Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ
Το ρέμα της Πικροδάφνης έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων στον ελλαδικό και διεθνή χώρο. Η βιοποικιλότητα της περιοχής του οικοσυστήματος του Σαρωνικού προκαλεί ερέθισμα στους ειδικούς για την αξιοποίηση του. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος προϋποθέτει την διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας Η βιοποικιλότητα της περιοχής του οικοσυστήματος του Σαρωνικού προκαλεί ερέθισμα στους ειδικούς για την αξιοποίηση του. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος προϋποθέτει την διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας Το ρέμα της Πικροδάφνης έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων στον ελλαδικό και διεθνή χώρο. Η βιοποικιλότητα της περιοχής του οικοσυστήματος του Σαρωνικού προκαλεί ερέθισμα στους ειδικούς για την αξιοποίηση του. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος προϋποθέτει την διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας

3 ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ
Στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα είδη που καθορίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα του ελληνικού βιότοπου σε όλη την επικράτεια. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί μια συμμετοχή στη διεθνή συνθήκη της γης. Υπάρχουν κοινές ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα είδη που καθορίζουν την χλωρίδα και την πανίδα του ελληνικού βιότοπου σε όλη την επικράτεια. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί μια συμμετοχή στην διεθνή συνθήκη της γης. Υπάρχουν κοινές ενέργειες για τη προστασία του περιβάλλοντος.

4 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ο άνθρωπος επιβίωσε μέσα στη φύση μαθαίνοντας να δουλεύει με τη φύση. Ο άνθρωπος της βιομηχανικής εποχής αναγκάστηκε συχνά να συμπεριφέρεται ενάντια στη φύση. Ο σημερινός άνθρωπος όμως πρέπει να ζήσει σε αρμονία με το περιβάλλον και την φύση του. Ο άνθρωπος επιβίωσε μέσα στη φύση μαθαίνοντας να δουλεύει κοντά της . Αντίθετα ο άνθρωπος της βιομηχανικής εποχής αναγκάστηκε συχνά να συμπεριφέρεται ενάντια στη φύση. Ο σημερινός άνθρωπος όμως πρέπει να ζήσει σε αρμονία με το περιβάλλον και τη φύση του. Ο άνθρωπος επιβίωσε μέσα στη φύση μαθαίνοντας να δουλεύει με τη φύση. Ο άνθρωπος της βιομηχανικής εποχής αναγκάστηκε συχνά να συμπεριφέρεται ενάντια στη φύση. Ο σημερινός άνθρωπος όμως πρέπει να ζήσει σε αρμονία με το περιβάλλον και την φύση του.

5 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Στη σημερινή εποχή οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε τοπικό, εθνικό και διεθνή τομέα. Η εκμετάλλευση της φύσης είχε πάντα πολλούς αγωγούς. Προτεραιότητα είχε η κοινωνική οργάνωση. Η κοινωνική οργάνωση έχει σαν στόχο την ίδρυση διαφόρων οργανισμών. Οι οργανισμοί αυτοί ανέλαβαν την ευθύνη να οργανώσουν την αντιμετώπιση και τους κανόνες λειτουργίας της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Στη σημερινή εποχή οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε τοπικό, εθνικό και διεθνή τομέα. Η εκμετάλλευση της φύσης είχε πάντα πολλούς αγωγούς. Προτεραιότητα είχε η κοινωνική οργάνωση. Η κοινωνική οργάνωση έχει σαν στόχο την ίδρυση διαφόρων οργανισμών. Οι οργανισμοί αυτοί ανέλαβαν την ευθύνη να οργανώσουν την αντιμετώπιση και τους κανόνες λειτουργίας της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Στη σημερινή εποχή οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε τοπικό, εθνικό και διεθνή τομέα. Η εκμετάλλευση της φύσης είχε πάντα πολλούς αγωγούς. Προτεραιότητα είχε η κοινωνική οργάνωση. Η κοινωνική οργάνωση έχει σαν στόχο την ίδρυση διαφόρων οργανισμών. Οι οργανισμοί αυτοί ανέλαβαν την ευθύνη να οργανώσουν την αντιμετώπιση και τους κανόνες λειτουργίας της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

6 ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ
ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ Η ευχαρίστηση είναι ένας κοινός σκοπός και κοινός στόχος ο οποίος αφήνει πολλά αρνητικά σημάδια στην προαγωγή και παραγωγή των πολιτισμικών σχέσεων. Η υπερχρήση των φυσικών πόρων προκαλεί την αλλοίωση των φυσικών πόρων και παράλληλα προκαλεί ανταγωνισμό της διατήρησης του περιβάλλοντος.

