Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαταραχές της διάθεσης Κομοτηνή 23/11/2011 Θεοφάνης Βορβολάκος Ψυχίατρος Λέκτορας ΔΠΘ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαταραχές της διάθεσης Κομοτηνή 23/11/2011 Θεοφάνης Βορβολάκος Ψυχίατρος Λέκτορας ΔΠΘ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαταραχές της διάθεσης Κομοτηνή 23/11/2011 Θεοφάνης Βορβολάκος Ψυχίατρος Λέκτορας ΔΠΘ

2 Οι Διαταραχές της Διάθεσης είναι μια ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης. Η διάθεση(mood) είναι ο καθολικός και σταθερός συναισθηματικός τόνος που βιώνεται εσωτερικά και που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες κυριολεκτικά τις πλευρές της συμπεριφοράς ενός ατόμου, καθώς και την αντίληψη για τον κόσμο που έχει το άτομο αυτό. Κοινά παραδείγματα συναισθηματικής διάθεσης είναι η κατάθλιψη έξαρση,ο θυμός, η εφορία. Διακρίνουμε τη διάθεση από το συναίσθημα που αποτελεί την εξωτερική έκφρασή της.Οι Διαταραχές της Διάθεσης είναι μια ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης. Η διάθεση(mood) είναι ο καθολικός και σταθερός συναισθηματικός τόνος που βιώνεται εσωτερικά και που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες κυριολεκτικά τις πλευρές της συμπεριφοράς ενός ατόμου, καθώς και την αντίληψη για τον κόσμο που έχει το άτομο αυτό. Κοινά παραδείγματα συναισθηματικής διάθεσης είναι η κατάθλιψη έξαρση,ο θυμός, η εφορία. Διακρίνουμε τη διάθεση από το συναίσθημα που αποτελεί την εξωτερική έκφρασή της.

3 Ποιό είναι το κριτήριο που κάνει να ξεχωρίζει κανείς μια φυσιολογική διάθεση από μια παθολογική; ΠαρατεταμένηΠαρατεταμένη ΈντονηΈντονη Πιο πολλά και έντονα τα φυτικά συμπτώματαΠιο πολλά και έντονα τα φυτικά συμπτώματα Διαταραχές της πραγματικότηταςΔιαταραχές της πραγματικότητας Αυτοκτονικές ή ανθωποκτονικές τάσειςΑυτοκτονικές ή ανθωποκτονικές τάσεις Μεγαλύτερη η έκπτωση της επαγγελματικής ή κοινωνικής λειτουργικότηταςΜεγαλύτερη η έκπτωση της επαγγελματικής ή κοινωνικής λειτουργικότητας

4 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΠΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΥΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΛΛΙΩΣ

5 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ Γενετικοί παράγοντεςΓενετικοί παράγοντες Ψυχοκοινωνικοί παράγοντεςΨυχοκοινωνικοί παράγοντες 1.Στρεσογόνα γεγονότα της ζωής 2.Ψυχολογικοί παράγοντες Νευροβιολογικοί παράγοντεςΝευροβιολογικοί παράγοντες 1.Διαταραχές της νευροδιαβίβασης 2.Διαταραχές της Νευροφυσιολογικής Λειτουργίας 3.Διαταραχές της Νευροενδοκρινικής Λειτουργίας

6 ΜΑΝΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Συναισθηματική διάθεση- παθολογικά ανεβασμένη, διαχεόμενο το συναίσθημα, ευτυχία, ενθουσιασμός, ιλαρότητα, αισιοδοξία, αίσθημα ασφάλειας. Σπανιότερα το συναίσθημα μπορεί να είναι ευερέθιστο και δυσφορικό. Σκέψη- διαταραχή της ροής με μεγάλη επιτάχυνση, συνωστισμός ιδεών που βιώνονται από τον ασθενή σαν πίεση ιδεών, και από τον εξεταστή ως λογόρροια μέχρι και ιδεοφυγή και ιδεόρροια. Περιεχόμενο σκέψης- υπερτιμημένες ιδέες με μορφές ιδεών μεγαλείου που αφορούν την ταυτότητα του ασθενούς και τις ικανότητές του, την αυτοεκτίμηση του και το περιβάλλον του. Οι ιδέες μπορούν να λάβουν παραληρηματικό χαρακτήρα ως προς την ταυτότητα, την καταγωγή, τις ικανότητες. Επίσης εμφανίζεται παραλήρημα αναφοράς, δίωξης ή επίδρασης. Κρίση- διαταραχή κρίσης απότοκος των υπερτιμημένων ιδεών που οδηγούν τον ασθενή σε σοβαρά σφάλματα με σοβαρές συνέπειες. Αντίληψη- σπάνια, ακουστικές ψευδαισθήσεις που προτρέπουν τον ασθενή να μεγαλουργήσει.

