Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙEΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΑΔΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙEΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΑΔΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙEΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΑΔΩΝ
Στα logistics είναι σημαντικές οι δυνατότητες που προσφέρονται στις μεταφορές από το συνδυασμό των εφοδιαστικών αλυσίδων κρασιών με τα αντίστοιχα ελαιόλαδα. Επίσης, στην προώθηση : οι διάφορες «ποιοτικές κατηγορίες» κρασιών μπορούν να τονισθούν ακόμη περισσότερο με τη βοήθεια των ελαιολάδων (τοπικά, ονομασίας προέλευσης ανωτέρας ποιότητας). Δεινοί ανταγωνιστές τους των κρασιών αποτελούν επίσης τα οινοπνευματώδη ποτά και η μπίρα, δύο κλάδοι που δαπανούν κολοσσιαία ποσά σε διαφήμιση και ταχύτατα δίκτυα διανομής.

2 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ Π.χ. Βασικότερη χώρα εισαγωγής κρασιού στη γερμανική αγορά είναι η Ιταλία, κυρίως λόγω του ότι είναι απλούστερη για τους εισαγωγείς η συν-φόρτωση κρασιού με ελαιόλαδο (βασικό «φυσικό» ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ιταλίας απέναντι στη Γαλλία, η οποία παράγει ελάχιστες ποσότητες ελαιολάδου) Αρκετές οίνο-βιομηχανίες «προσανατολίζονται» και στην εμφιάλωση ελαιολάδων - πολύ περισσότερο κάτω από τις έντονες συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα στο κρασί σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, στο οποίο «επιτυγχάνονται» σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μικτού κέρδους.

3 ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Η διακίνηση των προϊόντων γεωργικής παραγωγής γίνεται βασικά σήμερα στη Χώρα μας μέσω : κεντρικών λαχαναγορών : Μέχρι τις 5 πμ γίνονται φορτοεκφορτώσεις αγροτικών προϊόντων. Έμποροι, παραγωγοί και επιχειρηματίες μαζικής εστίασης περνούν από τα καταστήματα των χονδρεμπόρων για να αγοράσουν τις ποσότητες που εκτιμούν να διαθέσουν αυτοί στην αγορά. μεταπώλησης των προϊόντων από τους επαγγελματίες (εμπόρους) των λαϊκών αγορών. πώλησης των προϊόντων παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές, από τους ίδιους τους αγρότες – παραγωγούς (είτε με απευθείας πώληση των προϊόντων αυτών κοντά στα χωράφια). λειτουργίας των συνοικιακών καταστημάτων οπωρολαχανικών, αλλά και μέσω τμημάτων πώλησης των πολυκαταστημάτων (super-markets). 3

4 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η επιλογή του μέσου μεταφοράς είναι σημαντική καθότι η μεταφορά συνδέεται με το κόστος, την ταχύτητα, την ασφάλεια, φθορές, απαιτήσεις συσκευασίας αλλά πάνω από όλα με το περιβάλλον. Κυρίαρχο μέσο μεταφοράς οπωρολαχανικών, φρούτων και εσπεριδοειδών είναι σήμερα το φορτηγό. Τα ‘φιλικότερα’ στο περιβάλλον μέσα μεταφοράς (πλοία και τρένα) θεωρούνται τα λιγότερα ‘αξιόπιστα’ σχετικά με την ταχύτητα, ασφάλεια και φθορές κατά τη μεταφορά. 4

5 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Τα τελευταία χρόνια, οι θαλάσσιες μεταφορές νωπών οπωροκηπευτικών έχουν αυξηθεί λόγω κυρίως της τεχνολογικής προόδου, που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, ευελιξία στην κλίμακα θερμοκρασιών που απαιτούνται. Ειδικά containers ψύχονται με δικό τους σύστημα, παρέχοντας κλίμακα θερμοκρασίας από - 25ο C μέχρι περισσότερο από + 15ο C ενώ επίσης, με ειδικές ρυθμίσεις του αέρα εντός αυτών, μπορεί να επιτευχθεί και διακοπή (‘λήθαργος’) στη διαδικασίας ωρίμανσης των προϊόντων. Αν και το κόστος των αερομεταφορών αγροτικών προϊόντων είναι υψηλό, το μέσο αυτό γίνεται βαθμιαία πιο δημοφιλές, κυρίως λόγω της ταχύτητας που προσφέρει και των μικρών πιθανοτήτων για απώλειες ή φθορές. 5