7 ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ Η περιβαλλοντική υποβάθμιση στην οποία τείνει η περιοχή Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου που βρίσκεται η περιοχή του ρέματος της Πικροδάφνης έχει προκαλέσει στον διεθνή χώρο μια σειρά δράσεων για την διατήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων του τοπικού οικοσυστήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε τμήμα της φύσης, είμαστε ένα πολύτιμο είδος αλλά όχι πάντα ό,τι καλύτερο. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση στην οποία τείνει η περιοχή Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου που βρίσκεται η περιοχή του ρέματος της Πικροδάφνης έχει προκαλέσει στον διεθνή χώρο μια σειρά δράσεων για την διατήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων του τοπικού οικοσυστήματος. Δεν πρεπει να ξεχνάμε ότι είμαστε τμήμα της φύσης, είμαστε ένα πολύτιμο είδος αλλά όχι πάντα ό,τι καλύτερο.

8 ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Είμαστε μέλη ενός οικοσυστήματος το οποίο διατηρείται μέσω της διατήρησης των κανόνων συνεργασίας και των συσχετισμών κοινής συνύπαρξης. Πρεπει να κατανοήσουμε ότι η ανάληψη ευθυνών ορίζει τον τόπο στον διεθνή χώρο και στις διεθνείς σχέσεις. Η υπευθυνότητα για την περιβαλλοντική εξέλιξη είναι ο κανόνας της φύσης. Ως άτομα μιας κοινωνίας δεν είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε ορισμούς όπως δικαιοσύνη, υπευθυνότητα, συνεργασία όταν δεν τηρούμε σωστά την εξάρτηση μας και τους κανόνες στην περιβαλλοντική εξέλιξη του φυσικού μας περιβάλλοντος. Είμαστε μέλη ενός οικοσυστήματος το οποίο διατηρείται μέσω της διατήρησης των κανόνων συνεργασίας και των συσχετισμών κοινής συνύπαρξης. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ανάληψη ευθυνών ορίζει τον τόπο στο διεθνή χώρο και στις διεθνείς σχέσεις. Η υπευθυνότητα για την περιβαλλοντική εξέλιξη είναι ο κανόνας της φύσης. Ως άτομα μιας κοινωνίας δεν είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε ορισμούς όπως δικαιοσύνη, υπευθυνότητα, συνεργασία όταν δεν τηρούμε σωστά την εξάρτηση μας και τους κανόνες στην περιβαλλοντική εξέλιξη του φυσικού μας περιβάλλοντος. Είμαστε μέλη ενός οικοσυστήματος το οποίο διατηρείται μέσω της διατήρησης των κανόνων συνεργασίας και των συσχετισμών κοινής συνύπαρξης. Πρεπει να κατανοήσουμε ότι η ανάληψη ευθυνών ορίζει τον τόπο στον διεθνή χώρο και στις διεθνείς σχέσεις. Η υπευθυνότητα για την περιβαλλοντική εξέλιξη είναι ο κανόνας της φύσης. Ως άτομα μιας κοινωνίας δεν είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε ορισμούς όπως δικαιοσύνη, υπευθυνότητα, συνεργασία όταν δεν τηρούμε σωστά την εξάρτηση μας και τους κανόνες στην περιβαλλοντική εξέλιξη του φυσικού μας περιβάλλοντος.

