Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 9ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι. Γ. ΤΖΟΥΤΖΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 23/11/2011 Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΡΟΛΟΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

3 ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Εξειδικευμένα μαθήματα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (ΕΚΠΑ/Οδ.Σχ.) Εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Ελλάδα (ΟΠΑ) και εξωτερικό Εξειδικευμένα σεμινάρια & ημερίδες από σχετικούς πιστοποιημένους επαγγελματικούς φορείς (ΕΟΟ) Πληθώρα εκπαιδευτικού υλικού στο διαδίκτυο Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

4 Joint Degree: Full Time Study / TEMPLE UNIVERSITY DMD/MBA in Dentistry & Management
Year 1 Dental School Year 2 Business School: May begin to take MBA courses Year 3 -- Integrated program begins here Dental School: Junior lecture courses; 75% of junior clinical requirements Business School: 3 courses Year 4 Dental School: Senior lecture courses; Remaining junior clinical requirement; 60% of senior clinical requirements Business School: 5-7 courses Year 5 Dental School: Remaining senior clinical requirements Business School: 7-10 courses Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

5 4 ΡΟΛΟΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ
Παραγωγός Υπηρεσιών (Producer) Ποιότητα Υπηρεσιών Εξυπηρέτηση Ασθενών Αποτελεσματική Διαδικασία Παροχής Υπηρεσιών Επιχειρηματίας (Entrepreneur) Κοστολόγηση & Τιμολόγηση Υπηρεσιών - Επίτευξη Κέρδους Κύκλος Ζωής “Επιχείρησης” Καινοτομικότητα - Αναγκαιότητα Αλλαγών Εξυπηρέτηση Πελατών Διαχειριστής (Administrator - Manager) Οργάνωση Ιατρείου Διαδικασίες Λειτουργίας Ιατρείου Πρόσληψη & Διαχείριση Προσωπικού Αποτελεσματικότητα & Αποδοτικότητα Γενικός Συντονιστής (Integrator) Διαχείριση Σχέσεων Εσωτερική Επικοινωνία Διεκπεραίωση Σχέσεων με Προμηθευτές και υπόλοιπες Ομάδες Ενδιαφερομένων Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

6 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η διαδικασία του προγραμματισμού εμπεριέχει πέντε διακριτά στάδια, το καθένα από τα οποία απαντά σε διαφορετικό ερώτημα: Που είμαστε τώρα? Που θέλουμε να φθάσουμε/στοχεύσουμε? Πως - με ποιες στρατηγικές θα φθάσουμε εκεί? Με ποια συγκεκριμένα βήματα, χρονοδιαγράμματα, πόρους, θα υλοποιήσουμε τις στρατηγικές μας? Πως θα ελέγχουμε το βαθμό υλοποίησης των στόχων μας? Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

7 ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ Τα σχέδια δράσης αποτελούν τους συγκεκριμένους τρόπους υλοποίησης των στρατηγικών, περιέχουν συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης, χρονοδιαγράμματα καθώς και την καταγραφή των απαιτούμενων ανθρώπινων και χρηματοοικονομικών πόρων, υλικοτεχνικών υποδομών, πληροφοριών. Τα σχέδια δράσης μπορεί να είναι: Σχέδια για την ανάπτυξη υπηρεσιών Σχέδια για την οργάνωση της επιχείρησης Σχέδια για την ανάπτυξη των διαδικασιών της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης Σχέδια για την ανάπτυξη της υποδομής σε ανθρώπινο δυναμικό, εξωτερικούς συνεργάτες, προμηθευτές, εξοπλισμό κλπ. Σχέδια για τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών πόρων της επιχείρησης Σχέδια για τις διαδικασίες ελέγχου λειτουργίας της επιχείρησης σε ημερήσια, μηνιαία/τριμηνιαία και ετήσια βάση Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

8 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Η ωρίμανση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης και η εμφάνιση νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων διευρύνουν τις επιλογές των ελευθέρων επαγγελματιών που θέλουν σήμερα να χρηματοδοτηθούν. Υπάρχει δυνατότητα επιλογών χρηματοδότησης των επαγγελματικών πλάνων είτε σε ιδιωτική βάση είτε στη βάση της επαγγελματικής ιδιότητας . Η επιλογή ενός δανείου πρέπει να γίνει με βάση (α) τις πραγματικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγελματία και (β) ορισμένες αντικειμενικές παραμέτρους από το ισχύον χρηματοδοτικό πλαίσιο. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

9 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 1: ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 2: ΥΨΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 3: ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 4: ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ – ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 5: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 6: ΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 7: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

