Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευγενία Κουτσουμπού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευγενία Κουτσουμπού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευγενία Κουτσουμπού
2ο Λύκειο Αλίμου Ερευνητική Εργασία Β΄τετραμήνου «Βιώσιμη πόλη: Τίποτα δεν πάει χαμένο» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευγενία Κουτσουμπού

2 Άγκο Έλενα Γκόλτσας Μάριος Πεμάι Γιολάντα Στέφα Ραφαέλ
Πράσινο εν δράσει Άγκο Έλενα Γκόλτσας Μάριος Πεμάι Γιολάντα Στέφα Ραφαέλ

3 Από πού έρχεται το νερό της Αττικής;
Ο ταμιευτήρας Μαραθώνα βρίσκεται στον νομό Αττικής και η λειτουργία του είναι κυρίως βοηθητική σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

4 Ο ταμιευτήρας Μόρνου βρίσκεται δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος
Ο ταμιευτήρας Μόρνου βρίσκεται δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος. Το έργο αυτό διήρκησε από το 1969 εως το 1979 και λειτούργησε το Το φράγμα αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και αποτελείται από αργιλικό πυρήνα.

5 Ο ταμιευτήρας Ευήνου είναι στη περιοχή του Αγίου Δημητρίου του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η έναρξη των εργασιών στον Εύηνο έγινε το 1992 με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2001.

6 Ο ταμιευτήρας Υλίκης είναι φυσικά σχηματισμένη λίμνη και εντάχθηκε στο σύμπλεγμα της ΕΥΔΑΠ το Η άντληση νερού από την λίμνη αυτή είναι πολυδάπανη λόγω της χαμηλής υψομετρικής θέσης.

7 Πηγές γλυκού νερού Αλίμου

8 Ρέμα Πικροδάφνης Το ρέμα Πικροδάφνης ξεκινάει από τον ανατολικό Υμηττό και καταλήγει στους δήμους των νότιων προαστίων της Αθήνας όπως της Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου. Η ονομασία του οφείλεται στις πολλές πικροδάφνες που υπάρχουν εκεί.

9 Ωστόσο, όπως βλέπουμε και στις παρακάτω εικόνες το Ρέμα Πικροδάφνης παραμένει σε άθλια κατάσταση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των περιοχών που διασχίζει.

10 ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ Το ρέμα Τράχωνες (Γερουλάνου) διασχίζει το κτήμα και όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση. Το κτήμα αυτό έχει μια πολύ σοβαρή ιστορία καθώς στο κτήμα αυτό, έχει βρέθει νεκροταφείο με 30 πρωτογεωμετρικούς τάφους του 11του αιώνα π.Χ. και ίχνη τειχών του 7ου-8ου αι. π.Χ. Πιθανόν πρόκειται για την Ακρόπολη των Ευωνυμέων. Έχουν επίσης βρεθεί και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα όπως για παράδειγμα αγγεία, επιτύμβια κ.λ.π.

11 Πώς μπορούμε να έχουμε νερό πάντα;
Μέσω της σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση νερού και είναι η ακόλουθη: Βρόχινο νερό Γκρίζο νερό Αφαλάτωση Πλημμυρικό νερό Τεχνητός εμπλουτισμός υπόγειων υδάτων

12 ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ;
Τακτικός έλεγχος για τυχόν διαρροές. Περιορισμός στην μη σκόπιμη χρήση νερού στην καθημερινή ζωή Εκμετάλλευση των φυσικών υδάτινων πόρων (πχ. Βροχή) Μείωση λίτρων νερού με κάθε δυνατό τρόπο (σύστημα σύγχρονης υδρορροής) Να γίνουν κέντρα ανακύκλωσης για να γίνεται το μολυσμένο νερό ξανά καθαρό Άγκο Έλενα-Πεμάι Γιολάντα