7 Ύπνος- σοβαρά διαταραγμένος ο ύπνος, πολύ μεγάλη μείωση των ωρών του ύπνου χωρίς ο ασθενής να παραπονείται για την έλλειψή του. Τις περισσότερες φορές αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα. Όρεξη- συχνά αυξημένη, ο ασθενής όμως δεν τρώει αρκετά καθώς δε του μένει χρόνος από τις πολλές δραστηριότητες. Σεξουαλική διάθεση- αυξημένη δραστηριότητα χωρίς να τηρούνται κανόνες κοινωνικής ευπρέπειας ούτε μέτρα ασφαλείας. Συμπεριφορά- υψηλός τόνος φωνής, υπέρμετρη και συνεχής στοχοκατευθυνόμενη δραστηριότητα, συχνή αλλαγή των στόχων και διάσπαση της προσοχής, περιπαικτική διάθεση με ανάρμοστο χιούμορ και γέλια, άρση αναστολών, προκλητικό ντύσιμο. Ο μανιακός ασθενής είναι λεκτικά επιθετικός, επικίνδυνος ως προς τον εαυτό του και τους άλλους λόγω της διαταραχής της κρίσης του που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα.

8 ΜΑΝΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ- ΠΟΡΕΙΑ Οξεία έναρξη και εγκατάσταση πλήρους κλινικής εικόνας μετά από 2-15 ημέρες πρόδρομων συμπτωμάτων - ελάττωση ωρών ύπνου, πίεση ιδεών, λογόρροια, ανεβασμένη διάθεση, αύξηση δραστηριότητας, εκνευρισμού, ανησυχίας, περιπαικτικής διάθεσης, ιλαρότητας. Όταν εγκατασταθεί το επεισόδιο ο ασθενής δε μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές και κοινωνικές του δραστηριότητες και η μείωση της λειτουργικότητας ή η ανάγκη για νοσηλεία χαρακτηρίζουν το επεισόδιο ως μανιακό. Στη φυσική του πορεία το επεισόδιο αυτοπεριορίζεται μέσα σε 2-6 μήνες. Η θεραπευτική παρέμβαση περιορίζει τη συμπτωματολογία σε μερικές μέρες και το επεισόδιο αποδρομεί σε λίγες εβδομάδες. Η αποδρομή του επεισοδίου μπορεί να οδηγεί σε επαναφορά στο φυσιολογικό ή σε μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.

9 ΤΥΠΟΙ ΜΑΝΙΑΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ Χωρίς ψυχωτικά στοιχεία Με ψυχωτικά στοιχεία –Συμβατά με τη συναισθηματική διάθεση –Μη συμβατά με τη συναισθηματική διάθεση Μικτό επεισόδιο Υπομανιακό επεισόδιο –Η διαταραχή υφίσταται επί 4 τουλάχιστον ημέρες –Όχι ψυχωτικά στοιχεία –Δεν διαταράσσεται η λειτουργικότητα - όχι νοσηλεία

10 ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 1ο μανιακό, 1 ο σχιζοφρενικό Έναρξη οξύτερη σε μανία Σαφές υπερθυμικό, διαχεόμενο συναίσθημα σε μανία Ακουστικές ψευδαισθήσεις χαρακτηριστικές σε σχιζοφρένεια Παραληρητικές ιδέες όχι αλλόκοτες σε μανία Ψυχωτικά μικρότερης διαρκείας από την υπερθυμία, σε μανία Συχνότερα όχι έκπτωση σε διπολική διαταραχή

11 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Διπολική διαταραχή τύπου Ι - επικράτηση ζωής 1- 4% Διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ – επικράτηση ζωής 0.5- 5% Υπομανία – επικράτηση ζωής 2.5- 8% Συννοσηρότητα- με κατάχρηση ουσιών, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές διατροφής, στους διπολικούς σχεδόν τριπλάσιος ο κίνδυνος. Τελικά, το 1/3 των ασθενών παρουσιάζει λειτουργική έκπτωση.

