Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΚΩΤΟΥΛΑ ΑΡΕΤΗ –ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Ε.Μ.:3369 ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΚΩΤΟΥΛΑ ΑΡΕΤΗ –ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Ε.Μ.:3369 ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΚΩΤΟΥΛΑ ΑΡΕΤΗ –ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Ε.Μ.:3369 ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε’

2  Τη σκέψη του Χάλεϋ απασχολούσε η Ουράνια Μηχανική. Από τον τρίτο νόμο του Κέπλερ είχε συναγάγει ότι η κεντρομόλος δύναμη προς τον Ήλιο πρέπει να ελαττώνεται ανάλογα προς το τετράγωνο της απόστασης των πλανητών από τον Ήλιο.  ο Wren είχε φτάσει στον νόμο του αντίστροφου τετραγώνου.  Ο Χουκ ισχυριζόταν ότι μπορούσε να αποδείξει όλους τους νόμους της ουράνιας κίνησης με βάση τη σχέση του αντίστροφου τετραγώνου.  Το 1684 ο Χάλεϋ επισκέφθηκε τον Νεύτωνα στο Καίμπριτζ και τον ρώτησε πώς πίστευε ότι θα ήταν η καμπύλη που διέγραφαν οι πλανήτες εάν θεωρηθεί πως η δύναμη της έλξης προς τον Ήλιο είναι αντιστρόφως ανάλογη. Ο σερ Ισαάκ απάντησε αμέσως και είπε ότι θα ήταν έλλειψη. Ο Χάλεϋ τότε ζήτησε εξήγηση σ'αυτό που του είπε ο Νεύτωνας και μετά από καιρό του έστειλε μια μικρή πραγματεία με τίτλο ''Περί της κινήσεως των σωμάτων σε τροχιά''.

3  Ήταν μια σύντομη πραγματεία με κύριο θέμα την τροχιακή Μηχανική, όπου άφηνε να εννοηθεί πως οι κεντρομόλες έλξεις που χαρακτηρίζονται από τη σχέση του αντίστροφου τετραγώνου υπάρχουν παντού στη φύση, καθώς βεβαίωνε τόσο ότι οι δορυφόροι του Δία και του Κρόνου, όπως και οι πλανήτες γύρω από τον Ήλιο, υπακούουν στον τρίτο νόμο του Κέπλερ.  Η πραγματεία αποτελούσε ένα βήμα μπροστά στην Ουράνια Μηχανική, βήμα τόσο μεγάλο ώστε να συνιστά επανάσταση.  Στη συνέχεια, ο Νεύτωνας ζητούσε από τον Φλάμστιντ παρατηρήσεις για τις ταχύτητες του Δία και του Κρόνου καθώς πλησιάζουν σε συζυγία.  Έτσι, υποστηρίχθηκε ότι κάθε φορά που ο Δίας πλησιάζει σε συζυγία με τον Κρόνο, ο Κρόνος πρέπει να κόβει ταχύτητα στην τροχιά του και έπειτα να επιταχύνει, καθώς ο Δίας περνά το σημείο της συζυγίας.

4  Από τον Αύγουστο του 1684 μέχρι την άνοιξη του 1686, η ζωή του είναι κυριολεκτικά μια άγραφη σελίδα.Ωστόσο, η διερεύνηση απορρόφησε πλήρως τη ζωή του.  Απείχε και από τα πειράματα Αλχημείας, που είχαν αποτελέσει σημαντική δραστηριότητά του από το 1678 και μετά.  Οι Αρχές στάθηκαν το σημείο καμπής της ζωής του.  Όπως είναι γνωστό από τα γραπτά του, είχε επιτύχει αξιοθαύμαστες επιδόσεις σε διάφορους τομείς. Και πάλι όμως, δεν είχε ολοκληρώσει τίποτα. Μέχρι το 1684, η επιστημονική του διαδρομή ήταν γεμάτη από ημιτελείς μαθηματικές πραγματείες. Επίσης, δεν είχε ακολουθήσει τις πολλά υποσχόμενες ιδέες του στη Μηχανική.  Η διερεύνηση που αιχμαλώτισε τη φαντασία του Νεύτωνα στα τέλη του 1684 και τη μονοπώλησε για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, άλλαξε τόσο τη ζωή του, όσο και την πορεία της επιστήμης στη Δύση.

