Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Εργασία Θέμα: Μογγολία Μάθημα: Συγκριτική Πολιτική ΙΙ: Τρίτος Κόσμος Διδάσκων: Σωτηρόπουλος Δημήτριος Προπτυχιακοί φοιτητές: Γκοβίλας Δημήτριος (ΑΜ: ) Ζώμας Παναγιώτης (ΑΜ: ) Ιούνιος 2015

2 Μογγολία Σημαία της Μογγολίας Εθνόσημο

3 Διοικητική διαίρεση της Μογγολίας
Η Μογγολία διαιρείται διοικητικά σε 21 επαρχίες. Οι επαρχίες με τη σειρά τους διαιρούνται επίσης σε συνολικά 329 περιφέρειες.

4 Μογγολία Η Μογγολία είναι μια χώρα με έκταση km2 και πληθυσμό κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2007. Πρωτεύσασα της είναι το Ουλάν Μπατόρ. Εντάσσεται στις χώρες τις ανατολικής Ασίας αν και θεωρείται κομμάτι της κεντρικής Ασίας. Συνορεύει με τη Ρωσία, το Καζακστάν και την Κίνα. Το πολίτευμα της είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η Μογγολία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα μετά το Καζακστάν.

5 Τζένγκις Χαν

6 Ιστορικά στοιχεία: Η Μογγολική Αυτοκρατορία
Ο Μογγόλος ηγέτης Τζένγκις Χαν κατάφερε να ενώσει όλες τις μογγολικές φυλές το Η ένωση αυτή, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους. Ο Τζένγκις Χαν σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του (1206 – 1227) έκανε επεκτατικούς πολέμους προς κάθε κατεύθυνση, τους οποίους συνέχισαν οι απόγονοί του. Η Μογγολική Αυτοκρατορία, ήταν η μεγαλύτερη που δημιουργήθηκε μέσω κατακτητικών πολέμων. Στο απόγειό της κάλυπτε το 1/5 της Γης και εκτεινόταν από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη και από τη Σιβηρία μέχρι τη Μέση Ανατολή.

7 Η Μογγολική Αυτοκρατορία στο απόγειο της (1279 μ.Χ.)

8 Πορεία προς την ανεξαρτησία
Ο Μπογκντ Χάαν, πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης της ανεξάρτητης Μογγολίας. Με την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ, η Μογγολία με την ηγεσία του Μπογκντ Χάαν διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1911.

9 Οριστικά Ανεξάρτητη Το 1919, μετά την Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία, η χώρα καταλήφθηκε από κινεζικά στρατεύματα με αρχηγό τον Ξου Σουτσένγκ. Ως συνέπεια του εμφύλιου πολέμου στη Ρωσία, ο βαρόνος Ουνγκέρν οδήγησε τα στρατεύματά του στη Μογγολία και νίκησε τους Κινέζους το χειμώνα του Για να εξαλείψουν την απειλή του Ουνγκέρν, οι μπολσεβίκοι αποφάσισαν να υποστηρίξουν την ίδρυση μίας κομμουνιστικής μογγολικής κυβέρνησης. Η ανεξαρτησία της Μογγολίας διακηρύχθηκε ξανά στις 11 Ιουλίου του Η σειρά αυτών των γεγονότων έφερε τη Σοβιετική Ένωση και τη Μογγολία σε μία σχέση που παρέμεινε ισχυρή ως το 1990.

10 Η δημοκρατική επανάσταση
Η εισαγωγή της περεστρόικα στην ΕΣΣΔ επηρέασε έντονα την πολιτική κατάσταση της Μογγολίας οδηγώντας στην ειρηνική δημοκρατική επανάσταση και την καθιέρωση ενός πολυκομματικού συστήματος. Ένα νέο σύνταγμα ψηφίστηκε το 1992 και ο όρος «Λαϊκή δημοκρατία» αφαιρέθηκε από την επίσημη ονομασία του κράτους. Η μετάβαση στην ελεύθερη οικονομία ήταν αρκετά δύσκολη και έφερε υψηλό πληθωρισμό και ελλείψεις τροφίμων

11 Διακυβέρνηση & Πολιτική
Το πολίτευμα της χώρας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η βουλή εκλέγεται από το λαό και με τη σειρά της εκλέγει την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται άμεσα από το λαό. Οι βουλευτές εκλέγονται με εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Τα 76 μέλη της εκλέγονται σε συνολικά 26 πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Το σύνταγμα της χώρας εγγυάται πλήρη ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας και άλλων δικαιωμάτων. Η Μογγολία έχει έναν αριθμό πολιτικών κομμάτων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι το Επαναστατικό Κόμμα του Μογγολικού Λαού (MPRP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

