Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ Εργασία στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Διονυσιάδου Σωτηρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ Εργασία στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Διονυσιάδου Σωτηρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ Εργασία στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Διονυσιάδου Σωτηρία

2 ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ « κα ὶ ε ἶ πεν ὁ Θε ό ς· ποι ή σωμεν ἄ νθρωπον κατ ᾿ ε ἰ κ ό να ἡ μετ έ ραν κα ὶ καθ ᾿ ὁ μο ί ωσιν, κα ὶ ἀ ρχ έ τωσαν τ ῶ ν ἰ χθ ύ ων τ ῆ ς θαλ ά σσης κα ὶ τ ῶ ν πετειν ῶ ν το ῦ ο ὐ ρανο ῦ κα ὶ τ ῶ ν κτην ῶ ν κα ὶ π ά σης τ ῆ ς γ ῆ ς κα ὶ π ά ντων τ ῶ ν ἑ ρπετ ῶ ν τ ῶ ν ἑ ρπ ό ντων ἐ π ὶ γ ῆ ς γ ῆ ς. κα ὶ ἐ πο ί ησεν ὁ Θε ὸ ς τ ὸ ν ἄ νθρωπον, κατ ᾿ ε ἰ κ ό να Θεο ῦ ἐ πο ί ησεν α ὐ τ ό ν..» (Γένεσις Κεφ. Α΄ 26-28).

3 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Θρησκεία & Επιστήμη στη δημιουργία του κόσμου Θρησκεία & Επιστήμη στη δημιουργία του ανθρώπου Δημιουργία : Η μεγάλη έκρηξη – επιστημονική προσέγγιση Η Ανθρωπική Αρχή Διπλός δρόμος προς την αλήθεια

4 Θρησκεία & Επιστήμη στη δημιουργία του κόσμου Ο σκοπός της Αγίας Γραφής δεν είναι να εξηγήσει επιστημονικά τη σύνθεση της ύλης ή ποιοι είναι οι φυσικοί νόμοι. Θέλει μόνο να μας πει ποιος είναι ο δημιουργός της ύλης και των νόμων της φύσης.

5 Θρησκεία & Επιστήμη στη δημιουργία του κόσμου Ο Μέγας Βασίλειος, ήδη από τον 4ο αι. μ.Χ., γράφει: «Δε μειώνεται ο θαυμασμός μας για τα έργα του Θεού, αν βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάποιο από τα θαυμαστά αυτά έργα».

6 Θρησκεία και Επιστήμη στη δημιουργία του ανθρώπου Αλήθειες που υποσημαίνονται στην ιστορία της Γένεσης: - Ο άνθρωπος είναι παιδί του Θεού. - Ο Θεός είναι πατέρας. - Ο Θεός είναι παρών και επεμβαίνει στη ζωή μας. - Έχουμε τη δυνατότητα των ελεύθερων επιλογών. - Είμαστε πλασμένοι για να είμαστε όμοιοι με το Θεό. - Ο άνθρωπος φέρει μέσα του την πνοή του Θεού. - Ο άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή της Δημιουργίας.

7 Θρησκεία και Επιστήμη στη δημιουργία του ανθρώπου Για τον αληθινά πιστό : η δημιουργός δύναμη η οποία γεννά, βαστάζει και συντονίζει τον υλικό κόσμο είναι ο Θεός. Τίποτε δεν γίνεται ούτε και μπορεί να γίνει έξω και μακριά από το Θεό. Όλα όσα υπάρχουν και γίνονται, υπάρχουν και γίνονται με τη δική Του δύναμη.

8 Θρησκεία και Επιστήμη στη δημιουργία του ανθρώπου Για τον κοσμικό άνθρωπο : η ύπαρξη του σύμπαντος, οι φυσικοί νόμοι που το κυβερνούν, ερμηνεύονται ως φυσικά φαινόμενα. Για τον κοσμικό άνθρωπο ο Θεός δεν είναι ποτέ πουθενά.

9 Θρησκεία και Επιστήμη στη δημιουργία του ανθρώπου Και οι δύο ερμηνευτικές εκδοχές της δημιουργίας του ανθρώπου είναι αληθινές σε διαφορετικό επίπεδο. Η Θεωρία της εξέλιξης ερμηνεύει αντικειμενικά τη βιολογική και σωματική υπόσταση του ανθρώπου. Η ιστορία της Γένεσης νοηματοδοτεί παραβολικά την υπαρξιακή, πνευματική, μεταφυσική, οντολογική διάσταση του ανθρώπου.

10 Δημιουργία : Η μεγάλη έκρηξη Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη. Ο χρόνος και ο χώρος δεν είχαν οντότητα. Υπήρχε μόνο ο κοσμικός πυρήνας που περιέκλειε μέσα του το σπέρμα μιας ολόκληρης οικουμένης. Όλα άρχισαν με τη "Μεγάλη Έκρηξη". Η Ώρα Μηδέν είναι η στιγμή της εκκίνησης, από την οποία προέρχονται τα πάντα.

11 Δημιουργία : Η μεγάλη έκρηξη Ο σημαντικότερος παράγοντας στην εξέλιξη του σύμπαντος, είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία του συνεχώς ελαττωνόταν, καθώς το Σύμπαν διαρκώς διαστέλλονταν.

12 Η Ανθρωπική Αρχή Η αποκαλούμενη «Ανθρωπική Αρχή» δηλώνει ότι, οι νόμοι της Φυσικής και οι αρχικές συνθήκες κατά την Big Bang πρέπει να ήταν τέτοιες, ώστε να κάνουν πιθανή και βιώσιμη την ανθρώπινη ύπαρξη στη Γη.

13 Διπλός δρόμος προς την αλήθεια Επιστήμη και θρησκεία Δύο παράλληλοι κόσμοι; Το κοινό στοιχείο τους είναι ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του ορθολογιστικού φονταμενταλισμού (θρησκευτικού και αντιθρησκευτικού). Αυτό που ενδιαφέρει είναι, η δυνατότητα του ανθρώπου να προσεγγίσει τη γνώση της συνολικής πραγματικότητας.

14 Δεν ξεχνάμε, επομένως, ότι η επιστήμη μελετά το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος, ενώ η θρησκεία μελετά το ποιος και για ποιον λόγο δημιούργησε τον κόσμο και τη ζωή.


Κατέβασμα ppt "ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ Εργασία στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Διονυσιάδου Σωτηρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google