Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ: μία μέθοδος διδασκαλίας σχεδίου για παιδιά Ουρανία Κούβου Διδακτική της Τέχνης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ: μία μέθοδος διδασκαλίας σχεδίου για παιδιά Ουρανία Κούβου Διδακτική της Τέχνης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ: μία μέθοδος διδασκαλίας σχεδίου για παιδιά Ουρανία Κούβου Διδακτική της Τέχνης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2 Μία διαδραστική μέθοδος διδασκαλίας σχεδίου Η νηπιαγωγός σχεδιάζει η ίδια μέσα στην τάξη με οργανωμένο, αλλά όχι παρεμβατικό τρόπο, χωρίς να απαιτείται από αυτήν ιδιαίτερη σχεδιαστική ικανότητα.

3 ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1. Το σχέδιο είναι εκ γενετής χάρισμα και δεν διδάσκεται. 2. Οι καλλιτεχνικές δεξιότητες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η γραφή, το διάβασμα και η αριθμητική. 3. Οι νηπιαγωγοί δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές ικανότητες και ευαισθησίες, άρα δεν μπορούν να τις διδάξουν. 4. Οι εκπαιδευτικοί/ενήλικες δεν πρέπει να επεμβαίνουν στα έργα των παιδιών διότι σε αυτά τα παιδιά εκφράζονται ελεύθερα.

4 Αποτέλεσμα αυτών των προκαταλήψεων Τα παιδιά αφήνονται να αναπτύξουν τις σχεδιαστικές τους ικανότητες μόνα τους καταλήγοντας συχνά σε ένα στερεότυπο σχέδιο.

5 Μόλις επινοήσουν στερεότυπα για ένα μάλλον περιορισμένο αριθμό αντικειμένων (άνθρωπος, σπίτι, ήλιος κλπ) σταματούν να πειραματίζονται περαιτέρω.

6 Το σχέδιο διαπραγμάτευσης είναι μία μέθοδος διδασκαλίας που: 1. Προτείνει συγκεκριμένο μαθησιακό στόχο στην διδασκαλία του σχεδίου. 2. Αποδίδει στην σχεδιαστική διαδικασία διανοητικές διαστάσεις. 3. Προτείνει στην νηπιαγωγό έναν ενεργητικό ρόλο που δεν απαιτεί ιδιαίτερες σχεδιαστικές ή καλλιτεχνικές γνώσεις. 4. Ενθαρρύνει τα παιδιά να εμπλουτίσουν το σχεδιαστικό τους ρεπερτόριο.

7 Η υπόθεση Τα παιδιά δεν βλέπουν σχεδόν ποτέ ένα ενήλικα να σχεδιάζει ή να ζωγραφίζει. Δεν γνωρίζουν ότι όταν σχεδιάζει κάποιος συχνά χρειάζεται να διορθώνει, να ξανασκέφτεται, να παρατηρεί, να στοχάζεται, να συγκρίνει και να παίρνει αποφάσεις. Συχνά πιστεύουν ότι οι εικόνες γίνονται κάπως αυτόματα και χωρίς πολύ προσπάθεια μόνο από καλλιτέχνες.

8 Η νηπιαγωγός διαπραγματεύεται στο σχέδιό της Η νηπιαγωγός σχεδιάζει η ίδια στον πίνακα ένα αντικείμενο που εκτίθεται μπροστά σε όλη την τάξη και ζητά από τα παιδιά να την βοηθήσουν να το κάνει, δίνοντάς της λεκτικές οδηγίες.

9 Τα σχεδιαστικά «λάθη». Καθώς αρχίζει το σχέδιο κάνει επίτηδες λάθη στο μέγεθος, στο σχήμα, στην κατεύθυνση, την κλίμακα κλπ. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να υποδείξουν τις ανακρίβειες στο σχέδιο.

10 «Στρογγυλό», «μυτερό»…! Η νηπιαγωγός συνεχίζει να κάνει «λάθη» μέχρι να λάβει τις σωστές οδηγίες και περιγραφές.

11 Η σύγκριση με το πραγματικό Διορθώνοντας τα λάθη τα παιδιά αναγκάζονται να συγκρίνουν διαρκώς το πραγματικό αντικείμενο με τα σημάδια που αυτή κάνει στον πίνακα.

12 Οι λεκτικές οδηγίες Αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την γλώσσα όλο και με μεγαλύτερη ακρίβεια, δίνοντας οδηγίες.

13 «Όχι έτσι!» Η διαδικασία αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τα παιδιά: είναι διασκεδαστικό να διορθώνεις έναν μεγάλο ενώ σχεδιάζει.

14 Ημιτελές σχέδιο Η νηπιαγωγός σταματά να σχεδιάζει πριν ολοκληρώσει το σχέδιο. Τα παιδιά θα συνεχίσουν την προσπάθεια με το δικό τους σχέδιο.