13 Βιώσιμη Πόλη ( Πολίτες εν δράση )
1.ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Στην περιοχή του Αλίμου υπάρχουν αρκετοί αναξιοποίητοι χώροι οι οποίοι εάν χρησιμοποιηθούν , μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων . Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν στη θέση αυτών των χώρων δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις ( π.χ. γήπεδα , κοινωνική πρόνοια ,χώρους ψυχαγωγίας , σχολεία )

14 1.ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

15 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
-Το μεγαλύτερο κομμάτι του μπορεί να γίνει μία μεγάλη έκταση πράσινου. Μέσα σε αυτή την έκταση πράσινου μπορούν να φτιαχτούν πάρκα , παιδικές χαρές και τεχνητές λίμνες . - Ένα κομμάτι αυτής της έκτασης μπορεί να γίνει για αθλητικούς λόγους . Δηλαδή , σε αυτό το κομμάτι είναι δυνατόν να φτιαχτούν γήπεδα ποδοσφαίρου , μπάσκετ , βόλεϊ , τένις . Επίσης μπορεί να φτιαχτεί ένας χωματόδρομος για περπάτημα ή για τρέξιμο ή ακόμα και για ποδηλασία . - Η μαρίνα που βρίσκεται κάτω από το αεροδρόμιο μπορεί να φτιαχτεί και να χτίσουν μαγαζιά και να γίνει σαν την μαρίνα του φλοίσβου. - Τέλος, μία μικρή έκταση μπορεί να παραχωρηθεί στην κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους. Σε αυτή την έκταση μπορεί να χτιστούν σπίτια , ιδρύματα , μουσεία.

16 3. ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
3. ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής μας οι πολίτες μας είναι γεγονός ότι κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να συνεχίσουν οι παραλίες μας να είναι καθαρές. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το περιβάλλον! Θεωρώ ότι είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων μας να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος διότι έμμεσα είναι το σπίτι μας! Αν καταστραφεί αυτό τότε είναι θέμα χρόνου για μας.. Το καλό είναι ότι ακριβώς πάνω από την παραλία σε κάποια σημεία υπάρχει ποδηλατόδρομος … με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί τους ποδηλάτες και να ενθαρρύνει την ιδέα… Συμβάλλει μάλιστα στην προστασία του περιβάλλοντος διότι όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν ποδήλατα , περιορίζεται η μόλυνση του περιβάλλοντος.

17 3. ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
3. ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

18 4.Ελεύθεροι χώροι Λόφος Πανί : Έχει τη δυνατότητα ο καθένας να επισκέπτεται αυτό το μέρος και να απολαμβάνει όσο πράσινο υπάρχει στην περιοχή αυτή χωρίς κάποιο κόστος. Είναι ωραίο μέρος με λουλούδια , πράσινο , σπίτια γύρω-γύρω και αρκετά δέντρα . Υπάρχουν κάδοι όπου μπορεί κάποιος να πετάξει τα σκουπίδια του εκεί απ’ότι να τα πετάξει κάτω και να μολύνει το περιβάλλον. Κλούβα : Είναι ένας ευρύχωρος χώρος στον οποίο υπάρχει πάρκο , καφετέριες , χώρος για αθλήματα αλλά και διαθέσιμος χώρος για διάφορες παραστάσεις των παιδιών. Είναι πολύ χρήσιμο για τα σχολεία που βρίσκονται κοντά σε εκείνο το μέρος διότι έχουν δυνατότητα να παρουσιάσουν κάτι δικό τους σε ανοιχτό και μεγάλο χώρο με πολλούς θεατές . Σε αυτό το χώρο υπάρχουν παγκάκια οπού μπορεί κάποιος να αναπαυθεί , κάδοι με σκοπό να μη ρυπαίνουμε τον χώρο γύρω μας , λίγο πράσινο.