12 ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ Τυπική πορεία, στο χρόνο εναλλαγή των φάσεων καταθλιπτική- μανιακή. Πορεία με αραιά επεισόδια μανίας- κατάθλιψης. Πορεία με συχνές και μεγάλης διάρκειας υποτροπές και ελάχιστες περιόδους νορμοθυμίας. Πορεία με περίοδο ταχείας εναλλαγής φάσεων- τα επεισόδια θεωρούνται διακριτά όταν διαφέρουν σε πολικότητα ή όταν παρεμβάλλεται περίοδος νορμοθυμίας τουλάχιστον ενός διμήνου.

13 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ καταθλιπτική διάθεση ανηδονία άγχος Συναίσθημα διαταραχές του ύπνου Διαταραχή της όρεξης Απώλεια ενέργειας ελάττωση της libido ψυχοκινητική επιβράδυνση ψυχοκινητική διέγερση Αυτόνομο νευρικό σύστημα απώλεια του ενδιαφέροντος ανημπόρια,έλλειψη ελπίδας σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας Κινητοποίηση αισθήματα,σκέψεις ενοχής ή αναξιότητας χαμηλή αυτοεκτίμησή δυσκολία στη συγκέντρωση ψύχωση Σκέψη-ΑντίληψηΣωματικά ενοχλήματα

14 ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Το άτομο που βρίσκεται σε καταθλιπτική διαταραχή λέει ότι νοιώθει λύπη, θλίψη, απογοήτευση ή απελπισία. Συχνά είναι και τα εύκολα κλάματα. Μπορεί όμως το άτομο να περιγράφει τη διάθεση του και με λόγια του τύπου ‘’δεν με νοιάζει’’ ή ακόμα και ότι δεν νοιώθει θλίψη. Το άτομο που βρίσκεται σε καταθλιπτική διαταραχή λέει ότι νοιώθει λύπη, θλίψη, απογοήτευση ή απελπισία. Συχνά είναι και τα εύκολα κλάματα. Μπορεί όμως το άτομο να περιγράφει τη διάθεση του και με λόγια του τύπου ‘’δεν με νοιάζει’’ ή ακόμα και ότι δεν νοιώθει θλίψη. Έτσι πάντα ψάχνουμε και για άλλα συμπτώματα. Μεγάλη βοήθεια σε τέτοιου είδους περιπτώσεις αποτελεί η συνέντευξη δηλαδή στην επικοινωνία με καταθλιπτικό ασθενή ο ψυχίατρος μπορεί να νοιώσει θλίψη ενώ ο ασθενής δεν αναφέρει θλίψη. Έτσι πάντα ψάχνουμε και για άλλα συμπτώματα. Μεγάλη βοήθεια σε τέτοιου είδους περιπτώσεις αποτελεί η συνέντευξη δηλαδή στην επικοινωνία με καταθλιπτικό ασθενή ο ψυχίατρος μπορεί να νοιώσει θλίψη ενώ ο ασθενής δεν αναφέρει θλίψη.

15 ΑΝΗΔΟΝΙΑ Απώλεια της ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που προηγούμενα ήταν ευχάριστες αποτελεί βασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης και χρειάζεται προσοχή γιατί το άτομο μπορεί να μην το έχει συναισθανθεί και να μην παραπονιέται γι’αυτό.(π.χ φαγητό,σεξ,χόμπυ,σπορ,κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις) Απώλεια της ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που προηγούμενα ήταν ευχάριστες αποτελεί βασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης και χρειάζεται προσοχή γιατί το άτομο μπορεί να μην το έχει συναισθανθεί και να μην παραπονιέται γι’αυτό.(π.χ φαγητό,σεξ,χόμπυ,σπορ,κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις)

16 ΑΓΧΟΣ Εσωτερική δυσφορίαΕσωτερική δυσφορία ΦόβοςΦόβος Αίσθημα επικείμενου κινδύνουΑίσθημα επικείμενου κινδύνου ΕυερεθιστότηταΕυερεθιστότητα Προσβολές πανικού με συνοδά φυτικά συμπτώματα(ταχυκαρδία,ιδρώτες κτλπ.)Προσβολές πανικού με συνοδά φυτικά συμπτώματα(ταχυκαρδία,ιδρώτες κτλπ.)