12 Οικονομία Έως το 1990 η Μογγολία ήταν οργανωμένη με βάση το σοσιαλιστικό σύστημα και διέθετε μια κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης επέφερε σημαντικές αλλαγές στην εσωτερική πολιτική και στην οικονομία της Μογγολίας, η οποία στράφηκε προς την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Από το 1991 η κυβέρνηση άρχισε να προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις αρκετών επιχειρήσεων και κρατικών οργανισμών και να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

13 Οικονομία Σήμερα η οικονομία της χώρας διέρχεται μια μεταβατική περίοδο και κατά κύριο λόγο στηρίζεται στην κτηνοτροφία και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Το κράτος έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, όπως τις εκρήξεις του πληθωρισμού, την αύξηση της ανεργίας και τη δυσκολία δημιουργίας ενός συστήματος ατομικής ιδιοκτησίας το οποίο παρεμποδίζεται από τον παραδοσιακά νομαδικό χαρακτήρα του πληθυσμού της χώρας.

14 Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Υλοτομία
Ο σημαντικότερος κλάδος του πρωτογενούς τομέα είναι η κτηνοτροφία, η οποία απασχολεί το μισό σχεδόν ενεργό πληθυσμό της χώρας. Περίπου το 80% του εθνικού χώρου καλύπτεται από ομαλή στέπα, η οποία δημιουργεί θαυμάσιους βοσκότοπους. Τα δάση καλύπτουν περίπου το 9% της συνολικής έκτασης της χώρας και αποδίδουν αξιόλογες ποσότητες δασοκομικών προϊόντων. Η αλιεία, διεξάγεται στα ποτάμια και τις λίμνες της χώρας.

15 Ορυκτός πλούτος , Εμπόριο, Βιομηχανία
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι αξιόλογος, όμως παραμένει αναξιοποίητος. Κυριότερο προϊόν του υπεδάφους είναι ο λιγνίτης, ενώ εξορύσσεται επίσης χαλκός, βολφράμιο, χρυσός, ψευδάργυρος, μολυβδαίνιο, άργυρος, φωσφορικό ασβέστιο, νικέλιο και μικρές ποσότητες πετρελαίου. Η απελευθέρωση της αγοράς κατά τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα, ο οποίος το 2000 μετείχε κατά 38% στο σχηματισμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος Μέτρια ανάπτυξη παρουσιάζει ο ευρύτερος δευτερογενής τομέας, ο οποίος το 2000 μετείχε με ποσοστό 30% στο σχηματισμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος

16 Θρησκεία & Εκπαίδευση Ο πληθυσμός της Μογγολίας ακολουθεί κατά 50% τον θιβετιανό βουδισμό, το 40% καταγράφεται ως άθεοι, ενώ το 6% είναι σαμάνοι, μπάχα ή χριστιανοί, και το 4% μουσουλμάνοι. Από το σχολικό έτος ,το σύστημα παρέχει 12ετή εκπαίδευση, με σταδιακή πλήρη εφαρμογή μέχρι το 2020. Τα εθνικά πανεπιστήμια της χώρας αποτελούν όλα ανεξάρτητα παραρτήματα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μογγολίας και του Μογγολικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας.

17 Μεταφορές & Δίκτυο επικοινωνίας
Οι συγκοινωνίες λειτουργούν στο πλαίσιο ενός δικτύου από σιδηρόδρομους, δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια. Ο Υπερμογγολικός σιδηρόδρομος συνδέεται μέσω της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ με τον Υπερσιβηρικό. Το 2007 μόνο γύρω στα χιλιόμετρα του οδικού δικτύου στη χώρα ήταν ασφαλτοστρωμένα. Στην πρωτεύουσα το κυριότερο μέσο συγκοινωνίας είναι τα λεωφορεία.

18 Γεωγραφία Η γεωγραφία της χώρας έχει ποικίλα χαρακτηριστικά, από την έρημο Γκόμπι στα νότια ως ψυχρές και ορεινές περιοχές στα βόρεια και τα δυτικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αποτελείται από στέπες.

19 Σας Ευχαριστούμε!


Κατέβασμα ppt "Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google