9 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένα σημαντικά υδρομορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του. Το εν λόγω ρέμα πηγάζει από τα δυτικά πρανή του Υμηττού, στην περιοχή του Καρέα, διέρχεται μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα από τους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και εκβάλλει στη θάλασσα εντός των ορίων του Δήμου Αλίμου. Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένα σημαντικά υδρομορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του. Το εν λόγω ρέμα πηγάζει από τα δυτικά πρανή του Υμηττού, στην περιοχή του Καρέα, διέρχεται μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα από τους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και εκβάλλει στη θάλασσα εντός των ορίων του Δήμου Αλίμου. Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί ορισμένα σημαντικά υδρομορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του. Το εν λόγω ρέμα πηγάζει από τα δυτικά πρανή του Υμηττού, στην περιοχή του Καρέα, διέρχεται μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα από τους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και εκβάλλει στη θάλασσα εντός των ορίων του Δήμου Αλίμου.

10 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
Η υδρολογική του λεκάνη έχει έκταση 22,4 km2 και μέσο υψόμεντρο 260m, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της Πρωτεύουσας. Από το συνολικό μήκος του ρέματος (9.300 m περίπου), τα 6.000 m περίπου διατηρούν ακόμα την φυσική του κοίτη, ενώ τα υπόλοιπα είναι εγκιβωτισμένα. Το φυσικό περιβάλλον του ρέματος Πικροδάφνης είναι  σε ένα βαθμό υποβαθμισμένο, λόγω αστικών πιέσεων και πιο συγκεκριμένα λόγω της ανεξέλεγκτης δόμησης στην παρόχθια ζώνη, την κατά τόπους παράνομη απόρριψη απορριμμάτων και της διευθέτησης της φυσικής κοίτης. Το ρέμα παρουσιάζει ροή σχεδόν όλο το έτος, ενώ χαρακτηρίζεται, σε τμήματα του, από την παρουσία μαιάνδρων, πλημμυρικών όχθων και μικρών ταμιευτήρων. Το ρέμα της Πικροδάφνης συμπεριλαμβάνεται στα ρέματα της Αττικής που έχουν χαρακτηριστεί ως Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 281Δ/1993) Η υδρολογική του λεκάνη έχει έκταση 22,4 km2 και μέσο υψόμετρο 260m, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της Πρωτε ρέματος (9.300 m περίπου), τα 6.000 m περίπου διατηρούν ακόμα την φυσική του κοίτη, ενώ τα υπόλοιπα είναι εγκιβωτισμένα. Το φυσικό περιβάλλον του ρέματος Πικροδάφνης είναι  σε ένα βαθμό υποβαθμισμένο, λόγω αστικών πιέσεων και πιο συγκεκριμένα λόγω της ανεξέλεγκτης δόμησης στην παρόχθια ζώνη, την κατά τόπους παράνομη απόρριψη απορριμμάτων και της διευθέτησης της φυσικής κοίτης. Το ρέμα παρουσιάζει ροή τους σχεδόν όλο το έτος, ενώ χαρακτηρίζεται, σε τμήματα του, από την παρουσία μαιάνδρων, πλημμυρικών όχθων και μικρών ταμιευτήρων