5  Το ''Περί της κινήσεως '' άρχιζε με δύο ορισμούς και δύο υποθέσεις.  Ο Νεύτωνας εξήγησε αργότερα ότι έπλασε τον όρο κεντρομόλος κατ'αναλογία προς τον όρο του Χόυχενς φυγόκεντρος.  Ο δεύτερος ορισμός αφορούσε την ευθύγραμμη κίνηση: >.Η δεύτερη υπόθεση διεύρυνε τον ορισμό σε μια γενική αντίληψη της κίνησης.  Τρεις εκδοχές του ''Περί της κινήσεως'' έχουν σωθεί.Η δεύτερη εκδοχή ήταν απλώς ένα ωραίο αντίγραφο της πρώτης από το χέρι του Χάλεϋ, με μικρές προσθήκες.  Στις δύο αρχικές υποθέσεις, τις οποίες τροποποίησε,προσέθεσε τρεις ακόμη, για να απαρνηθεί στη συνέχεια τον χαρακτηρισμό > υπέρ ενός άλλου, νέου χαρακτηρισμού : >. Έτσι, προέκυψαν οι νόμοι του Νεύτωνα για την κίνηση που στην αρχή ήταν πέντε στον αριθμό.

6  Η ουσία της Δυναμικής του Νεύτωνα έγκειται στη σχέση ανάμεσα στην έμφυτη δύναμη και την ασκούμενη δύναμη.  Με δύο αναθεωρήσεις που ακολούθησαν την τρίτη εκδοχή του ''Περί της κινήσεως'', ο Νεύτωνας ολοκλήρωσε τη μετάβαση της Δυναμικής του στην τελική της μορφή.  Ο Νεύτωνας ασπάστηκε πραγματικά την αρχή της αδράνειας. Μια εξέλιξη στην τρίτη εκδοχή του ''Περί της κινήσεως'' που περιλάμβανε έναν πρόχειρο συσχετισμό της τροχιάς της Σελήνης με την επιτάχυνση της βαρύτητας στη Γη, αναφερόταν στα μέσα των οποίων η πυκνότητα είναι >.  η πραγματεία των εννέα σελίδων του Νοεμβρίου του 1684 είχε γίνει έως τον επόμενο Νοέμβριο περίπου ένα έργο σε δύο βιβλία με υπερδεκαπλάσιο μέγεθος, του έδωσε δε τον τίτλο De motu corporum (Περί της κινήσεως των σωμάτων).

7  Λίγα χρόνια αργότερα, ο Νεύτωνας έγραψε στον αιδεσιμότατο Richard Bentley: >.Μόνο δύο νόμοι της έλξης, ο νόμος του αντίστροφου τετραγώνου και ο νόμος της ευθείας απόστασης, είναι σύμφωνοι με ένα λογικά διευθετημένο σύμπαν.  Όσον αφορά το σύμπαν, ο Νεύτωνας δεν θεώρησε πιθανό υποψήφιο τον νόμο της έλξης ανάλογα με την απόσταση. Σε ένα άπειρο σύμπαν, θα είχε ως επακόλουθο άπειρες δυνάμεις, άπειρες επιταχύνσεις και άπειρες ταχύτητες, πράγματα ανέφικτα.

8  Οι Αρχές, ως βιβλίο ιστορικής σημασίας υπήρξαν σημείο καμπής τόσο για τον Νεύτωνα, όσο και για τη Φυσική Φιλοσοφία.Mετά από είκοσι χρόνια ημιτελών ερευνών να ολοκληρώσει τελικά αυτό που ξεκίνησε.  Το βιβλίο του Νεύτωνα εκτιμήθηκε και αναγνωρίστηκε τόσο στη Βρετανία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.Διάφορες κριτικές εκφράστηκαν για το βιβλίο των Αρχών.Χαρακτηριστική η δεκαοκτασέλιδη στην εφημερίδα της Γερμανίας Acta eruditorum.  Ο Χόυχενς βρήκε την αρχή της έλξης >. Ο Λάιμπνιτς από την πλευρά του, έμεινε κατάπληκτος από το γεγονός ότι ο Νεύτωνας δεν είχε προχωρήσει να βρει τα αίτια του νόμου της βαρύτητας.  Στο καινούριο υλικό του Βιβλίου ΙΙ περιλαμβάνεται μια ιδιαίτερη μεγάλη σε έκταση θεωρία για τη Σελήνη και μια παραγωγή, ποσοτική και αυτή, της μετάπτωσης των ισημεριών.  Το Βιβλίο ΙΙ περιείχε το θέμα των κομητών που τελικά παραδόθηκαν κάτω από την πίεση της πολιορκίας του Νεύτωνα (κομήτης του 1680-1681 χάρασσε μια κωνική τομή).

