Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νορβηγικά Φιόρδ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νορβηγικά Φιόρδ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νορβηγικά Φιόρδ

2 ΧΑΡΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΦΙΟΡΔ

3 Τι είναι τα Φιόρδ Τα φιόρδ είναι μεγάλες κοιλάδες, οι οποίες, με το πέρασμα του χρόνου, γέμισαν με νερό του ωκεανού. Έτσι δημιουργήθηκαν μερικά από τα ομορφότερα φυσικά θαύματα του κόσμου. Αν και τα φιόρδ βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, τα νορβηγικά θεωρούνται τα πιο γοητευτικά.

4 Πώς δημιουργηθήκαν Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια κατά το λιώσιμο των πάγων, μετά την εποχή των παγετώνων όπου το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής όπου αυτά εμφανίζονται.

5 Πληροφορίες Το φιόρδ είναι νορβηγική λέξη και αναφέρεται σε θαλάσσιους κόλπους, στενούς, βαθείς και επιμήκεις, συνήθως με απότομες και βραχώδεις ακτές. Τα φιόρδ σχηματίστηκαν από κατακλυσμό των θαλασσών σε περιοχές που καλύπτονταν από παγετώνες. Το βάθος μερικών φιόρδ ξεπερνά τα 1000 μ. Το ύψος των απόκρημνων ακτών τους επίσης φτάνει ως 1000 μ. 

6 Το πιο γνωστό φιόρδ Ένα από τα πιο γνωστά φιόρδ είναι το Geirangerfjord στη Νορβηγία, έχει μήκος 15χλμ και είναι παρακλάδι του Μεγάλου Φιόρδ. Το μικρό χωριό Geiranger βρίσκεται στο τέλος του φιόρδ, εκεί που χύνονται τα νερά του ποταμού Geirangelva. Καταρράκτες σχηματίζονται καθώς τα νερά τρέχουν στο φιόρδ με πιο γνωστούς αυτούς με την ονομασία «Επτά αδελφές», μια συστάδα από επτά ροές που καταλήγουν στο ίδιο σημείο.

7 Το πιο γνωστό φιόρδ Geirangerfjord

8 Τουρισμός στα Φιόρδ Τα φιόρδ της Νορβηγίας είναι μοναδικά και είναι στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ! Μπορείτε να ταξιδέψετε μέσα στα φιόρδ με πλοίο προκειμένου να γνωρίσετε από πιο κοντά την ομορφιά αυτού του φαινομένου! Τα πιο ενδιαφέροντα από άποψη φυσικού τοπίου φιόρδ, βρίσκονται στις νοτιοδυτικές ακτές της Νορβηγίας εκεί που ορεινοί όγκοι συναντούν την θάλασσα.

9 Επιμέλεια Κωνσταντίνος Βέττας 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης Τμήμα : Β΄1


Κατέβασμα ppt "Νορβηγικά Φιόρδ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google