11 Η ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ:ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η πικροδάφνη, απωθεί έντομα και τρωκτικά και ξεχωρίζει με την παρατεταμένη ανθοφορία της Μόνη της ή σε συστάδες, η πικροδάφνη προστατεύει από ενοχλητικές επισκέψεις εντόμων, ερπετών ή τρωκτικών και ξεχωρίζει με την παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία της. • Γνωστή και ως ροδοδάφνη, το καλλωπιστικό φυτό ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνιδών (Αpocynaceae). Αναπτύσσεται σε ιδιαίτερα υγρές θέσεις και ηλιόλουστες τοποθεσίες, γι’ αυτό τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. • Είναι ανθεκτικός αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Εχει πλούσιο γκριζωπό φύλλωμα σε λογχοειδές σχήμα και η ανθοφορία της διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο. • Γνωστή στους αρχαίους Ελληνες ως «νήριον» ή «νηρίς». Σύμφωνα με τον Διοσκορίδη, τα φύλλα και τα άνθη της «συν οίνω πινόμενα» μπορούν να σώσουν τον άνθρωπο από το δάγκωμα δηλητηριωδών εντόμων ή ερπετών. Η νηριίνη, τοξική δηλητηριώδης ουσία, περιέχεται σε όλα τα μέρη του φυτού, γι’ αυτό δεν το τρώνε τα ζώα. Με φύλλα πικροδάφνης φράζονται οι φωλιές των ποντικών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να βγουν από την παγιδευμένη φωλιά τα τρώνε και ψοφούν. Η πικροδάφνη, απωθεί έντομα και τρωκτικά και ξεχωρίζει με την παρατεταμένη ανθοφορία της Μόνη της ή σε συστάδες, η πικροδάφνη προστατεύει από ενοχλητικές επισκέψεις εντόμων, ερπετών ή τρωκτικών και ξεχωρίζει με την παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία της. • Γνωστή και ως ροδοδάφνη, το καλλωπιστικό φυτό ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνιδών (Αpocynaceae). Αναπτύσσεται σε ιδιαίτερα υγρές θέσεις και ηλιόλουστες τοποθεσίες, γι’ αυτό τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. • Είναι ανθεκτικός αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Εχει πλούσιο γκριζωπό φύλλωμα σε λογχοειδές σχήμα και η ανθοφορία της διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο. • Γνωστή στους αρχαίους Ελληνες ως «νήριον» ή «νηρίς». Σύμφωνα με τον Διοσκορίδη, τα φύλλα και τα άνθη της «συν οίνω πινόμενα» μπορούν να σώσουν τον άνθρωπο από το δάγκωμα δηλητηριωδών εντόμων ή ερπετών. Η νηριίνη, τοξική δηλητηριώδης ουσία, περιέχεται σε όλα τα μέρη του φυτού, γι’ αυτό δεν το τρώνε τα ζώα. Με φύλλα πικροδάφνης φράζονται οι φωλιές των ποντικών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να βγουν από την παγιδευμένη φωλιά τα τρώνε και ψοφούν.

12 Η ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Στη μυθολογία θεωρείται αδελφή της λυγαριάς, ίσως λόγω της κοινής προτίμησής τους στο νερό. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, όταν η λυγαριά με τα μοβ άνθη κατηγόρησε την πικροδάφνη για το έντονο χρώμα των λουλουδιών της, παρά το πένθος για τον θάνατο του αδελφού τους, εκείνη απολογήθηκε λέγοντας ότι τα άνθη είναι έντονα αλλά η καρδιά της θλιμμένη και πικρή. Η πικροδάφνη ομορφαίνει και προστατεύει τον κήπο ή την αυλή σας, καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται εύκολα όλους τους μήνες του χρόνου με μοσχεύματα και παραφυάδες. Προσβάλλεται από μελίγκρα την άνοιξη. •Ανθίζει από τέλος Μαΐου ως Νοέμβριο. Σε αρκετές ποικιλίες τα άνθη είναι αρωματικά, σε διάφορες αποχρώσεις, όπως κόκκινο, βερικοκί, ροζ, σομόν ή λευκό. Στη μυθολογία θεωρείται αδελφή της λυγαριάς, ίσως λόγω της κοινής προτίμησής τους στο νερό. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, όταν η λυγαριά με τα μοβ άνθη κατηγόρησε την πικροδάφνη για το έντονο χρώμα των λουλουδιών της, παρά το πένθος για τον θάνατο του αδελφού τους, εκείνη απολογήθηκε λέγοντας ότι τα άνθη είναι έντονα αλλά η καρδιά της θλιμμένη και πικρή. Η πικροδάφνη ομορφαίνει και προστατεύει τον κήπο ή την αυλή σας, καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται εύκολα όλους τους μήνες του χρόνου με μοσχεύματα και παραφυάδες. Προσβάλλεται από μελίγκρα την άνοιξη. •Ανθίζει από τέλος Μαΐου ως Νοέμβριο. Σε αρκετές ποικιλίες τα άνθη είναι αρωματικά, σε διάφορες αποχρώσεις, όπως κόκκινο, βερικοκί, ροζ, σομόν ή λευκό. Στη μυθολογία θεωρείται αδελφή της λυγαριάς, ίσως λόγω της κοινής προτίμησής τους στο νερό. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, όταν η λυγαριά με τα μοβ άνθη κατηγόρησε την πικροδάφνη για το έντονο χρώμα των λουλουδιών της, παρά το πένθος για τον θάνατο του αδελφού τους, εκείνη απολογήθηκε λέγοντας ότι τα άνθη είναι έντονα αλλά η καρδιά της θλιμμένη και πικρή. Η πικροδάφνη ομορφαίνει και προστατεύει τον κήπο ή την αυλή σας, καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται εύκολα όλους τους μήνες του χρόνου με μοσχεύματα και παραφυάδες. Προσβάλλεται από μελίγκρα την άνοιξη. •Ανθίζει από τέλος Μαΐου ως Νοέμβριο. Σε αρκετές ποικιλίες τα άνθη είναι αρωματικά, σε διάφορες αποχρώσεις, όπως κόκκινο, βερικοκί, ροζ, σομόν ή λευκό.