6 ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η μεταφορά των περισσότερων φρούτων με προέλευση από το νότιο ημισφαίριο και την Αφρική, γίνεται με φορτηγά πλοία, που καταλήγουν στην Ιταλία. Από εκεί μεταφέρονται στην Πάτρα, όπου φορτώνονται σε φορτηγά και διακινούνται στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (ΚΛΑ) του Ρέντη. Αεροπλάνα χρησιμοποιούνται και για τη μεταφορά εξωτικών κυρίως φρούτων από τη Λατινική Αμερική, τα οποία εμπορεύονται κυρίως Ολλανδοί. Πλοία εξυπηρετούν στην προώθηση αγροτικών προϊόντων από παραγωγικά νησιά όπως η Κρήτη, η Νάξος, η Λέσβος και η Χίος. Το τρένο κατείχε σημαντικό μερίδιο στις μεταφορές αγροτικών προϊόντων μέχρι τη δεκαετία του 1980 και μάλιστα, ακόμα υπάρχουν οι ράγες εντός της ΚΛΑ που θυμίζουν την παρακμή του μέσου αυτού στις ελληνικές μεταφορές αγροτικών προϊόντων. 6

7 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων συντελεί στα ακόλουθα : επιτρέπει στις μονάδες επεξεργασίας (διαλογής, συσκευασίας) να μην περιορίζουν τη λειτουργία τους μόνο στη χρονική περίοδο παραγωγής και συγκομιδής του πρωτογενούς εποχικά παραγόμενου αγροτικού προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό εξομαλύνεται η λειτουργία των μονάδων αυτών σε μεγάλο χρονικό διάστημα. δίνει τη δυνατότητα, υπό ελεγχόμενες συνθήκες, ωρίμανσης συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων. εξασφαλίζει την προσωρινή διατήρηση τους σε ελεγχόμενους χώρους, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια μεταφορικών μέσων. 7

8 ΤΑ LOGISTICS ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Η διακίνηση των κρασιών γίνεται με ισοθερμικά μονωμένα ή κλιματιζόμενα φορτηγά για την διασφάλιση της ποιότητας των φιαλών τους μέχρι την παράδοση στα σημεία πώλησης. Η φόρτωση των τελάρων των σταφυλιών σε μέσα μικρής χωρητικότητας για μεταφορά τους προς τα οινοποιεία είναι μια διαδικασία logistics, η οποία έχει μείνει ανέπαφη στο ρου των αιώνων. Ειδικά σχεδιασμένα χαρτοκιβώτια (χ/κ) μπορούν να κρατούν διαρκώς τις φιάλες σε πλάγια θέση για να βρέχεται ο φελλός, ώστε να διατηρεί την ελαστικότητα του και να αποτρέπει την είσοδο οξυγόνου. Τα χ/κ, τα οποία είναι από χοντρό χαρτόνι για να απορροφούνται οι κραδασμοί κατά τη μεταφορά, τοποθετούνται σε παλέτες,ώστε να μην έχουν κάποια επαφή με την υγρασία του δαπέδου. Σημαντικές οι συνθήκες χώρων αποθήκευσης για την παλαίωση και ωρίμανση του κρασιού. Η θερμοκρασία (14-16) και η υγρασία (70-80%) πρέπει συνεχώς να παρακολουθούνται.

9 ΤΑ LOGISTICS ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Σε μεγάλες πόλεις ιδρύονται οινοθήκες οι οποίες αποτελούν αποθήκες κρασιού λιανικής και χονδρικής. Αποτελούν ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του κελαριού! Οι αλυσίδες super market αναλαμβάνουν συνήθως την φύλαξη των παραγγελιών τους στους δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους σε αρκετά επίπεδα κάτω από τη επιφάνεια της γης. Το κρισιμότερο σημείο στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρασιού βρίσκεται στο χρόνο παραμονής των φιάλων στους διάφορες μεσάζοντες (εμπόριο) καθώς και στις συνθήκες αποθήκευσης των φιαλών στους χώρους των μεσαζόντων (εμπόριο) και του τελικού σημείου (π.χ. σημείο πώλησης, εστιατόριο).