9  Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Νεύτωνας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις της συνέλευσης.  Στο Κοινοβούλιο κατατέθηκαν τρία νομοσχέδια που είχαν προκαλέσει έντονες συζητήσεις:1) για την ελεύθερη δημόσια λατρεία από διαφωνούντες, 2) για την κατάργηση του Νόμου περί Δοκιμασίας του 1673, και 3) για την αποδοχή πολλών διαφωνούντων στους κόλπους της Εκκλησίας της Αγγλίας διευρύνοντας τον ορισμό της. Τελικά, μόνο το πρώτο έγινε νόμος.  Για τον Νεύτωνα, η απόκρυψη των αιρετικών του δοξασιών δεν ήταν δύσκολη. Εκτός από την περίπτωση των Καθολικών, οι νόμοι είχαν να κάνουν κυρίως με την δημόσια λατρεία. Ο Νεύτωνας δεν εκκλησιαζόταν σε κανέναν αρειανό ναό.  Είναι επίσης αλήθεια, ότι ο Νεύτωνας δεν επιδίωξε την επανεκλογή του στο Κοινοβούλιο το 1690.

10  Μία από αυτές ήταν ο Κρίστιαν Χόυχενς που παρουσίασε τα έργα του ''Πραγματεία περί του φωτός'' και ''Ανάπτυξη των αιτίων της βαρύτητας'', που θα δημοσιεύονταν σύντομα μαζί.  Γνώρισε τον Τζον Λοκ. Οι δυο τους είχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα, με εξαίρεση των Μαθηματικών, αλλά κυριάρχησε το θεολογικό. Ο Λοκ υποστήριξε ότι γνώριζε ελάχιστους που να παραβγαίνουν τον Νεύτωνα στη γνώση της Βίβλου.  Ο Νεύτωνας έκανε ακόμη μία νέα γνωριμία, τον Nicolas Fatio de Duillier. Πίστευε για τον Νεύτωνα ότι είναι: >.  Άλλη μια γνωριμία που έγινε το 1691 ήταν με τον Ντέιβιντ Γκρέγκορυ.Ο Γκρέγκορυ ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε το πιθανό όφελος από την εύνοια του Νεύτωνα, και από τους πρώτους που τον κολάκευαν ασύστολα.  ένας άλλος φέρελπις νέος, ο William Whiston, φρόντισε να τον γνωρίσει. Βάλθηκε να κατακτήσει τη νευτώνεια Φιλοσοφία στις αρχές της δεκαετίας του 1690 και μπορεί να είχαν συζητήσει θεολογικά θέματα μαζί.

11  Ο Νεύτωνας συνέχισε να γράφει αλχημικά δοκίμια και στις αρχές της δεκαετίας του 1690.Στην περίοδο αυτή ανήκει το πιο σημαντικό αλχημικό δοκίμιο που έγραψε ποτέ, η >, μια πραγματεία που αξιοποιεί όλες τις συμβολικές παραστάσεις της αλχημικής παράδοσης και παραθέτει τις περισσότερες από τις ουσίες των παλαιότερων πειραματισμών του-το δίκτυο, τη δρυ, το σοφό αμμωνιακό άλας, τις περιστέρες της Αρτέμιδος, τον αστερόεντα μεταλλικό σίδηρο.  ότι ο Νεύτωνας είχε γράψει την > την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1693, σε περίοδο μεγάλης συναισθηματικής έντασης. Το 1681, ο Νεύτωνας είχε διαγράψει τις δύο κορωνίδες της επιτυχίας του. Την > δεν την κατάργησε στην κυριολεξία, το έκανε όμως έμμεσα εγκαταλείποντάς την.