13 ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ Η Λιάντρα (: Πικροδάφνη). Ένας θρύλος της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Γέρμα Καστοριάς Κατακόκκινα άνθη Λιάντρας (: Πικροδάφνης)    Οι γυναίκες του Γέρμα Καστοριάς είναι ιδιαίτερα φιλανθείς και γι’ αυτό φυτεύουν κι έχουν στις αυλές των σπιτιών τους μεγάλη ποικιλία όμορφων λουλουδιών και ανθοφόρων θάμνων. Στους θάμνους αυτούς όμως δεν περιλαμβάνεται η Λιάντρα (σ.σ. έτσι ονομάζεται η πικροδάφνη στον Γέρμα), διότι θεωρείται καταραμένη, όπως ομολογείται και στον χριστιανικό θρύλο που παρατίθεται ακολούθως:     Την εποχή που σταυρώθηκε ο Χριστός ζούσε στην Ιερουσαλήμ μια κακόψυχη κι επιπόλαια γυναίκα που λεγόταν Λιάντρα. Η γυναίκα αυτή είχε το σπίτι της στο «Δρόμο του Μαρτυρίου», κοντά στον Πανάγιο Τάφο.     Η Λιάντρα (: Πικροδάφνη). Ένας θρύλος της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Γέρμα Καστοριάς Κατακόκκινα άνθη Λιάντρας (: Πικροδάφνης)    Οι γυναίκες του Γέρμα Καστοριάς είναι ιδιαίτερα φιλανθείς και γι’ αυτό φυτεύουν κι έχουν στις αυλές των σπιτιών τους μεγάλη ποικιλία όμορφων λουλουδιών και ανθοφόρων θάμνων. Στους θάμνους αυτούς όμως δεν περιλαμβάνεται η Λιάντρα (σ.σ. έτσι ονομάζεται η πικροδάφνη στον Γέρμα), διότι θεωρείται καταραμένη, όπως ομολογείται και στον χριστιανικό θρύλο που παρατίθεται ακολούθως:     Την εποχή που σταυρώθηκε ο Χριστός ζούσε στην Ιερουσαλήμ μια κακόψυχη κι επιπόλαια γυναίκα που λεγόταν Λιάντρα. Η γυναίκα αυτή είχε το σπίτι της στο «Δρόμο του Μαρτυρίου», κοντά στον Πανάγιο Τάφο.     Η Λιάντρα (: Πικροδάφνη). Ένας θρύλος της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Γέρμα Καστοριάς Κατακόκκινα άνθη Λιάντρας (: Πικροδάφνης)    Οι γυναίκες του Γέρμα Καστοριάς είναι ιδιαίτερα φιλανθείς και γι’ αυτό φυτεύουν κι έχουν στις αυλές των σπιτιών τους μεγάλη ποικιλία όμορφων λουλουδιών και ανθοφόρων θάμνων. Στους θάμνους αυτούς όμως δεν περιλαμβάνεται η Λιάντρα (σ.σ. έτσι ονομάζεται η πικροδάφνη στον Γέρμα), διότι θεωρείται καταραμένη, όπως ομολογείται και στον χριστιανικό θρύλο που παρατίθεται ακολούθως:     Την εποχή που σταυρώθηκε ο Χριστός ζούσε στην Ιερουσαλήμ μια κακόψυχη κι επιπόλαια γυναίκα που λεγόταν Λιάντρα. Η γυναίκα αυτή είχε το σπίτι της στο «Δρόμο του Μαρτυρίου», κοντά στον Πανάγιο Τάφο.    

