Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα του οποίου το πράσινο ανέρχεται σε 400 τουλάχιστον στρέμματα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα του οποίου το πράσινο ανέρχεται σε 400 τουλάχιστον στρέμματα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα του οποίου το πράσινο ανέρχεται σε 400 τουλάχιστον στρέμματα. Αποτελεί νησίδα άγριας ζωής αλλά και φιλοξενεί πλήθος από βατράχους, σκαντζόχοιρους, χερσαίες χελώνες. Αυτό καθιστά το ρέμα ιδιαίτερα σημαντικό για τις ανάγκες των παραπάνω ειδών.

3 Η ιδέα της επιχωμάτωσης και η παρέμβαση των ανθρώπων στο ρέμα Τα παλιότερα χρόνια ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλη την Αττική η ιδέα της επιχωμάτωσης των ρεμάτων. Έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες εκτάσεις γης οι οποίες θα πωλούνταν με χαμηλό κόστος σε ιδιώτες. Αυτή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά επικερδής για τους παράγοντες που εμπλέκονταν. Αφού το 2000 ξεκίνησε η επικάλυψη με τσιμέντο της ρεματιάς στην Ηλιούπολη είχε ήδη εγκριθεί η επιχωμάτωση όλης της ρεματιάς στον Άγιο Δημήτριο. Η απόφαση αυτή κίνησε το ενδιαφέρον των πολιτών από τους 4 δήμους οι οποίοι συντονίστηκαν δημιουργώντας την ένωση πολιτών φίλων του φυσικού ρέματος. Τελικά μετά από πιέσεις της ένωσης των πολιτών παρεμποδίστηκε το μπάζωμα του ρέματος στον Άγιο Δημήτριο.

4 Το ρέμα παρέχει: 1. Αντιπλημμυρική προστασία 2. Πανίδα - χλωρίδα υδροβιότοπου, μοναδικά δώρα σε αστικό περιβάλλον 3. Πλούσιο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα 4. Προστασία στη βιοποικιλότητα 5. Την ανανέωση του αέρα της πόλης, απομακρύνοντας ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά την διαχείμαση, την αναπαραγωγή και την μετανάστευση.

5 Το ρέμα σήμερα Η έλλειψη ενδιαφέροντος από την νομαρχία, την ΕΥΔΑΠ και τα αρμόδια υπουργία έχουν επηρεάσει το ρέμα με αποτέλεσμα να παραμεληθεί αρκετά και τα απορρίμματα να γίνονται όλο κι περισσότερα κι τα νερά να μολύνονται. Σε άλλες παραρεμάτιες περιοχές υπάρχει το ίδιο πρόβλημα μόνο που η κατάσταση είναι εξίσου άναρχη καθώς υπάρχουν πολλές αυθαιρεσίες στη δόμηση. Το ρέμα έχει εγκαταλειφθεί και συνοδεύεται από αρνητικές συνέπειες. Η ζωή των κατοίκων έχει υποβαθμιστεί από την σημερινή κατάσταση του ρέματος, επίσης τα απορρίμματα μυρίζουν άσχημα και αυτό προκαλεί πρόβλημα των κατοίκων, στην υγεία τους, της γύρω περιοχής. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες διότι το ρέμα δεν έχει καλυφθεί απαραίτητα και δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. Τα μολυσμένα νερά και τα απορρίμματα επηρεάζουν τη πανίδα κι τη χλωρίδα του οικοσυστήματος.

6 Το ρέμα της Πικροδάφνης Φοίβου Παναγιώτου Αγγελικής Παπαδάκη Κωνσταντίνας Σφακιανάκη Μια εργασία των μαθητών του Β΄4:


Κατέβασμα ppt "Ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα του οποίου το πράσινο ανέρχεται σε 400 τουλάχιστον στρέμματα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google