12  Το φθινόπωρο του 1693, ο Frank Manuel αποκάλεσε εύστοχα μαύρη χρονιά του Νεύτωνα, διότι είχε περάσει μια κρίση φρενίτιδας που είχε διαρκέσει δεκαοκτώ μήνες.  Στη διατάραξη της διανοητικής του κατάστασης είχε συμβάλει μία πυρκαγιά που είχε καταστρέψει το εργαστήριό του και μερικές εργασίες του.  Κατά καιρούς δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις για τον κλονισμό του Νεύτωνα. Πιο πειστική φαίνεται η παραλλαγή μιας παλιάς θεωρίας, σύμφωνα με την οποία αιτία ήταν η εξάντληση από την υπερένταση της συγγραφής των Αρχών.

13  ο Νεύτωνας ρίχτηκε με τα μούτρα στην επανακοπή.  ο Hopton Haynes, ένας γραφέας στο Νομισματοκοπείο αναφέρει ότι η ικανότητα του Νεύτωνα στους αριθμούς του έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβει αμέσως το σύστημα υπολογισμών του Νομισματοκοπείου.  Μια πλευρά της επανακοπής που δεν είχε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο ήταν η ανέγερση πέντε προσωρινών νομισματοκοπείων στην επαρχία με σκοπό την επιτάχυνση της εξάπλωσης του νέου νομίσματος σε όλο το βασίλειο. Ο Νεύτωνας ως 'διευθυντής' Νομισματοκοπείου  Συγκέντρωσε αντίγραφα διαταγμάτων και εντολών που αφορούσαν το Νομισματοκοπείο. Μελέτησε με προσοχή τους παλιούς λογαριασμούς για να εξοικειωθεί με το ύψος των αμοιβών για διάφορες υπηρεσίες.  Μέχρι να ολοκληρωθεί η επανακοπή το καλοκαίρι του 1698, ο Νεύτωνας γνώριζε τη λειτουργία του Νομισματοκοπείου σε βαθμό που να έχει πάρει ουσιαστικά της θέση του διευθυντή.  Το αξίωμα περιλάμβανε και μια άλλη υποχρέωση, ή μάλλον ενδεχόμενη υποχρέωση-την ιδιότητα του μέλους της Βουλής των Κοινοτήτων,

14  Ο θάνατος του Χουκ τον Μάρτιο του 1703 προετοίμασε το έδαφος για την εκλογή του Νεύτωνα ως προέδρου στις 30 Νοεμβρίου.  Διευθυντής του Νομισματοκοπείου και πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, ο σερ Ισαάκ Νεύτωνας είχε γίνει σημαίνον πρόσωπο.  Στη Βασιλική Εταιρεία μετέφερε τα ίδια προσόντα που επέδειξε και στο Νομισματοκοπείο. Η προσφορά του στη Βασιλική Εταιρεία από τη θέση του προέδρου είχε μάλλον διοικητικό παρά πνευματικό περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομική κατάσταση της Εταιρείας άρχισε να ακολουθεί και πάλι ανοδική πορεία την εποχή περίπου που ανέλαβε ο Νεύτωνας τις υποθέσεις της. Διορισμός προσώπων στην Βασιλική Εταιρεία για τη διεξαγωγή πειραμάτων  Ο Francis Hauksbee εκτέλεσε ένα πείραμα με την βελτιωμένη αεραντλία του.  Το 1707, φάνηκε προς στιγμήν ότι ο Νεύτωνας βρήκε και δεύτερο υπεύθυνο πειραμάτων τον Douglas πραγματοποιούσε συχνά ανατομές στις συνεδριάσεις.  Δύο αντικαταστάτες: ο William Cheselden ήταν υπεύθυνος Ανατομίας και ο Desaguliers εκτελούσε σειρές πειραμάτων που συνδέονταν στενά με διάφορες πλευρές της νευτώνειας Φυσικής Φιλοσοφίας