17 ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΥπερυπνίαΥπερυπνία Αρχική αυπνία(δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί)Αρχική αυπνία(δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί) Μέση αυπνία(αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολία να ξανακοιμηθεί)Μέση αυπνία(αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολία να ξανακοιμηθεί) Τελική αυπνία(αφύπνιση νωρίς το πρωί-ο ασθενής ξυπνά στις 4-5 π.μ και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί)Τελική αυπνία(αφύπνιση νωρίς το πρωί-ο ασθενής ξυπνά στις 4-5 π.μ και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί)

18 ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το αίσθημα της κόπωσης,εξάντλησης μπορεί να παρακολουθεί τις ημερήσιες διακυμάνσεις της συναισθηματικής διάθεσης,οπότε χαρακτηριστικά έχουμε μεγαλύτερη κατάθλιψη και κόπωση το πρωί και βελτίωση καθώς προχωρά η μέρα Το αίσθημα της κόπωσης,εξάντλησης μπορεί να παρακολουθεί τις ημερήσιες διακυμάνσεις της συναισθηματικής διάθεσης,οπότε χαρακτηριστικά έχουμε μεγαλύτερη κατάθλιψη και κόπωση το πρωί και βελτίωση καθώς προχωρά η μέρα

19 ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Επιβράδυνση της σκέψηςΕπιβράδυνση της σκέψης Επιβράδυνση του λόγουΕπιβράδυνση του λόγου Επιβράδυνση των κινήσεωνΕπιβράδυνση των κινήσεων Απαντήσεις φτωχές και μονολεκτικέςΑπαντήσεις φτωχές και μονολεκτικές Λόγος μονότονοςΛόγος μονότονος Απλανές βλέμμαΑπλανές βλέμμα Αργές σωματικές κινήσειςΑργές σωματικές κινήσεις

20 ΨΥΧΩΣΗ ΨευδαισθήσειςΨευδαισθήσεις Παραληρητικές ιδέεςΠαραληρητικές ιδέες Το περιεχόμενο σύντονο με την κατάθλιψη(ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες σύμφωνες με τη συναισθηματική διάθεση) Το περιεχόμενο σύντονο με την κατάθλιψη(ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες σύμφωνες με τη συναισθηματική διάθεση) Π.χ.το άτομο πιστεύει ότι το καταδιώκουν επειδή είναι αμαρτωλό ή ανεπαρκές ή έχει ακουστικές ψευδαισθήσεις που το κατηγορούν για αμαρτίες ή λάθη του Πιο σπάνια,το περιεχόμενο των ψευδαισθήσεων και των παραληρητικών ιδεών δεν έχει σχέση με την κατάθλιψη(ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες ασύμφωνες με τη συναισθηματική διάθεση) Π.χ.το άτομο πιστεύει ότι το καταδιώκουν χωρίς να υπάρχει λόγος

21 ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΝΟΧΗΣ Αισθήματα,σκέψεις ενοχής για τρέχουσες ή παρελθούσες αποτυχίες ή λάθηΑισθήματα,σκέψεις ενοχής για τρέχουσες ή παρελθούσες αποτυχίες ή λάθη Αίσθημα αναξιότητας(κυμαίνεται από αισθήματα ανεπάρκειας μέχρι έντονη αρνητική εκτίμηση της προσωπικής αξίας του ατόμου)Αίσθημα αναξιότητας(κυμαίνεται από αισθήματα ανεπάρκειας μέχρι έντονη αρνητική εκτίμηση της προσωπικής αξίας του ατόμου) Ενοχή,αναξιότητα,χαμηλή αυτοεκτίμηση όταν φτάσουν να είναι σε σταθερή και ακλόνητη διάσταση με την πραγματικότητα παραληρητική ιδέα Ενοχή,αναξιότητα,χαμηλή αυτοεκτίμηση όταν φτάσουν να είναι σε σταθερή και ακλόνητη διάσταση με την πραγματικότητα παραληρητική ιδέα