19 4.Ελεύθεροι χώροι

20 ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Ναταλία Φρίμη Δήμητρα Περγαντή Μαρία Τερέζα Ντε Ρόζα Παλμίνι Χριστιάννα Φοντούλη

21 Σχέση υπερκατανάλωσης - απορριμμάτων
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ; Φθορά οικονομικών αγαθών Όχι με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών(ατομικών ή συλλογικών) Με σκοπό την προβολή αυτού που καταναλώνει Και την κάλυψη ψυχολογικών κενών και αναγκών κοινωνικής παρουσίας.

22 ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ;
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας οδήγησε στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής Ο υπερκαταναλωτισμός ενθαρρύνεται μέσω της πανίσχυρης διαφήμισης Η έντονη αστικοποίηση και η πυκνοκατοίκηση των πόλεων εξυπηρετείται από τη χρήση της τυποποιημένης και συσκευασμένης τροφής

23 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ;
Ορισμός: Ένας τρόπος μέτρησης των επιδράσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη γη Ένα μέτρο της "ζήτησης" (κατανάλωσης) φυσικών πόρων από μια κοινωνία για την κάλυψη των αναγκών της Εκτιμάει : τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για να υποστηριχθούν οι υλικές ανάγκες ενός ατόμου ή ενός πληθυσμού σύμφωνα με τον τρόπο ζωής

24 Μ’ αυτές τις μετρήσεις αναδεικνύονται με τον πιο εμφανή τρόπο οικονομικές και κοινωνικό-πολιτισμικές διαφορές από χώρα σε χώρα, από ήπειρο σε ήπειρο . Συμπέρασμα: Αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως οι Ευρωπαίοι θα χρειαζόμασταν περίπου τρεις πλανήτες!!

25 ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ;
Πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε και απορρίπτουμε καθημερινά κατασκευάζονται από παιδιά ή ενήλικες, που δουλεύουν κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας με μηδαμινούς μισθούς Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες πολλά παιδιά υποσιτίζονται. Σε λίγα χρόνια θα χρειαστούμε 70% περισσότερο φαγητό για να τραφεί ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός της γης. Καταναλώνεις περισσότερο από όσο πρέπει! Αδιαφορείς για τις ποσότητες του φαγητού που καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων σου! Έχεις αναλογιστεί ποτέ τι κρύβει η υπερκατανάλωση;

26 ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ- ΜΕΙΩΝΩ, ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όταν αντιστέκομαι στην υπερκατανάλωση, μειώνω τις αγορές μου και τον όγκο των απορριμμάτων, εξοικονομώ πρώτες ύλες και μειώνω τη βιομηχανική ρύπανση.

27 Μεγαλύτερη μερίδα σημαίνει ταυτόχρονα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης
Μεγαλύτερη μερίδα σημαίνει ταυτόχρονα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας…

28 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ – ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ – ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Οικολογική βόμβα, πολλών μεγατόνων, εξακολουθούν να θεωρούνται τα σκουπίδια στη χώρα μας.

29 ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Στις περιοχές σκουπιδότοπων: καλύπτονται στρέμματα παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της λειτουργίας παράνομων χωματερών Η κατάσταση στις χωματερές είναι πλέον ανεξέλεγκτη: πετιούνται πάνω από τόνοι σκουπιδιών καθημερινά υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και για το περιβάλλον και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής

30 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ
Παράγει: Σε 1 χρόνο τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Προκαλεί: Έκλυση μεθανίου, που έχει έως και 10 φορές περισσότερες επιπτώσεις στο κλίμα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.

31 ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ Τα αποστραγγίσματα των απορριμμάτων των χωματερών θα τροφοδοτούν τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή όπου υπάρχουν και θα τον ρυπαίνουν. Σύμφωνα με έρευνες: το 10% από τις χωματερές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το περιβάλλον το 20% αρκετά επικίνδυνες το 40% απλά επικίνδυνες το ποσοστό 30% θεωρούνται ως λίγο επικίνδυνες

32 Η διαχείριση των απορριμμάτων στις σύγχρονες πόλεις.
Απορρίμματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον οξυμένα προβλήματα Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην όξυνση οι αυξανόμενες καταναλωτικές συνήθειες η αύξηση των υλικών συσκευασίας η χρήση των τοξικών ουσιών συγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα.

