Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 η Απριλίου 1955 Αγώνας της Ε.0. Κ. Α. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» 1955-1959 Ιωάννης Ζαχαρουδιού Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 η Απριλίου 1955 Αγώνας της Ε.0. Κ. Α. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» 1955-1959 Ιωάννης Ζαχαρουδιού Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 η Απριλίου 1955 Αγώνας της Ε.0. Κ. Α. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» 1955-1959 Ιωάννης Ζαχαρουδιού Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

2 Ενωτικό Δημοψήφισμα 15-22 Ιανουαρίου 1950

3 ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ Με την βοήθειαν τού Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου τού Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν τού Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μάς κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην: «Η τάν ή επί τάς». 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 - Έναρξη του Αγώνα Γεώργιος Γρίβας Διγενής Αρχ. Μακάριος Γ΄

4

5 Φυλακισμένα Μνήματα - Imprisoned Graves « Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται »

6 Οι 9 Απαγχονισθέντες Ανδρέας Δημητρίου: «Λυπούμαι που δε θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη. Όμως, δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στην σκλαβιά ».

7 Ιάκωβος Πατάτσος (επιστολή στη μητέρα του): «Χαίρε. Ευρίσκομαι μεταξύ των αγγέλων. Το πνεύμα μου φτερουγίζει γύρω από τον θρόνον του Κυρίου (…). Μη κλαίεις, για ν’ ακούσεις την αγγελική φωνή που ψάλλει Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ». Χαρ. Μιχαήλ στους γονείς του: «Όταν θα διαβάζετε το γράμμα μου αυτό εγώ θα έχω σβήσει για πάντα από τη ζωή. Μη νομίζετε όμως ότι αυτό με λυπεί. Απεναντίας επειδή γνωρίζω για ποιο σκοπό θα εκτελεσθώ, αισθάνομαι τον εαυτό μου ισχυρόν και γαλήνιον». Ανδρέας Παναγίδης, απευθυνόμενος στο συναγωνιστή του Παρ. Χοιροπούλη: «Θέλω να πεις ότι δεν χάσαμε το θάρρος μας, αλλά βαδίσαμεν με το κεφάλι ψηλά προς την αγχόνην, διότι η Ελευθερία χρειάζεται θυσίας».

8 Στέλιος Μαυρομμάτης : «Θέλω να ξέρετε πως ο γιος και αδελφός σας πέθανε γιατί κράτησε μέχρι τέλους τον ιερό όρκο που έδωσε να θυσιαστεί χάριν της ελευθερίας της Κύπρου». Μιχ. Κουτσόφτας στη μητέρα του: «Μάνα, αν είσαι Ελληνίδα, μην κλάψεις, γιατί ο γιος σου δεν είναι για κλάματα. Ο γιος σου τραβάει για την δόξα και την τιμή». Ευαγόρας Παλλικαρίδης : « Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στην Λευτεριά ……»

9 Γρηγόρης Αυξεντίου

10

11 Αντωνού Αυξεντίου : « Είμαι περήφανη για τον γιο μου. Κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου. Χαλάλι για την πατρίδα. Κι εγώ στη θέση του το ίδιο θα έκανα ». https://www.youtube.com/watch?v=MiJs0dc4AHU

12 19 February 1959 - Υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Κύπρος ανεξάρτητο κράτος 1960.

13 Κύπρος ανεξάρτητο κράτος 16 August 1960 The Republic of Cyprus - 1960

14 Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country. John F Kennedy, January 20 1961


Κατέβασμα ppt "1 η Απριλίου 1955 Αγώνας της Ε.0. Κ. Α. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» 1955-1959 Ιωάννης Ζαχαρουδιού Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google