10 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 1: ΕΠΙΤΟΚΙΟ
ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 1: ΕΠΙΤΟΚΙΟ Δύο επιλογές για κεφάλαιο κίνησης: (α) δάνειο κεφαλαίου κίνησης: βασικό επιτόκιο 5,50%-7,50%, στο οποίο προστίθεται ένα 4,00% που εξαρτάται από το ύψος του δανείου, την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη και τη σχέση του με την τράπεζα, (β) καταναλωτικό δάνειο: βασικό επιτόκιο 8,50%-11,50% και δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο. Δύο επιλογές για στεγαστικές ανάγκες (αγορά ακινήτου, ανακαίνιση ακινήτου): (α) στεγαστικό δάνειο ως ιδιώτης: βασικό επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο από το (β) παρακάτω, πλέον εισφοράς Ν.128/75 0,12%. (β) δάνειο επαγγελματικής στέγης: βασικό επιτόκιο πλέον εισφοράς Ν.128/75 [0,60%] αλλά με σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα σε σχέση με (α). Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

11 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 2: ΥΨΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 2: ΥΨΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Για κεφάλαιο κίνησης, το ύψος του δανείου μπορεί να ανέλθει στο επαγγελματικό δάνειο ως και το 100% του κύκλου εργασιών, ενώ στο καταναλωτικό δάνειο το χορηγούμενο ποσό δεν ξεπερνά συνήθως τα ευρώ (αν δεν δοθούν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις). Στη σύγκριση μεταξύ στεγαστικού δανείου και δανείου επαγγελματικής στέγης, δεν υπάρχουν διαφορές, καθώς το ύψος χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει ως το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

12 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 3: ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 3: ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Για δάνειο κεφαλαίου κίνησης, το ετήσιο κόστος είναι περίπου 150 ευρώ, ενώ για καταναλωτικό δάνειο τα έξοδα καταβάλλονται εφάπαξ κατά τη λήψη του δανείου και ανέρχονται περίπου σε 100 ευρώ. Τόσο στο στεγαστικό όσο και στο δάνειο επαγγελματικής στέγης, τα έξοδα περιλαμβάνουν την προμήθεια της τράπεζας ανάλογα με το ύψος της χορήγησης, τον τεχνικό και νομικό έλεγχο, καθώς και τα έξοδα υποθηκοφυλακείου. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

13 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 4: ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ - ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
Στο καταναλωτικό δάνειο, η ουσιαστική προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι το εισόδημα, ενώ στο επαγγελματικό κεφαλαίου κίνησης, ζητούνται ανάλογα με τα βιβλία που διατηρεί η επιχείρηση, εκκαθαριστικό, Ε1, Ε3, Ε9, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προηγούμενου και τρέχοντος έτους, ισολογισμοί τρέχοντος και τριών τελευταίων ετών, πρόσφατο ισοζύγιο κλπ. Στο καταναλωτικό δάνειο, δεν απαιτούνται εξασφαλίσεις, εφόσον το ποσό δεν υπερβαίνει τα ευρώ. Στην περίπτωση του στεγαστικού δανείου, τα δικαιολογητικά που ζητούνται είναι τα ίδια, με τη διαφορά ότι για να λάβει ένας επαγγελματίας στεγαστικό δάνειο για απόκτηση επαγγελματικής στέγης, δεν μπορεί να προσημειώσει το επαγγελματικό ακίνητο, αλλά αναγκαστικά την κατοικία του. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

14 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 5: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 5: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ Στην καταναλωτική πίστη (εκτός από περιόδους προσφορών) δεν προσφέρεται περίοδος χάριτος. Στο δάνειο κεφαλαίου κίνησης, υπάρχει δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων για διάστημα ως και δύο χρόνια. Τόσο στο στεγαστικό όσο και στο δάνειο επαγγελματικής στέγης, προσφέρεται συνήθως περίοδος χάριτος ως και δύο χρόνια. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

15 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 6: ΔΟΣΕΙΣ
ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 6: ΔΟΣΕΙΣ Στο καταναλωτικό δάνειο οι δόσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τον τύπο αυτού. Στο «ανοικτό» δάνειο η δόση διαμορφώνεται περίπου στο 5% του εκάστοτε υπολοίπου, ενώ στο «τοκοχρεολυτικό» η δόση είναι προκαθορισμένη και σαφώς μεγαλύτερη. Το δάνειο κεφαλαίου κίνησης, λειτουργεί συνήθως ως ανακυκλούμενη πίστωση και ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ένα ελάχιστο ποσό του υπολοίπου του. Κάποια προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ανά τρίμηνο (με αποτέλεσμα, ωστόσο, την επιβάρυνση με τόκους και την αύξηση των μελλοντικών δόσεων). Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

16 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 7: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ 7: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ Στο επαγγελματικό δάνειο, το σύνολο των τόκων λογίζεται στα έξοδα της επιχείρησης και εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του επαγγελματία. Στο καταναλωτικό δάνειο, αντίθετα, δεν υπάρχει φορολογικό όφελος. Στο στεγαστικό δάνειο ιδιωτών για πρώτη κατοικία, οι τόκοι εκπίπτουν σε ποσοστό ως και 15%. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