14 ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η βαρυπενθούσα Παναγία μετέβη στο μνήμα του μονάκριβου Γιού της κι έκλαψε πικρά, με αποτέλεσμα να κοκκινίσουν απ’ τα καυτά δάκρυά της τα μάγουλα και η μύτη της. Μετά από αρκετή ώρα θρήνου και οδυρμού στον τάφο του Χριστού, η Θεοτόκος αποφάσισε να επιστρέψει στην οικία της. Κατά την επιστροφή της πέρασε μπροστά και απ’ το σπίτι της Λιάντρας, η οποία εκείνη την ώρα καθόταν στο πεζούλι της πόρτας του και κουβέντιαζε με τις γειτόνισσές της για το φρικτό γεγονός της Σταύρωσης του Θεανθρώπου.   Όταν η Λιάντρα αντίκρισε την Παναγία και είδε το κοκκινισμένο από τα δάκρυα πρόσωπο της, την κατηγόρησε φωνάζοντας δυνατά: «κοιτάξτε τη Μαρία. Το πρόσωπό της είναι ροδοκόκκινο. Καθόλου δεν λυπήθηκε για το θάνατο του παιδιού της». Η Παναγία, όταν άκουσε αυτά τα σκληρά λόγια της μοχθηρής Εβραίας πληγώθηκε βαθιά και γι’ αυτό την επιτίμησε λέγοντας:      «Κακόγλωσση Λιάντρα, να μεταμορφωθείς αμέσως σε φυτό και να έχεις κόκκινα άνθη σαν τα κοκκινισμένα απ’ το κλάμα μάγουλά μου και φύλλα πολύ πικρά σαν την μεγάλη πίκρα που έχω στην καρδιά μου». Και όντως αυτό συνέβη. Η γυναίκα Λιάντρα μεταμορφώθηκε πάραυτα στον ομώνυμο θάμνο με τα ερυθρά άνθη και τα πικρά φύλλα και από τότε οι Γερμανιώτισσες θεωρούν τη Λιάντρα (: πικροδάφνη) καταραμένο δενδρύλλιο και δεν το φυτεύουν στους κήπους των σπιτιών τους.

15 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Στης πικροδάφνης τον ανθό έγειρα ν’ αποκοιμηθώ άιντε λίγο ύπνο για να πάρω άιντε κι είδα όνειρο μεγάλο Παντρεύεται η αγάπη μου για πείσμα για γινάτι μου και της δίνουν τον εχθρό μου για το πείσμα το δικό μου Στο γάμο τους με προσκαλούν και για κουμπάρο με καλούν για να πάω να στεφανώσω δυο κορμάκια να ενώσω Περνώ τα στέφανα χρυσά,  βάστα καημένη μου καρδιά,  και λαμπάδες απ’ ασήμι,  έλεος κι ελεημοσύνη. (δεν υπάρχει εμπιστοσύνη) Και τα χερό- κι αϊμάν αϊμάν,  και τα χεροκρατήματα λέει κι αυτά μαργαριτάρι,  χαρά στο νιο που θα σε πάρει. Τραγούδι ερωτικού περιεχομένου με προέλευση από το Πωγώνι Ηπείρου

16 ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

17 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

18 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

19 ΠΑΝΙΔΑ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ
Τα ρέμα της πικροδάφνης συμπεριελήφθη στον αττικό κατάλογο των τελευταίων καταλόγων βάσει προγράμματος της ορνιθολογικής εταιρείας . Στο οικοσύστημα βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες απειλούμενα πουλιά.Επίσης αποτελεί νησίδα άγριας ζωής όπως ερωδιοί, γερακίνες, ασημόγλαροι