15 Τα παιδιά σχεδιάζουν Το πραγματικό φουσκωτό δελφίνι παραμένει σε κοινή θέα. Το σχέδιο της νηπιαγωγού σβήνεται από τον πίνακα. Δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πρότυπο προς αντιγραφή.

16 Παρατήρηση εκ του φυσικού Τα παιδιά σχεδιάζουν το δελφίνι ανακαλώντας την διαδικασία που χρησιμοποίησε η νηπιαγωγός: συγκρίνουν τα σημάδια που κάνουν πάνω στο χαρτί με το πραγματικό αντικείμενο.

17 Οι λεπτομέρειες Όσο πρωτόλειο και να είναι το σχέδιο, δεν λείπουν οι λεπτομέρειες οι οποίες συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την νηπιαγωγό.

18 Ο ιππόκαμπος Τα αρχικά «λάθη» είναι πολύ εμφανή και προκλητικά για να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των παιδιών.

19 «Κάπως έτσι…»! Τα λιγότερο γλωσσικά ανεπτυγμένα παιδιά δεν αποκλείονται καθόσον μπορούν να συμμετάσχουν δείχνοντας με τα χέρια τους.

20 Μήπως έτσι; Η νηπιαγωγός επιμένει να κάνει «λάθη» μέχρι να έχει ικανοποιητικές οδηγίες.

21 Αναπτύσσοντας λεξιλόγιο Επιβραβεύει τις πιο ακριβείς και γλωσσικά απαιτητικές περιγραφές.

22 Stop! Πρέπει να γνωρίζει πότε να σταματήσει την διαδικασία διαπραγμάτευσης για να αφήσει στα παιδιά χώρο να αυτενεργήσουν στο δικό τους σχέδιο.

23 Μα πως το έκανες έτσι; Πτερύγια, ράμφος, μάτια, προσπάθεια για το ελικοειδές σχήμα της ουράς. Το σχέδιο αξιολογείται με βάση το βαθμό στον οποίο το παιδί αναφερόταν στο πραγματικό, κοιτώντας το, ενώ σχεδίαζε.

24 Ένας άσχημος ιππόκαμπος; Οι πρώτες προσπάθειες σχεδίου εκ του φυσικού μπορεί να υπολείπονται αισθητικού ενδιαφέροντος. Μαρτυρούν όμως μία πρωτοφανή παρατηρητικότητα ακόμη και από ένα προνήπιο, σχημάτων, κλίμακας μεταξύ τους, τοποθέτησης στο χώρο και λεπτομερειών. Η χρήση της γόμας για τα λάθη αποκαλύπτει αναστοχασμό και σκέψη, νέες εμπειρίες για το παιδί.

25 Μουτζούρα; Ακόμη και το προνήπιο που σχεδιάζει «μουτζούρες» έχει προσπαθήσει να αποτυπώσει βασικά χαρακτηριστικά του αντικειμένου.

26 Τι πρέπει να ξέρω; Η νηπιαγωγός δεν χρησιμοποιεί σχεδιαστικές δεξιότητες, αλλά την ικανότητά της να καταγίνεται με παιδιά και να κάνει εκμαιευτικές ερωτήσεις.

27 Η ηλεκτρική σκούπα Το αντικείμενο προς σχεδίαση πρέπει να είναι οικείο στο παιδί από το προσωπικό του περιβάλλον και κάτι στο οποίο μπορεί να προβάλλει προσωπικές εμπειρίες. Πρέπει να είναι σχετικά απλό και να αποτελείται από αναγνωρίσιμα σχήματα.

28 Η σκούπα που ρούφηξε όλο τον κόσμο Πριν τα παιδιά αρχίσουν να σχεδιάζουν, το αντικείμενο μπαίνει στο πλαίσιο μίας φανταστικής ιστορίας που διηγείται η νηπιαγωγός.

29 Τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν λεκτικά ή δραματοποιώντας την ιστορία με κίνηση. Αυτό προσθέτει μία φανταστική διάμετρο στην σχεδιαστική διαδικασία και κινητοποιεί τα παιδιά.

30 Τα περισσότερα σχέδια έχουν έντονα στοιχεία αφήγησης.

31 Ενώ το υπόλοιπο σχέδιο μπορεί να έχει στοιχεία στερεότυπης σχεδίασης, η ηλεκτρική σκούπα είναι πλήρης.

32 Ενώ το σχέδιο της ανθρώπινης φιγούρας είναι απλό, η σκούπα είναι το προϊόν παρατήρησης και σκέψης.

33 Η φανταστική ιστορία δεν εμποδίζει το παιδί να σχεδιάσει το αντικείμενο κοιτώντας το προσεκτικά.

34 Τα τύμπανα

35

36


Κατέβασμα ppt "ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ: μία μέθοδος διδασκαλίας σχεδίου για παιδιά Ουρανία Κούβου Διδακτική της Τέχνης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google