22 ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΑ ‘’ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ’’ ΠονοκέφαλοιΠονοκέφαλοι Πόνοι στη μέση,μυικοί σπασμοίΠόνοι στη μέση,μυικοί σπασμοί Ναυτία,έμετος δυσκοιλιότηταΝαυτία,έμετος δυσκοιλιότητα Οπισθοστερνικό κάψιμοΟπισθοστερνικό κάψιμο Πόνος στο στήθοςΠόνος στο στήθος Δυσκολία στην αναπνοήΔυσκολία στην αναπνοή

23 ΜΕΙΖΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Α)5 ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα παρόντα κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου 2 εβδ. -αντιπροσωπεύουν αλλαγή στην προηγούμενη λειτουργικότητα-τουλάχιστον το ένα είναι είτε(1) καταθλιπτική διάθεση είτε(2)απώλεια του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης Καταθλιπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέραςΚαταθλιπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας Μείωση ενδιαφερόντων ή ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες της δραστηριότητεςΜείωση ενδιαφερόντων ή ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες της δραστηριότητες Αυπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε μέραΑυπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε μέρα Απώλεια ή αύξηση βάρους ή όρεξηςΑπώλεια ή αύξηση βάρους ή όρεξης Κόπωση ή απώλεια ενεργητικότηταςΚόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνσηΨυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση Αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής ή απρόσφορης ενοχής σχεδόν κάθε μέραΑισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής ή απρόσφορης ενοχής σχεδόν κάθε μέρα Μειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης-αναποφασιστικότηταΜειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης-αναποφασιστικότητα Υποτροπιάζουσες σκέψεις θανάτου,υποτροπιάζων αυτοκτονικός ιδεασμός χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο,ή μια απόπειρα αυτοκτονίας ή ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτοκτονίαΥποτροπιάζουσες σκέψεις θανάτου,υποτροπιάζων αυτοκτονικός ιδεασμός χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο,ή μια απόπειρα αυτοκτονίας ή ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτοκτονία

24 ΜΕΙΖΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Β)Τα συμπτώματα δεν πληρούν τα κριτήρια για Μεικτό ΕπεισόδιοΒ)Τα συμπτώματα δεν πληρούν τα κριτήρια για Μεικτό Επεισόδιο Γ)Τα συμπτώματα προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση ή έκπτωση σε σημαντικούς τομείς της λειτουργικότηταςΓ)Τα συμπτώματα προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση ή έκπτωση σε σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας Δ)Τα συμπτώματα δεν οφείλονται στα άμεσα φυσιολογικά αποτελέσματα της δράσης μιάς ουσίας ή μιάς γενικής ιατρικής κατάστασηςΔ)Τα συμπτώματα δεν οφείλονται στα άμεσα φυσιολογικά αποτελέσματα της δράσης μιάς ουσίας ή μιάς γενικής ιατρικής κατάστασης Ε) Τα συμπτώματα δεν εξηγούνται καλύτερα ως πένθος δηλαδή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου τα συμπτώματα επιμένουν >2 μήνες ή χαρακτηρίζονται από έντονη λειτουργική έκπτωση,νοσηρή ενασχόληση με αναξιότητα,αυτοκτονικό ιδεασμό,ψυχωτικά συμπτώματα ή ψυχοκινητική επιβράδυνσηΕ) Τα συμπτώματα δεν εξηγούνται καλύτερα ως πένθος δηλαδή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου τα συμπτώματα επιμένουν >2 μήνες ή χαρακτηρίζονται από έντονη λειτουργική έκπτωση,νοσηρή ενασχόληση με αναξιότητα,αυτοκτονικό ιδεασμό,ψυχωτικά συμπτώματα ή ψυχοκινητική επιβράδυνση

25 Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ Ιατρικό ιστορικό –συμπεριλαμβανόμενης της χρήσης φαρμάκων και ουσιών Φυσική εξέταση Γενική αίματος Βιοχημικές εξετάσεις αίματος Έλεγχος λειτουργίας θυρεοειδούς Ανάλυση ούρων ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Νευρολογική εξέταση Ακτινογραφία θώρακος Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αξονική τομογραφία(ή και μαγνητική τομογραφία) Νευροψυχολογικές δοκιμασίες