20 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

21 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

22 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

23 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

24 Επιστολή στο Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου
  Παλαιό Φάληρο, 4/02/2015 Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, Είμαστε μια ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου που συμμετέχουμε στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του σχολείου μας με τίτλο << Υιοθετούμε το Ρέμα της Πικροδάφνης >>.Μέσω αυτού του προγράμματος έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε το οικοσύστημα της περιοχής του ρέματος . Με αφορμή την επίσκεψή μας πριν από λίγες μέρες στο ρέμα αλλά και ενός περίπατου στην γύρω περιοχή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την καταγραφή και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου . Με σκοπό να ανακαλύψουμε την περιοχή και την περιβαλλοντική εξέλιξη της ξεκινήσαμε από την οδό Ναϊάδων ,διασχίσαμε τη Πρωτέως, την Θέτιδος, την Τρίτωνος, την Ήβη Αθανασιάδου, την Αφροδίτης, την Παρθενώνος και Άρεως .Περνώντας από αυτές τις οδούς, κάναμε βιντεοσκόπηση. Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια αξιολόγηση για την θετική και αρνητική εξέλιξη της περιοχής. Επιθυμούμε την υποστήριξή σας με υλικό είτε γραφικό είτε CD . Για το λόγο αυτό θα επιθυμούσαμε να διαμορφώσουμε τον εξωτερικό χώρο του σχολείου μας με πικροδάφνη . Ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε στην ανάγνωση της επιστολής μας και ελπίζουμε να ανταποκριθείτε άμεσα.

25 ΕΠΙΣΤΟΛΗ Με εκτίμηση, Οι συμμετέχοντες μαθητές του προγράμματος :
Αιμέ Ροσέτ-Καρκαγιάννη Ιωάννα Ποιμενίδη Σύλβια Κολοτζιέι Γιάννης Μεσσάρης Παναγιώτης Μαχαιράς Γιαννης Χριστόπουλος Τάσος Ψωμιάδης Γιώργος Κοκκαλίδης Λεωνίδας Μειμαρίδης Αγγελική Χατζή Γιώργος Μπακλης Αλεξία Μαρτίνη Γιάννης Μαρινέλης Πέτρος Μαργέλης Αλέξανδρος Χαραντινιώτης

26 ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Είναι πολύ- πάρα πολύ-αρκετά
παντού όλα μια διαφήμιση Πολύ ψωμί, πολύ παιχνίδι Η τύχη,η ζωή δεν έχει νόημα Όλοι οι δρόμοι οδηγούνται Στις καρδιές κρύες εικόνες Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τη σκέψη του Το κλίμα γίνεται όλο και πιο ήπιο. Είναι πολύ- πάρα πολύ-αρκετά παντού όλα μια διαφήμιση Πολύ ψωμί, πολύ παιχνίδι Η τύχη,η ζωή δεν έχει νόημα Όλοι οι δρόμοι οδηγούνται Στις καρδιές κρύες εικόνες Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τη σκέψη του Το κλίμα γίνεται όλο και πιο ήπιο. Είναι πολύ- πάρα πολύ-αρκετά παντού όλα μια διαφήμιση Πολύ ψωμί, πολύ παιχνίδι Η τύχη,η ζωή δεν έχει νόημα Όλοι οι δρόμοι οδηγούνται Στις καρδιές κρύες εικόνες Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τη σκέψη του Το κλίμα γίνεται όλο και πιο ήπιο.

27 ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Φτιάχνω μια πόλη για σένα
από γυαλί, χρυσό και πέτρα Και κάθε δρόμος σε οδηγεί εκεί. Φτιάχνω μια πόλη για σένα και για μένα. Κάθε δρόμος σου δείχνει την είσοδο Και σε οδηγεί πάλι εκεί. Κανένας δεν ξέρει, δεν καταλαβαίνει πώς είναι, πώς φαίνεται ή πώς τον λένε. Όλοι είναι στο δρόμο της φυγής. Τα δάκρυα είναι από πάγο και για μένα. Φτιάχνω μια πόλη για σένα από γυαλί, χρυσό και πέτρα Και κάθε δρόμος σε οδηγεί εκεί. Φτιάχνω μια πόλη για σένα και για μένα. Κάθε δρόμος σου δείχνει την είσοδο Και σε οδηγεί πάλι εκεί. Κανένας δεν ξέρει, δεν καταλαβαίνει πώς είναι, πώς φαίνεται ή πώς τον λένε. Όλοι είναι στο δρόμο της φυγής. Τα δάκρυα είναι από πάγο και για μένα. Φτιάχνω μια πόλη για σένα από γυαλί, χρυσό και πέτρα Και κάθε δρόμος σε οδηγεί εκεί. Φτιάχνω μια πόλη για σένα και για μένα. Κάθε δρόμος σου δείχνει την είσοδο Και σε οδηγεί πάλι εκεί. Κανένας δεν ξέρει, δεν καταλαβαίνει πώς είναι, πώς φαίνεται ή πώς τον λένε. Όλοι είναι στο δρόμο της φυγής. Τα δάκρυα είναι από πάγο και για μένα.