17 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ (LEASING): ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η μίσθωση αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική λύση μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης και απόκτησης επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων. Απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις πάσης φύσεως και νομικής μορφής, που επιθυμούν την απόκτηση ακινήτων και λοιπού εξοπλισμού, χωρίς τη δέσμευση των κεφαλαίων τους. Η μίσθωση είναι μία νομική σύμβαση μεταξύ δύο συμβαλλομένων πλευρών, όπου ο ιδιοκτήτης ενός περιουσιακού στοιχείου (η εταιρεία leasing –εκμισθωτής) παραχωρεί σε κάποιον άλλο (το μισθωτή) το αποκλειστικό δικαίωμα της χρήσης ενός περιουσιακού στοιχείου, συνήθως για μια προσυμφωνημένη χρονική περίοδο, έναντι προσυμφωνημένων περιοδικών πληρωμών (μισθωμάτων). Με την υπογραφή της σύμβασης ο μισθωτής έχει άμεσα στη διάθεσή του το ακίνητο ή τον κινητό εξοπλισμό που επιθυμεί: οτιδήποτε είδος εκτός πλοίων, καινούργιο ή μεταχειρισμένο. Με τη λήξη χρόνου της μίσθωσης, ο μισθωτής μπορεί (α) να επιστρέψει το περιουσιακό στοιχείο, ή (β) να ανανεώσει τη μίσθωση με μίσθωμα αισθητά χαμηλότερο από το ήδη ισχύον, ή (γ) να αγοράσει το μισθωμένο περιουσιακό στοιχείο σε προκαθορισμένη συμβολική τιμή (συνήθως 5% επί του αρχικού κόστους αυτού). Η εξαγορά μπορεί να γίνει και πριν από τη λήξη του χρόνου της σύμβασης, εφόσον αυτό έχει οριστεί στη σύμβαση. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

18 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ (LEASING): ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (συν.)
Η διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης για το κινητό εξοπλισμό είναι συνήθως από 3 έως 5 έτη, ενώ για τα ακίνητα είναι τουλάχιστον 10 έτη. Κυριότητα:  Πλήρης Κυριότητα (100%) της εταιρείας Leasing. Μισθώματα: Μηνιαία ή Τριμηνιαία, Προκαταβλητέα, Κυμαινόμενα. Κόστος: Ευρώ ή άλλο νόμισμα και αποπληρωμή με ισόποσα ή εποχικά μισθώματα. Εξαγορά:  Συμβολικό τίμημα, ενώ για τα ακίνητα η αξία του οικοπέδου.  Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

19 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ (LEASING): ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Μικρής διάρκειας μίσθωση (συνήθως 3 χρόνια). Ευκολία στην απόκτηση πίστωσης (συγκριτικά με δάνειο). Χρηματοδότηση μέχρι 100% της αξίας της επένδυσης. Δεν επηρεάζεται αρνητικά η πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης. Δεν χρησιμοποιείται κεφάλαιο κίνησης (διατήρηση ρευστότητας & συμβολή στην ταχύτερη ανάπτυξη της “επιχείρησης”). Ταχύτητα υλοποίησης, ευελιξία. Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Μίσθωμα = Λειτουργική Δαπάνη = Εκπίπτει 100% από τα ακαθάριστα έσοδα του επενδυτή (εξαίρεση επιβατηγών ΙΧ: έκπτωση 60%<1.400κ.εκ., έκπτωση 25%>1.400κ.εκ.). Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες πρόσθετες εξασφαλίσεις. Για την υπογραφή σύμβασης μίσθωσης ακινήτων, δεν απαιτείται προσημείωση ή άλλου είδους εμπράγματη εξασφάλιση με το συνεπαγόμενο κόστος, αφού εγγύηση αποτελεί το ίδιο το ακίνητο. Το μίσθωμα δεν επηρεάζεται από τυχόν πληθωριστικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων ή των μισθώσεων. Αποφυγή κινδύνων απαξίωσης. Ελάφρυνση των λογιστικών καταστάσεων (μη επιβάρυνση χρηματοοικονομικών δεικτών).  Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