26 Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή,Υποτροπιάζουσα Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή,Υποτροπιάζουσα Α.Παρουσία δύο ή περισσότερων Μειζόνων Καταθλιπτικών Επεισοδίων Β.Τα Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια δεν εξηγούνται καλύτερα ως Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή και δεν επικάθονται σε Σχιζοφρένεια,Σχιζοφρενικόμορφη Διαταραχή,Παραληρητική Διαταραχή ή Ψυχωτική Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς Γ.Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα Μανιακό,Μεικτό ή Υπομανιακό Επεισόδιο

27 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ Με βάση το τρέχον ή το πιο πρόσφατο Μείζων Καταθλιπτικό Επεισόδιο,η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή,Μοναδικό Επεισόδιο ή Υποτροπιάζουσα μπορεί να προσδιορισθεί ως: Με βάση το τρέχον ή το πιο πρόσφατο Μείζων Καταθλιπτικό Επεισόδιο,η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή,Μοναδικό Επεισόδιο ή Υποτροπιάζουσα μπορεί να προσδιορισθεί ως: Ήπια,μέτρια σοβαρή χωρίς ψυχωτικά στοιχεία,σοβαρή με ψυχωτικά στοιχεία,σε μερική ύφεση,σε πλήρη ύφεσηΉπια,μέτρια σοβαρή χωρίς ψυχωτικά στοιχεία,σοβαρή με ψυχωτικά στοιχεία,σε μερική ύφεση,σε πλήρη ύφεση ΧρόνιαΧρόνια Με κατατονικά στοιχείαΜε κατατονικά στοιχεία Με μελαγχολικά στοιχείαΜε μελαγχολικά στοιχεία Με άτυπα στοιχείαΜε άτυπα στοιχεία Με επιλόχεια έναρξηΜε επιλόχεια έναρξη

28 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ Με βάση την πορεία της η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή,Υποτροπιάζουσα μπορεί να προσδιορισθεί ως: Με βάση την πορεία της η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή,Υποτροπιάζουσα μπορεί να προσδιορισθεί ως: Με ή χωρίς πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια(αφορούν την περίοδο ανάμεσα στα δύο πιο πρόσφατα επεισόδια)Με ή χωρίς πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια(αφορούν την περίοδο ανάμεσα στα δύο πιο πρόσφατα επεισόδια) Οι τέσσερις βασικές πορείες της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής,Υποτροπιάζουσας: Οι τέσσερις βασικές πορείες της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής,Υποτροπιάζουσας: Α.Υποτροπιάζουσα,με πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια,χωρίς Δυσθυμική Διαταραχή Β.Υποτροπιάζουσα,χωρίς πλήρη ανάρωση ανάμεσα στα επεισόδια,χωρίς Δυσθυμική διαταραχή Γ.Υποτροπιάζουσα,με πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια,επικαθήμενη σε Δυσθυμική Διαταραχή Δ.Υποτροπιάζουσα,χωρίς πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια επικαθήμενη σε Δυσθυμική Διαταραχή Με Εποχιακό Σχήμα Με Εποχιακό Σχήμα

29 ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΆνοιαΔιαταραχή της διάθεσης προκαλούμενη από ουσίεςΔιαταραχή της διάθεσης οφειλόμενη σε γενική ιατρική κατάστασηΜανιακά επεισόδια με ευερέθιστη διάθεση ή μεικτά επεισόδιαΔυσθυμική διαταραχήΣχιζοσυναισθηματική διαταραχήΣχιζοφρένεια,παραληρητική διαταραχή,ψυχωτική διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώςΔιαταραχή ελαττωματικής προσοχής/υπερκινητικότηταςΔιαταραχή της προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεσηΠένθοςΠερίοδοι θλίψηςΚαταθλιπτική διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς

30 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Κίνδυνος νοσηρότητας, ΚατάθλιψηςΚίνδυνος νοσηρότητας, Κατάθλιψης -επιπολασμός ζωής 10-25% γυναίκες,5-12%άντρες -επιπολασμός σημείου 5-9% γυναίκες,2-3% άντρες -επιπολασμός σημείου 5-9% γυναίκες,2-3% άντρες Ηλικία ΈναρξηςΗλικία Έναρξης -μέση ηλικία έναρξης τα 25 -μέση ηλικία έναρξης τα 25 -δύο φορές πιο συχνή σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες απ’ ότι σε εφήβους και ενήλικους άντρες -δύο φορές πιο συχνή σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες απ’ ότι σε εφήβους και ενήλικους άντρες -υψηλότερη συχνότητα και για άντρες και για γυναίκες μεταξύ 25 και 44 -υψηλότερη συχνότητα και για άντρες και για γυναίκες μεταξύ 25 και 44 Οικογενειακό ΙστορικόΟικογενειακό Ιστορικό είναι 1.5-3 φορές συχνότερη στους βιολογικούς συγγενείς πρώτου βαθμού απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό -αυξημένος κίνδυνος για εξάρτηση από αλκοόλ στους ενήλικους βιολογικούς συγγενείς πρώτου βαθμού -αυξημένος κίνδυνος για εξάρτηση από αλκοόλ στους ενήλικους βιολογικούς συγγενείς πρώτου βαθμού -ενδεχομένως ΔΕΠΥ στα παιδιά των ατόμων αυτών -ενδεχομένως ΔΕΠΥ στα παιδιά των ατόμων αυτών

31 ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΚΔ Τα περισσότερα Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια(~ δύο τρίτα) αυτοπεριορίζονται και έχουν καλή πρόγνωση,ακόμη και χωρίς θερπεία.Πριν την εμφάνιση των σωματικών θεραπειών τα περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια διαρκούσαν έξι ως οκτώ μήνες.Με τη βοήθεια των θεραπειών αυτών τα επεισόδια διαρκούν τώρα μόνον εβδομάδεςΤα περισσότερα Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια(~ δύο τρίτα) αυτοπεριορίζονται και έχουν καλή πρόγνωση,ακόμη και χωρίς θερπεία.Πριν την εμφάνιση των σωματικών θεραπειών τα περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια διαρκούσαν έξι ως οκτώ μήνες.Με τη βοήθεια των θεραπειών αυτών τα επεισόδια διαρκούν τώρα μόνον εβδομάδες Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων τα Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια υποχωρούν μερικά ή καθόλου.Τα άτομα που έχουν μερική μόνον ύφεση κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν και άλλα επεισόδια και επίσης να συνεχίσουν το σχήμα της μερικής ανάρρωσης μεταξύ των επεισοδίωνΣτο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων τα Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια υποχωρούν μερικά ή καθόλου.Τα άτομα που έχουν μερική μόνον ύφεση κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν και άλλα επεισόδια και επίσης να συνεχίσουν το σχήμα της μερικής ανάρρωσης μεταξύ των επεισοδίων

32 ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΚΔ Μελέτες έχουν δείξει ότι 1 χρόνο μετά τη διάγνωση ενός Μείζονος Καταθλιπτικού Επεισοδίου 40% των ατόμων εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια για ΜΚΕπεισόδιο,περίπου 20% βρίσκονται σε μερική ύφεση και 40% δεν έχουν πια καθόλου συμπτώματαΜελέτες έχουν δείξει ότι 1 χρόνο μετά τη διάγνωση ενός Μείζονος Καταθλιπτικού Επεισοδίου 40% των ατόμων εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια για ΜΚΕπεισόδιο,περίπου 20% βρίσκονται σε μερική ύφεση και 40% δεν έχουν πια καθόλου συμπτώματα Άτομα με προϋπάρχουσα Δυσθυμική Διαταραχή πριν από το πρώτο τους Μείζον Καταθλιπτικό Επεισόδιο είναι πιο πιθανό να έχουν κι άλλα επεισόδια,να έχουν φτωχότερη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια και μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετη θεραπεία κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και πιο μακρόχρονη θεραπεία για να πετύχουν μια φυσιολογική διάθεσηΆτομα με προϋπάρχουσα Δυσθυμική Διαταραχή πριν από το πρώτο τους Μείζον Καταθλιπτικό Επεισόδιο είναι πιο πιθανό να έχουν κι άλλα επεισόδια,να έχουν φτωχότερη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια και μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετη θεραπεία κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και πιο μακρόχρονη θεραπεία για να πετύχουν μια φυσιολογική διάθεση