28 ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ή πώς τον λένε. Όλοι είναι στο δρόμο της φυγής. Τα δάκρυα είναι από πάγο. Στη ζωή πρέπει να υπάρχει μια λύση. Για τη ζωή όμως πρέπει να βρεθεί και μια άλλη λύση. Έτσι δεν μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει. Πού θα βρω σταθερότητα; Πού θα βρω περίθαλψη και προστασία; Ο ουρανός εδώ είναι από σίδερο Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ή πώς τον λένε. Όλοι είναι στο δρόμο της φυγής. Τα δάκρυα είναι από πάγο. Στη ζωή πρέπει να υπάρχει μια λύση. Για τη ζωή όμως πρέπει να βρεθεί και μια άλλη λύση. Έτσι δεν μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει. Πού θα βρω σταθερότητα; Πού θα βρω περίθαλψη και προστασία; Ο ουρανός εδώ είναι από σίδερο Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ή πώς τον λένε. Όλοι είναι στο δρόμο της φυγής. Τα δάκρυα είναι από πάγο. Στη ζωή πρέπει να υπάρχει μια λύση. Για τη ζωή όμως πρέπει να βρεθεί και μια άλλη λύση. Έτσι δεν μπορεί ο κόσμος να συνεχίσει. Πού θα βρω σταθερότητα; Πού θα βρω περίθαλψη και προστασία; Ο ουρανός εδώ είναι από σίδερο

29 ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Φτιάχνω μια πόλη για σένα και για μένα Μια πόλη που δε θα υπάρχει φόβος Μόνο εμπιστοσύνη Το νερό θα την θεραπεύσειΚαι η πρωινή αχτίδα του ηλίου θα φωτίσει το όνειρο που αξίζει Για κάθε σκέψη και ματιά μέσω του χρόνου και του τόπου, που κυλάει στις καρδιές μας. Από γυαλί , χρυσό και πέτρα Φτιάχνω μια πόλη για σένα και για μένα Μια πόλη που δε θα υπάρχει φόβος Μόνο εμπιστοσύνη Το νερό θα την θεραπεύσει Και η πρωινή αχτίδα του ηλίου θα φωτίσει το όνειρο που αξίζει Για κάθε σκέψη και ματιά μέσω του χρόνου και του τόπου, που κυλάει στις καρδιές μας. Από γυαλί , χρυσό και πέτρα Φτιάχνω μια πόλη για σένα και για μένα Μια πόλη που δε θα υπάρχει φόβος Μόνο εμπιστοσύνη Το νερό θα την θεραπεύσειΚαι η πρωινή αχτίδα του ηλίου θα φωτίσει το όνειρο που αξίζει Για κάθε σκέψη και ματιά μέσω του χρόνου και του τόπου, που κυλάει στις καρδιές μας. Από γυαλί , χρυσό και πέτρα

30 GOOGLE EARTH

31 GOOGLE EARTH

32 GOOGLE EARTH

33 GOOGLE EARTH

34 GOOGLE EARTH

35 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΝΗΣ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΝΗΣ Μαθητές: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Ρήγα Συμμετέχει: η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Κωστούρου Αιμέ Ροσέτ-Καρκαγιάννη Ιωάννα Ποιμενίδη Σύλβια Κολοτζιέι Γιάννης Μεσσάρης Παναγιώτης Μαχαιράς Γιαννης Χριστόπουλος Τάσος Ψωμιάδης Γιώργος Κοκκαλίδης Λεωνίδας Μειμαρίδης Αγγελική Χατζή Γιώργος Μπακλής Αλεξία Μαρτίνη Γιάννης Μαρινέλης Πέτρος Μαργέλης Αλέξανδρος Χαραντινιώτης


Κατέβασμα ppt "ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google