15  Τα Ερωτήματα που άφησε να περάσουν ήταν σύντομα μόλις που γέμιζαν δυόμισι χειρόγραφες σελίδες αρχικά. Εν τούτοις, αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό βήμα για τον Νεύτωνα, ο οποίος δεν είχε μέχρι τότε επιτρέψει να τυπωθεί τίποτα περισσότερο από νύξεις όσον αφορούσε τις απόψεις του για τη θεμελιώδη φύση των πραγμάτων.  Στα νέα Ερωτήματα ο Νεύτωνας εξέφρασε θεμελιώδεις απόψεις για τη φύση του φωτός, για τη φύση των σωμάτων, για τη σχέση του Θεού με το υλικό σύμπαν και για την παρουσία στη φύση μιας ολόκληρης σειράς δυνάμεων που παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του κόσμου και τη σταθερότητά του.  Το Ερώτημα 31 αποτελούσε ανεπτυγμένη μορφή των σκέψεων περί δυνάμεων που είχε κάποτε σχεδιάσει να συμπεριλάβει ο Νεύτωνας στις Αρχές.

16  Ο Λάιμπνιτς είχε προχωρήσει στη δημοσίευση του διαφορικού του λογισμού το φθινόπωρο του 1684.  Ο Νεύτωνας ως εναλλακτική πρόταση έναντι εκείνου του Λάιμπνιτς, υιοθέτησε το γνωστό δεκαδικό σύστημα συμβόλων για τις >.  Ο Νεύτωνας θεωρείται πέραν πάσης αμφιβολίας ο πρώτος Δημιουργός του διαφορικού λογισμού.  Ο Λάιμπνιτς προτίμησε να δημοσιεύσει το λογισμό του χωρίς να αναφέρει πως γνώριζε τα βήματα που είχε κάνει ο Νεύτωνας προς την ίδια κατεύθυνση.  Η επιτροπή που αποφάνθηκε υπέρ του Νεύτωνα έκρινε:"Ότι η διαφορική μέθοδος είναι η ίδια και η αυτή με τη μέθοδο των > εκτός από την ονομασία και τον τρόπο συμβολισμού....και γι'αυτό θεωρούμε πως το ακριβές ερώτημα δεν είναι ποιος επινόησε τη μία ή την άλλη μέθοδο αλλά ποιος ήταν ο πρώτος που επινόησε τη μέθοδο".  Ο Νεύτωνας ασχολήθηκε και με τις διαφορές που διέκριναν τον ίδιο από τον Λάιμπνιτς. Η κυριότερη ήταν ότι η φιλοσοφία του Νεύτωνα ήταν πειραματική, του Λάιμπνιτς υποθετική.

17  Το 1717 προχώρησε σε νέα έκδοση της Οπτικής.  Ο Νεύτωνας έκανε επίσης και μια τελευταία προσπάθεια με τις Αρχές.  Το έργο του Νεύτωνα, όμως, δεν εξαντλείται στις μαθηματικές και επιστημονικές εργασίες του, στα γεράματά του στράφηκε και πάλι στα θεολογικά του ενδιαφέροντα.  Ο Νεύτωνας δούλευε πάνω στην αναθεώρηση της ερμηνείας του για τις προφητείες και άλλων θεολογικών του εργασιών για δέκα περίπου χρόνια, όταν η πριγκίπισσα της Ουαλίας Καρολίνα έμαθε για τις νέες του αρχές περί χρονολόγησης το 1716.  Επίσης, η έννοια του παντοκράτορα αιχμαλώτισε τη φαντασία του Νεύτωνα.Η λέξη εμφανίζεται επανειλλημένα σε όλα τα θεολογικά χειρόγραφα των τελευταίων του χρόνων.  Η φιλανθρωπία αποτελεί διαρκές γνώρισμα των τελευταίων του χρόνων.  Τέλος, μετά από έντονο βήχα που τον ταλαιπωρούσε για πολύ καιρό, ο Νεύτωνας αφήνει την τελευταία του πνοή και επιστρέφει στη μητέρα γη την άνοιξη του 1727(23 Μαρτίου 1727).

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΟΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΚΩΤΟΥΛΑ ΑΡΕΤΗ –ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Ε.Μ.:3369 ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google