33 Τρόποι διαχείρισης απορριμμάτων.
Οι δυνατοί τρόποι διάθεσης των απορριμμάτων είναι : Απόθεση σε χωματερές Απόθεση σε ανοιχτούς σκουπιδότοπους Υγειονομική ταφή Καύση - αποτέφρωση

34 -Απόθεση σε ανοιχτούς σκουπιδότοπους:
Αρνητικές συνέπειες ρύπανση τεράστιων περιοχών, ακτών και θαλασσών κίνδυνος της δημόσιας υγείας υποβάθμιση της αισθητικής του τοπίου αρνητικές επιδράσεις στον τουρισμό

35 -Απόθεση σε ανοιχτούς σκουπιδότοπους:
Όταν τα σκουπίδια βρέχονται, τα υλικά της χωματερής αντιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας τοξικά υγρά τα οποία διαπερνούν το υπέδαφος και ρυπαίνουν τα υπόγεια νερά. Με την αποσύνθεση των οργανικών υλικών ελευθερώνεται αέριο, το βιο - αέριο που περιέχει : Μεθάνιο Διοξείδιο του άνθρακα

36 Υγειονομική ταφή: Με τη μέθοδο αυτή στεγανοποιείται ο πυθμένας και τα τοιχώματα με αδιάβροχα υλικά. Η ταφή των απορριμμάτων γίνεται με τη μέθοδο των κυψελίδων Σημαντικό πρόβλημα: δυσκολία εξεύρεσης νέων χωρών

37 -Καύση- αποτέφρωση: Πλεονεκτήματα:
Σε ειδικές εγκαταστάσεις καίγονται τα απορρίμματα με δύο τρόπους: Απομακρύνονται πρώτα τα υλικά που δεν καίγονται εύκολα ενώ τα υπόλοιπα καίγονται. Όλα τα απορρίμματα τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια και καίγονται. Πλεονεκτήματα: μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων δυνατότητα παραγωγής ενέργειας Mειονεκτήματα: αέρια που παράγονται κατά την καύση οι διοξίνες από την καύση των χλωριωμένων οργανικών ενώσεων.

38 Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση
Επαναχρησιμοποίηση: Ορισμός: Η επαναχρησιμοποίηση είναι μία περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων, επειδή εξοικονομείται ενέργεια Σκοπός: η περισυλλογή των πλαστικών απορριμμάτων η επεξεργασία  η επαναχρησιμοποίησή τους ως πρώτη ύλη

39 Αποτέλεσμα: μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων αποτελεί μια προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, με συνεχή προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

40 ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΩ;
Με την επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων  και των υλικών προκύπτουν τρία σημαντικά πλεονεκτήματα: Εξοικονόμηση χρημάτων κατά την αγορά υλικών  από την επιχείρηση. Ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, και επομένως μείωση του κόστους και των περιβαλλοντικών δαπανών που αφορούν την διάθεση των αποβλήτων. Μείωση των περιβαλλοντικών επιδράσεων που συνδέονται  με τις διαδικασίες μεταποίησης και ανεφοδιασμού. 

41 Ανακύκλωση Τι είναι η ανακύκλωση;
επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα. μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων.

42 Ανακυκλώσιμες συσκευές
Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.) Μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή μας τηλεπικοινωνίας κλπ.) Εξοπλισμοί πληροφορικής Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια Ιατροτεχνολογικά προϊόντα Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου Συσκευές αυτόματης διανομής

43 Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;
Μειώστε τα απορρίµµατα  Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε. Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Επαναχρησιμοποιείστε υλικά αντί να τα πετάτε στα σκουπίδια. Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Προτιμήστε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα. Ανακυκλώστε! Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευγενία Κουτσουμπού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google