Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα.
ΠΛΩΜΑΡΙ Το Πλωμάρι είναι η πρώτη σε πληθυσμό κωμόπολη της Λέσβου [3.377 κ. (2001)] μετά την πόλη της Μυτιλήνης. Βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού και θεωρείται παραδοσιακός οικισμός. Γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα, τόσο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, όσο και τη βιομηχανία, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε έχασε τη δυνατότητα συναλλαγών με τα τουρκικά παράλια. Σήμερα το Πλωμάρι αποτελεί έναν αξιόλογο και δημοφιλή τουριστικό προορισμό και ταυτόχρονα τόπο παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως είναι το ελαιόλαδο και το ούζο Πλωμαρίου. Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα. Οι παραλίες του Πλωμαρίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ανάμεσά τους ο Άγιος Ισίδωρος, το Αμμουδέλι και η γειτονική Μέλλοντα.

2 ΠΑΡΑΛΙΕΣ «Η παραλία «Άγιος Ισίδωρος» βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το κέντρο του Πλωμαρίου στα ανατολικά πηγαίνοντας για Μυτιλήνη. Έχει ψηφιστεί σε δημοσκόπηση στο διαδίκτυο ως έβδομη καλύτερη παραλία στην Ελλάδα. Παρέχει όλες τις υπηρεσίες και υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες για να δροσιστείτε. Η παραλία «Αμμουδέλι» βρίσκεται 300 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Πλωμαρίου προς τα δυτικά στο δρόμο για Μελίντα. Υπάρχουν δυο εστιατόρια και ένα μίνι μάρκετ.Η παραλία της Μελίντας βρίσκεται 6 χιλιόμετρα δυτικά του Πλωμαρίου. Έκει θα βρείτε 3-4 εστιατόρια και ξεχωρίζει ο μεγάλος βράχος της παραλίας.Υπάρχουν επήσις και οι παραλίες «Πλακάκια» και «Έσω Πάπας» στη συνηκεία της Αγίας Παρασκευής.

3 Ναός Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου
 Ναός Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου O ναός του Aγίου Nικολάου αποτελεί τον καθεδρικό της πόλης από την περίοδο κατά την οποία το Πλωμάρι ήταν έδρα Eπισκοπής της Mητροπόλεως Mυτιλήνης. Ωστόσο, μεταξύ των ετών 1924 έως 1934, ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε μητροπολητικός ναός της επαρχίας με μητροπολίτη τον Κωνσταντίνο Κοϊδάκη. Όπως γνωρίζουμε από επιγραφή που υπήρχε παλαιότερα εντοιχισμένη στον περίβολό του, ο ναός ιδρύθηκε το 1847.  H οικοδόμησή του συνδέεται κατά την παράδοση με αυτή του ναού της Παναγίας στην Aγιάσο, καθώς λέγεται πως όταν οι κάτοικοι του Ποταμού (όπως ονομαζόταν τότε το Πλωμάρι) αποφάσισαν να ανεγείρουν ένα μεγαλοπρεπή ναό, κάλεσαν τον κάλφα Xατζηελευθέριο που έχτισε την Παναγία και του ζήτησαν να εργαστεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πανομοιότυπος ναός με τον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο και τις ίδιες διαστάσεις.. H παράδοση αυτή εξηγεί την ομοιότητα των δύο ναών, οι οποίοι όμως διαφέρουν στο μέγεθος, καθώς ο Άγιος Nικόλαος είναι μικρότερος.

4 ΒΙΝΤΕΟ Πλωμάρι I. Κατραμάδος


Κατέβασμα ppt "Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google