Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία αστρονομίας. Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας πάντοτε κατάλληλο φίλτρο, μπορούμε να παρατηρήσουμε σκοτεινές περιοχές πάνω στον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία αστρονομίας. Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας πάντοτε κατάλληλο φίλτρο, μπορούμε να παρατηρήσουμε σκοτεινές περιοχές πάνω στον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία αστρονομίας

2 Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας πάντοτε κατάλληλο φίλτρο, μπορούμε να παρατηρήσουμε σκοτεινές περιοχές πάνω στον ηλιακό δίσκο. Αυτές είναι οι ηλιακές κηλίδες. Ηλιακές κηλίδες

3  Ο λόγος που εμφανίζονται σκοτεινές είναι ότι η θερμοκρασία τους, αν και ανέρχεται στους 4.200 Κ, είναι μικρότερη από τη θερμοκρασία της περιοχής που τις περιβάλλει, και η οποία φτάνει τους 6.400 Κ. Αν όμως μια ηλιακή κηλίδα βρισκόταν απομονωμένη μακριά από τον Ήλιο, τότε θα τη βλέπαμε να λάμπει με ένα έντονο κόκκινο χρώμα μέσα στο σκοτεινό Σύμπαν.

4  Οι κηλίδες εμφανίζονται συνήθως κατά ομάδες, ανάμεσα στους φωτοσφαιρικούς κόκκους. Ο χρόνος ζωής τους κυμαίνεται από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, σπάνια μήνες. Οι ηλιακές κηλίδες είναι ένα φαινόμενο περιοδικό: Το πλήθος τους μεταβάλλεται περιοδικά, με περίοδο έντεκα έτη, από ένα μέγιστο αριθμό μέχρι σχεδόν την πλήρη εξαφάνισή τους από τον ηλιακό δίσκο. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ενδεκαετής κύκλος.

5  Στην αρχή του κύκλου οι κηλίδες εμφανίζονται σε μεγάλα πλάτη μακριά από τον ηλιακό ισημερινό και καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται, συγκεντρώνονται προς τα μικρότερα ηλιογραφικά πλάτη και φτάνουν στο μέγιστο πλήθος. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως διάγραμμα πεταλούδας.

6

7  Από τη μελέτη των κηλίδων φαίνεται ότι θερμό φωτοσφαιρικό υλικό αναβλύζει προς την κεντρική τους περιοχή, ψύχεται και πέφτει ξανά στον περίγυρο.

8  Κάθε περίπου 28 ημέρες οι ηλιακές κηλίδες επανέρχονται στην αρχική τους θέση. Επίσης δεν φαίνονται συνέχεια οι ίδιες κηλίδες αλλά άλλοτε πιο μικρές και άλλοτε πιο μεγάλες.

9

10  Οι κηλίδες δεν είναι απομονωμένα φαινόμενα. Συνδέονται και με άλλα φαινόμενα της ηλιακής δραστηριότητας, όπως είναι οι εκλάμψεις και οι προεξοχές. Οι ηλιακές κηλίδες μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες. Όπως στις γήινες καταιγίδες απελευθερώνεται ενέργεια μέσω των ηλεκτρικών εκκενώσεων, έτσι και στις ηλιακές εκλύονται συγκριτικά τεράστια ποσά ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί τις εκλάμψεις. Το φαινόμενο αυτό διαρκεί συνήθως μερικά λεπτά και σπανιότερα μερικές ώρες.

11  Στις επόμενες διαφάνειες φαίνονται οι ηλιακές κηλίδες στον Ήλιο, κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια του φετινού Απριλίου. Πολλές από αυτές ξεπερνούν σε μέγεθος τη Γη μας. Γίνεται επίσης φανερή η περιστροφή του Ήλιου.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Λιώλης Αλέξανδρος Ζησιμόπουλος Γιάννης Γκαρμπουνώφ Αλέξανδρος Αδαμόπουλος Χρήστος Β΄ Γυμνασίου 2012-13


Κατέβασμα ppt "Εργασία αστρονομίας. Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας πάντοτε κατάλληλο φίλτρο, μπορούμε να παρατηρήσουμε σκοτεινές περιοχές πάνω στον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google