα του. Παράγει περισσότερο επιφανειοδραστικό παράγοντα που θα αποτρέψει τις κυψελίδες να κολλήσουν μεταξύ τους όταν αρχίζει να αναπνέει. Μέγεθος εμβρύου: 50 εκατοστά. Βάρος εμβρύου: 3.030 gr

44 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 39 Με δυσκολία καταφέρνει να κινείται μέσα στη μήτρα. Οι πνεύμονες έχουν ωριμάσει και ο εγκέφαλος μεγαλώνει και αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων χρόνων της ζωής του. Το ροζ δέρμα του έχει γίνει άσπρο. Το κεφάλι του έχει εμπεδωθεί στην πύελο. Μέγεθος εμβρύου: 48,5- 50 cm. Βάρος εμβρύου:  gr ΕΒΔΟΜΑΔΑ 40 Το έμβρυο είναι απολύτως τελειόμηνο. Το βάρος του μπορεί να είναι από 3 - 4,5 kg , το ύψος του από 48, cm. Η διάμετρος της κεφαλής είναι περίπου 9.5 cm. Σε ελάχιστες περιπτώσεις τα μωρά γεννιούνται στην υπολογισμένη ημερομηνία τοκετού. Οι μισές σχεδόν κυήσεις ξεπερνούν το όριο των 40 εβδομάδων αλλά όχι το όριο των 42 εβδομάδων. Μέγεθος εμβρύου: 50 cm. Βάρος εμβρύου: 3280 gr

45 37 38 40 39

46 Εγκυμοσύνη, 9ος μήνας

47 Για να δείτε την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης σε video, ακολουθήσετε:


Κατέβασμα ppt "Για να βρούμε την πιθανή ημερομηνία τοκετού (Π.Η.Τ.):"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google