33 ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΚΔ Η πορεία της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής,Υποτροπιάζουσας ποικίλλει.Ορισμένα άτομα έχουν μεμονωμένα επεισόδια κι ανάμεσά τους πολλά χρόνια χωρίς καταθλιπτικά συμπτώματα,άλλοι έχουν αλλεπάλληλα επεισόδια και άλλοι συνεχώς και περισσότερα επεισόδια καθώς προχωρά η ηλικία τουςΗ πορεία της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής,Υποτροπιάζουσας ποικίλλει.Ορισμένα άτομα έχουν μεμονωμένα επεισόδια κι ανάμεσά τους πολλά χρόνια χωρίς καταθλιπτικά συμπτώματα,άλλοι έχουν αλλεπάλληλα επεισόδια και άλλοι συνεχώς και περισσότερα επεισόδια καθώς προχωρά η ηλικία τους Ο αριθμός των προηγούμενων επεισοδίων προλέγει την πιθανότητα για επόμενο επεισόδιο.Περίπου το 50%-60% των ατόμων με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή,Μοναδικό Επεισόδιο αναμένεται να έχουν ένα δεύτερο επεισόδιο.Το ποσοστό αυτό γίνεται 70%(να έχουν τρίτο) αν έχουν δεύτερο και 90%(να έχουν τέταρτο) αν έχουν τρίτοΟ αριθμός των προηγούμενων επεισοδίων προλέγει την πιθανότητα για επόμενο επεισόδιο.Περίπου το 50%-60% των ατόμων με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή,Μοναδικό Επεισόδιο αναμένεται να έχουν ένα δεύτερο επεισόδιο.Το ποσοστό αυτό γίνεται 70%(να έχουν τρίτο) αν έχουν δεύτερο και 90%(να έχουν τέταρτο) αν έχουν τρίτο Περίπου 5-10% των ατόμων με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή,Μοναδικό Επεισόδιο αναπτύσσουν αργότερα Μανιακό ΕπεισόδιοΠερίπου 5-10% των ατόμων με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή,Μοναδικό Επεισόδιο αναπτύσσουν αργότερα Μανιακό Επεισόδιο

34 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΜΚΔ Φτωχή απόδοση στην εργασία ή στο σχολείοΦτωχή απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις κοινωνικές συναναστροφέςΔυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις κοινωνικές συναναστροφές Σεξουαλικές δυσκολίες-ένταση στη συζυγική ζωή-διαζύγιοΣεξουαλικές δυσκολίες-ένταση στη συζυγική ζωή-διαζύγιο Κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιώνΚατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών Αυξημένη χρήση των ιατρικών υπηρεσιώνΑυξημένη χρήση των ιατρικών υπηρεσιών Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η αυτοκτονία-υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα με ψυχωτικά στοιχεία,με ιστορικό προηγούμενων αποπειρών,με οικογενειακό ιστορικό πετυχημένων αυτοκτονιών,με ταυτόχρονη χρήση ουσιών,που ζούν μόνα τους ή είναι διαζευγμένα ή χωρισμένα και που έχουν προετοιμάσει ένα λεπτομερειακό σχέδιοΗ πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η αυτοκτονία-υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα με ψυχωτικά στοιχεία,με ιστορικό προηγούμενων αποπειρών,με οικογενειακό ιστορικό πετυχημένων αυτοκτονιών,με ταυτόχρονη χρήση ουσιών,που ζούν μόνα τους ή είναι διαζευγμένα ή χωρισμένα και που έχουν προετοιμάσει ένα λεπτομερειακό σχέδιο 15% των ατόμων με ΜΚΔ πεθαίνουν αυτοκτονώντας15% των ατόμων με ΜΚΔ πεθαίνουν αυτοκτονώντας Ο κίνδυνος αυτοκτονίας μεγαλώνει με την ηλικία και φθάνει στο τετραπλάσιο σε άτομα >55 ετώνΟ κίνδυνος αυτοκτονίας μεγαλώνει με την ηλικία και φθάνει στο τετραπλάσιο σε άτομα >55 ετών

35 Σας ευχαριστώ πολύ


Κατέβασμα ppt "Διαταραχές της διάθεσης Κομοτηνή 23/11/2011 Θεοφάνης Βορβολάκος Ψυχίατρος Λέκτορας ΔΠΘ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google