10 ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Θερμοκρασία - Υγρασία Οι απαιτήσεις σε ψύξη και σε κυκλοφορία αέρα στους αποθηκευτικούς χώρους και στα οχήµατα που µεταφέρουν όλους τους τύπους των φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι περισσότερο σηµαντικές σε σύγκριση µε οποιοδήποτε άλλο προϊόν σε ψύξη ή κατάψυξη, γιατί η θερµότητα δεν εισέρχεται µόνο από έξω αλλά δηµιουργείται και από το ίδιο το προϊόν. Η ύπαρξη κάποιας µορφής αερισµού είναι ζωτικής σηµασίας για την πρόληψη τόσο της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα και αιθυλενίου όσο και της εξάντλησης του οξυγόνου σε επιβλαβή επίπεδα. 10

11 ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Αιθυλένιο Το αέριο του αιθυλενίου παράγεται στους περισσότερους φυτικούς ιστούς και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ωρίμανση των φρούτων. Χρησιμοποιείται συχνά στο εμπόριο για τεχνητή ωρίμανση (μήλα, πεπόνια, μπανάνα, αβοκάντο, μάνγκο, κτλ.). Αυτό έχει καταστήσει δυνατή τη συγκομιδή τέτοιων φρούτων ενώ είναι ακόμη πράσινα και τη μεταφορά τους σε μακρινές αγορές, όπου ωριμάζουν υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Η φυσική παραγωγή αιθυλενίου από τα φρούτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα διότι το αιθυλένιο καταστρέφει το πράσινο χρώμα των φυτών. Έτσι, τα λαχανικά που διατίθενται στην αγορά σε ώριμο πράσινο αλλά μη πλήρως ώριμο στάδιο καταστρέφονται όταν αποθηκεύονται μαζί με ώριμα φρούτα.. 11

12 ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Κατά τη μεταφορά φορτίων μικτών προϊόντων, το αέριο του αιθυλενίου που παράγεται από μερικά φρούτα αρχίζει να επηρεάζει άλλα ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά. Μερικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο αιθυλένιο, όπως τα μαρούλια, που φαίνεται με καφέτιασμα των άκρων των φύλλων και τα αγγούρια και το σέλινο (μόνιμο κιτρίνισμα). Άλλα προϊόντα απορροφούν τις μυρωδιές των άλλων. Για παράδειγμα, η μυρωδιά των κρεμμυδιών απορροφάται από τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή. 12

13 ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Θερμοκρασία - Υγρασία Τα διάφορα φρούτα και λαχανικά αποθηκευόνται και µεταφέρονται σε ποικίλες θερµοκρασίες. Π.χ. σταφύλια διατηρούνται σε θερµοκρασίες 0-1οC, τα πορτοκάλια στους 4-8 οC, τα µήλα στους 0 οC, τα πεπόνια οC, κτλ. Τα ρόδια, τα µανταρίνια, τα πορτοκάλια, οι καυτερές πιπεριές, οι πατάτες, τα πράσινα φασολάκια, οι πιπεριές, τα καρπούζια, τα λεµόνια, τα πεπόνια, τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια, οι πρώιµες πατάτες, οι πράσινες τοµάτες, οι ηµιώριµες τοµάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες. 13

14 ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Θερμοκρασία – Υγρασία Η περιεκτικότητα σε υγρασία των περισσότερων φρούτων και λαχανικών επίσης ποικίλει : υγρασία ύψους 90% είναι άριστη για τη διατήρηση φρέσκων φρούτων, ενώ υγρασία % είναι καλή για φυλλώδη λαχανικά. Για προϊόντα ευαίσθητα σε µυκητολογικές προσβολές, όπως τα κρεµµύδια, προτείνεται επίπεδο υγρασίας 65-70%. Είναι σηµαντικό να ρυθµιστεί σωστά η κίνηση του αέρα γύρω από τα προϊόντα φρούτων και λαχανικών για να επιτευχθεί η σωστή κυκλοφορία για την αποφυγή υπερβολικών θερµοκρασιών και να επικρατούν τα επιτρεπτά επίπεδα υγρασίας. 14

15 ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Συσκευασία Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχονται σε συσκευασίες συχνά πρέπει να αντιδρούν σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα : το ένα στο εσωτερικό της συσκευασίας και το άλλο στο εξωτερικό της. Ο έλεγχος στο περιβάλλον εξωτερικά της συσκευασίας δεν συνεπάγεται απαραίτητα τον έλεγχο στο εσωτερικό. Συχνά οι συσκευασίες της παραγωγής στοιβάζονται ασφυκτικά µέσα σε ένα φορτηγό µεταφοράς µε µικρή ή καθόλου δυνατότητα ανταλλαγής αέρα µεταξύ του περιβάλλοντος στο εσωτερικό της συσκευασίας και του ψυχρού αέρα µέσα στο φορτηγό. 15


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙEΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΑΔΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google