20 ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ
Λειτουργική Μίσθωση (Operating Lease): είναι μια μίσθωση (α) βραχυπρόθεσμη, με διάρκεια μικρότερη από την οικονομική ζωή του περιουσιακού στοιχείου που μισθώνεται, (β) μπορεί να ακυρωθεί από το μισθωτή, με την καταβολή κάποιας αποζημίωσης στον εκμισθωτή, και (γ) ο εκμισθωτής αναλαμβάνει την πλήρη συντήρηση του εκμισθωμένου περιουσιακού στοιχείου. Χρηματοδοτική Μίσθωση (Financial Lease): είναι μια μίσθωση (α) μακροπρόθεσμη, με διάρκεια η οποία συνήθως αντιστοιχεί στην οικονομική ζωή του περιουσιακού στοιχείου που μισθώνεται, (β) δεν μπορεί να ακυρωθεί από το μισθωτή, (γ) ο εκμισθωτής ουδεμία υποχρέωση συντήρησης του εκμισθωμένου περιουσιακού στοιχείου αναλαμβάνει. Τα μισθώματα που καταβάλλονται καλύπτουν την αποπληρωμή του κόστους του περιουσιακού στοιχείου, καθώς επίσης και μια απόδοση των χρημάτων του εκμισθωτή. Πώληση & Επαναμίσθωση (Sale & Lease Back): είναι μια μίσθωση κατά την οποία μια επιχείρηση (ο μισθωτής) πωλεί ένα περιουσιακό της στοιχείο σε μια εταιρεία μισθώσεων (τον εκμισθωτή), κάνοντας συγχρόνως τη συμφωνία να το εκμισθώσει για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πληρώνοντας ένα συγκεκριμένο μίσθωμα (έμμεση χρηματοδότηση, εναλλακτική ενός ενυπόθηκου δανείου, η οποία προκύπτει από την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων). Επιπλέον, η μίσθωση αυτή παρέχει ένα φορολογικό πλεονέκτημα στο μισθωτή όταν πρόκειται για εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Μίσθωση Προμηθευτή (Vendor Lease): είναι μια μίσθωση κατά την οποία ο προμηθευτής αναλαμβάνει και το ρόλο του εγγυητή για όλους τους πελάτες του οι οποίοι είναι και πελάτες (μισθωτές) της εταιρείας μισθώσεων. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ ενός προμηθευτή και μιας εταιρείας μισθώσεων, η οποία παρέχει έμμεση χρηματοδότηση των πωλήσεων του προμηθευτή και έχει ως σκοπό την προώθηση των πωλήσεων και των δύο μερών. Συμμετοχική ή Μοχλευμένη Μίσθωση (Leveraged Lease): είναι μια μίσθωση κατά την οποία ο εκμισθωτής δανείζεται ένα μέρος των χρημάτων που χρειάζονται για την απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου. Ενώ στις προηγούμενες μισθώσεις συμμετείχαν δύο μέρη, τώρα προστίθεται και τρίτο, ο δανειστής, ο οποίος βοηθά στη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για να αποκτηθεί το περιουσιακό στοιχείο που θα εκμισθωθεί. ( Από την πλευρά του μισθωτή δεν υπάρχει καμιά διαφορά από τις προαναφερθείσες μισθώσεις.) Το δάνειο εξασφαλίζεται με μια υποθήκη στο περιουσιακό στοιχείο, καθώς επίσης και με νομική μεταφορά της απαίτησης της μίσθωσης και των μισθωμάτων. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.

21 Ευχαριστώ για την προσοχή σας
(συνέχεια) Διατήρηση υψηλού επιπέδου εργασίας: Η εξασφάλιση της απαιτούμενης ποιότητας από πλευράς PwC απαιτεί τη διατήρηση υψηλών standards εργασίας σε όλες τις επιμέρους λειτουργίες της εταιρίας. Ηθικότητα: Η δομή της επιχείρησης είναι στηριγμένη σε απαράβατους κανόνες ηθικής, για τους οποίους είναι παγκοσμίως γνωστή η PwC. Ειλικρίνεια: Η ειλικρίνεια διασφαλίζει την ομαλή συνεργασία τόσο μεταξύ των υπαλλήλων, οπότε αυξάνεται η αποδοτικότητά τους, όσο και στις σχέσεις τους με τους πελάτες, οπότε υπάρχει εμπιστοσύνη και ευελιξία στο χειρισμό των διαφόρων υποθέσεων. Αξιοπρέπεια: Εξασφαλίζει το κύρος της εταιρίας και την ακεραιότητα των στελεχών της. Δικαιοσύνη: Αναφέρεται στην προσπάθεια για ορθή και δίκαιη αντιμετώπιση των κρίσεων που μπορεί να προκληθούν κατά την πραγματοποίηση μιας εργασίας, καθώς και των συγκρούσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια της συνεργασίας. Ευγένεια: Απαραίτητο στοιχείο για την αγαστή συνεργασία με τους πελάτες είναι η ευγενική αντιμετώπιση τους. Επιπλέον, η ευγένεια βοηθάει και στη δημιουργία καλύτερων σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων, άρα στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος εργασίας. Σεβασμός στη διαφορετικότητα των υπαλλήλων: Όλα τα στελέχη λογίζονται ως ισότιμα μέλη, ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, εθνικότητας, κτλ. Αντώνης Ιωαννίδης,Ph.D.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google